Czego zabrakło w AM 4 i 4.1

• 188 Odpowiedzi
  • 43637 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: Czego zabrakło w AM 4 i 4.1
« Odpowiedź #120 dnia: Sierpień 07, 2007, 21:35:17 »
mysle ze skoro mamy AM EU to warto by pomyslec nad wprowadzeniem TMC na pewno by to pomoglo w nawigowaniu po EU, zreszta konkurencja to ma TT,Desti i igo/miomap :D
Żeby TMC działało to musi byc operator systemu, który go zbuduje a więc sieć czujników na drodze i będzie przesyłał sygnał TMC za pomocą sieci nadajników UKF (w kanale RDS) - a póki co nie ma operatora takie systemu i nie ma samego systemu...
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #121 dnia: Sierpień 07, 2007, 21:43:07 »
Żeby TMC działało to musi byc operator systemu, który go zbuduje a więc sieć czujników na drodze i będzie przesyłał sygnał TMC za pomocą sieci nadajników UKF (w kanale RDS) - a póki co nie ma operatora takie systemu i nie ma samego systemu...

Pitrze, jemu chodziło o TMC w EUROPIE. A Polska, choć ponoć IV Rzeczpospolita,  to ciągle III śwat - przynajmniej pod tym względem...
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #122 dnia: Sierpień 07, 2007, 21:43:39 »
mysle ze skoro mamy AM EU to warto by pomyslec nad wprowadzeniem TMC na pewno by to pomoglo w nawigowaniu po EU, zreszta konkurencja to ma TT,Desti i igo/miomap :D

Tak ale w Polsce. Natomiast fox2plus chodziło o AM EU a w Europie TMC działa.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #123 dnia: Sierpień 07, 2007, 21:53:27 »
w EU jest pare stacji radiowych ktore na terenia danego panstwa nadaja ten sygnal na falach radiowych (normalne radio) :D, oczywiscie w PDA/PNA trzeba miec odbiornik TMC ale poza jego zakupem reszte masz za free i tak jak koledzy zauwazyli chodzilo mi o EU bo o polsce nie ma co marzyc moze za 20 lat
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2007, 21:55:50 wysłana przez fox2plus »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #124 dnia: Sierpień 07, 2007, 22:03:28 »
w EU jest pare stacji radiowych ktore na terenia danego panstwa nadaja ten sygnal na falach radiowych (normalne radio) :D, oczywiscie w PDA/PNA trzeba miec odbiornik TMC ale poza jego zakupem reszte masz za free i tak jak koledzy zauwazyli chodzilo mi o EU bo o polsce nie ma co marzyc moze za 20 lat

Taki odbiornik to niezły wydatek  :shock:
http://www.nokaut.pl/szukaj/odbiornik-tmc.html
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #125 dnia: Sierpień 07, 2007, 22:06:05 »
nie przesadzaj ja kupilem do p550 ale pasuje do wszytskich palmtopow z wingroza i miniusb za 215zl (190+25zl przesylka) oczywiscie nowy od dystrybutora mio, zreszta mio tego nie robi oni tylko firmuja robi to znana firma na tym polu niemiecki GNS
http://www.comes.com.pl/towar.php?s-ktm=PDA-MIO-TMC-P350/550&d=12

P.S.kolega ma go 910 w UK z dokupiona antenka TMC i chwali sobie, duzo jedzi fo UK i mowil ze ladnie mu pokazuje koreczki i wypadki jak i rowniez omija :) i to tylko za cene odbiornika :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2007, 22:10:28 wysłana przez fox2plus »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #126 dnia: Sierpień 07, 2007, 22:18:50 »
Tylko jak to podłączysz przez miniUSB to nie ma zasilania zewnętrznego z zapalniczki a wtedy PDA długo nie pociągnie  :(

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #127 dnia: Sierpień 07, 2007, 22:21:40 »
ojjj kolego slabo patrzysz z jednej strony masz wtyczke miniusb (do palmtopa) a z drugiej strony masz gniazdo miniusb do podlaczenia pod zasilanie, ktore i tak musisz podlaczyc poniewaz odbiornik TMC musi byc zasilony inaczej nie jest wykrywany :D (probowalem i sie dziwilem dlaczego niechce igo go zobaczyc, dopiero po podlaczeniu zasilania odzyl)

P.S. na zdjeciu z tego linka wyzej widac bardzo dokladnie :D

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #128 dnia: Sierpień 07, 2007, 22:26:55 »
Widziałem tylko myślałem, że dopiero do tej końcówki (jakiś przetwornik) podłącza się jeszcze coś w rodzaju anteny co też widać na zdjęciu (biały kabel).

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #129 dnia: Sierpień 07, 2007, 22:28:14 »
ten bialy kabel to antena ktora podlaczasz do tej kostki na srodku kabla

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
Odp: Czego zabrakło w AM4?
« Odpowiedź #130 dnia: Sierpień 08, 2007, 07:57:54 »
Cytat: tomaszkap
To nie nazwa miejscowości tylko gmina !!!

właściwie to nie wiem, co to jest.
Przejeżdżałem dziś rano przez Kraków alejami Trzech Wieszczów.
Na skrzyzowaniu Alei z Karmelicką w prawym dolnym rogu napis: PIASEK, KRAKÓW.
Na skrzyżowaniu z Czarnowiejską: NOWA WIEŚ, KRAKÓW.
Na skrzyżowaniu Alei Krasińskiego z Kościuszki (czyli pod Wawelem) - NOWY ŚWIAT, KRAKÓW
Na skrzyżowaniu Rzemieślniczej z Wadowicką: CEGIELNIANA, KRAKÓW.

To pewnie nazwy dzielnic, ale Kraków ma już zdaje się nieco inne nazwy, chyba numeracja?

Już wiem - to jednostki urbanistyczne, wchodzące w skład dzielnic.
Dla dzielnicy 1 (Stare Miasto) są to: Kazimierz, Kleparz, Nowe Miasto, Nowy Świat, Piasek, Stare Miasto, Stradom, Śródmieście Warszawskie, Wawel.

http://www.bip.krakow.pl/?sub_dok_id=1537

Ależ dokładna ta AM :)

L
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2007, 08:32:26 wysłana przez macluke »

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
    • http://www.slawekzdun.webpark.pl
  • Sprzęt: Mio 168, Loox N560
« Odpowiedź #131 dnia: Sierpień 08, 2007, 08:37:52 »
Do klawiszy sprzętowych można przypisać niemal wszystkie funkcje, tylko skąd wziąść tyle klawiszy? ::)
Dlatego powinna być oddzielna zakładka tak jak w telefonach sony ericsson "moje skróty"
Wtedy każdy wrzuciłby tam co dla niego odpowiednie. Najczęściej używane opcje bez przypisywania do klawiszy. Ja mało jeżdże z AM i ciągle zapominam co przypisałem do którego klawisza  :]
Gdyby każdy zgadzał się ze mną wtedy wszyscy mieliby rację.

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #132 dnia: Sierpień 08, 2007, 12:25:15 »
Dlatego powinna być oddzielna zakładka tak jak w telefonach sony ericsson "moje skróty"
Wtedy każdy wrzuciłby tam co dla niego odpowiednie. Najczęściej używane opcje bez przypisywania do klawiszy. Ja mało jeżdże z AM i ciągle zapominam co przypisałem do którego klawisza  :]

Bardzo dobry pomysł - takie "ulubione" (ale nie POI) po dotknięciu klawisza sprzętowego, z których można paluchem wybrać tych kilka wybranych przez nas funkcji, bez potrzeby przedzierania się przez menu.

Zgłaszaj do Supportu - może wprowadzą. Sam bym zgłosił, ale później będziesz mnie ciągać po sądach, za zwinięcie pomysłu ;)
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
« Odpowiedź #133 dnia: Sierpień 08, 2007, 12:56:13 »

Bardzo dobry pomysł - takie "ulubione" (ale nie POI) po dotknięciu klawisza sprzętowego, z których można paluchem wybrać tych kilka wybranych przez nas funkcji, bez potrzeby przedzierania się przez menu.

Zgłaszaj do Supportu - może wprowadzą. Sam bym zgłosił, ale później będziesz mnie ciągać po sądach, za zwinięcie pomysłu ;)
Zgłosiłem
ale i wy zgłaszajcie to może uwzględnią
faktycznie to ułatwiłoby bardzo pracę z AM

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #134 dnia: Sierpień 08, 2007, 15:19:12 »
Zgłosiłem

Tereaz i ja zgłosiłem. Może nie w 4.1 ale w następnej wersji bardzo chciałbym mieć coś takiego. Klawiszy sprzętowych do wykorzystania praktycznie tylko 2, a takie ulubione menu rozwiązałoby ten problem...

*

Offline mikal

• **
  • 178
  • Sprzęt: Asus A636, AM, TT, MapaMap
« Odpowiedź #135 dnia: Sierpień 08, 2007, 16:13:00 »
Zgłosiłem

Tereaz i ja zgłosiłem. Może nie w 4.1 ale w następnej wersji bardzo chciałbym mieć coś takiego. Klawiszy sprzętowych do wykorzystania praktycznie tylko 2, a takie ulubione menu rozwiązałoby ten problem...

Ale jak te ulubione miałyby wyglądać? Tylko zwykłe wywołanie jakiegoś menu? to trochę mało.
Przykład:
Zainicjowałem taki wątek jak "AM i stacje benzynowe". Chciałbym by taka funkcja byłą zrealizowana, ale pewnie, jeśli w ogóle, to trochę potrwa. Dlatego w takich Ulubionych to chciałbym mieć coś co sobie nazwę Stacje benzynowe i po puknięciu wyświetlą mi się stacje w konfiguracji wbudowane i użytkownika, przy trasie i na całej trasie. Chodzi o to bym w takich ulubionych mógł mieć coś w rodzaju gotowego wzorca "coś a la makro) by prowadząc nie trzeba było właśnie z tych ulubionych wchodzić dopiero do podmenu i wybierać.

Nagmatwałem czy słusznie prawię?  :S

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #136 dnia: Sierpień 08, 2007, 16:36:02 »
W w/w przypadku to chodzi o wywoływany przyciskiem sprzętowym  ekran z wybranymi  funkcjami, do których obecnie trzeba przedzierać się przez kolejne menu.  Tak jak teraz menu nawigacyjne (objazdy, blokady, 2D/3D, itp.) jest wywoływane po dotknięciu ekranu podczas nawigacji.

A to co Ty proponujesz, to pomysł całkiem niezły, tylko z realizacją pewnie będzie kłopot. Chodzi Ci praktycznie o wyszukiwarkę POI, której zasięg jest ograniczony wyznaczoną trasą - tak jak teraz można określić obszar wszukiwania POI, tak w Twojej propozycji można byłoby określić dodatkowo wyszukiwanie POI tylko przy wyznaczonej trasie (ewentualnie w jakiimś pobliżu tej trasy, aczkolwiek to skomplikuje algorytm wyszukiwania...).
Dodatkowo warto byłoby wprowadzić możliwość zapisywania zapytań (wzorców wyszukiwania, obecnie są zapamiętywane kategorie POI), tak aby można było je ponownie użyć. Pozostaje grupowanie kategorii - ale tu też chyba nie będzie problemu, bo na miplo.pl (jak toto ruszy w pełnym zakresie), raczej wszystko jest grupowane w logiczne kategorie (czyli MOtoryzacja -> STacje paliw). A więc problem nie wygląda pewnie tak źle, żeby tylko w ERZE dopasować to mogli ;).

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
« Odpowiedź #137 dnia: Sierpień 08, 2007, 17:09:13 »
Cytat: prozor
A więc problem nie wygląda pewnie tak źle, żeby tylko w ERZE dopasować to mogli ;).

Mam nadzieję, że rzeczywiście kiedyś dożyję czasów, ze będzie się mówiło: 'takie rzeczy to tylko w automapie' :)

Lukasz

*

Offline mikal

• **
  • 178
  • Sprzęt: Asus A636, AM, TT, MapaMap
« Odpowiedź #138 dnia: Sierpień 08, 2007, 18:28:11 »
E, nagmatwałem to teraz muszę odkręcić:) No więc tak:

1.   Rozumiem, że „Ulubione” to takie wirtualne przyciski funkcyjne i można ich użyć tak jak teraz normalnych klawiszy – popieram, choć w zasadzie  przyciski (w A636) wystarczają
2.   Brakuje mi specjalnego potraktowania kategorii POI jaką są stacje benzynowe (lub to co sobie człowiek do tej kategorii wstawi np. LPG albo tylko Shell itp.) Podczas podróży paliwo dla samochodu to rzecz newralgiczna. Jadąc trasą wyświetlam sobie listę stacji na trasie aby wiedzieć gdzie tankować. Ale w tym celu trzeba przejść z nawigowania do menu, tam wybrać wyszukiwanie POI, następnie widok, być może w nim coś zmienić i dopiero wtedy mam stacje, które mnie interesują) A ja bym chciał mieć coś takiego przy jednym puknięciu w klawisz Funkcyjny lub ikonę w ekranie nawigacyjnym ew Ulubione, ale tak by pojawiała się lista stacji w miejscu mapy, ale by na górze (z boku) nadal był widoczny pilot. Puknięcie w ekran zamyka listę i mam znowu mapę, ale już wiem kiedy będzie następna stacja.
3.   Załóżmy, że to co w opisałem w punkcie 2 nie dało pozytywnego wyniku – najbliższa stacja przy trasie jest zbyt daleko (Autostrada A4:-)) Wtedy (mając na ekranie listę stacji przy trasie) uruchamiam funckcję szukania najbliższych i wiem, że to chwilę potrwa. A algorytm wydaje mi się dość prosty. W pasie powiedzmy o szerokości10 km wzdłuż trasy na odcinku powiedzmy 50 km szukane są stacje. Ten pas nie zaczyna się w aktualnej pozycji lecz powiedzmy  takiej gdzie pojazd znajdzie się za 5 minut (pozycja X). Innymi słowy system ma 4 minuty by wyselekcjonować stacje znajdujące się w interesującym obszarze i obliczyć trasę do do każdej z nich i wyświetlić wyniki na ekranie. Wtedy pozostaje przynajmniej 1 minuta by podjąć decyzję i pukając w wybraną stację dodać ją jako „przez”. Wybór dokonywany jest na podstawie dwóch wartości: jak daleko jest do stacji i ile drogi trzeba nadłożyć. Podane tu wartości są oczywiście tylko przykładowe. W programie wszystkie algorytmy o których piszę oczywiście istnieją i jest to kwetia zebrania i ch do kupy w celu osiągnięcia nowej funkcjonalności. Nie wiem tylko czy starczy procesora i pamięci by jednocześnie nawigować i w tel prowadzić obliczenia.

Ufff.... :O

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
« Odpowiedź #139 dnia: Sierpień 08, 2007, 20:37:46 »
PROZOR zrozumiał mnie doskonale. A jak ktos nie wie o co chodzi niech popyta tych co mają sony-ericssona przynajmniej takiego starszego.  To oczywiście nie jest lekarstwem na nasze potrzeby ale uprościłoby w znacznej mierze nawigowanie i co najciekawsze każdy skonfigurowałby to wg własnych potrzeb.

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #140 dnia: Sierpień 10, 2007, 13:04:19 »
z tym TMC w EU napisalem maila do supportu i dostalem nastepujaca odpowiedz

Dziekujemy za sugestie.

Tak, obecnie sa prace prowadzone nad tym systemem.
Ukaze sie w jednej z kolejnych wersji.

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Grussen
AutoMapa(ku)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #141 dnia: Sierpień 10, 2007, 15:55:08 »
z tym TMC w EU napisalem maila do supportu i dostalem nastepujaca odpowiedz

Dziekujemy za sugestie.

Tak, obecnie sa prace prowadzone nad tym systemem.
Ukaze sie w jednej z kolejnych wersji.

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Grussen
AutoMapa(ku)
iGo przez pół roku robił testy wypuszczając kolejne bety bo ciągle coś było nie tak wykorzystując całą rzeszę betasterów z Niemiec gdzie działa system TMC ....
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #142 dnia: Sierpień 19, 2007, 19:53:53 »
Miałem trochę wolnego na testy i zabawę z AM, więc pozwoliłem sobie podsumować
w pewnym sensie ten wątek i wypunktować braki które wciąż czekają na swoją kolej,
które pojawiły się z nową wersją, jak i te które, powstały w skutek wzrastających oczekiwań
od coraz lepszego programu:

- NADAL BRAK powiadomienia o osiągnięciu punktu 'przez'
Ten brak ciągnie się już od pierwszej bety i nijak nie potrafię zrozumieć dlaczego ...

- Nadal gorzej niż w AM3:
Uciążliwym jest brak możliwości postawienia więcej niż jednego punktu trasy na tym
samym odcinku drogi, nawet przy trasie przełajowej i pieszej i nawet wtedy gdy ten odcinek
jest bardzo długi (>1km). W AM3 przy trasie przełajowej nie było tego problemu
Nanal nie da się również wyznaczyć żadnej trasy z punktami przelotowymi tak,
by początek i koniec trasy był położony na tym samym odcinku drogi. AM3 też to potrafiła.
Nadal gorsza niż w AM3 jest obsługa niestandardowych klawiszy sprzętowych na różnych PDA
(np. w Palmaxie wciąż nie działają wydzielone klawisze regulacji głośności, a klawisz zmiany
orientacji ekranu działa połowicznie - tylko w jedną stronę)

- Nadal brak możliwości powrotu z ustawień szczegółowych do ogólnego menu ‘Ustawienia’
(o 1 krok wstecz)

-Brak wskaźnika prędkości w trybie śledzenia bez wyznaczonej trasy.
Bez włączonego panelu pilota/komputera na mapie powinien znaleźć się ‘stary’ wskaźnik
prędkości (z wersji AM4.0). Przy włączonym pilocie na panelu z prawej strony powinno
pozostać widoczne pole ze wskaźnikiem prędkości (tak jak jest przy wyznaczonej trasie).
Dodatkowo to pole powinno być ‘aktywne’ tzn. puknięcie na wskaźnik prędkości powinno
przełączyć panel pilota na komputer pokładowy.

- Blokada odcinka założona poleceniem ‘Blokuj odcinek za manewrem’ przestała znikać
automatycznie po wyłączeniu programu. Zablokowane poleceniem odcinki trzeba
odblokowywać ręcznie, to dużo gorsze rozwiązanie niż w wersji 4.0

-Nadal ikony POI wbudowanych przysłaniają czasami POI użytkownika położone tuż obok
( i wygląda, że jest to sprawa losowa, nie ma określonych żadnych reguł). Wyświetlanie POI
wbudowanych powinno mieć bezwzględnie niższy priorytet niż POI użytkownika, tak by w
razie ‘konfliktu lokalizacji’ zawsze ikona POI użytkownika wyświetlała się na górze,
albo powinna być możliwość przydzielenia ‘pierwszeństwa’ określonej grupie POI.

-Brak ostrzegania o POI po zaznaczeniu opcji ‘Przy trasie’  jeśli trasa nie jest wyznaczona,
Moim zdaniem to błąd, ta opcja powinna powodować ograniczenie ostrzegania do POI
 położonych przy trasie (wg zadanych parametrów) wtedy gdy trasa jest wyznaczona,
ale nie powinna wyłączać ostrzegania ‘na zasadach ogólnych’ - wg kąta wykrywania,
wtedy gzy trasa nie jest wyznaczona.

-Nadal brakuje możliwości obejrzenia wszystkich POI danej kategorii w całym kraju,
nawet jeśli kategoria jest nieliczna i zawiera zaledwie kilka czy kilkanaście pozycji,
jeżeli aktualna pozycja GPS (albo wskazany punkt na mapie) znajduje się w pobliżu
granicy kraju. Czy to Szczecin, Kraków, Zakopane, Gdańsk, Rzeszów czy Białystok
nie da się (w prosty sposób, intuicyjnie) znaleźć POI położonego na drugim końcu kraju.
480km jako max. promień wyszukiwania to za mało, potrzebna jest dodatkowa opcja
'wszystkie' albo 'cały kraj'.

Odnośnie zagadnień obsługi POI, zadziwia mnie pewna nonszalancja, z jaką
support AM podchodzi do tego zagadnienia. Obsługa POI wraz z mobilne.net
i AMPOIsync była rewelacją  ... w 2005roku, od tego czasu poza trochę bardziej
rozbudowanym ostrzeganiem nic się właściwie nie zmieniło.
A mogłoby i to sporo: kategorie POI w AM  mogłyby mieć strukturę hierarchiczną
(drzewo z gałęziami podkategorii), opis POI mógłby nie być wyłącznie banalnym
polem tekstowym, mógłby zawierać wydzielone podpola typu:
-nr telefonu
-ulica i nr (adres szczegółowy)
-nazwa własna POI
-strona www
-zdjęcie POI
-czynne w (dni/godziny urzędowania, dostępności POI)
-może nawet płatna reklama?
-inne w miarę potrzeb kategorii (np. krótka historia obiektu) ...
Wtedy użytkownik mógłby prosto wybierać nie tylko pojedyncze kategorie,
ale całe gałęzie POI, mógłby sam decydować jaki zakres informacji o POI
go interesuje, czy tylko nazwa i telefon, czy pełen opis,  czy też inny zestaw danych
i pobierałby z miplo tylko te informacje którymi jest naprawdę zainteresowany.
Uporządkowanym zbiorem danych znacznie łatwiej byłoby zarządzać,
łatwiej byłoby go aktualizować, sortować, przeszukiwać, konfigurować ...

Krótko mówiąc, użytkownicy AM (i serwisu miplo) mieliby do dyspozycji
najbardziej przyjazną, zaawansowaną i najlepiej konfigurowalną
obsługę POI spośród wszystkich dostępnych na rynku aplikacji
nawigacyjnych, a AM tak jak kiedyś, z mapami zawierającymi obrysy
budynków i punktową adresacją, wyznaczyłaby nowy standard rozwoju ...
Ups, chyba się rozmarzyłem  :ohreally:  pora zejść na ziemię :mrgreen:

Pozostał jeszcze jeden brak, tu o nim tylko zdawkowo wspomnę, bo uważam
że jest na tyle istotny, że zasługuje na szczególne potraktowanie :wink:
w osobnym poście, a może i w innym wątku ... Tym wyróżniającym się brakiem jest
ogólny brak spójnej koncepcji i logiki w układzie menu, chorobliwa wręcz nadmiarowość
ikon i możliwych miejsc wywołania funkcji. Wiele fukcji jest zupełnie niepotrzebnie
wielokrotnie wciśniętych w różne miejsca menu, czasem zupełnie bez sensu.
Sztandarowym przykładem będzie tu możliwość wywołania z menu podręcznego
(i to na pierwszej pozycji) polecenia 'Jedź do' wtedy, gdy program pracuje w trybie
nawigacji, albo śledzenia pozycji GPS.
To naprawdę unikalna funkcja  :evil: pozwala na błyskawiczne wyznaczenie trasy
z aktualnej lokalizacji (pozycji GPS) do ... bieżącej pozycji GPS  :E
Jak widać AM to doskonała pomoc nawet dla tych co ... wyszli z siebie i stanęli obok  :D
Tacy z AM nie zginą, AM pomoże im błyskawicznie dojść, (a nawet dojechać! :grin: ) do siebie  :ok:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #143 dnia: Sierpień 19, 2007, 23:45:14 »
 :ok: Fakt, rozmarzyłeś się  :) ....

Część z wymienionych przez Ciebie niedomagań juz sam wysłałem jakiś czas temu - zobaczymy co z tego im przypasuje i wprowadzą.

P.S. Podesłałem im ostatnio moja wersję menu i cos tam łyknęli ...... bo odpisali, abym jakiś drobiazg poprawił (hmm, sami nie potrafią  :grin: )
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
  • Sprzęt: Hejcztisi Magic
« Odpowiedź #144 dnia: Sierpień 19, 2007, 23:53:06 »
Jeszcze tylko zapytam.

Nie denerwuje was jak Marzena mowi: Brak sygnalu Gie-pe-es? Nie powinno to byc raczej Dżi-pi-es?

Czy mowimy Jojstick czy Dżojstik?
Macbook Black

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #145 dnia: Sierpień 20, 2007, 07:00:04 »
Vlodeck Marzena czyta po polsku!!! Ty czytasz GPS po angielsku i stąd ta różnica ale obie wersje prawidłowe.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #146 dnia: Sierpień 20, 2007, 09:40:09 »
W niemieckich reklamach w TV mówia "kolgate" a nie "kolgejt"   :)
ISTQB Certified Tester

*

Offline debart

• **
  • 181
  • Sprzęt: VIVO PLUS + 16GB SDHC + VW Phaeton
« Odpowiedź #147 dnia: Sierpień 20, 2007, 11:16:16 »
Nie uważacie że 4.1RC "zwolniła" w trybie nawigacji? U mnie na FS n560 widać sporą różnicę w VGA. O ile 4.0.1 skakała od czasu do czasu, głównie na wielopasmowych drogach i pow. 100km/h to 4.1RC wyswietla max. 4-5 fps zawsze. Głównie w obszarach zabudowanych, gdzie wyswietlane są obrysy budynków i numeracja albo w rejonach znacznego zagęszczenia ulic i drogach kilkujezdniowych (ech.. przydała by sie opcja wyłączania numeracji budynków...). A jak jest z płynnością na sprzęcie z niższą rozdzielczością 320x240? Też "kica"?

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #148 dnia: Sierpień 20, 2007, 11:36:21 »
hmm nie zauważyłem żadnych skoków u siebie wczoraj wrzuciłem WM6 (poprzednio WM5) i zobaczę teraz czy jakieś różnice w działaniu AM4.1 RC1 będą
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #149 dnia: Sierpień 20, 2007, 11:52:00 »
4.1RC wyswietla max. 4-5 fps zawsze ...
A jak jest z płynnością na sprzęcie z niższą rozdzielczością 320x240? Też "kica"?
4-5 fps i kica?
Sorry, ale czy Ty oczekujesz filmu jakości HD i >>20fps? :O
może jeszcze antyaliasing i rendering powinni wprowadzić?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free