Czego zabrakło w AM 4 i 4.1

• 188 Odpowiedzi
  • 43654 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
Odp: Czego zabrakło w AM4?
« Odpowiedź #90 dnia: Sierpień 06, 2007, 08:20:05 »
Najbardziej denerwujące dla mnie w AM 4 jest, że nie ma komunikatu o tym, że zjechałem z trasy i wyznacza ją na nowo ...

Jest - poszukaj w ustawieniach menu.

Miejscowość przez którą właśnie przejeżdżasz jest w prawym dolnym rogu.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2007, 08:27:07 wysłana przez Jarojaw »
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #91 dnia: Sierpień 06, 2007, 09:02:29 »

Jest - poszukaj w ustawieniach menu.
Wyznacza nową trasę i jest komunikat tekstowy ale nie ma komunikatu dźwiękowego !!!
Miejscowość przez którą właśnie przejeżdżasz jest w prawym dolnym rogu.

To nie nazwa miejscowości tylko gmina !!!
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
« Odpowiedź #92 dnia: Sierpień 06, 2007, 09:26:25 »
Podawane są  2 nazwy w przypadku małych miejscowości czy wsi.Nie mylić z WSI :)

Pierwsza nazwa to nazwa miejscowości, druga to nazwa gminy do jakiej ta miejscowość należy.
Napisane: 06 Sierpień 2007, 09:09:57

Wyznacza nową trasę i jest komunikat tekstowy ale nie ma komunikatu dźwiękowego !!!

Sprawdź tutaj
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #93 dnia: Sierpień 06, 2007, 09:44:39 »
Do Jarojaw:

Ja nie mam takiej opcji na tym ekranie!!!!!
Nazwa jaka mi się wyświetla to nazwa gminy i tylko to.

Mam oryginalną AM 4.01 (339)

Już wiem czemu bo masz NavRoad a ja mam A4 na PDA i w ta wersja się różni.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2007, 09:47:53 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #94 dnia: Sierpień 06, 2007, 09:48:53 »
no bo masz 4.01 w 4.1 RC1 to zmienili (czyt. poprawili) ;)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #95 dnia: Sierpień 06, 2007, 10:05:17 »
Mi w AM4.0 przeszkada brak opcji 800m przy wyborze dystansu o ostrzeganiu o POI. Jest do wyboru 500 a potem już 1000m. Jedno za mało a drugie za dużo. Te 800 ze starej AM było dobrym kompromiszem.... przynajmniej w stosunku do radarów.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline mikal

• **
  • 178
  • Sprzęt: Asus A636, AM, TT, MapaMap
« Odpowiedź #96 dnia: Sierpień 06, 2007, 11:20:00 »
AM4 ma coraz więcej ustawianych parametrów, które mogą mieć istotny wpływ na wyznaczanie trasy. Dlatego moim zdaniem przydałby sie zaraz po wytyczeniu trasy komunikat głosowy (wyłączany dla tych, którzy go nie chcą), który informowałby o podstawowych istotnych dla wyznaczania trasy parametrach. Na przykład "Trasa krótka. Unika dróg gruntowych. Omija odcinki zablokowane." i na końcu już istniejący komunikat "120 km, 1,5 godziny do celu"

Po weekendowych wojażach, gdzie zdarza mi się korzystać z tras terenowych i zapomnę przestawić, to w poniedziałek wściekam się (zanim sobie przypomnę) co za bzdury mi pokazuje. Ci którzy zablokowali sobie jakiś odcinek i o tym zapomnieli tez wiedzą o co mi chodzi. :E

Nie jest to oczywiście sprawa życia i smierci, ale fajny gadget, który ułatwiłby życie.

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #97 dnia: Sierpień 06, 2007, 12:11:21 »
W nowej 4.1RC1 już pokazuje sie taka informacja przed wyznaczaniem trasy i można sobie jeszcze poprawić jakieś parametry.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

« Odpowiedź #98 dnia: Sierpień 06, 2007, 12:17:16 »
W nowej 4.1RC1 już pokazuje sie taka informacja przed wyznaczaniem trasy i można sobie jeszcze poprawić jakieś parametry.

A skąd można zaciągnąć 4.1 ?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #99 dnia: Sierpień 06, 2007, 12:19:36 »

A skąd można zaciągnąć 4.1 ?
Jest narazie w fazie testów. Trzeba poczekać kilka dni.

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

Offline mikal

• **
  • 178
  • Sprzęt: Asus A636, AM, TT, MapaMap
« Odpowiedź #100 dnia: Sierpień 06, 2007, 12:45:14 »

Ale żeby tak jeszcze ludzkim głosem gadała... :S

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #101 dnia: Sierpień 06, 2007, 12:51:37 »

Ale żeby tak jeszcze ludzkim głosem gadała... :S
W Wigilię... :E
ISTQB Certified Tester

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
Odp: Czego wam brakuje w AM 4.1
« Odpowiedź #102 dnia: Sierpień 06, 2007, 13:38:05 »
Połączyłem wątki:
"Czego wam brakuje w AM 4.1" oraz "Czego zabrakło w AM 4" w jeden.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2007, 13:51:44 wysłana przez ajed »

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #103 dnia: Sierpień 06, 2007, 21:31:17 »
Mi w AM4.0 przeszkada brak opcji 800m przy wyborze dystansu o ostrzeganiu o POI. Jest do wyboru 500 a potem już 1000m. Jedno za mało a drugie za dużo. Te 800 ze starej AM było dobrym kompromiszem.... przynajmniej w stosunku do radarów.....

nieprawda 500 jest lepsze, a kumpel mówi że super jest 1000 no i co ?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #104 dnia: Sierpień 06, 2007, 21:45:10 »

nieprawda 500 jest lepsze, a kumpel mówi że super jest 1000 no i co ?
Po pierwsze mówienie do drugiego człowieka "nieprawda" jest bardzo niegrzeczne... a po drugie... to przecież może być i jedno i drugie...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2007, 11:14:07 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline oksok1

• 278
  • Sprzęt: Samsung S7, Pentagram 3106
Odp: Czego zabrakło w AM 4 i 4.1
« Odpowiedź #105 dnia: Sierpień 07, 2007, 11:15:22 »
A czy  wersja 4.1 pokaże nazwy jezior ? - to pytanie do betatesterów (bo na żaglach to rzecz kluczowa). Aha! i czy skala od której wyświetlane są własne POI została zwiększona, czy też nadal tkwi na 2 km. ?
Napisane: Sierpień 07, 2007, 10:58:26
właściwie to mogę sam sobie odpowiedzieć, bo dodzwoniłem się do supportu AM.:
nazwy jezior - pokaże
skala wyświetlania moich POI - zwiększono z 2km do 5 km (moim zdaniem to i tak za mało. W 3.9.7 można było ustawić od 20.000 km - i to było rozwiązanie idealne)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #106 dnia: Sierpień 07, 2007, 11:18:27 »
A czy  wersja 4.1 pokaże nazwy jezior ? - to pytanie do betatesterów (bo na żaglach to rzecz kluczowa). Aha! i czy skala od której wyświetlane są własne POI została zwiększona, czy też nadal tkwi na 2 km. ?
Sprawdzałem przed chwila na mazurach i odpowiedź brzmi: tak
Jeśli chodzi o drugie pytanie to do wyboru są: 180m; 350m; 600m; 900m; 1,2km; 2,5km; 5,0km
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #107 dnia: Sierpień 07, 2007, 11:36:27 »
W 3.9.7 można było ustawić od 20.000 km - i to było rozwiązanie idealne

Zapytaj się MOI'ego jak mu wyglądałaby Warszawa gdyby wyświetlił wszystkie swoje potrzebne mu POI w tej skali. Ja mam znaaaacznie mniej, a jak pamiętam w v.3 wyświetlenie ich w tej skali nie dość, że zmulało strasznie (no, wolny procek był, ale...) to jeszcze skutecznie uniemożliwiało jaką kolwiek orientację na mapie....
Zresztą te 5km to i tak można oczopląsu dostać - popatrz poniżej:

I żeby było jasne - to tylko niewielka część z możliwych do wyświetlenia POI. Nawet wyświetlanie od skali 1.2 jest już w mieście stanowczo przeginką.
A poza miastem? No tak, tu skala 5 km się przydaje, aczkolwiek nie widzę zastosowania do użycia większej skali.

Fajnie byłoby, gdyby wyświetlanie POI było możliwe "dynamicznie" tzn. w przypadku stwierdzenia zagęszczenia (ustawione przez użytkownika) POI wyświetlanie POI byłoby przełączane ze skali np. 5km na skalę 1.2 km lub niżej (ograniczoną od dołu przez użytkownika). Dzięki temu poza miastem mielibyśmy skalę np. 5 km, przy zbliżaniu się do miasta (i wzroście ilośći punktów) wyświetlanie POI zostałoby ograniczone do skali np. 1.2, później 0,9... aż do ustawionej przeze mnie 0,6 km, tak aby do tego momentu liczba wyświetlonych poi nie przekraczała określonej granicy ;).
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2007, 11:58:01 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #108 dnia: Sierpień 07, 2007, 12:49:48 »

Fajnie byłoby, gdyby wyświetlanie POI było możliwe "dynamicznie" tzn. w przypadku stwierdzenia zagęszczenia (ustawione przez użytkownika) POI wyświetlanie POI byłoby przełączane ze skali np. 5km na skalę 1.2 km lub niżej (ograniczoną od dołu przez użytkownika). Dzięki temu poza miastem mielibyśmy skalę np. 5 km, przy zbliżaniu się do miasta (i wzroście ilośći punktów) wyświetlanie POI zostałoby ograniczone do skali np. 1.2, później 0,9... aż do ustawionej przeze mnie 0,6 km, tak aby do tego momentu liczba wyświetlonych poi nie przekraczała określonej granicy ;).
[/quote]

Lepszym rozwiązaniem według mnie byłaby mozliwość wyswietlania punktów POI od różnych skali dla różnych kategorii. Np. stacje benzynowe od dużej skali żeby można było się zorientować w większym terenie czy damy radę dojechać i gdzie zatankować, a np. bankomaty w mniejszej skali i pokazywanie ich tylko przy dużym powiększeniu.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #109 dnia: Sierpień 07, 2007, 13:11:28 »
Lepszym rozwiązaniem według mnie byłaby mozliwość wyswietlania punktów POI od różnych skali dla różnych kategorii. Np. stacje benzynowe od dużej skali żeby można było się zorientować w większym terenie czy damy radę dojechać i gdzie zatankować, a np. bankomaty w mniejszej skali i pokazywanie ich tylko przy dużym powiększeniu.

Popieram, chociaż myślałem, że tak się da w 4.01. Można zmieniać skalę przy każdej kategorii ale automatycznie zmienia pozostałe :shock:

*

Offline oksok1

• 278
  • Sprzęt: Samsung S7, Pentagram 3106
« Odpowiedź #110 dnia: Sierpień 07, 2007, 16:17:24 »
Ja bym jednak optował za pozostawieniem możliwości wyboru skali wyświetlania POI do np. od 170 m do 40 km. A jak kto chce mieć wszystkie ważne rzeczy na ekranie - to niech sobie ma - ot taką damską torebkę a w niej waszystko.
A jak masz np. 50 klientów w całej Polsce, to nie czy chciałbyś ich wszystkich widzieć na w tle całej Polski ?

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #111 dnia: Sierpień 07, 2007, 19:01:03 »
A jak masz np. 50 klientów w całej Polsce, to nie czy chciałbyś ich wszystkich widzieć na w tle całej Polski ?

Nie  :terrified:.
Napisane: Sierpień 07, 2007, 18:59:41

O to też jest dobry pomysł! Podpisuję się pod petycją - różna skala dla różnych POI.
Wtedy może nawet oksok1'a klienci zmieściliby się (choć wątpię).
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #112 dnia: Sierpień 07, 2007, 19:45:29 »
mysle ze skoro mamy AM EU to warto by pomyslec nad wprowadzeniem TMC na pewno by to pomoglo w nawigowaniu po EU, zreszta konkurencja to ma TT,Desti i igo/miomap :D

*

Offline Jaroslav

• *
  • 57
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S6
« Odpowiedź #113 dnia: Sierpień 07, 2007, 20:25:37 »
Hi,

[/quote]
[/quote]

A ja dodałbym jeszcze dynamiczne wczytywanie POI do pamięci, np:
- po wjechaniu do miasta wczytywane i wyświetlane są bankomaty Cash for You, ulubione stacje, leżący policjanci i inne co kto lubi, ale oczywiście nie wszystkie POI z całej Europy, tylko odpowiednie dla mijanego miasta.
- po opuszczeniu miasta, wszystkie poprzednie są wyrzucane z pamięci, a na ich miejsce wczytywane wszystkie stacje benzynowe oraz zajazdy na trasie.

W ten sposób nie tylko ograniczylibyśmy ilość jednocześnie wyświetlanych punktów, ale i AM uzyskałaby nowy stopień inteligencji  :smile:

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #114 dnia: Sierpień 07, 2007, 20:34:48 »
Jeśli o POI mowa to przydałaby się jakaś dobra wyszukiwarka w programie żeby już nie było problemu ze znalezieniem np. lotniska (w AM dworzec lotniczy) i żeby można było wyszukiwać nie tylko w kategoriach ale w zapisanych POI.

P.S.

Bo jak się ma do opisu "dworzec lotniczy" - lotnisko sportowe (aeroklub)???? Nijak
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2007, 20:38:12 wysłana przez tomaszkap »

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #115 dnia: Sierpień 07, 2007, 20:37:35 »
Hi,

O ile wiem, mniej więcej w ten sposób to działa. W v.3 wszystkie POI były umieszczone w pamięci (co zamulało a przy dużej ich liczbie, wprost uniemożliwiało pracę programu), v.4 ma już dynamiczne doczytywanie POI do pamięci. Bufor na POI możesz ustawić w menu Ustawienia -> Inne. Domyślnie jest 500 KB i to pracuje bardzo dobrze.

*

Offline Jaroslav

• *
  • 57
« Odpowiedź #116 dnia: Sierpień 07, 2007, 20:56:58 »
Hi,

O ile wiem, mniej więcej w ten sposób to działa. W v.3 wszystkie POI były umieszczone w pamięci (co zamulało a przy dużej ich liczbie, wprost uniemożliwiało pracę programu), v.4 ma już dynamiczne doczytywanie POI do pamięci. Bufor na POI możesz ustawić w menu Ustawienia -> Inne. Domyślnie jest 500 KB i to pracuje bardzo dobrze.

Ja widziałem tę opcję, ale myślę, że obaj (a przynajmniej ja) rozumiemy ją tylko, jak się wyraziłeś,  mniej więcej.
Po pierwsze: [autokorekta ]
Po drugie: podejrzewam, że wartość ta jest po to, żeby postawić nieprzekraczalną granicę. Po jej zapełnieniu nic więcej się nie dopisze. Mogę się mylić, ale nie muszę  :proud:
Po trzecie: mi chodziło nie tylko o dynamiczną obsługę pamięci, ale przede wszystkim o dynamiczne wczytywanie różnych kategorii, w zależności od położenia, trybu pracy lub rodzaju trasy.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2007, 21:03:32 wysłana przez Jaroslav »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #117 dnia: Sierpień 07, 2007, 21:00:57 »
Po pierwsze: 500KB to circa licząc 0,5GB.

JAREK! do szkoły! :grin:
albo przynajmniej na jakiś letni kurs jednostek SI  :P :D :]
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Jaroslav

• *
  • 57
« Odpowiedź #118 dnia: Sierpień 07, 2007, 21:05:06 »
nie zdążyłem  poprawić... :-|

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
« Odpowiedź #119 dnia: Sierpień 07, 2007, 21:14:38 »
w dalszym ciagu nie poprawili działania opcji PRZEZ.
W weekend - mając jeszcze 4.0.1 jechałem na Węgry przez słowacką miejscowość KOMARNO.
Ustawiam więc:

> > od: Krakow
> > przez Komarno (granica, SK)
> > do: Csopak (HU)

i w Komarno - mimo, ze do granicy prosto - AM każe mi zjechać w prawo po czym po 100m każe nawrócić na drogę, która prowadzi do granicy.
Nie pojechałem tak, bo znam tę trasę dobrze. Zgłaszam problem do supportu. Odpisują, że poprawili.

Zainstalowałem dziś AM4.1RC1 i zasymulowałem tę trasę jeszcze raz - niestety jest tak samo.
Screen w załączeniu

Lukasz