Czego brakuje w AutoMapie - lista życzeń

• 236 Odpowiedzi
  • 52637 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Czego brakuje w AutoMapie - lista życzeń
« Odpowiedź #180 dnia: Styczeń 06, 2009, 09:46:43 »
Menu > Ustawienia > Inne > (2) Usuń ostatnio wybierane: Adresy > Wykonaj

HA - dzieki wszystko dziala:)

« Odpowiedź #181 dnia: Styczeń 06, 2009, 09:49:51 »
nie włączając się do dyskusji powyżej, co jest dobre, a co średnie, to dorzucam jeszcze, co mi przyszło do głowy po kolejnych przejechanych paru tysiach:

- inna kategoryzacja POI (proponowane już na forum zresztą): czyli kategoria nadrzędna, potem podrzędne - zamiast szukać B*, S***oil, czy O**en powinienem mieć możliwość szukania w 1. kolejności stacji benz, a dopiero potem konkretnej stacji
- w przypadku dróg numerowanych możliwość włączenia takiego pierwotnego TTS jak w Navroad Map / Sygic McGuider - czyli "skręć w lewo w drogę numer 63" - potrafi się przydać
- możliwość dodawania preferowanych odcinków - jeśli mamy ulubiony kawałek, to zamiast przy każdej trasie sprawdzać, czy faktycznie AM nas tamtędy poprowadzi lub dodawać "przez", można byłoby liczyć na program, że tamtędy pojedziemy - blokady nie załatwiają sprawy, przydałoby się coś na kształt blokad, ale działający dokładnie odwrotnie
- system mini poprawek do mapy na poziomie tego, co ma wbudowany TT (przynajmniej) - oczywiście z możliwością wysyłania tego do supportu i dzielenia się z innymi użytkownikami

no i oczywiście coraz lepsze mapy

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
« Odpowiedź #182 dnia: Styczeń 06, 2009, 10:06:55 »
- możliwość dodawania preferowanych odcinków - jeśli mamy ulubiony kawałek, to zamiast przy każdej trasie sprawdzać, czy faktycznie AM nas tamtędy poprowadzi lub dodawać "przez", można byłoby liczyć na program, że tamtędy pojedziemy - blokady nie załatwiają sprawy, przydałoby się coś na kształt blokad, ale działający dokładnie odwrotnie

Ooo tak, bardzo gorąco popieram!!! Sam muszę uparcie za każdym razem jak jadę na odcinku praca-dom klikać w dodatkowy punkt ulubiony: "prowadź przez"

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #183 dnia: Styczeń 06, 2009, 10:08:43 »
Miałem teraz w okresie świątecznym okazję przejechania sie trochę po
Polsce z aktualna wersją AM (5.3) i zauważyłem taki problem:
otóż zdarzało się bardzo często , że POI sygnalizowany (np radar) był
zasłaniany przez tabliczkę odległości słupka (np skala pośrednia,
sygnalizacja 700m). Oba obiekty "rozchodziły" się po przejechaniu
kilkuset metrów (bo przypadkiem musiałoby być by były dokładnie w tym
samym miejscu). Jednak jedzie się kilkaset metrów i nie sposób dostrzec
jaki to POI.
Stąd moja propozycja by POI sygnalizowany miał wyższy priorytet i był
zawsze "na pierwszym planie".

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #184 dnia: Styczeń 06, 2009, 10:31:41 »

Ooo tak, bardzo gorąco popieram!!! Sam muszę uparcie za każdym razem jak jadę na odcinku praca-dom klikać w dodatkowy punkt ulubiony: "prowadź przez"

Ja też na to głosuje obiema rękoma  :grin:  , Pomysł z POI też jest moim zdaniem godny uwagi.

Dodatkowo każda taka modyfikacja "ulubionego odcinka" mogła by być synchronizowana z serwerem automapy i na przykład jeżeli 100 użytkowników zaznaczyło by ten sam odcinek jako "preferowany" - to może warto by było przesłać go też do innych użytkowników programu jako "zalecany"...

« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2009, 10:36:21 wysłana przez Darkph »

« Odpowiedź #185 dnia: Styczeń 06, 2009, 11:24:04 »

ja nie wiem, ale czasami czy to nie mozna zrobic tak, ze za pierwszym razem zgrywamy trase, a za kazdym nastepnym wgrywamy wlasnie ta nasza ulubiona? bo w AM jest chyba opcja zapisz trase? a moze ona do czegos innego sluzy?:) ale ale jeszcze sobie cos przypomnialem - jak ja jechalem trasa z PUNKTAMI PRZEZ, to jak nastepnym razem wybieralem ten sam cel podrozy to AM zapytala, czy ma wczytac trase z punktami PRZEZ czy nowa - czyli jest cos takiego jak pamiec trasy hmm, przynajmniej ostatniej:)

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #186 dnia: Styczeń 06, 2009, 13:38:13 »
Eee... A po co ci nawigacja jak jedziesz praca-dom?
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #187 dnia: Styczeń 06, 2009, 14:33:02 »
Mnie trochę rozczarował "nastepny manewr".
Jak dla mnie, skoro przy ikonie pierwszego manewru jest podana do niego odległość, to przy ikonie kolejnego [manerwu] powninna być podana odległość pomiędzy tym pierwszym manewrem a następnym.

Wtedy informascja byłaby jasna:
Do najbliżego manewru (np.) 2,5 km a nastepny będzie po (np.) 50 metrach.

Wtedy dużo wczesniej wiem czy nastepny manwr będzie zaraz po tym pierwszym, czy też mam troche czasu.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline jacoo

• *
  • 81
  • Sprzęt: MIO P560, AM EU
« Odpowiedź #188 dnia: Styczeń 06, 2009, 14:52:01 »
To ja moze tez sie doloze do listy zyczen.

Fajnie by bylo gdybym wiedzial np. za ile km przekrocze granice panstwa - ostatnio wracajac przez Niemcy mialem informacje np 200km prosto (nastepny skret byl wjazdem na autostrade w Polsce)... I pytanie od pasazerki "kiedy bedziemy w Polsce?"

I z tego samego typu, ile km pozostalo do przeprawy promowej - w domysle czy zdaze spokojnie na najblizszy prom czy musze przyspieszyc ;)

Oczywiscie wiem ze mozna to osiagnac punktami "przez", jednak wyznaczajac trase "prowadz do -> dom" i bedac 1500km od niego jakos nie bardzo widze klepanie sztucznie takich punktow przez.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #189 dnia: Styczeń 06, 2009, 14:52:43 »
Ochkarol, przecież dokładnie tak jest, (za wyjątkiem jednej, opisanej już parę razy sytuacji).
Wyłącz opcję 'Pokazuj prosto gdy ...' .
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
« Odpowiedź #190 dnia: Styczeń 06, 2009, 16:00:43 »
Eee... A po co ci nawigacja jak jedziesz praca-dom?

OK, ty był skrót myślowy. Terenem pracy jest ogólnie rozumiana Warszawa (załatwiam różne sprawy w różnych punktach) i z okolic Jaktorowa wolę tam jeździć przez trasę katowicką i Janki niż przez Milanówek, Pruszków itd., gdzie uporczywie kieruje mnie AM. A więc problem aktualny: chcę dojeżdżać do pewnego obszaru trasą ulubioną, a potem do samego punktu to już AM ma mnie prowadzić po mieście. I dlatego pozostaje kwestia wyznaczania zawsze: prowadź przez / ulubione / mój punkt. Łopatologicznie wyłożone?. Teraz jasne???

Wolałbym się w naszych dyskusjach skupiać na istocie zagadnienia niż na chwytaniu się za słówka. Przynajmniej ja uczestniczę w tym forum, żeby się czegoś praktycznego nauczyć, a nie żeby się poprzekomarzać.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2009, 16:03:25 wysłana przez WalZych »

*

Offline ryba007

• 25
  • Sprzęt: GT-I8000
« Odpowiedź #191 dnia: Styczeń 06, 2009, 16:54:07 »
nie czytałem, tego tematu od początku, ale jak dla mnie to brakuje w AM początku i końca obszaru zabudowanego. Mogło by to być na zasadzie pikietażu albo po prostu POI na miplo.pl.
Szczególnie przy wyprzedzaniu może się to przydać.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #192 dnia: Styczeń 06, 2009, 17:29:13 »
Ochkarol, przecież dokładnie tak jest, (za wyjątkiem jednej, opisanej już parę razy sytuacji).
Wyłącz opcję 'Pokazuj prosto gdy ...' .

No tak.  :shock:
Dzięki.  :ok:
Pozdrawiam
Karol

*

Dżeju

« Odpowiedź #193 dnia: Styczeń 06, 2009, 17:36:14 »
nie czytałem, tego tematu od początku, ale jak dla mnie to brakuje w AM początku i końca obszaru zabudowanego. Mogło by to być na zasadzie pikietażu albo po prostu POI na miplo.pl.
Szczególnie przy wyprzedzaniu może się to przydać.

Wystarczy aby AM miała "zaszyte" rzeczywiste obowiązujące prędkości dla danego odcinka drogi i to już wystarczy. Wjeżdżasz w obszar zabudowany i obowiązująca prędkość z 90 ustawia ci się na 50. Ma to np. NAVIGON (dla PDA), działa bardzo dobrze nawet u nas. Zgłaszałem ten postulat podczas testów i ponoć myślą nad tym  :)

*

Offline KOMTUR

• 44
  • Kandydat na Wielkiego Mistrza :)
    • jarekmrzyglod.com - fotograf dla Ciebie
  • Sprzęt: Samsung Note4, S5, Note 10.0, Tab4
« Odpowiedź #194 dnia: Styczeń 06, 2009, 19:26:46 »
Ktos tu chyba o tym pisał, albo w innym watku.

Mi brakuje bardzo zagęszczonych kategorii POI tak jak jest w IGO8.

Jak potrzebuje stacji benzynowej to przecież nie będę klikal na kazda po kolei żeby zobaczyć, która jest najbliżej.
Teraz na wyjeździe jak szukałem stacji benzynowej w IGO to wyglądało to mniej więcej tak:
 wybierz POI - wokół adresu lub wokół kursora. Po wyborze mamy kategorie POI np stacje benzynowe, która dzieli się na :
- wszystkie stacje
- BP
- STATOIL
- AGIP itp
i mam wybór czy wziąć wszystkie stacje czy jakąś konkretna markę.

To samo zresztą miałem z hotelami, wybór podobny  albo wszystkie albo jakąś konkretna siec hoteli
I tak można zrobić z dużą ilością POI , które subskrybuje.

Zwłaszcza, ze te POI i tak są podzielone na kategorie już w miplo.pl
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2009, 19:29:29 wysłana przez KOMTUR »

*

Offline promil

• **
  • 137
  • Sprzęt: F-S n560 + AM
« Odpowiedź #195 dnia: Styczeń 06, 2009, 19:27:07 »
A mnie brakuje dobrego algorytmu związanego z ostrzeganiem Poi. Bardzo denerwuje mnie jak jade jakąś boczna uliczka np równoległą do ulicy głównej ,na której np mam poi "niebezpieczne miejsce" i automapa mnie uparcie informuje o tym niebezpiecznym miejscu mimo iż nie jadę ulicąna której sie ono znajduje. Tak samo irytujące jest jak np jest fotoradar umiejscowiony na drodze dwujezdniowej i automapa informuje o fotoradarze znajdującym sie dla jezdni o przeciwnym pasie ruchu. Mowa oczywiście o jeździe bez wyznaczonej trasy.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #196 dnia: Styczeń 06, 2009, 19:44:30 »
Mowa oczywiście o jeździe bez wyznaczonej trasy.

A przepraszam, skąd program ma wiedzieć, że akurat nie zamierzasz skręcić w tę przecznicę, czy równoległą? Jeżeli wyznaczysz trasę, to możesz ograniczyć ostrzeganie tylko do wyznaczonej drogi.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2009, 19:46:58 wysłana przez akubit »

*

Offline promil

• **
  • 137
« Odpowiedź #197 dnia: Styczeń 06, 2009, 19:56:16 »
o przepraszam jadąc np ulicą Cieszyńska nie powinna  mnie AM informować o możliwym radiowozie z kamerą, co niestety uparcie robi :(. rys 1

tak samo po jakiego czorta mnie Am informuje o fotoradarze skoro ja jadę od ulicy obywatelskiej a fotoradar jest ustawiony na przeciwległym pasie w inna strone ? rys 2

« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2009, 20:01:44 wysłana przez promil »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #198 dnia: Styczeń 06, 2009, 19:57:24 »
A mnie brakuje dobrego algorytmu związanego z ostrzeganiem Poi. Bardzo denerwuje mnie jak jade jakąś boczna uliczka np równoległą do ulicy głównej ,na której np mam poi "niebezpieczne miejsce" i automapa mnie uparcie informuje o tym niebezpiecznym miejscu mimo iż nie jadę ulicąna której sie ono znajduje.

Masz przecież wybór czy AM ma Cię strzegać o POI położonych przy trasie lub w kierunku jazdy.

Tak samo irytujące jest jak np jest fotoradar umiejscowiony na drodze dwujezdniowej i automapa informuje o fotoradarze znajdującym sie dla jezdni o przeciwnym pasie ruchu...

No to sobie włącz opcję Nie ostrzegaj o POI po lewej na drogach dwukierunkowych.
Tylko wtedy również nie będzie ostrzegania o POI pomiędzy pasami ruchu. W przypadku fotoradarów (które - wiadomo - raz stoją w jedną stronę a raz w drugą) może być niebezpieczne  :)
Pozdrawiam
Karol

*

Offline promil

• **
  • 137
« Odpowiedź #199 dnia: Styczeń 06, 2009, 20:02:58 »
tak ale tylko wtedy gdy mam wyznaczona trasę, gdy nie masz wyznaczonej trasy to informuje Cię o wszystkich poi.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #200 dnia: Styczeń 06, 2009, 20:18:20 »
tak ale tylko wtedy gdy mam wyznaczona trasę, gdy nie masz wyznaczonej trasy to informuje Cię o wszystkich poi.

Problem jest wydumany. Jeżeli wyznaczysz trasę, będzie OK. Żeby napisać program, który będzie eliminował ostrzeganie w przedstawionych przypadkach, bez wyznaczonej trasy, trzeba będzie wymyślić baaardzo skomplikowany algorytm, którego skuteczność będzie zawsze problematyczna, a tak naprawdę to nic to nie da. Wystarczy jechać z wyznaczoną trasą.

*

Offline promil

• **
  • 137
« Odpowiedź #201 dnia: Styczeń 06, 2009, 20:39:19 »
Firmy które maja roczny obrót na poziomie 5.000.000 zł  chyba na to stać. Zresztą to jest wątek o życzeniach w stosunku do AM prawda ?.

Co więcej co do 1 przykładu to rozumiem mogło by to nastręczać problemy ale w 2 przypadku to chyba nie było by, aż tak skomplikowane.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2009, 20:43:03 wysłana przez promil »

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #202 dnia: Styczeń 06, 2009, 22:54:13 »
Jak widać - nie stać i tego nie robią. Włożą pół roku pracy ( = jakieś 100 tysięcy) w ficzer który zadziała w 1% przypadków, z czego większość ludzi uważa, że jest bzdurny.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline czester

• **
  • 152
    • Bielizna Damska i Męska
  • Sprzęt: FS Loox n560
    HTC G1
    RA1.7
    Chromatic3.9
« Odpowiedź #203 dnia: Styczeń 06, 2009, 23:09:42 »
Nie wiem dlaczego niektorzy tak przywiazuja wage do tego że za 300 zł to w zasadzie nic nie moge wymagac - drugi znowu podaje jakis obrot firmy na poziomie 5 milionow zl - ciezko wyczuc czy to duzo czy malo i czy w tym wypadku firme na cos stac czy nie ... tak samo jak to ze 269 zł kosztuje igo na polske i bodajze okolo 350 zl kosztuje Garmin i wcale nie uwazam ze ktores z tych 3 razem z AM sa w jakims stopniu bardziej super. A kwota 300 zl jest rozna dla kazdego. Moze dla niektorych nie, ale dla mnie jest spora, a podejrzewam ze dla niejednego z jeszcze ubozszych czesci kraju moze byc zaporowa.

Inna tez sprawa ze sam pewnie jakbym sie przekonal ze owe polecane mapy emapy dla profesjonalistow by mnie usatysfakcjonowaly i dzialaly by na jakims sprzecie PDA/ PNA to pewnie i szarpnal bym sie nawet na te 1240 zł netto ale mam wrazenie ze to niestety tak jak z map and guide nie jest program dla mnie i dla mojego PDA - nie wiem nic nie znalazlem na ten temat u Emapy.
Pozdrawiam
Piotr

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #204 dnia: Styczeń 06, 2009, 23:19:36 »

Problem jest wydumany. [...ciach...] trzeba będzie wymyślić baaardzo skomplikowany algorytm, [...ciach...]

Nie przesadziłeś aby trochę :E
Pozdrawiam
Karol

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #205 dnia: Styczeń 06, 2009, 23:36:52 »
Ani trochę. Zastanów się, to zrozumiesz. Zwróć uwagę, że w przeciwieństwie do wyznaczonej trasy, tutaj program nie wie, którędy pojedziesz w trakcie następnych 500m, a ostrzegać powinien tylko wtedy, gdy na trasie Twojego przejazdu jest POI. To tylko wierzchołek góry lodowej.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2009, 23:44:37 wysłana przez akubit »

*

Offline promil

• **
  • 137
« Odpowiedź #206 dnia: Styczeń 07, 2009, 08:24:46 »
W przedstawionym przezemnie przykładzie to raczej przejedzdzając 500m nie jestem wstanie sie zbliżyć do poi. Co więcej wystarczyło by załorzenie ze zawsze jade prosto, i informuje mnie o poi zlokalizowanych na drodze na wprost oraz ewentualnie o poi zlokolizowanych na bocznych uliczkach ale nie "głębiej" niż np 50m (user mogłby sam definiować owy zakres), w przypadku gdy skręcam i mam poi w odległości mniej niż 500m na wprost to informuje mnie natychmiast i tyle.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #207 dnia: Styczeń 07, 2009, 08:55:13 »
Taki algorytm to możesz sobie zrealizować już teraz, ustawiając odpowiednio parametry ostrzegania  :P

*

Offline leuon

• *
  • 80
« Odpowiedź #208 dnia: Styczeń 07, 2009, 09:05:57 »
A nie wystarczy zmniejszyć kąt wykrywania do 10st. ?

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #209 dnia: Styczeń 07, 2009, 09:40:45 »
Firmy które maja roczny obrót na poziomie 5.000.000 zł  chyba na to stać. Zresztą to jest wątek o życzeniach w stosunku do AM prawda ?.

Co więcej co do 1 przykładu to rozumiem mogło by to nastręczać problemy ale w 2 przypadku to chyba nie było by, aż tak skomplikowane.
A co to jest 5.ooo.ooo ..... przecież to 2 większe mieszkania w Warszawie... :P
ISTQB Certified Tester