Czego brakuje w AutoMapie - lista życzeń

• 236 Odpowiedzi
  • 52695 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
Odp: Czego brakuje w AutoMapie - lista życzeń
« Odpowiedź #120 dnia: Grudzień 20, 2008, 16:15:53 »
..............Dlatego cały czas nie rozumiem polityki producenta .......................

Może dlatego że ani Ty ani Ja ani większość z tu obecnych ( z wyjątkiem być może  NM  :E ) nie znamy tej polityki skąd wiesz co właśnie robią programiści AM :-?
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #121 dnia: Grudzień 20, 2008, 16:29:35 »
Proszę przykłady, screeny + komunikaty, przepaść to mocne określenie,
chciałbym sie przekonać, czy to ja jestem ślepy, czy Ty piszesz z perspektywy mrówki  :ohreally:
Nocny Marku - napisałem swoje przemyślenia po latach doświadczenia z innym softem, który używam równolegle (w PL używam AM, poza PL Destinatora i sporadycznie innych rozwiązań).
W D6 zawsze rozumiem komunikat a w AM niezawsze, w efekcie czego AM wymaga ode mnie znacznie większej koncentracji.
I dotyczy to nie tylko komend głosowych ale przede wszystkim wskazań na monitorze. W AM dość często komenda głosowa nie pokrywa się ze wskazaniem graficznym a sama "grafika" na co większych, wielopasmowych skrzyżowaniach jest nieprecyzyjna bądź wyświetlana za późno. Pytasz gdzie konkretnie? Odpowiedź brzmi: wszędzie - na prawie każdym, co większym skrzyżowaniu. I efekt finalny jest taki że pomimo dokładności samego programu nie zawsze wiem którędy jechać...
Do tego dodam fakt że AM jest cały czas przegadana - za dużo niepotrzebnych komunikatów. To wszystko nazywam kulturą pracy programu - jak dla mnie jest to znacznie ważniejsze niż rozbudowane możliwości ustawień czy stylistyka tego co widzę na monitorze bo jak dla mnie navi służy do nawigacji a nie do zabawy.
I podejrzewam że AM łatwiej jest dodać nową funkcjonalność niż poprawić kulturę pracy całości a jak dla mnie to decyduje o jakości programu w równym stopniu co routing i dokładność map. Biorąc te 3 składowe jako decydujące oceniłbym AM tak (w szkolenej skali 1-6);
-routing 5
-dokładność map 6
-kultura pracy 3

Dla D6 (mapy Europy zach.) byłoby to 3 x 6.
Ale cóż, 99,- Zetów za rok to jest po prostu tanio więc korzystam z AM bo przynajmniej mam świadomość że to jest tani produkt i do tego z najlepszym pokryciem w mapach. Ale od taniego produktu z dobrym pokryciem do produktu bardzo dobrego droga jeszcze daleka...

*

Offline mikal

• **
  • 178
  • Sprzęt: Asus A636, AM, TT, MapaMap
« Odpowiedź #122 dnia: Grudzień 20, 2008, 18:15:01 »
Dla D6 (mapy Europy zach.) byłoby to 3 x 6.

To tylko potwierdzenie faktu, iż są gusta i guściki - jeszcze nie spotkałem nikogo kto by piał takie peany na temat Desti, jest raczej spostrzegany jako bardzo przeciętny. A zachwycanie się mapami Eu jest trochę bez sensu bo wszyscy mają je z jednego z dwóch dostępnych źródeł. Do AM mam kilka zastrzeżeń (do innych programów, z którymi miałem styczność też mam), ale są one zupełnie odmienne od tych, które wymieniłeś.

Byłeś proszony o przykłady i czekałem na nie z ciekawością, bo liczyłem na wskazanie niedostatków, których ja nie dostrzegam. A Ty niestety znów tylko ogólniki... :S

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #123 dnia: Grudzień 20, 2008, 21:41:53 »
Jak dla mnie największą słabością AM jest nieprzejrzysty system pokazywania manewrów na co bardziej skomplikowanych skrzyżowaniach. Nazwałbym to globalnie "kulturą pracy" programu. Wystarczy porównać pod tym kątem AM z jakimkolwiek programem "zachodnim" typu Garmin, TT czy Destinator ...(cut)

Dobra dobra, kolego. raz jechałem z Destinatorem i na trasie Przemyśl -RZeszów na głównej drodze (4) , po wklepaniu celu usłyszałem komendę "za 200 metrów zawróć" ?????  :O Byłem w małym szoku bo na głównej drodze miałem zawrócić z powrotem na Przemyśl, nie wiadomo po jakiego.
Do tego jeżeli chodzi o dokładność map to byli wtedy lata świetlne za AM.
Fakt, prostota programu była potężna, ale spróbuj znaleźć na destinatorze opcji np "objazd" albo cokolwiek innego, praktycznego.
Nie pamiętam wersji, być może się coś zmieniło. Ale pamiętam jak kupiłem AM4 to byłemw  dużym (pozytywnym) szoku.
piona

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #124 dnia: Grudzień 20, 2008, 22:06:05 »
To tylko potwierdzenie faktu, iż są gusta i guściki - jeszcze nie spotkałem nikogo kto by piał takie peany na temat Desti, jest raczej spostrzegany jako bardzo przeciętny.
Heh, no właśnie takiej "przeciętności" to życzyłbym sobie w AM - żeby zawsze wiedzieć jaki manewr wykonać. Bo program wie tylko nie zawsze potrafi to pokazać/powiedzieć.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #125 dnia: Grudzień 20, 2008, 22:12:22 »
... po wklepaniu celu usłyszałem komendę "za 200 metrów zawróć"
Nie przesadzajmy, to nie ma nic wspólnego z jakością komunikatów głosowych,
a te w Desti są naprawdę na bardzo dobrym poziomie.
Jestem nawet w stanie zgodzić się z niezawodnym, że są, a przynajmniej jakieś 2 lata temu były
bardziej precyzyjne, niż w ówczesnej AM. Jak jest teraz, już nie wiem, od 2 lat już praktycznie
nie używam Destinatora, głównie z tego powodu, że załamywał mnie kompletnie jego interfejs,
w którym nigdy nie potrafiłem się odnaleźć. Tak miałem od pierwszych swoich chwil z nawigacją,
DestiPN i AM 3.8 kupiłem tego samego dnia i zacząłem używać jednocześnie.
(a przynajmniej próbowałem używać, bo ówczesna mapa Polski w DPN była gdzieś na poziomie
dzisiejszej Rosji w AM, czyli nadawała się jedynie na tranzyt)
Ale z dobrych wspomnień o tym programie to pamiętam właśnie prowadzenie na trasie.
Więc całkiem możliwe, że jakość komunikatów słownych nadal jest lepsza niż w AM,
nie wierzę tylko w tę 'przepaść' między nimi.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline mikal

• **
  • 178
« Odpowiedź #126 dnia: Grudzień 21, 2008, 01:22:56 »
Heh, no właśnie takiej "przeciętności" to życzyłbym sobie w AM - żeby zawsze wiedzieć jaki manewr wykonać. Bo program wie tylko nie zawsze potrafi to pokazać/powiedzieć.

Hmm, ja z pewnością nie należę do "obrońców AM za wszelką cenę". Nie zmienia to faktu, iż moim zdaniem jest to jeden z Ciekawszych programów (pod pewnymi względami) z jakim miałem styczność, a było ich kilka. Z Desti nie mam absolutnie żadnych doświadczeń, więc bazuję tylko na opiniach bliższych i dalszych znajomych - z tego tez powodu nie uprawiam jego krytyki.

Ty najwyraźniej masz poważne zastrzeżenia do AM i dlatego chciałbym się dowiedzieć (konkretnie, a nie na zasadzie bo jest generalnie do d...) co uważasz za jej słabość - oczywiście w oparciu o przykłady ("case study"). Domyślam się, iż skoro tak ostro ten program krytykujesz to na pewno nie sprawi Ci problemu poparcie krytyki  konkretami.

Dopytuję się dlatego, iż jestem jednym z tych, którym się chce wysilać i podsuwać jakieś, mniej lub bardziej sensowne, pomysły jak ten program usprawnić. Taka Twoja miażdżąca krytyka oznacza, iż nie dostrzegam prawdziwych problemów. A chciałbym je zrozumieć, więc bardzo Cię proszę podaj przykłady tych mankamentów, których do tej pory nie dostrzegłem.

*

Offline abcde

• 15
« Odpowiedź #127 dnia: Grudzień 21, 2008, 18:32:54 »
Jezdzę z AM dopiero 10 dni ale już parę razy miałem spotkanie z przejazdami kolejowymi. Moim skromnym zdaniem, każda mapa, nie tylko nasza ulubiona AM powinna mieć na stałe porządne ostrzeżenia przed takimi przejazdami. Tymi strzeżonymi również.
Pozdrawiam

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #128 dnia: Grudzień 21, 2008, 19:10:32 »
Jezdzę z AM dopiero 10 dni ale już parę razy miałem spotkanie z przejazdami kolejowymi. Moim skromnym zdaniem, każda mapa, nie tylko nasza ulubiona AM powinna mieć na stałe porządne ostrzeżenia przed takimi przejazdami. Tymi strzeżonymi również.
Pozdrawiam
Witam ,można sobie pobrać z miplo i dźwięki również jakie się chce,a reszta w ustawieniach :ok:
http://www.miplo.eu/index.php?c=946  lub  http://www.miplo.eu/index.php?c=945
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2008, 19:15:50 wysłana przez andrep »

*

Offline abcde

• 15
« Odpowiedź #129 dnia: Grudzień 21, 2008, 21:18:46 »
Witam ,można sobie pobrać z miplo i dźwięki również jakie się chce,a reszta w ustawieniach
Dzięki, ale ja jestem starej daty, więc komputer nie jast moją najmocniejszą stroną. Powiem szczerze - nie mam pojęcia jak to zrobić? Może jakaś wskazówka w paru punktach? Byłbym bardzo wdzięczny.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #130 dnia: Grudzień 21, 2008, 21:26:06 »
Wszystko jest tutaj

*

Offline abcde

• 15
« Odpowiedź #131 dnia: Grudzień 21, 2008, 21:59:36 »
Wszystko jest tutaj

Może to jest wszystko ale dla człowieka który chce zrobić coś po raz pierwszy to nie jest takie proste. Po pierwsze: jak pobrać z miplo pare tysięcy plików z pozycją w/w przejazdów kolejowych :worried:? Jak już uda się je pobrać to gdzie je wkleić :worried: Mam urządzenie Pentagram Nomad a AM na karcie.

Dla Was są to może śmieszna pytania ale ja potrafię tylko obsługiwać ( i to też nie super) komputer ale nie potrafię w nim grzebać :( . Może to i dobrze przynajmniej nic nie psuję. :proud:

Pozdrawiam i proszę o wybaczenie

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #132 dnia: Grudzień 21, 2008, 23:31:26 »
A zajrzałeś choćby pod link, który Ci podałem? Przecież nikt tutaj nie napisze nowej instrukcji obsługi Miplo, jeżeli jest ona dostępna na ich stronie i wystarczy ją przeczytać. Bo po co?
Nie da się w paru punktach napisać instrukcji obsługi, która Ci pomoże, bo nikt nie wie z czym masz problem. Podstawy złapiesz po choćby pobieżnym przeleceniu wskazanej instrukcji.
Ściągnięte punkty można wkleić w dowolne miejsce na urządzeniu i wczytać je do AM.

*

Offline abcde

• 15
« Odpowiedź #133 dnia: Grudzień 22, 2008, 08:50:49 »
A zajrzałeś choćby pod link, który Ci podałem? Przecież nikt tutaj nie napisze nowej instrukcji obsługi Miplo, jeżeli jest ona dostępna na ich stronie i wystarczy ją przeczytać. Bo po co?

Jestem dorosłym poważnym czlowiekiem i jeśli ktoś podaje mi link to jest rzeczą oczywistą, że go otwieram i czytam. Ale co dla Ciebie w tej instrukcji jest OCZYWISTE dla kogoś, kto ma to zrobić pierwszy raz w życiu takie być nie musi.

bo nikt nie wie z czym masz problem.
Moje pytanie było, wydaje mi sie bardzo proste wystarczy je przeczytać. Bo po co?
Powtarzam więc . Konkretnie interesują mnie przejazdy kolejowe. W linkach przysłanych przez Andrep (dzięki) przy każdym z przejazdów jest parę rzeczy typu adres,pokaż na mapie itp, ale nie ma "przycisku" pobierz? A nawet gdyby był to mam pobierać 2000 plików?
W instrukcji nie znalazłem odpowiedzi na ten mój problem chociaż przeczytałem ją dosyć uważnie.
Dla Ciebie stwierdzenie "wczytać je do AM" jest pewnie jasne jak dwa razy dwa , ale dla mnie który tylko nieudolnie obsługuje komputer nie wiedząc za dobrze jak on dziala takie stwierdzenie nie do końca wyjaśnia co mam zrobić?

Przepraszam z przydługą wypowiedż ale postarajcie się zrozumieć człowieka który urodził się w czasach kiedy o komputerach można było czytać w powieściach fantastyczno-naukowych.

Pozdrawiam Wszystkich

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #134 dnia: Grudzień 22, 2008, 09:20:36 »
Moje pytanie było, wydaje mi sie bardzo proste wystarczy je przeczytać. Bo po co?
Powtarzam więc . Konkretnie interesują mnie przejazdy kolejowe. W linkach przysłanych przez Andrep (dzięki) przy każdym z przejazdów jest parę rzeczy typu adres,pokaż na mapie itp, ale nie ma "przycisku" pobierz? A nawet gdyby był to mam pobierać 2000 plików?
W instrukcji nie znalazłem odpowiedzi na ten mój problem chociaż przeczytałem ją dosyć uważnie.

Na początek wytłumaczę Ci jedną rzecz. W Miplo nie ściąga się 2000 plików, tylko jeden plik z AM synchronizuje się z wszystkimi wybranymi kategoriami (czyli jest wysyłany na serwer Miplo, sprawdzane są wszystkie różnice i plik ściągany jest spowrotem na urządzenie). Nie ma możliwości ściągania pojedynczych kategorii (chyba, że za każdym razem będziesz wybierał inną, nowy plik i synchronizował).
Radzę Ci przeczytać instrukcję jeszcze 10 razy (ze zrozumieniem!), a w szczególności punkty "Synchronizacja" i "Miplosync". Nie da się tego wszystkiego wytłumaczyć zdalnie komuś, kto nie ma minimalnych podstaw.
A ten Twój Nomad jest widziany przez Activesync?

*

Offline abcde

• 15
« Odpowiedź #135 dnia: Grudzień 22, 2008, 09:39:45 »
A ten Twój Nomad jest widziany przez Activesync?

Nie mam pojęcia co to jest Activesync :(
Ale dzięki za odpowiedż. Trochę mi się rozjaśnilo w głowie bede próbował.

Pozdrawiam

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #136 dnia: Grudzień 22, 2008, 09:47:39 »
Nie mam pojęcia co to jest Activesync :(

Niestety tak podejrzewałem... Długa droga przed Tobą, ale nie martw się, ja też komputer zobaczyłem dopiero na studiach. Był wielki jak szafa Gdańska, a z peryferiami zajmował kilka pomieszczeń  :grin:

*

Offline abcde

• 15
« Odpowiedź #137 dnia: Grudzień 22, 2008, 09:50:05 »
Dzięki za zrozumienie.
 Ale nie poddam sie będę próbował.

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #138 dnia: Grudzień 22, 2008, 11:00:27 »
Ty najwyraźniej masz poważne zastrzeżenia do AM i dlatego chciałbym się dowiedzieć (konkretnie, a nie na zasadzie bo jest generalnie do d...) co uważasz za jej słabość - oczywiście w oparciu o przykłady ("case study"). Domyślam się, iż skoro tak ostro ten program krytykujesz to na pewno nie sprawi Ci problemu poparcie krytyki  konkretami.
Kulturę pracy programu o której wspomniałem wcześniej zrozumiesz jak porównasz AM z jakimkolwiek dobrym "zachodnim" programem a jest ich bardzo wiele. Powtarzam jeszcze raz; najlepsze mapy i perfekcyjny routing to jeszcze nie wszystko aby program nawigacyjny uznać za bardzo dobry. A z drugiej strony bez dobrych map i dobrego routingu niemożliwy jest dobry program nawigacyjny, więc cały czas AM jest w Posce nr 1. I jeśli tą pozycję chce utrzymać to musi jak dla mnie dopracować całość (zamiast dodawać nowe funkcjonalności). Bo osobiście na dziś przesiadłbym się na inny program klasy Desti o ile ten zaoferowałby mi porównywalne pokrycie w mapach...

*

Offline mikal

• **
  • 178
« Odpowiedź #139 dnia: Grudzień 22, 2008, 11:46:37 »
Kulturę pracy programu o której wspomniałem wcześniej zrozumiesz jak porównasz AM z jakimkolwiek dobrym "zachodnim" programem a jest ich bardzo wiele. Powtarzam jeszcze raz; najlepsze mapy i perfekcyjny routing to jeszcze nie wszystko aby program nawigacyjny uznać za bardzo dobry. A z drugiej strony bez dobrych map i dobrego routingu niemożliwy jest dobry program nawigacyjny, więc cały czas AM jest w Posce nr 1. I jeśli tą pozycję chce utrzymać to musi jak dla mnie dopracować całość (zamiast dodawać nowe funkcjonalności). Bo osobiście na dziś przesiadłbym się na inny program klasy Desti o ile ten zaoferowałby mi porównywalne pokrycie w mapach...

I nadal nie dowiedziałem się o co Ci chodzi. Tak samo długo jak AM używam TTN, mam doświadczenia z iGo i z Nuvi Garmina, przez jakiś czas miałem też MM (ze dwa lata temu). Dwa najlepsze według mnie to TT i Am - choć przecież tak zdecydowanie różne. Nie widzę nic co dyskwalifikowałoby AM5 w porównaniu z TTN6 (niestety nowsze wersje nie są dostępne na PDA, więc o nich nie mówie) Ewentualna słabość AM to brak asystenta pasa ruchu - ale tego akurat w Polsce to tak naprawdę nie ma nikt.  No i zdarza jej się wykopyrtnąć, ale rzadko, więc nie boli bardzo.

Nie jestem z AM związany jakoś sentymentalnie, więc jeśli pojawi się system dużo lepszy (pod względem map i softu) to nie będę się wahał, tyle tylko, że póki co nic takiego nie dostrzegam. I dlatego ciekawi mnie taka ostra krytyka AM.

« Odpowiedź #140 dnia: Grudzień 24, 2008, 10:47:24 »
A mi brakuje ścieżek rowerowych w lasach jakby to było to byłby najlepszy program na świecie. Pozdrawiam i wesołych świąt wszystkim życzę
« Ostatnia zmiana: Grudzień 24, 2008, 10:49:31 wysłana przez andrzejd73 »

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #141 dnia: Grudzień 24, 2008, 12:03:09 »
mnie bardzo brakuje opcji która by automatycznie włączała skórkę "automapa panorama" po przełączeniu się na tryb horyzontalny.

przydała by się też bardzo opcja analogowego dużego prędkościomierza na ekranie na tle mapy(z możliwością regulacji przeźroczystości), lub choćby możliwośc powiekszenia istniejącego,

o skrzyżowaniach mostach i tunelach 3D oraz asystencie pasa ruchu nie muszę wpominać bo wszyscy chyba tego bardzo oczekują ;)

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #142 dnia: Grudzień 24, 2008, 12:51:20 »
Mamy dzisiaj gwiazdkę - to i ja się dopiszę.  :grin:
Ja bym poprosił o DARMOWĄ "okrojoną" wersję Automapy na platformę PC - oczywiście jako dodatek dla użytkowników Automapy na dowolnej innej platformie.

Było by super jakbym mógł przeglądać mapy, planować trasy, zarządzać punktami POI na ekranie PC, który jest jak wiadomo trochę większy od PDA.
Oczywiście myślę jedynie o wersji bez możliwości samodzielnej nawigacji - tylko przeglądanie i zarządzanie danymi.
Czyli chodzi mi mniej więcej o funkcjonalność jaką posiadają użytkownicy Garninów - takie Automapowe MapSource.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #143 dnia: Grudzień 25, 2008, 11:58:16 »
I nadal nie dowiedziałem się o co Ci chodzi.
Przecież napisał wyraźnie: AutoMapa podaje za mało komunikatów nawigacyjnych, jednocześnie zaś podaje za dużo komunikatów nawigacyjnych :E
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline tomaszko79

• 42
« Odpowiedź #144 dnia: Grudzień 26, 2008, 13:34:17 »
Witam. Co powiedzielibyście na to aby w wolnym okienku w menu AutoMapy umieścić Kursy Walut z możliwością aktualizacji i przeliczania na dowolną walutę, oczywiście tylko państw którą mapę posiada program. Pozdrawiam tomaszko

*

Offline Jaroslav

• *
  • 57
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S6
« Odpowiedź #145 dnia: Grudzień 26, 2008, 15:49:12 »
Extra pomysł.
Ja bym dodał jeszcze wyszukiwanie stacji benzynowych z uwzględnieniem ceny paliwa  :grin:

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #146 dnia: Grudzień 26, 2008, 17:37:56 »
A ja bym chciał wprowadzić funkcjonalność dodawania ocen do kategorii POI "panie przy drodze" i sortowania po takich ocenach i czytania komentarzy innych...

Bez przesady...
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline xisio

• 14
« Odpowiedź #147 dnia: Grudzień 26, 2008, 19:42:28 »
mi brakuje by AM pokazywala pikietaż na gorze w panelach.

Bylo by to super pomocne dla ludzi z cbradio, czesto nie moge sie dopatrzeć dokladnie na jakim kilometrze jestem na dolnym pasku.
Jak zrobić by pokazywało na górze numer kilometra na jakim jestesmy odbecnie... ?

Tak to wyglada po przerobieniu w photoshop:) "numer km."

*

Dżeju

« Odpowiedź #148 dnia: Grudzień 26, 2008, 20:32:15 »
mi brakuje by AM pokazywala pikietaż na gorze w panelach....

Było to zgłaszane na etapie testów 5.2 i jak na razie cisza, ale myślę, że nad tym pracują  :ok:

*

Offline mikal

• **
  • 178
« Odpowiedź #149 dnia: Grudzień 26, 2008, 23:44:46 »
I nadal nie dowiedziałem się o co Ci chodzi.
Przecież napisał wyraźnie: AutoMapa podaje za mało komunikatów nawigacyjnych, jednocześnie zaś podaje za dużo komunikatów nawigacyjnych :E

O kurde, jak mogłem tego nie zrozumieć! Dzięki! :E