Czego brakuje w AutoMapie - lista życzeń

• 236 Odpowiedzi
  • 52683 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Czego brakuje w AutoMapie - lista życzeń
« Odpowiedź #90 dnia: Grudzień 16, 2008, 16:28:08 »
heh se poszukalem, posprawdzalem i wiem - duzo lepsza instrukcja automapy to instrukcja w trybie ONLINE pod tym adresem:) teraz prosze panow/panie z AM o sciagniecie tych wszystkich tekstow i zrobienie z nich PDF-a - bedzie naprawde lepiej niz jest dotychczas (chociaz i tak nie jest to moj ideal:) http://www.automapa.com.pl/?PEI=80019&lng=PL
pozdro
ps. w kazdym razie - mi sie wydaje ze jest to lepsza wersja niz dotychczasowy pdf:D
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2008, 16:56:46 wysłana przez Tschapa »

*

Offline kaszczu

• *
  • 60
  • HTC TyTN II +8GB microSDHC
  • Sprzęt: HTC TyTN II +8GB microSDHC
« Odpowiedź #91 dnia: Grudzień 16, 2008, 16:43:01 »
Mnie szczerze brakuje tylko jednej ale za to jakże wygodnej funkcji w auto mapie a mianowicie trybu pisania z iGo. Dokładnie chodzi mi o dużą ekranową klawiaturę, w której podczas wpisywania miejscowości znikają niepotrzebne znaki oraz pojawiają się podpowiedzi. Sposób niezwykle wygodny niestety dostępny tylko igo

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #92 dnia: Grudzień 16, 2008, 17:06:41 »
Aplikacja ma bardzo duży potencjał - między innymi dzięki współpracy z tym forum :-)
Serwis Miplo i łatwa synchronizacja danych z Automapą jest olbrzymią zaletą ( w tej chwili konkurencja ma mapy co najmniej tej samej jakości co AM.. ).
Niestety z tego co zdążyłem zauważyć należało by zrobić trochę porządków - część kategorii się powtarza - lub jest bardzo podobna do siebie - wyszukiwanie w Automapie jest koszmarem ( jak nie zna się nazwy konkretnej kategorii ), no i aż się prosi o użycie tych danych przy kalkulowaniu trasy - na przykład informacje o zablokowanych drogach, korkach , itp...

*

Offline mikal

• **
  • 178
  • Sprzęt: Asus A636, AM, TT, MapaMap
« Odpowiedź #93 dnia: Grudzień 16, 2008, 19:44:28 »
Mnie szczerze brakuje tylko jednej ale za to jakże wygodnej funkcji w auto mapie a mianowicie trybu pisania z iGo. Dokładnie chodzi mi o dużą ekranową klawiaturę, w której podczas wpisywania miejscowości znikają niepotrzebne znaki oraz pojawiają się podpowiedzi. Sposób niezwykle wygodny niestety dostępny tylko igo

No to musisz być nader szczęśliwym człowiekiem, skoro Ci tylko jednej funkcji brakuje :D
Ale masz rację w iGo (i w MM chyba też) jest to fajnie zrobione :ok:

*

Offline kaszczu

• *
  • 60
  • HTC TyTN II +8GB microSDHC
  • Sprzęt: HTC TyTN II +8GB microSDHC
« Odpowiedź #94 dnia: Grudzień 16, 2008, 22:09:46 »
hehe w sumie jak na moje potrzeby automapa działa dobrze a nie potrzebuje niewiadomo jakich wodotrysków, które zamiast ułatwiać sprawę tylko komplikują życie, nie wiem czy jest w automapie coś takie ale przydałyby się dodatkowo szablony punktów POI... mianowicie w dużych miastach np Kraków jak odpalę automapę to zamiast drogi widzę pełno ikonek punktów poi które zasłaniają całą mapę... Ciekawą opcją byłoba możliwość utworzenia gotowych schematów punktów poi które można by włączać w zależności od potrzeby.

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #95 dnia: Grudzień 17, 2008, 01:36:41 »
Na pierwsze stronie było wspomniane a później zapomniane, ale wydaje mi się że funkcja 'ograniczenia prędkości' mogła by działać zdecydowanie lepiej, bo w tej chwili ograniczenia są pokazywane na podstawie kategorii drogi, co ma się nijak do rzeczywistości, w ogóle nie uwzględniane są tereny zabudowane itp. Nie mówię że jak są ograniczenia na odległości 100-200m (remonty itp) AM ma reagować, ale w TT (na jakiejś totalnie starej mapie) jechałem do zakopanego i miło było patrzeć się czy tutaj jest 50,70,90 czy 100. Niby kierowca powinien zauważać znaki, ale nie oszukujmy się - czasami coś rozkojarzy, zmienia się stację w radiu itp.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #96 dnia: Grudzień 17, 2008, 01:59:14 »
Oczywiście powinno być to uaktualnione, bo teraz nie ma ta funkcja wielkiego sensu. Ale wydaje mi się, że bez systemu typu PISZPAM nocnegoMarka nie ma szans na uzupełnienie danych w logicznym horyzoncie czasowym  :|

*

Offline mikal

• **
  • 178
« Odpowiedź #97 dnia: Grudzień 17, 2008, 11:04:05 »
Na pierwsze stronie było wspomniane a później zapomniane, ale wydaje mi się że funkcja 'ograniczenia prędkości' mogła by działać zdecydowanie lepiej, bo w tej chwili ograniczenia są pokazywane na podstawie kategorii drogi, co ma się nijak do rzeczywistości, w ogóle nie uwzględniane są tereny zabudowane itp. Nie mówię że jak są ograniczenia na odległości 100-200m (remonty itp) AM ma reagować, ale w TT (na jakiejś totalnie starej mapie) jechałem do zakopanego i miło było patrzeć się czy tutaj jest 50,70,90 czy 100. Niby kierowca powinien zauważać znaki, ale nie oszukujmy się - czasami coś rozkojarzy, zmienia się stację w radiu itp.

Nie należy mieszać dwóch rzeczy: funkcji, które już mogą być zrealizowane i takich, których realizacja będzie możliwa dopiero wtedy, gdy AM będzie dysponować odpowiednimi danymi (asystent pasa ruchu czy włąśnie faktyczne ograniczenia prędkości)

Oczywiście powinno być to uaktualnione, bo teraz nie ma ta funkcja wielkiego sensu. Ale wydaje mi się, że bez systemu typu PISZPAM nocnegoMarka nie ma szans na uzupełnienie danych w logicznym horyzoncie czasowym  :|

Ale to wymaga rozbudowy struktury programu o takie "niby-POI", które  nazwałem ARI (Additional Road Information) i o czym pisałem parę postów wcześniej. Ograniczenia prędkości to właśnie mogłaby być kolej typowa kategoria ARI.

*

Offline edwardk

• **
  • 107
  • Sprzęt: LG3s, ML650,  (Mio P550m, Modecom  mx2),
« Odpowiedź #98 dnia: Grudzień 17, 2008, 14:44:24 »
hehe w sumie jak na moje potrzeby automapa działa dobrze a nie potrzebuje niewiadomo jakich wodotrysków, które zamiast ułatwiać sprawę tylko komplikują życie, nie wiem czy jest w automapie coś takie ale przydałyby się dodatkowo szablony punktów POI... mianowicie w dużych miastach np Kraków jak odpalę automapę to zamiast drogi widzę pełno ikonek punktów poi które zasłaniają całą mapę... Ciekawą opcją byłoba możliwość utworzenia gotowych schematów punktów poi które można by włączać w zależności od potrzeby.

W automapie można sobie ustawić jakie punkty POI chcesz mieć widoczne na mapie.
wAM4/5/6/7.PL., aAM 4. PL., aWP1,2,0,11.PL. mapy 1704., aMM.PL-2017Q1.

*

Offline mikal

• **
  • 178
« Odpowiedź #99 dnia: Grudzień 17, 2008, 17:16:06 »
Po drodze przewinął się wątek instrukcji obsługi AM. Zrobienie dobrego manuala jest nie mniej trudne i pracochłonne od stworzenia samego programu. Ponieważ AM goni inne programy, to instrukcja traktowana jest po macoszemu.

Być morze jakimś wyjsciem byłoby stworzenie czegoś na typu "AM-pedia" (pochodne od wikipedii). Aby to nie poszło całkiem na żywioł jakiś wirtualny zespół pod przewodnictwem miłościwie nam panującego Moderatora stworzyłby strukturę rozdziałów i zagadnień które to ochotniccy w ramach czynu społecznego wypełniali by treścią. Jak to technicznie rozwiązać jeszcze się nie zastanawiałem, to tylko taki pomysł na gorąco.

Z góry uprzedzam krytykę tych, którzy uważają robienie czegoś za friko i dla idei za frajerstwo: na co poświęcam mój wolny czas to moja sprawa, a jeśli kogoś to boli, to ma poważny problem :evil:

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #100 dnia: Grudzień 17, 2008, 17:19:54 »
 :ok: doskonały pomysł

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
« Odpowiedź #101 dnia: Grudzień 17, 2008, 21:42:30 »
Po drodze przewinął się wątek instrukcji obsługi AM. Zrobienie dobrego manuala jest nie mniej trudne i pracochłonne od stworzenia samego programu. Ponieważ AM goni inne programy, to instrukcja traktowana jest po macoszemu.

Być morze jakimś wyjsciem byłoby stworzenie czegoś na typu "AM-pedia" (pochodne od wikipedii). Aby to nie poszło całkiem na żywioł jakiś wirtualny zespół pod przewodnictwem miłościwie nam panującego Moderatora stworzyłby strukturę rozdziałów i zagadnień które to ochotniccy w ramach czynu społecznego wypełniali by treścią. Jak to technicznie rozwiązać jeszcze się nie zastanawiałem, to tylko taki pomysł na gorąco.

Z góry uprzedzam krytykę tych, którzy uważają robienie czegoś za friko i dla idei za frajerstwo: na co poświęcam mój wolny czas to moja sprawa, a jeśli kogoś to boli, to ma poważny problem :evil:

Jak coś mogę dać:
miejsce na serwerze + załatwić domenę :)
Jeśli ktoś by miał ochotę może zrobić ogólny szkic projektu (funkcjonalność) i ewentualnie pierwowzór :)

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #102 dnia: Grudzień 17, 2008, 21:46:53 »
Jak coś mogę dać:
miejsce na serwerze + załatwić domenę :)
Jeśli ktoś by miał ochotę może zrobić ogólny szkic projektu (funkcjonalność) i ewentualnie pierwowzór :)

A na wikipedii ???

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
« Odpowiedź #103 dnia: Grudzień 17, 2008, 22:00:05 »
Ja uważam, że osobny wortal byłby lepszym rozwiązaniem, ale w gruncie rzeczy chodzi o to aby to powstało a nie w jakiej będzie formie :)

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #104 dnia: Grudzień 17, 2008, 22:10:43 »
Ja uważam, że osobny wortal byłby lepszym rozwiązaniem, ale w gruncie rzeczy chodzi o to aby to powstało a nie w jakiej będzie formie :)
to załatw w domenie am.pl  :E

[edit]
Za późno. Są wolne: am.com.pl , am.net.pl , am.biz.pl , am.info.pl , am.com ,   am.net , am.org , am.biz , am.info
pomyłka, wszystkie zajęte :(
Napisane: Grudzień 17, 2008, 22:04:09
na wikipedii aż wstyd
http://pl.wikipedia.org/wiki/Automapa_(oprogramowanie)
może by tak dodać Automapa (instrukcja) i po sprawie

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
« Odpowiedź #105 dnia: Grudzień 17, 2008, 22:59:34 »
ampedia.pl  jest wolna :D

EDIT
A może by tą rozmowę na osobny wątek przenieść?

*

Offline mikal

• **
  • 178
« Odpowiedź #106 dnia: Grudzień 17, 2008, 23:21:45 »

EDIT

AMpedia to było tak na roboczo - nie sądzę by to była dobra nazwa do sieci. Myślę, że chyba dobrym pomysłem mogłoby być uruchomienie takiego projektu pod opiekuńczymi skrzydłami AM i miplo - o ile oczywiście do powstania takiej inicjatywy dojdzie. Niech się też inni wypowiedzą.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #107 dnia: Grudzień 17, 2008, 23:22:32 »

EDIT
coś w stylu Automapa - instrukcja. Zróbmy to sami !  :E

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #108 dnia: Grudzień 18, 2008, 10:00:39 »

EDIT
coś w stylu Automapa - instrukcja. Zróbmy to sami !  :E

W tym temacie zapraszamy do wątku http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=119372.0
Napisane: Grudzień 18, 2008, 09:57:35

to załatw w domenie am.pl  :E

[edit]
Za późno. Są wolne: am.com.pl , am.net.pl , am.biz.pl , am.info.pl , am.com ,   am.net , am.org , am.biz , am.info
pomyłka, wszystkie zajęte :(
Napisane: Grudzień 17, 2008, 22:04:09
na wikipedii aż wstyd
http://pl.wikipedia.org/wiki/Automapa_(oprogramowanie)
może by tak dodać Automapa (instrukcja) i po sprawie

Co do domeny i miejsca, warto pomysł sprzedać AM, może oni udostępnią swoją domenę - po co kombinować.

Co do wątku o Wikipedii - nie przejdzie, mówię jako admin i biurokrata na Wikipedii.
Wikipedia o encyklopedia, a nie zbiór instrukcji taki art. szybko trafił by pod "ek" - ekspresowe kasowanko.
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #109 dnia: Grudzień 18, 2008, 11:28:20 »
Lista ulubionych mogłaby być jako "przyciski", chodzi mi o to aby wyglądała np. jak menu, oczywiście nie jako kwadratowe przyciski tylko podłużne, np. po 8 na jednej stronie.

Wybaczcie za jakość wykonania, ale mam pod ręką tylko painta  :)
Tu mamy poziom, a w pionie mogło by być jedno pod drugim.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2008, 11:30:05 wysłana przez iceneon »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #110 dnia: Grudzień 18, 2008, 17:10:26 »
A mnie w Automapie najbardziej brakuje dobrej ergonomii.

*

Offline mikal

• **
  • 178
« Odpowiedź #111 dnia: Grudzień 18, 2008, 17:39:06 »
Lista ulubionych mogłaby być jako "przyciski", chodzi mi o to aby wyglądała np. jak menu, oczywiście nie jako kwadratowe przyciski tylko podłużne, np. po 8 na jednej stronie.

A w czym dostrzegasz przewagę takiej listy przycisków, nad normalną listą, jaka jest aktualnie zaimplementowana? :worried:

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #112 dnia: Grudzień 18, 2008, 19:11:32 »
Taki tekst nic nie znaczy  :P  to tak jak bym powiedział : chcę mieć najlepszy samochód   a Ty teraz zgadnij o jaki mi chodzi  :ohreally:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #113 dnia: Grudzień 18, 2008, 21:22:34 »
Różnica jest znacząca ...  a tu mamy od razu listę ośmiu

Teraz mam siedem (w pionie), no niby jakiś postęp jest ...

Nie pisałem tego posta. To co pisałem (fragment) jest cytowane w tym poście jako mikal ???. Co jest grane ???
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2008, 10:05:02 wysłana przez iceneon »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #114 dnia: Grudzień 18, 2008, 23:02:24 »
Taki tekst nic nie znaczy  :P  to tak jak bym powiedział : chcę mieć najlepszy samochód   a Ty teraz zgadnij o jaki mi chodzi  :ohreally:

Owszem znaczy, a jak Ci za mało napiszę tak:

brakuje mi ergonomii co najmniej takiej jak w TT

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #115 dnia: Grudzień 18, 2008, 23:13:48 »
Dalej nic nie znaczy  :P  Wygoda obsługi to bardzo względna sprawa -jednemu pasuje innemu nie
Ty napisałeś (w tłumaczeniu ) nie podoba Mi się sposób obsługi.  ok . Ma prawo się nie  podobać ,ale co konkretnie 

ps. Jak Ktoś chce tak jak w TT to trzeba kupić TT  :E :E   Ja wole żeby było lepiej niż TT (ale to też nic nie znaczy  - co to znaczy lepiej?)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2008, 23:15:21 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline leuon

• *
  • 80
« Odpowiedź #116 dnia: Grudzień 20, 2008, 01:49:15 »
...
ad. 1 - nie wiem o co loto z ta hierarchiczna kilkupoziomowa struktura POI:D ale, obserwujac ten watek i widzac jak ci wiara przyklaskuje, przyklasne i ja: masz zapewne racje:P:D...                 

Np. tak: Kategoria główna (np. Orlen) i subkategorie: LPG, 24h, karty, bar.
Problem pojawia się, jak w niedzielę o 2:30 "pośrodku niczego" zauważasz lampkę rezerwy a nie masz przy sobie kasy tylko kartę Visa. Nie wyciągniesz z AM informacji o najbliżej stacji czynnej 24h i wyposażonej w terminal do kart, tylko kilka(-naście) stacji do wylosowania. Jak wybierzesz źle, to pech.

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
« Odpowiedź #117 dnia: Grudzień 20, 2008, 11:30:47 »
...
ad. 1 - nie wiem o co loto z ta hierarchiczna kilkupoziomowa struktura POI:D ale, obserwujac ten watek i widzac jak ci wiara przyklaskuje, przyklasne i ja: masz zapewne racje:P:D...                 

Np. tak: Kategoria główna (np. Orlen) i subkategorie: LPG, 24h, karty, bar.
Problem pojawia się, jak w niedzielę o 2:30 "pośrodku niczego" zauważasz lampkę rezerwy a nie masz przy sobie kasy tylko kartę Visa. Nie wyciągniesz z AM informacji o najbliżej stacji czynnej 24h i wyposażonej w terminal do kart, tylko kilka(-naście) stacji do wylosowania. Jak wybierzesz źle, to pech.
Wtedy trzeba spojrzeć na AM (miplo) i poszukać markowych stacji (BP, Shell itp) one są czynne 24h i mają terminale do kart. przeważnie nadrobi się trochę (a czasami można jechać po strasznych drogach), ale zatankuje się :)

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #118 dnia: Grudzień 20, 2008, 12:11:33 »
Jak dla mnie największą słabością AM jest nieprzejrzysty system pokazywania manewrów na co bardziej skomplikowanych skrzyżowaniach. Nazwałbym to globalnie "kulturą pracy" programu. Wystarczy porównać pod tym kątem AM z jakimkolwiek programem "zachodnim" typu Garmin, TT czy Destinator i jest przepaść. Co mi z tego że routing jest dobry i mapy dokładne gdy wskazania są niejasne?
Kolejna sprawa to niezbyt łatwa obsługa całości - z całą pewnością nieiintuicyjna
Dlatego cały czas nie rozumiem polityki producenta AM, który zajmuje się kolejnymi wodotryskami zamiast udoskonalić produkt poprzez podniesienie poziomu tego co w nawigacji najistotniejsze. Pod tym względem AM przypomina mi Windowsa - spore możliwości i zarazem wielkie niedopracowanie.
Póki co AM broni się wciąż najlepszymi mapami tyle że konkurencja błyskawicznie odrabia dystans...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #119 dnia: Grudzień 20, 2008, 15:03:40 »
Jak dla mnie największą słabością AM jest nieprzejrzysty system pokazywania manewrów na co bardziej skomplikowanych skrzyżowaniach. Nazwałbym to globalnie "kulturą pracy" programu. Wystarczy porównać pod tym kątem AM z jakimkolwiek programem "zachodnim" typu Garmin, TT czy Destinator i jest przepaść.

Proszę przykłady, screeny + komunikaty, przepaść to mocne określenie,
chciałbym sie przekonać, czy to ja jestem ślepy, czy Ty piszesz z perspektywy mrówki  :ohreally:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free