Czego brakuje w AutoMapie - lista życzeń

• 236 Odpowiedzi
  • 52681 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline zyxell

• **
  • 193
  • Sprzęt: Raphael,Rhodium
Czego brakuje w AutoMapie - lista życzeń
« dnia: Grudzień 13, 2008, 23:56:39 »
Przydała by się w Automapie Opcja podobna do tej, która jest bodajże w Autopilocie, a mianowicie możliwość wyboru typu pojazdu którym się przemieszczamy (osobowy, ciężarowy). Tak, co by nas automapa nie prowadziła np. ciężarówką pod zakaz powyżej 3,5 T lub pod niskim Wiaduktem (zdarza mi się pilotować TIR-a) Pozdrawiam
arbeit macht frei!

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: Czego brakuje w AutoMapie - lista życzeń
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 14, 2008, 00:13:38 »
A w Autopilocie to jest? I działa? :-?

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 14, 2008, 00:26:41 »
Kolejny manewr już jest  :ok: to teraz czas na asystent pasa :)

Najbardziej brakuje mi funkcji przyciemniania ekranu, bo to co zrobiłem tylko nakłada filtr, a blask ekranu jest niestety taki sam.
Pozostaje mi wychodzenie z AM i ręczne przyciemnianie. Na szczęście w moim urządzeniu nie muszę używać do tego rysika.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 14, 2008, 00:29:01 »
Fakt. Obydwie funkcje byłyby pożądane  :ok:

*

Offline benezis

• **
  • 225
    • ajiSUSHI
  • Sprzęt: Smailo HD, HTC Desire Z
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 14, 2008, 01:32:11 »
A nie uważacie, że najleprze co mogło by być w Automapie to brak baboli bo z tymi co są w 5.2.0 to nie daje się jeździć.
Życzę Automapie na gwiazdkę:D aby wszystkie następne wersje wychodziły dopracowane :O~, a nie od groma wodotrysków a jeździć na niej nie da rady bo tyle ma baboli. :shock:
AM 610 PL

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 14, 2008, 03:16:30 »
Cytat: benezis
A nie uważacie, że najleprze co mogło by być ... to brak baboli bo z tymi co są w 5.2.0 to nie daje się jeździć.

Uważam, że najlepsze co mogło by być ... to brak ortograficznych baboli w postach na forum, bo z tymi co są
to nie daje się tego czytać.  :P
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 14, 2008, 06:50:28 »
ja także pisywałem już do suportu a funkcję automatycznego przyciemniania ekranu przy nocnej jeździe. Jak na razie bez skutku. A przecież to można zrobić równie łatwo, jak "panowanie" automapy nad siłą głosu.

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 14, 2008, 09:53:53 »
Ja zgłaszam brak możliwości przestawienia suwaka zmiany skali mapy na lewą stronę. Jestem leworęczny i zasłaniam sobie część ekranu przy tej manipulacji. Jeśli jest to gdzieś ustawiane, to proszę o informację, bo nie znalazłem .

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 14, 2008, 09:58:27 »
A nie uważacie, że najleprze co mogło by być w Automapie to brak baboli bo z tymi co są w 5.2.0 to nie daje się jeździć.
Życzę Automapie na gwiazdkę:D aby wszystkie następne wersje wychodziły dopracowane :O~, a nie od groma wodotrysków a jeździć na niej nie da rady bo tyle ma baboli. :shock:

A ja życzę AM aby użytkownicy trochę mniej narzekali na to oprogramowanie.
Nie ma idealnego oprogramowania i pewnie nie będzie jeszcze długo.

Na AM 5.2 zrobiłem 28k km i głosy i to podwójne w jednym poście typu 'na niej nie da się jeździć' po prostu mnie śmieszą  :|

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 14, 2008, 10:19:22 »
Na AM 5.2 zrobiłem 28k km i głosy i to podwójne w jednym poście typu 'na niej nie da się jeździć' po prostu mnie śmieszą  :|

Ale to nasz narodowy charakter, nie zmienisz tego.  :D :D :D

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 14, 2008, 10:56:30 »
oddzielnego okienka w którym można ustawić wskaźnik danego kilometra drogi z dokładnością do 100m
- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 14, 2008, 10:58:26 »
oddzielnego okienka w którym można ustawić wskaźnik danego kilometra drogi z dokładnością do 100m

Chodzi o oodzielne okienko pikietarzu? Jeśli tak to zgadzam się w 100%. Obecnie górna belka jest zupełnie nieczytelna.
piona

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 14, 2008, 11:00:28 »
tak, dokładnie o to chodzi.
mi akurat strzałka następnego manewru nie jest potrzebna ale pikietarz jak najbardziej

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 14, 2008, 11:04:50 »

Chodzi o oddzielne okienko pikietarzu? Jeśli tak to zgadzam się w 100%. Obecnie górna belka jest zupełnie nieczytelna.
piona

Do tego jeżeli już mowa o tej belce - dla mnie idealne byłoby usunięcie z niej opisu kraju - PL oraz powiatu.
Super jeżeli by pokazywało tylko pikietaż, nazwę ulicy lub numer drogi i tylko miejscowość.

Rozdzielenie w.n.p.m od współrzędnych. Dla mnie współrzędne do niczego są niepotrzebne a wysokość chciałbym widzieć.

Możliwość wyłączenia oddalana skali przed dojazdem do manewru, mnie to strasznie denerwuje jak jadę w mieście na skali 290m lub mniejsej i nagle na dojeździe do skrzyżowania skala zwiększa mi się do ok. 1,5 km.

*

Offline cooler1979

• 35
  • Sprzęt: HTC Diamond AM 5.5.3
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 14, 2008, 11:31:43 »
Chciałbym, żeby kiedyś było coś na kształt "Community traffic" , opcja omijanie poi i żeby w końcu na mapach umieścili wszytkie drogi z Chotomowa pod Wawą

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 14, 2008, 11:50:58 »
to co by się przydało w AM to:
- wreszcie zrobić przejrzysty dostęp do ustawień - a nie kilka katalogów w których jak ktoś nie wie to są problemy z lokalizacją jakiejś funkcji a nie opcje i ustawienia - kto takie utrudnienia wymyśla   :| dramat to jest jak coś trzeba szybko zmienić

- sprawniejsze działanie gpsa - jak w np. garminie tam to działa niemal natychmiast po uruchomieniu

- funkcja która po zaprogramowaniu trasy wyświetla jak w iGO  - odległości i czas dla poszczególnych typów w jednym oknie - wtedy wybiera się najkorzystniejszą drogę a nie przełączanie się przez kilka podmenu jak jest teraz

- funkcja w której wpisać można start i koniec i kilka punktów pośrednich a program wytyczy optymalnie najkrótszą drogę przez wszystkie bądź najkrótszy czas przejazdu

- słupek pikietażu - powinien być cały czas wyświetlany a nie żeby zerkać co kilka sekund i czekać na niego aż się wyświetli - to niebezpieczne jest

- obracanie ekranu - jest potrzebne w układzie - w prawo lub w lewo - a nie kosmiczne problemy żeby go obrócić w pożądanym kierunku to drobiazg przecież jest - mam na myśli obracanie ekranu zaraz po włączeniu w opcjach jak się włączy jest w prawo a ja chcę w lewo i muszę kombinować - to kwestia kabla zasilającego htc od jednej ze stron jest już za krótki - i muszę kombinować z ustawieniami ekranu

- brakuje ciągłego wyświetlania dopuszczalnej prędkości na drodze - to nie stanowi problemu bo jest w TT - a może od wypadku i mandatu uchronić jak ktoś jedzie rozkojarzony (znaki na drodze to inna sprawa raczej nie do zrealizowania)

- przeglądanie mapy jest jakieś zupełnie nie funkcjonalne - TT ma to rozwiązane lepiej i takie byłoby optymalne

- po zaprogramowaniu trasy - okienko drogi jest nieczytelne - brak szczegółowych informacji i tu TT ma to zdecydowanie lepiej zrobione

- powinny być też dwie strzałki do manewru wyświetlane jeśli odległość pomiędzy manewrami nie przekracza 100m - w miastach ułatwi to zrozumienie potrzeby zmiany pasa a teraz jak ktoś jest pierwszy raz a są 3 pasy - to już jest po sprawie jak jest duży ruch - jedzie się nie tam gdzie powinno

- i na koniec uważam że droga zaprogramowana powinna być w kolorze żółtym a manewry w kolorze czerwonym - a nie tak jak teraz nieczytelnie niebieski przy dużym zagęszczeniu dróg
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2008, 12:37:23 wysłana przez robix1999 »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 14, 2008, 12:03:54 »
Cytat: Dolek
Możliwość wyłączenia oddalana skali przed dojazdem do manewru, mnie to strasznie denerwuje jak jadę w mieście na skali 290m lub mniejsej i nagle na dojeździe do skrzyżowania skala zwiększa mi się do ok. 1,5 km.

Przecież to jest wyraźnie na Twoje życzenie, widać tak sobie kiedyś ustawiłeś skalę w ustawieniach interfejsu (str.6)
i nie wyłączyłeś automatycznej zmiany skali przy manewrze.

*

Offline oksok1

• 278
  • Sprzęt: Samsung S7, Pentagram 3106
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 14, 2008, 12:15:04 »
- obracanie ekranu - jest potrzebne w układzie - w prawo lub w lewo - a nie kosmiczne problemy żeby go obrócić w pożądanym kierunku to drobiazg przecież jest

O co Ci chodzi z tym "w prawo lub lewo" ? Chyba North up i Track up ? - bo tego właśnie brakuje ! AM przy większym oddaleniu skali po prostu sama, nie pytana, ustawia się North up skutecznie dezorientując nawigującego.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 14, 2008, 12:15:24 »

Przecież to jest wyraźnie na Twoje życzenie, widać tak sobie kiedyś ustawiłeś skalę w ustawieniach interfejsu (str.6)
i nie wyłączyłeś automatycznej zmiany skali przy manewrze.

Ale co innego jest automatyczne oddalanie skali a co innego przybliżanie.
Jeżeli jade na skali np. 900 metrów i zbliżam się do manewru to bardzo dobrze że pokazuje mi ze szczegółami i przybliża. Za tym jestem jak najbardziej  :ok:

Ale odwrotna sytuacja. Jadę w mieście na skali np. 140 lub 90 metrów i przed dojazdem do manewru skala mi się zwiększa czyli zjezdza do ok. 1,5km i dopiero w miarę zbliżania się pomału się zbliża ponownie do tego np. 140 metrów. Mi to strasznie się nie podoba i jest zbyteczne. I to chciałbym wyłączyć/usunąć.

Chyba że jest na to jakiś sposób, to chętnie wysłucham i będę bardzo wdzięczny.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 14, 2008, 12:16:49 »
Cytat: robix1999
to co by się przydało w AM to:
- sprawniejsze działanie gpsa - jak w np. garminie tam to działa niemal natychmiast po uruchomieniu

- słupek pikietażu - powinien być cały czas wyświetlany a nie żeby zerkać co kilka sekund i czekać na niego aż się wyświetli - to niebezpieczne jest

- obracanie ekranu - jest potrzebne w układzie - w prawo lub w lewo - a nie kosmiczne problemy żeby go obrócić w pożądanym kierunku to drobiazg przecież jest

- i na koniec uważam że droga zaprogramowana powinna być w kolorze żółtym a manewry w kolorze czerwonym a nie tak jak teraz nieczytelnie niebieski przy dużym zagęstszeniu dróg

- Przecież to jest wspomagane sprzętowo
- Przecież wartość możesz wyświetlać na stałe na dolnej belce, a po co jeszcze słupek?
- Jakie kosmiczne problemy?
- MZ to masakryczne kolory, ale to kwesta gustu, jesli chcesz, możesz sobie zrobić własny zestaw kolorów.
- Czyżby TT tak bardzo od wersji 6 się zmienił, tam przeglądanie mapy było męczarnią, co to jest okienko drogi?

Z resztą postulatów mogę się zgodzić, menu ustawień daleko do ergonomiczności.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 14, 2008, 12:17:40 »
- funkcja w której wpisać można start i koniec i kilka punktów pośrednich a program wytyczy optymalnie najkrótszą drogę przez wszystkie bądź najkrótszy czas przejazdu
o tak.
dobrze by było gdyby można było wpisać tylko samo miasto przez które chcemy przejechać a nie jeszcze ulice... której nie znam.

- powinny być też dwie strzałki do manewru wyświetlane jeśli odległość pomiędzy manewrami nie przekracza 100m
:ok:

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 14, 2008, 12:19:49 »

Przecież można posegregować punkty automatycznie i program wytyczy najkrótszą trasę.

Pikietaż jest wyświetlany co 100 metrów. Ale na belce masz przecież ciągły kilometraż trasy podawany. To chyba te same dane.
Napisane: Grudzień 14, 2008, 12:18:01
o tak.
dobrze by było gdyby można było wpisać tylko samo miasto przez które chcemy przejechać a nie jeszcze ulice... której nie znam.

No przecież to również jest - funkcja 'przez okolice' - dokładnie tak to działa.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 14, 2008, 12:20:30 »

MZ to tylko kwesia ustawień, nie zauważan takiego zjawiska.

*

Dżeju

« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 14, 2008, 12:23:02 »
... dobrze by było gdyby można było wpisać tylko samo miasto przez które chcemy przejechać a nie jeszcze ulice... której nie znam.

To przecież można  :-|

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 14, 2008, 12:26:55 »

MZ to tylko kwesia ustawień, nie zauważan takiego zjawiska.

Niestety można tylko włączyć lub wyłączyć przybliżanie.
Nie oddala Ci ekranu (tak do min. 1000 metrów) w miarę zbliżania się do manewru jeżeli jedziesz na maksymalnie małej skali (90m) ??  :O

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 14, 2008, 12:31:27 »
Ale na belce masz przecież ciągły kilometraż trasy podawany. To chyba te same dane.
tylko, że masz "albo albo"
albo widzisz drobną czcionką i w nawiasie numer drogi i po znaczku " ; " kilometr... albo nazwę miejscowości.
chodzi o to by widzieć i jedno i drugie a nie klikać w trakcie jazdy by uzyskać określone dane.

To przecież można
W jakimś ukrytym menu ?

mam tylko "PRZEZ punkt"

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 14, 2008, 12:32:35 »

dokładnie, ja zrobiłem 16k i fakt kilkanaście razy miałem niezgodność danych ale nie zmienia to faktu że program zawsze doprowadz amnie do celu  :ok:
zawodowy kierowca...

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 14, 2008, 12:41:14 »

dokładnie, ja zrobiłem 16k i fakt kilkanaście razy miałem niezgodność danych ale nie zmienia to faktu że program zawsze doprowadz amnie do celu  :ok:

Niezgodność danych trafiła mi się dwukrotnie w tym tygodniu, tak jakby program przeczuwał że wychodzi kolejna wersja Beta  :D
Wcześniej NIGDY jej nie miałem.
Na 5.2 jedynie raz mnie wkurzyła AM w Lubawie, coś tam jest przebudowywane i jakoś AM nie mogła mnie przeprowadzić przez miasto. To naprawdę jedyny babol w tym oprogramowaniu jaki mi się przydarzył ostatnimi czasy.

Ale naprawdę da się jeździć na tym oprogramowaniu i trafić pod wskazany adres.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 14, 2008, 12:44:15 »
no cóż jak jest pikietarz na dolnej belce przy panoramie to nie zauważyłem (robię w tygodniu 1000km)- musi być super zaimplementowany :(

kwestię obracania ekranu w lewo już rozszerzyłem - to jest problem - brak ustawień w opcjach - w prawo lub w lewo

to że garmin od razu ma dane z gpsa to żaden hardware - przecież to to samo urządzenie - czas może zoptymalizować driver obsługujący nawigację

okienko drogi - to screen który się otwiera po zaprogramowaniu - ja wciąż mam wątpliwości czy prowadzi mnie tą drogą jaką mam nadzieję że poprowadzi - jest mało czytelne i można to zrobić lepiej
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2008, 12:47:35 wysłana przez robix1999 »

*

Offline emperator

• **
  • 242
  • Sprzęt: Nokia N500
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 14, 2008, 12:49:55 »
Ja bym chciał mieć opcję pauzy w rysowaniu śladu. Pozwoliło by to wyrysować całą siatkę np. ścieżek leśnych czy tras konnych w jednym pliku, co znacznie ułatwiłoby ich weryfikację supportowi. Teraz takie ścieżki  mogą zaczynać się "nigdzie" i prowadzić "donikąd"