Czas na babole AM 5.5.3

• 231 Odpowiedzi
  • 59316 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Czas na babole AM 5.5.3
« Odpowiedź #180 dnia: Październik 10, 2009, 15:05:41 »
Cytat: Zoltek
Kazdy kto jezdzil tutaj duzym samochodem ...
Masz ustawione restrykcje na ciężarówkę? Co jeszcze masz ustawione niestandardowo? Używasz miplotrafic?
MZ wygląda na to, że gdzieś przesadziłeś z restrykcjami i program nie potrafi znaleść tras
które by spełniały zadane warunki. Poniżej masz dowód, że dla pojazdów o wys 3.5m
AM wylicza trasę dokładnie tak jak tego oczekujesz.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Zoltek

• 16
  • Sprzęt: Fujitsu-Siemens Loox N560
« Odpowiedź #181 dnia: Październik 11, 2009, 12:28:38 »
Dlaczego musi AM prowadzić przez A4.
Chyba, że chodzi o inne miasto.

Dlatego ze na drodze nr 79 jest ograniczenie jesli chodzi o wysokosc. Podane jest 3.5m wiec jesli twoj samochod ma troche wiecej to moze sie okazac ze utkniesz na dobre. Dlatego samochody ciezarowe jesli chca przejechac od strony Oświęcimia w strone Trzebinii musza sie kierowac na A4 aby moc przejechac. Innej drogi nie ma i uwierz mi wiem co mowie bo mieszkam tutaj dosc dlugo :-)

Masz ustawione restrykcje na ciężarówkę? Co jeszcze masz ustawione niestandardowo? Używasz miplotrafic?

Tak mam ustawione wymiary samochodu dlugosc 11.00m, szerokosc 2.50m oraz wysokosc 3.80m. natomiast miplotraffic jak to nazywasz mam wylaczone. Mnie raczej chodzilo o to ze AM usilnie stara sie wyznaczyc trase z innego miejsca niz A4 mimo ze samochod znajduje sie wlasnie na tej drodze. O ile to jest jeszcze do przezycia to dalej nie rozumiem dlaczego AM wiesza sie przy przeliczaniu trasy.

--------------------------------

Teraz sprawdzalem na PC wyliczanie trasy. Jesli ustawie jako start kroczymiech a koniec czernichow to wyznacza mi trase bez problemow. Jesli natomiast do tej trasy dodam punkt przez na autostradzie (w celu sprawdzenia roznicy w ilosci km) AM zaczyna wyliczenie ktore zatrzymyje sie przy 96% nastepnie program zaczyna zjadac pamiec do momentu az jej nie braknie wtedy system wywala komunikat i zamyka AM. To nie jest normalne zeby program przy tak prostej trasie mial problemy z wyliczeniem :/
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2009, 12:37:45 wysłana przez Zoltek »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #182 dnia: Październik 11, 2009, 12:55:32 »
Dlatego ze na drodze nr 79 jest ograniczenie jesli chodzi o wysokosc. Podane jest 3.5m wiec jesli twoj samochod ma troche wiecej to moze sie okazac ze utkniesz na dobre. Dlatego samochody ciezarowe jesli chca przejechac od strony Oświęcimia w strone Trzebinii musza sie kierowac na A4 aby moc przejechac. Innej drogi nie ma i uwierz mi wiem co mowie bo mieszkam tutaj dosc dlugo :-)

Czy to nie jest ten wiadukt, pod którym jakiś czas temu utknęła i zapaliła się cysterna?

MZ wygląda na to, że gdzieś przesadziłeś z restrykcjami i program nie potrafi znaleść tras
które by spełniały zadane warunki. Poniżej masz dowód, że dla pojazdów o wys 3.5m
AM wylicza trasę dokładnie tak jak tego oczekujesz.

Jak wstawię 2,4 wys. (tyle ma mój Master) to i tak wywala mnie z miasta na A4.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2009, 13:06:44 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline Zoltek

• 16
« Odpowiedź #183 dnia: Październik 11, 2009, 12:59:35 »
Wiecie tutaj jest to troche dziwnie rozwiazane bo jadac od Krakowa droga 79 w kierunku Katowic bedziecie jechac pod tym wiaduktem pod ktorym zatrzymala sie ta cysterna. Natomiast jadac od Katowic do Krakowa pojedziecie pod innym wiaduktem. A to dlatego ze ten pod ktorym zatrzymala sie cysterna jest przy drodze ktora idzie w jednym kierunku. Dlatego to co pokazal AdamMie jest bledne bo jadac od Kroczymiechu do ronda nie da sie skrecic w prawo bo musialby jechac pod prad :P Dlatego dla kogos kto jest tutaj pierwszy raz najlepszym rozwiazaniem jest jazda A4 to tak na przyszlosc jesli ktos chcialby przejechac przez Chrzanów bez problemow ;-)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #184 dnia: Październik 11, 2009, 14:13:31 »
to co pokazal AdamMie jest bledne bo jadac od Kroczymiechu ...

To co pokazał AdamMie to jest trasa DO Kroczymiechu

dalej nie rozumiem dlaczego AM wiesza sie przy przeliczaniu trasy...
Jesli natomiast do tej trasy dodam punkt przez na autostradzie (w celu sprawdzenia roznicy w ilosci km) AM zaczyna wyliczenie ktore zatrzymyje sie przy 96% nastepnie program zaczyna zjadac pamiec do momentu az jej nie braknie wtedy system wywala komunikat i zamyka AM. To nie jest normalne zeby program przy tak prostej trasie mial problemy z wyliczeniem :/

Podaj dokładnie tą trasę.
(Możesz zapisać i dodać jako załącznik, tylko trzeba plik spakować, albo zmienć mu rozszerzenie np. na txt)

*

Offline Zoltek

• 16
« Odpowiedź #185 dnia: Październik 11, 2009, 14:19:42 »
Jesli o rondo chodzi to nie o tym mowilem.

Natomiast co do przejazdu z ulicy trzebińskiej w strone ulicy kroczymiech to moja wyznacza trase w nastepujacy sposob. Nie jest to bledem biorac pod uwage moje ustawienia. Natomiast jadac samochodem osobowym mozna przejechac tam gdzie jest ulica krakowska jednak to jest droga jednokierunkowa i od ronda w strone ulicy krakowskiej nie da sie skrecic. Jesli chce sie dostac do ulicy trzebińskiej od ulicy kroczymiech nalezy skrecic w ulice sienna ktora tez jest jednokierunkowa. Troche to zamotane ale tak jak mowie dla kogos kto tutaj mieszka nie sprawia to wiekszego problemu jesli musi sie poruszac samochodem osobowym.

Moj problem dotyczyl jednak wyznaczania trasy z Chrzanowa do Alwernii przez autostrade. Moja AM usilnie starala sie wyznaczyc trase drogami bedacymi w okolicy A4 mimo ze znajdowalem sie wlasnie na tej drodze. Po kilku probach (blednych) zawiesila sie.

--------------------

Okey jesli to jest DO kroczymiechu to wszystko sie zgadza ;-) Ale tylko jesli mowimy o samochodach osobowych. W takim razie przepraszam za moj blad. Co do trasy w tym momencie przy wyznaczaniu wyzej wymienionej trasy pokazuje mi przez Libiaż i tak dalej. Natomiast jesli na PC ustawie punkt przez na A4 za wezlem to zaczyna przeliczac i wiesza sie przy 96%. Nie wiem dlaczego.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2009, 14:22:35 wysłana przez Zoltek »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #186 dnia: Październik 11, 2009, 14:24:37 »
Teraz sprawdzalem na PC wyliczanie trasy. Jesli ustawie jako start kroczymiech a koniec czernichow to wyznacza mi trase bez problemow. Jesli natomiast do tej trasy dodam punkt przez na autostradzie (w celu sprawdzenia roznicy w ilosci km) AM zaczyna wyliczenie ktore zatrzymyje sie przy 96% nastepnie program zaczyna zjadac pamiec do momentu az jej nie braknie wtedy system wywala komunikat i zamyka AM. To nie jest normalne zeby program przy tak prostej trasie mial problemy z wyliczeniem :/

Czy chodzi o Kroczymiech (32-500) i Czernichów (32-070)? Jaka trasa? Bo u mnie przy optymalnej i szybkiej wyznacza przez autostradę, stąd nie rozumiem po co dodawać punkt na autostradzie?  :mysli:
Czy przypadkiem nie dodajesz tego punktu w trakcie nawigacji? Bo wtedy ujawnia się już opisywany bug AM, polegający na tym, że czasami, przy dodawaniu, czy usuwaniu punktu, zmienia się (samodzielnie! :-| ) parametr "Autostrady" na "Nie", co w momencie gdy akurat znajdujesz się na autostradzie powoduje nieoczekiwane działanie programu.

*

Offline Zoltek

• 16
« Odpowiedź #187 dnia: Październik 11, 2009, 14:26:48 »
Tu jest najlepszy przyklad blednie wyznaczanej trasy przez AM. Wyznacza trase ktora ma 63 km w sposob dla mnie smieszny. Bo z Kroczymiechu mozna spokojnie przez ulice Oświęcimska dojechac do ronda, przejechac przez nie w strone A4 a nastepnie autostrada kierowac sie do zjazdu na Alwernie. Mimo to AM nadklada prawie 20 km zebym zrobil kolko ktore nie ma sensu. To nie pierwszy taki przypadek.

--------------

Akubit u mnie przy optymalnej wyznacza przez Libiąż. Tylko ze ja jak juz wczesniej podawalem poruszam sie samochodem ciezarowym w zwiazku z czym mam podane wymiary i tonaz pojazdu ktorym sie przemieszczam. Wiem ze opcja dla ciezarowek nie dziala do konca tak jak powinna. Jednak w poprzedniej wersji nie mialem problemu z wieszaniem sie AM a punkt przez dodaje po przeliczeniu i wyznaczeniu trasy a nie w trakcie przeliczania.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2009, 14:30:05 wysłana przez Zoltek »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #188 dnia: Październik 11, 2009, 14:51:26 »
Akubit u mnie przy optymalnej wyznacza przez Libiąż. Tylko ze ja jak juz wczesniej podawalem poruszam sie samochodem ciezarowym w zwiazku z czym mam podane wymiary i tonaz pojazdu ktorym sie przemieszczam. Wiem ze opcja dla ciezarowek nie dziala do konca tak jak powinna. Jednak w poprzedniej wersji nie mialem problemu z wieszaniem sie AM a punkt przez dodaje po przeliczeniu i wyznaczeniu trasy a nie w trakcie przeliczania.

Podaj jeszcze tonaż swojego auta.
I sprawdź dla swojej trasy, czy w Menu>Trasa>Informacje>Zakładka Parametry Trasy, nie wyłączyło Ci się wyznaczanie przez autostrady.

*

Offline Zoltek

• 16
« Odpowiedź #189 dnia: Październik 11, 2009, 14:55:19 »
No prosze a ja zeby uzyskac ten sam efekt musialem wstawic 5 lub 6 punktow przez zeby AM zrozumiala ktoredy chce jechac. Nie rozumiem np dlaczego droga ks. J. Skorupki jest zamknieta dla ruchu ciezarowego skoro na tej drodze nigdy nie bylo ograniczen co do tonazu, wysokosci, dlugosci pojazdow jakie sie po niej poruszaja.

AdamMie ciekaw jestem jak masz skonfigurowana AM ze tak ladnie wyznaczyla Ci ta trase. Bo moja za chiny ludowe nie chce tego zrobic.

----------------

W ustawieniach trasy o dziwo nie wylaczylo wyznaczania przez autostrady. Parametry samochodu jakie mam wpisane sa podane ponizej.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2009, 14:57:28 wysłana przez Zoltek »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #190 dnia: Październik 11, 2009, 15:31:40 »
Nie będę włączał ograniczenia dla ciężarówek, zaznaczyłem tylko, że trasa wyznaczona była dla osobowego auta.

Ale z wyznaczeniem dla osobowego problemu nie ma.
Napisane: Październik 11, 2009, 15:28:28
Tu jest najlepszy przyklad blednie wyznaczanej trasy przez AM. Wyznacza trase ktora ma 63 km w sposob dla mnie smieszny. Bo z Kroczymiechu mozna spokojnie przez ulice Oświęcimska dojechac do ronda, przejechac przez nie w strone A4 a nastepnie autostrada kierowac sie do zjazdu na Alwernie. Mimo to AM nadklada prawie 20 km zebym zrobil kolko ktore nie ma sensu. To nie pierwszy taki przypadek.

Tylko zdaje się, że w ferworze walki, został Ci punkt pośredni w Chrzanowie  :mysli:

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #191 dnia: Październik 11, 2009, 15:43:15 »
Dla samochodu ciężarowego o podanych parametrach, AM nie chce wyznaczyć takiej trasy bez zatwierdzenia komunikatu i bez punktów pośrednich.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2009, 15:45:00 wysłana przez AdamMie »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #192 dnia: Październik 11, 2009, 15:46:00 »
Dla samochodu ciężarowego o podanych parametrach, AM nie chce wyznaczyć takiej trasy bez zatwierdzenia komunikatu i bez punktów pośrednich.

I to jest też pytanie do Zoltka, czy takie coś się pojawia, bo nic o tym nie wspomina  :mysli:
Zoltek, jeszcze jedna prośba (już pytał o to nM), zamieść tu plik trasy, bo przy tej ilości parametrów i wątków, trudno się połapać.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2009, 15:49:28 wysłana przez akubit »

*

Offline Zoltek

• 16
« Odpowiedź #193 dnia: Październik 11, 2009, 16:00:09 »
No wlasnie i tutaj pytanie dlaczego? Przeciez ulica ks. J. Skorupki nie ma ograniczen bo jest to dojazd do autostrady. Co wiecej nie ma tam znakow ktore narzucalyby takie ograniczenia a mimo to AM usilnie wmawia kazdemu ze one istnieja. Wyznacza trasy po drogach ktore wcale nie sa lepsze a juz zdecydowanie nie sa trasami optymalnymi. Plik trasy hmm nie wiem o co dokladnie chodzi bo szczerze mowiac czeto sie tutaj nie wypowiadam ale postaram sie umiescic to na czym wam zalezy :-)

-------

Nie wiem czy o to wam chodzi.

Akubit: Ten niebieski fragment na szpitalnej to jest mostek ktory ma ograniczenie do 10 ton :P Nie wiem dlaczego go tak zaznaczylo ale w tamtym miejscu nie wyznaczalem zadnego punktu przez.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2009, 16:04:34 wysłana przez Zoltek »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #194 dnia: Październik 11, 2009, 16:04:14 »
Nie rozumiem np dlaczego droga ks. J. Skorupki jest zamknieta dla ruchu ciezarowego

Dlatego że jest błąd na mapie, dokładnie na 1-kierunkowym odcinku zjazdowym z ronda (z Garncarskiej na Skorupki)
Ten odcinek ma nałożone restrykcje ciężarowe. I to jest błąd który należałoby zgłosić do supportu.

Dodatkowo wszystie drogi lokalne mają take restrykcje z definicji, niezależnie od tego czy tam są jakiekolwiek ograniczenia.
Musisz o tym pamiętać, 'AM na ciężarówki' to na razie jest tyko proteza, do pełnowartościowego programu jeszcze jej daleko.
A to wywalanie się programu jest spowodowane tym, że AM nie jest w stanie znaleźć żadnej trasy spełniającej
zadane jej przez ciebie kryteria. A nie potrafi jej znakeźć właśnie z powodu błędów mapy,
takich jak ten na Skorupki i restrykcji nałożonych 'na zapas' na wszystkie drogi niskich kategorii.

*

Offline Zoltek

• 16
« Odpowiedź #195 dnia: Październik 11, 2009, 16:11:47 »
W takim razie rozumiem juz dlaczego dojazd do A4 jest wyznaczany w inny sposob i dlaczego ta droga ma 'ograniczenia' ktorych faktycznie nie ma. Jednak dalej nie rozumiem dlaczego AM sie wiesza. Przeciez jesli jade A4 i wyznaczam jako punkt koncowy miejscowosc Czernichow to dojazd do tej miejscowosci z A4 jest i drogi spelniaja moje kryteria bo ustawiajac punkty 'przez' udalo mi sie to pokazac ze nie ma tam wg AM ograniczen. Mimo to AM po wykonaniu przeliczenia i stwierdzeniu ze narzucony przez nia punkt startowy jest inny od faktycznej pozycji urzadzenia wykonuje koretke i przelicza jeszcze raz. Takich przeliczen udalo jej sie zrobic kilka po czym sie zwiesila. Zeby bylo smieszniej to na jednym urzadzeniu mam wylaczone ograniczenia dla samochodow ciezarowych a mimo to AM wiesza sie rownie czesto jak na tym gdzie ograniczenia sa aktywne. Wiem ze mamy problemy zeby sie dogadac bo wiele watkow zostalo zaczetych. Jednak mnie najbardziej interesuje wieszanie sie programu i ewentualne rozwiaznie tego problemu bo bledy z wyznaczaniem tras jestem w stanie przezyc ;-)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #196 dnia: Październik 11, 2009, 16:36:39 »
Wiesza się bo, algorytm jest niedoskonały i mało testowany z użyciem tylu restrykcji.
Większość betatesterów pewnie nawet nie próbowała włączać tych restrykcji, bo jeżdżą osobówkami.
(ja trochę próbowałem, ale tylko 'na sucho', nie pojadę wielokilometrowym objazdem tylko po to
by zobaczyć jak działa opcja której nigdy nie będę używał, to zadanie dla testerów na etacie)
A dlaczego często wiesza Ci się i bez restrykcji to nie wiem, mi się to praktycznie nie zdarza.

ps.
przy okazji tego wątku testowałem te punkty przez na A4, okazało się że program wstawiał mi je
w różnych dziwnych miejscach zamiast na A4, bo miałem włączone unikanie dróg płatnych,
okazuje sie żw w takim przypadku algorytm nie pozwoli postawić 'przez' na autostradzie
tylko sam szuka najbliższej drogi w pobliżu i tam stawia punkt przelotowy.

pps.
z plikiem trasy chodziło o plik uzyskany przez Menu\Trasa\Zapisz, a nie informacje o manewrach na trasie.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2009, 16:39:27 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #197 dnia: Październik 11, 2009, 16:38:43 »
Dojazd do Czernichówa  przez "Przeginia Narodowa" odbywa się bez problemu.
Komunikat był związany z mostem.

Przy moich ustawieniach długo liczy ale się nie wiesza.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2009, 16:43:45 wysłana przez AdamMie »

*

Offline Zoltek

• 16
« Odpowiedź #198 dnia: Październik 11, 2009, 16:40:13 »
Hehe dokladnie te punkty przez wtedy sa stawiane gdzie indziej. Byc moze wlasnie dlatego AM starala sie ustawic poczatek trasy po za A4 bo uznala ze ten odcinek jest platny. To tez dla mnie jest blad bo odcinek od Chrzanowa do Alwernii nie jest platny bo nie ma tam jeszcze bramek. Nie wiem czy wersja poprzednia AM posiadala te ograniczenia ciezarowe ale wydaje mi sie ze bede zmuszony przeinstalowac na wszystkich urzadzeniach AM do wersji 5.5.1 lub 5.5.2 bo przy tej nie da sie jezdzic :/

AdamMie: U mnie podaje ze tam jest przeprawa promowa a nie most. Wiec wole omijac takie cudaki bo pozniej moge nie miec mozliwosci zawrocic.

Co do ogolnych bledow AM dzieki wypowiedzi kolegow juz wiem dlaczego w Krakowie nie pokazuje mi ze moge jechac Nowohucka w strone selgrosa od Bora-Komorowskiego tylko musze omijac ta trase smiesznym objazdem ;-)
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2009, 16:43:40 wysłana przez Zoltek »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #199 dnia: Październik 11, 2009, 16:46:04 »
AM 'wie', że ten odcinek nie jest płatny, bo prowadzi nim trasy mimo właczonej opcji unikania płatnych.
Ale najwyraźniej 'nie wie' już o tym ten fragment programu, który odpowiada za ustawianie punktów przelotowych, widocznie któryś z programistów zapomniał o tych wyjątkach w tym miejscu programu.

*

Bilunia

« Odpowiedź #200 dnia: Październik 11, 2009, 18:38:57 »
To proszę do testów następny odcinek.
A-2 między Wrześnią, a Słupcą jest bezpłatny. Proszę spróbować przejechać tym odcinkiem (wyznaczyć trasę) przy włączonej opcji unikania płatnych.
Mnie się nie udało.

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #201 dnia: Październik 11, 2009, 20:34:22 »
Mnie też nie udało się.
Ale trasę wyznaczyło.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2009, 20:40:29 wysłana przez AdamMie »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #202 dnia: Październik 11, 2009, 20:52:31 »
Przeciez jesli jade A4 i wyznaczam jako punkt koncowy miejscowosc Czernichow to dojazd do tej miejscowosci z A4 jest i drogi spelniaja moje kryteria bo ustawiajac punkty 'przez' udalo mi sie to pokazac ze nie ma tam wg AM ograniczen. Mimo to AM po wykonaniu przeliczenia i stwierdzeniu ze narzucony przez nia punkt startowy jest inny od faktycznej pozycji urzadzenia wykonuje koretke i przelicza jeszcze raz. Takich przeliczen udalo jej sie zrobic kilka po czym sie zwiesila.

Prawdopodobnie tutaj nakłada się bug, o którym wcześniej pisałem, czyli zmienia się parametr "Autostrada" na "Nie" i program się zapętla.

*

Bilunia

« Odpowiedź #203 dnia: Październik 12, 2009, 11:30:04 »
Mnie też nie udało się.
Ale trasę wyznaczyło.
Proponuję czytać uważnie, a dopiero później się do tego odnieść.
Wyraźnie napisałem, że dla "płatnych" mam włączone "Omijaj".
U Ciebie trasę wyznaczyło, bo zapewne masz włączone "Pytaj". Zapytało, czy wyznaczyć płatnym odcinkiem, potwierdziłeś "Tak" - to Ci wyznaczyło.
Problem w tym, że ten odcinek jest bezpłatny (pogrubiłem i podkolorowałem, by było bardziej przyswajalne).
To program powinien wiedzieć (skoro ma takie opcje), które odcinki są płatne, a które nie i wyznaczać trasę zgodnie z ustawionymi preferencjami, a nie zadawać nam łamigłówek pytaniami, które z faktycznym stanem niewiele mają wspólnego.

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #204 dnia: Październik 12, 2009, 16:20:34 »
Napisałem Ci, że nie, ale po akceptacji tych komunikatów wyznacza trasę.

"U Ciebie trasę wyznaczyło, bo zapewne masz włączone "Pytaj". Zapytało, czy wyznaczyć płatnym odcinkiem, potwierdziłeś "Tak" - to Ci wyznaczyło." - tak miałem ale jak widzisz miałem zaznaczoną obcję "Omijaj", wtedy przycisk "Tak" jest nieaktywny.
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2009, 16:36:24 wysłana przez AdamMie »

*

Bilunia

« Odpowiedź #205 dnia: Październik 12, 2009, 19:07:33 »
Napisałem Ci, że nie, ale po akceptacji tych komunikatów wyznacza trasę.

A Ty dalej nie rozumiesz, że na tym odcinku nie powinno o nic pytać ? Ten odcinek jest bezpłatny !!!
Jeżeli tylko mamy włączone przyzwolenie na autostrady, to niezależnie od innych opcji w tej materii nie powinno być żadnych pytań.

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #206 dnia: Październik 12, 2009, 19:10:06 »
Też tak uważam.
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2009, 19:19:48 wysłana przez AdamMie »

*

Bilunia

« Odpowiedź #207 dnia: Październik 12, 2009, 19:28:14 »
No to kolejny babolek. Tym razem dotyczący POI.
Rozumiem, że między nawigacjami trwa wyścig na ilość POI - przynajmniej w sensie marketingowym. Ale to co ostatnio zauważyłem w AM, trochę mnie załamało.
Otóż będąc w Poznaniu, zostało mi troszkę czasu, więc chciałem wpaść do siedziby Generali (Bednarska 1). Niestety zapomniałem nazwę ulicy, ale pamiętałem mniej więcej lokalizację. Więc postawiłem sobie kursor w pobliżu, klikam -> Prowadź do -> POI -> Przedsiębiorstwo, firma.
I tu przeżywam szoking. Moim oczom ukazuje się pod rząd kilka lokalizacji, które zamiast nazwy firmy mają "Przedsiębiorstwo, firma", lub "Inne" , po czym widnieje nazwa ulicy i numer domu. Taki numer trudno nawet określić mianem psikusa. Ten, kto to wprowadzał, ewidentnie poszedł na ilość.
Dobrze, że miałem numer kolegi - przypomniał mi nazwę ulicy.
Życzę udanych testów, a koledze Adamowi - ładnych zrzutów.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #208 dnia: Październik 12, 2009, 19:37:40 »
No to kolejny babolek. Tym razem dotyczący POI.

Ja ostatnio będąc w okolicach Częstochowy zachciałem sobie pojechać na pocztę. Wbiłem "Prowadź do..." POI "Poczta" wybrałem najbliższą lokalizację i jazda. Dojechałem... na pole. Poczty w zasięgu wzroku nie był. Dookoła zaorane pole. Potem włączyłem sobie wyświetlanie POI Poczta. No i opad szczeny - nie wiedziałem że w naszym kraju jest tyle urzędów pocztowych. Szkoda tylko że spora część z nich istnieje tylko w AM oraz spora część to nic innego, jak skrzynka pocztowa powieszona na wiejskim płocie.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Bilunia

« Odpowiedź #209 dnia: Październik 12, 2009, 19:54:01 »
W ostatnim czasie dostałem na kilka dni MM (masz ją w stopce). Do jazdy mi nie leżała. Natomiast jeżeli chodzi o POI, to mnie pozytywnie zaskoczyła.
Pozdrawiam