Co sądzicie jakby w AM pojawił się nowy typ trasy ?

• 109 Odpowiedzi
  • 23183 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Miedzio

• 492
Odp: Co sądzicie jakby w AM pojawił się nowy typ trasy ?
« Odpowiedź #90 dnia: Październik 24, 2010, 13:37:43 »
Kolega Bilunia jest impulsywny, ale przyznam obiektywnie, że czasami mu się nie dziwię, że tak reaguje. Tak więc nie ma co się atakować. Fakt jest faktem, że coś nie jest do końca idealnie z tym routingiem  , poza Waszymi of course wersjami AM koledzy.  :ok:

Nie ma sie co atakowac... a na koncu takie stwierdzenie? To jak sie nie atakujemy, to moze jednak wzajemnie i tu nie chodzi o "nasze" czy "Wasze" wersje AM, a jedynie o rozne ustawienia tej samej nawigacji.

Oczywiscie faktem jest, ze przy calkowitych ustawieniach defaultowych, takie wyznaczenie trasy nie powinno miec miejsca.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #91 dnia: Październik 24, 2010, 13:53:50 »
Te 31 km wyliczylo z tego wzgledu ze po czystej instalacji domyslne ustawienia szybkosci obliczania trasy sa takie a nie inne (czyli suwak jest gdzies po srodku).

Też to sprawdziłem i faktycznie obecnie na czystej instalacji domyślnie suwak ustawiony jest
dokładnie w połowie, czyli w odległości 5 ruchów od obu skrajnych pozycji.
We wcześniejszych wersjach (to sprawdzałem już dość dawno temu) suwak był domyślnie
w odległości 2 ruchów od skrajnej lewej pozycji.
W związku z tym pretensje o beznadziejne wyznaczanie tej trasy są jak najbardziej uzasadnione.
Gdyby 'fabryczna pozycja' suwaka siły algorytmu, tak jak we wcześniejszych wersjach
była przesunięta w stronę małej szybkości obliczania, to pretensje o jakość routingu
Bilunia też mógłby mieć, ale w znacznej mierze do siebie, bo znaczyłoby to,
że sam świadomie ograniczył jakość kalkulowanych tras.

Dodam tylko, że sam zawsze korzystam z maksymalnej dostępnej siły algorytmu kalkulacji tras
(skrajne położenie przy 'mała')
a ten suwak od początku uważam za jeden z głupszych pomysłów producenta AM.
To jakby producent samochodu dopuszczał wyłączanie pojedynczych cylindrów silnika,
a w pojazdach fabrycznie nowych połowa z nich była domyślnie wyłączona.

Korzystanie z niego MZ powinno być ostatecznością i jest uzasadnione wyłącznie w przypadkach
gdy ograniczenia sprzętowe uniemożliwiają sprawne korzystanie z programu
z wykorzystaniem pełnej jakości routingu.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #92 dnia: Październik 24, 2010, 13:57:31 »
Pojawia sie tylko pytanie... czy mnie interesuje co na to Kowalski? Z mojego punktu widzenia (zapewne egoistycznego) wazne zeby program spelnial moje oczekiwania, a nie jakiegos Kowalskiego, bo ja za ten soft place (no on tez, ale jak pisalem wczesniej, patrzymy egoistycznie :P )

Aquart jak kazda firma kieruje sie zyskiem :) i do puki ten zysk znacznie nie spada ma generalnie wszystko  w czterech literach, a wpadki itp. zalatwia dobry PR :) Programow idealnych dla wszystkich nie ma i nie bedzie, no chyba ze kogos stac i zamowi sobie wersje indywidualna :)

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

MarkNavi

« Odpowiedź #93 dnia: Październik 24, 2010, 16:31:10 »
Te 31 km wyliczylo z tego wzgledu ze po czystej instalacji domyslne ustawienia szybkosci obliczania trasy sa takie a nie inne (czyli suwak jest gdzies po srodku).
Też to sprawdziłem i faktycznie obecnie na czystej instalacji domyślnie suwak ustawiony jest
dokładnie w połowie, czyli w odległości 5 ruchów od obu skrajnych pozycji.
We wcześniejszych wersjach (to sprawdzałem już dość dawno temu) suwak był domyślnie
w odległości 2 ruchów od skrajnej lewej pozycji......

no właśnie i teraz wszystko się wyjaśniło, dlaczego Tobie trasa policzyła się prawidłowo, a niektórym z nas źle  :ok:

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #94 dnia: Październik 24, 2010, 22:41:19 »
Ale nie zmienia to faktu, że takie podstawowe rzeczy jak najmniejsza długość trasy "krótka" nie powinna zależeć od szybkości obliczeń. To podstawowe warunki przeszukiwania mapy i do tego najłatwiejsza opcja. Algorytm "najszybsza" jest już bardziej złożony.

*

Bilunia

« Odpowiedź #95 dnia: Październik 24, 2010, 23:34:35 »
no właśnie i teraz wszystko się wyjaśniło
... szkoda tylko, że nie dla wszystkich zbyt szczęśliwie...
http://pdaclub.pl/forum/automapa/co-sadzicie-jakby-w-am-pojawil-sie-nowy-typ-trasy/msg1396295/#msg1396295
Nie zamierzam w żaden sposób komentować decyzji "Wyższych instancji".
Jednak nie potrafię zrozumieć, dlaczego jednym wolno potwierdzać, czyjeś jak się okazuje błędne opinie, których nie sprawdzili, a nawet posuwać się do ewidentnych kłamstw, a drugim, nie wolno nazwać tego typu zachowań, po imieniu.
Postaram się wyciągnąć wnioski z tej lekcji.
Jednocześnie dziękuję kolegom, którzy w rzetelny sposób podchodzą do tematu testów programu i mają odwagę do wyrażania obiektywnych ocen. To tylko i wyłącznie dzięki Wam, program ma szansę stać się lepszy.
Dziękuję

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
« Odpowiedź #96 dnia: Październik 25, 2010, 07:50:57 »
Jednak nie potrafię zrozumieć, dlaczego jednym wolno potwierdzać, czyjeś (...) opinie, których nie sprawdzili, (...), a drugim, nie wolno (...)

Może dlatego, że "jedni" nie używają inwektyw? Należy prostować błędne stwierdzania, ale dobrze to robić kulturalnie.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #97 dnia: Październik 26, 2010, 15:09:37 »
Jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym drogą wyznaczoną przez AM musiał jechać wolniej niż 90km/h (pomijanie dróg gruntowych utrzymanych i gorszych włączone), no chyba, że teren zabudowany lub bardzo kręta droga.
Ach, w totka powinieneś grać :).
Najwyraźniej nigdy nie jechałeś:
1) Wrocław->Gorzów Wlkp.  -- wyznacza drogę przez dwie DW obok Legnicy (stan dróg: hahaha), oczywiście piękną obwodnicę Legnicy pomija
2) Wrocław-> Jelenia Góra -- raz wyznacza przez Jawor, raz obok Bolkowa lokalnymi. Jak tam pojedziesz 90kph to pogratuluję :).
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #98 dnia: Październik 27, 2010, 10:04:25 »
[mod]Ciąc dalszy dyskusji o prędkościach został wydzielony do osobnego wątku w HydeParku, tam możecie go kontynuować: http://pdaclub.pl/forum/hyde-park/o-predkosciach-podroznych/[/mod]

Cytat: izaw
A co ustawień domyślnych. Powinny one być sensownym kompromisem użytecznym dla większości. Coraz częściej są to kopie ustawień jakiegoś wewnętrznego testera z AM mającego fantazyjny styl jazdy.

Z tym niestety muszę się zgodzić. Swego czasu robiłem analizę prędkości wykorzystywanych w AM
do estymacji czasu dojazdu do celu przy wyłączonym SmartRoutes, wyniki były następujące:

Autostrady/Expresowe  120 km/h
miedzynarodowe/krajowe  120 km/h
wojewódzkie  83.7 km/h
arterie miejskie  58.1 km/h
lokalne łączące  47.4 km/h
lokalne główne  47.4 km/h
lokalne  27.7 km/h
lokalne dojazdowe i gruntowe utrzymane 19.6 km/h
gruntowe polne i wewnętrzne 125m/48s = 9.4 km/h

O ile mogę się zgodzić z prędkościami na autostradach i drogach kategorii od wojewódzkiej w dół
to muszę przyznać że zrównanie prędkości dla kategorii od autostrad do dróg krajowych
jest dość absurdalnym pomysłem.
Nawet jeśli jest to prędkość maksymalna a nie średnia, to zastosowanie prędkości o 1/3 wyższej
od maksymalnej dopuszczalnej dla tej kategorii drogi może budzić takie skojarzenia jak u izawa.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #99 dnia: Październik 27, 2010, 10:39:27 »
To są średnie prędkości przecież! Wszystkie (oprócz tych autostrad właśnie) są do doopy.
Chciałbym zobaczyć jak ktoś daje radę osiągnąć średnią prędkość 80 km/h na drodze wojewódzkiej.
Choć wolałbym oglądać z bezpiecznej odległości.
Ale mnie wychodzi ciut inaczej.
Np droga główna ok. 84 km/h - niby osiągalne teoretycznie ale teoretycznie.
Po włączeniu SR średnia prędkość na tym samym odcinku spada do 71 km/h. I to już jest realne.
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2010, 10:55:54 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
  • Sprzęt: Asus A696, Navroad NR560BF
« Odpowiedź #100 dnia: Październik 27, 2010, 10:59:02 »
kategoria międzyanrodowe/krajowe jest zbyt szeroka aby można było ustawić dla niej wspólną prędkość
na krajówce 2 pasowej robi się zwykle dużo wyższą średnią niż na zwykłej jednopasmowej bez poboczy
ponadto w AM chyba jest kategoria Autostrady a nie Autostrady / Ekspresowe więc nie jestem pewien czy AM zalicza ekspresówki do autostrad a czy do krajowych

Połączone: Październik 27, 2010, 11:02:12
a wracając do głównego tematu
drogi wyższej kategorii mają tą zaletę od dróg niższej kategorii, pomijając prędkość, że łatwiej się po nich jedzie. Są lepiej oznakowane, zakręty nie są tak ostre i więcej osób ma cb :) aby się można było dopytać
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2010, 11:02:12 wysłana przez luckynyc »

*

Bilunia

« Odpowiedź #101 dnia: Październik 27, 2010, 11:03:30 »
Karol
Nie musisz szukać aż tak ekstremalnych przypadków.
Wystarczy dla testu przejechać przez Poznań 92-ką.
Ci, którzy raz skorzystali z tego wariantu przejazdu przez Poznań w ciągu "dnia", zapewne na długo to zapamiętają. W tym konkretnym przypadku, akurat lepiej skorzystać z tych "cieniutkich" linii. :wink:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #102 dnia: Październik 27, 2010, 11:37:23 »
To są średnie prędkości przecież!
Nie do końca, osobno jest liczony czas na manewry.

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #103 dnia: Październik 27, 2010, 15:39:19 »
z dużymi miastami to jest osobna sprawa
inna sprawa, że AM przy trasie szybkiej b. często zamiast obwodnicą prowadzi przez miasto

ale i tak bym chciał aby trasa łatwa prowadziła przez miasto jeśli przez miasto prowadzi droga główna
jak zaczną robić wyjątki to skończy się to tak jak obecnie trasa szybka

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #104 dnia: Październik 27, 2010, 16:03:41 »
z dużymi miastami to jest osobna sprawa
inna sprawa, że AM przy trasie szybkiej b. często zamiast obwodnicą prowadzi przez miasto

Jezeli w tym miescie mniej traci sie czasu, czyli szybciej sie go przejezdza... to zle? Oczywiscie nie znam kazdego miasta i sposobu w jaki prowadzi tam AM, ale za przyklad podam Swidnice. Moze nie ma tam typowej obwodnicy, aczkolwiek droga krajowa i wojewodzka tworza taka "obwodnice" przez ktora kieruje sie ruch. Chodzi mi glownie o trase jadac od Strzegomia do Dzierzoniowa i odwrotnie. Na obwodnicy jest o kilka sygnalizacji swietlnych wiecej, ktore skutecznie zwalniaja przejazd, natomiast jadac przez centrum sporo sie zyskuje. Na poczatku AM kierowala mnie ta obwodnica, teraz widze, ze coraz czesciej kieruje mnie przez centrum...chyba za duzo danych trafficowych wysylam :P

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #105 dnia: Październik 27, 2010, 17:48:53 »
mnie AM przez Świnicę zwykle kieruje obwodnicą  i ta droga bardziej mi się podoba, choć rzeczywiście jest dłuższa

zwykle jednak jest tak, że przez miasto b. cięzko jest wyprzedzać i co trochę są światła a na obwodnicy dużo rzadziej

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #106 dnia: Październik 27, 2010, 18:05:28 »
mnie AM przez Świnicę zwykle kieruje obwodnicą  i ta droga bardziej mi się podoba, choć rzeczywiście jest dłuższa

Na pewno droga przez centrum Swidnicy jest bardziej "dziurawa", jest kilka odcinkow po kostce brukowej, ale w zasadzie caly czas sie jedzie i czasowo duzo na tym zyskuje. Wciaz uwazam, ze trasa szybka powinna wlasnie wykorzystywac takie odcinki/skroty, bo realnie tylko na tej jednej miejscowosci zyskuje dobrych kilka minut. Natomiast trasa latwa (jesli bedzie istniala) jak najbardzie powinna prowadzic ta obwodnica, tam droga jest znacznie lepsza jakosciowo.

zwykle jednak jest tak, że przez miasto b. cięzko jest wyprzedzać i co trochę są światła a na obwodnicy dużo rzadziej

Dokladnie, sa miasta gdzie lepiej nie wjezdzac do centrum... Trzeba liczyc, ze SR bedzie potrafila temu zaradzic i odpowiednio bedzie nas kierowac.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #107 dnia: Październik 28, 2010, 16:32:58 »
Ciąc dalszy dyskusji o prędkościach został wydzielony do osobnego wątku w HydeParku,
tam możecie go kontynuować: http://pdaclub.pl/forum/hyde-park/o-predkosciach-podroznych/
Ja jednak przeniósłbym go z powrotem do AM do osobnego wątku... dotyczy AM.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #108 dnia: Październik 29, 2010, 21:29:18 »
Przy okazji..., od nowego roku w PL autostrady 140 km/h, ekspesówki 120 km/h  :)

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #109 dnia: Październik 29, 2010, 21:37:38 »
Przy okazji..., od nowego roku w PL autostrady 140 km/h, ekspesówki 120 km/h  :)

Dopoki tego nie "klepna" i nie pojawi sie w Dz. U. to jeszcze sie wszystko moze zmienic ;)