Co sądzicie jakby w AM pojawił się nowy typ trasy ?

• 109 Odpowiedzi
  • 23248 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline leuon

• *
  • 80
Odp: Co sądzicie jakby w AM pojawił się nowy typ trasy ?
« Odpowiedź #60 dnia: Październik 23, 2010, 09:59:16 »
Tak czytam jaki kto ma samochód i jakie to proste trasy chce.

Ja mam Subaru i lubię zakręty, bo cholernie fajnie skręca i dziur się nie boi.  :ok: Da się zrobić jakąś trasę "for Subaru only" ?

*

MarkNavi

« Odpowiedź #61 dnia: Październik 23, 2010, 10:05:13 »
Tak czytam jaki kto ma samochód i jakie to proste trasy chce.

Ja mam Subaru i lubię zakręty, bo cholernie fajnie skręca i dziur się nie boi.  :ok: Da się zrobić jakąś trasę "for Subaru only" ?

Kolego wskakuj w dres, czapeczkę z napisem NY i nie trać czasu na forum  :ok:

*

Bilunia

« Odpowiedź #62 dnia: Październik 23, 2010, 10:15:00 »
Praktycznie rzecz biorąc, to "projektanci AM" już nas w niektórych przypadkach uprzedzili i wprowadzili na niektórych odcinkach trasy łatwe.
Proszę wyznaczyć trasę krótką:
Start: Przeźmierowo k/Poznania, ul. Rynkowa 160 (Salon Nissana)
Koniec: Poznań, ul. Głuszyna 158
Dla "wesołości", po pierwszym wrażeniu, proszę w ustawieniach trasy, ustawić dla Autostrady - "Omijaj".
Routing - to jest to (tak mi się przynajmniej wydaje). Dopóki ten element nie zostanie rozwiązany, to możemy sobie z dalszymi rozważaniami n.t. optymalnych, łatwych i innych dać spokój.
Nic nie daje w podanym przykładzie wł/wył Profilu, czy Traffika. Pliczek events.a jest wyłączony. Jest jak jest:
trasa krótka  - 31 km = 50 min
trasa optyma - 22 km = 31 min
trasa szybka - 22 km = 31 min
Dlaczego w przeciwnym kierunku trasa jest wyznaczana poprawnie i to w każdym wariancie?

MarkNavi
Twoja wypowiedź powyżej jest super. Trafiłeś w 10-tkę  :ok:
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2010, 10:20:59 wysłana przez Bilunia »

*

MarkNavi

« Odpowiedź #63 dnia: Październik 23, 2010, 10:28:59 »
Praktycznie rzecz biorąc, to "projektanci AM" już nas w niektórych przypadkach uprzedzili i wprowadzili na niektórych odcinkach trasy łatwe.
Dla "wesołości", po pierwszym wrażeniu, proszę w ustawieniach trasy, ustawić dla Autostrady - "Omijaj".
Routing - to jest to (tak mi się przynajmniej wydaje). Dopóki ten element nie zostanie rozwiązany, to możemy sobie z dalszymi rozważaniami n.t. optymalnych, łatwych i innych dać spokój.
Nic nie daje w podanym przykładzie wł/wył Profilu, czy Traffika. Pliczek events.a jest wyłączony. Jest jak jest:
trasa krótka  - 31 km = 50 min
trasa optyma - 22 km = 31 min
trasa szybka - 22 km = 31 min
Dlaczego w przeciwnym kierunku trasa jest wyznaczana poprawnie i to w każdym wariancie?

Szkoda gadać, masz rację . Te trasy są "super"  :(

*

Offline leuon

• *
  • 80
« Odpowiedź #64 dnia: Październik 23, 2010, 10:58:15 »
...

Z Bi-em-dabju się ci pomyliło, ale się nie przejmuj, wyrobisz się jeszcze.

*

Offline studentk

• 505
  • Sprzęt: Motorola Defy, Samsung SGS, iPad
« Odpowiedź #65 dnia: Październik 23, 2010, 11:02:18 »
To ja poproszę trasę "omijaj patrole policji i fotoradary" :)

*

MarkNavi

« Odpowiedź #66 dnia: Październik 23, 2010, 11:08:15 »
...
Z Bi-em-dabju się ci pomyliło, ale się nie przejmuj, wyrobisz się jeszcze.

Koledzy nie twórzmy weekendowego off topa !
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2010, 11:19:08 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline studentk

• 505
  • Sprzęt: Motorola Defy, Samsung SGS, iPad
« Odpowiedź #67 dnia: Październik 23, 2010, 11:41:19 »

Ale czasami trzeba :) Temat bardzo wdzięczny jakie trasy powinny się znaleźć w AM

np trasa clubbingowa po najlepszych klubach w mieście :)

*

MarkNavi

« Odpowiedź #68 dnia: Październik 23, 2010, 11:46:23 »

Ale czasami trzeba :) Temat bardzo wdzięczny jakie trasy powinny się znaleźć w AM

np trasa clubbingowa po najlepszych klubach w mieście :)

Może i tak, ale przez to zapewne nieświadomie tworzona jest  parodia tematu przewodniego, który chyba jest dość ważny i ucieszyłby wiele osób gdyby został zrealizowany. Ja oczywiści temat opisałem w emailu do supportu, więc w sumie mam to gdzieś jak temat popłynie na boki, więc nie krępuj sie tylko proponuj inne jeszcze typy tras.  :ok:
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2010, 11:48:30 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline ererce

• **
  • 175
« Odpowiedź #69 dnia: Październik 23, 2010, 12:25:22 »
Ja jestem za trasa latwa. Od pewnego czasu jeszcze dla porowania na 2 GPSach (AM i Garmin Nuvi) i bardzo czesto wole wybrac ze wzgledow ergonomii. Wybranie POI to ikony, duze napisy etc.
Wyznaczenie trasy jest logiczne i prowadzi wlasnie wg kategorii drog (najlepsze, a pozniej gorsze). Rozumiem, ze AM ma lepsze mapy, ale czasem jej prowadzenie wzbudza ataki szalu.
Rowniez porownywalem ETA. AM podaje wyniki zupelnie niezgodne z rzeczywistoscia. Najczesciej po wyznaczeniu podaje czas albo o 30 minut krotszy albo znacznie dluzszy. I wielokrotnie pomimo wszystkich LR i innych dodatkowych bajerow Garmin podaje czas bardziej realny niz AM.
Na razie to mamy program, ktory ma milion opcji w konfiguracji, 200 lini w plikach ini i z wszystkim trzeba sie bawic, zeby miec sprawna nawigacje. 

*

MarkNavi

« Odpowiedź #70 dnia: Październik 23, 2010, 12:31:33 »
Na razie to mamy program, ktory ma milion opcji w konfiguracji, 200 lini w plikach ini i z wszystkim trzeba sie bawic, zeby miec sprawna nawigacje.

Wierz mi, że ja sporo sie bawię plikami w AM, ale niestety na filozofię wyznaczania trasy nie ma to praktycznie żadnego wpływu, więc do sprawnej nawigacji jest jeszcze dość daleko, a z każdą wersją coraz dalej niestety. Kiedyś wyznaczałem trasę z punktu A do B i było ok. Dziś wyznaczam trase z punktu A do B, potem wrzucam kilka punktów "przez" . Oceniam trasę, jestem zadowolony i rano wsiadam do auta odpalam AM i co ? Trasa biegnie troszkę inaczej, bo AM miała taki kaprys (SR, LD u mnie na off) . Czy tak wygląda sprawna nawigacja ? Ale fakt mapy są najlepsze i za to cenię już dziś ten program i tylko za to.  :( Tyle, że mapy są innego zewnętrznego producenta  :grin:
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2010, 12:36:02 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #71 dnia: Październik 23, 2010, 19:27:20 »
Cytat: Bilunia

Ustawiłem i nie mam zastrzeżeń, na domyślnych ustawieniach z wyłączonym AMTraffic
i z unikaniem autostrad wyniki są jak w załączniku.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #72 dnia: Październik 23, 2010, 20:16:44 »
U mnie również tak samo to wygląda.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #73 dnia: Październik 23, 2010, 20:27:16 »
u mnie na domyslnych ustawieniach:

optymalna 22 km
szybka 22 km
krótka: pada komunikat, że trasa musi zahaczyć o autostradę, daje OK i mam 31 km

Nie wiem jak uzyskujecie na krótkiej 22 km. Ja przed chwilą zainstalowałem program od zera. Jak tylko się odpalił wprowadziłem punkt A i B, zmieniłem na trasę krótka i że ma omijać autostrady i ponownie 31 km
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2010, 20:43:47 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #74 dnia: Październik 23, 2010, 20:45:21 »
U mnie również tak samo to wygląda.

U mnie tez, kazda trasa 22km. SR, LD wlaczone, profile wlaczone. Jednak...

...sprawdzcie cos, co pisalem w zupelnie innym watku. Pobawcie sie ustawieniem "szybkosc obliczania" trasy. Gdy mam suwak maksymalnie przy "mala" (wiec dokladne wyliczanie trasy kosztem czasu) wszystko jest ok. Jak dalem po srodku - mam problemy o ktorych piszecie. I teraz tak sie zastanawiam czy wiekszosc naszych sporow/problemow nie wynika z tego ustawienia? Ja zawsze ustawialem ta opcje na "dokladne obliczanie"...

*

MarkNavi

« Odpowiedź #75 dnia: Październik 23, 2010, 20:51:49 »
...sprawdzcie cos, co pisalem w zupelnie innym watku. Pobawcie sie ustawieniem "szybkosc obliczania" trasy. Gdy mam suwak maksymalnie przy "mala" (wiec dokladne wyliczanie trasy kosztem czasu) wszystko jest ok.

zgadza się !

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #76 dnia: Październik 23, 2010, 21:03:37 »
........Ja zawsze ustawialem ta opcje na "dokladne obliczanie"...

Od tego zaczynam konfigurację każdej nowej wersji. :ok:

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #77 dnia: Październik 23, 2010, 21:05:11 »
Cztery klikniecia w prawo (w szybkosci obliczania) i trasa krotka ma juz 31 km. Potwierdzam. Ale czy to jest "blad w programie" tego nie jestem w stanie stwierdzic.

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #78 dnia: Październik 23, 2010, 22:16:08 »
Ustawiłem i nie mam zastrzeżeń, na domyślnych ustawieniach z wyłączonym AMTraffic
i z unikaniem autostrad wyniki są jak w załączniku.

Nie zapominaj, że bilunia jeździ na profilu prędkości i ma tam poustawiane jakieś cuda ;-)
--
twinsen

*

Bilunia

« Odpowiedź #79 dnia: Październik 23, 2010, 22:33:29 »
Nie zapominaj, że bilunia jeździ na profilu prędkości i ma tam poustawiane jakieś cuda ;-)
Masz problemy tylko ze zrozumieniem problemu, czy również z czytaniem. Przeczytaj uważnie moją wypowiedź w całości, a być może zrozumiesz, że zrobiłem wszystko, by się upewnić, że to nie jest kwestia moich ustawień.
W pierwszej kolejności przywróciłem ustawienia domyślne (profil się sam wyłączył), a później sprawdziłem również, czy przypadkiem traffik nie wyeliminuje tego babola. Niestety, też nie dał rady.
Twisten
Następnym razem, zamiast się bawić w klakiera, najpierw przeczytaj całą wypowiedź, którą chcesz skomentować, przemyśl problem przy kawce, a później coś napisz ...
Wyjdzie to wszystkim na zdrowie. Bo w przeciwnym razie, kiedyś Ciebie dopadnie taki babol na dłuższej trasie i wtedy zapewne nie będziesz miał tak radosnego nastroju.

*

Offline twinsen

• 528
« Odpowiedź #80 dnia: Październik 23, 2010, 23:26:14 »
Następnym razem, zamiast się bawić w klakiera, najpierw przeczytaj całą wypowiedź, którą chcesz skomentować, przemyśl problem przy kawce, a później coś napisz ...

To dlaczego Markowi nijak nie udało się powtórzyć twojej dziwnej trasy? I jak obserwuję, nigdy się nie udaje?
Dlaczego wyzywasz mnie od klakierów? Ot po prostu zauważam pewną prawidłowość: tam gdzie nikomu się
to nie udaje, znajdujesz kupę problemów :D
--
twinsen

*

Bilunia

« Odpowiedź #81 dnia: Październik 23, 2010, 23:43:27 »
To dlaczego Markowi nijak nie udało się powtórzyć twojej dziwnej trasy? I jak obserwuję, nigdy się nie udaje?
Dlaczego wyzywasz mnie od klakierów? Ot po prostu zauważam pewną prawidłowość: tam gdzie nikomu się
to nie udaje, znajdujesz kupę problemów :D
twisten
Odpowiedzi na Twoje pytania są bardzo proste:
1- niektórzy zapomnieli, że domyślne ustawienia suwaczków, o których mowa, to górny w środku, a dolny "środek+1 w prawo"
2- nie raczyłeś do tej pory nawet sprawdzić tego co napisałem, a w dalszym ciągu "podpierasz" się autorytetami
3- wiem też, w przeciwieństwie do Ciebie, że problem występuje nie tylko przy ustawieniu górnego suwaczka w środku, ale od jego położenia "środek-1", aż do skrajnego prawego, jego położenia.
Podsumowując - jak chcesz szukać prawidłowości, to najpierw zrób solidny test opisywanego zagadnienia, a później zajmij obiektywne stanowisko.
Pisząc "nikomu się to nie udaje", znowu świadomie mijasz się z prawdą. W tym momencie jesteś już klakierem i kłamcą.

[admin]Ostrzeżenie za obrażanie Clubowiczów. [ajed][/admin]
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2010, 19:36:12 wysłana przez ajed »

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #82 dnia: Październik 23, 2010, 23:51:31 »
Twinsen nie dyskutuj z tym osobnikiem, bo każdą dyskusję sprowadza do prymitywnego poziomu jaki prezentuje. Obszczeka Cię tylko i po co Ci to? Szkoda nerwów.

*

Offline twinsen

• 528
« Odpowiedź #83 dnia: Październik 23, 2010, 23:51:56 »
No mnie się nie udaje, więc OK, jestem klakierem - dajmy już spokój :) Używasz tego oprogramowania w zaiste dziwny dla mnie sposób, ja po prostu instaluję, NIC nie zmieniam i jakoś mi to wszystko działa, razem z SR i innymi wydziwami ;)

Połączone: Październik 23, 2010, 23:53:14
Twinsen nie dyskutuj z tym osobnikiem, bo każdą dyskusję sprowadza do prymitywnego poziomu jaki prezentuje. Obszczeka Cię tylko i po co Ci to? Szkoda nerwów.

Miałem cień nadziei do dzisiaj, ale już go nie mam :) Faktycznie szkoda słów, a moderatora bym chętnie poprosiło o wyczyszczenie wątku :)
--
twinsen

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #84 dnia: Październik 23, 2010, 23:56:42 »
Może zaczekajmy do Wigilii, wtedy przemówi ludzkim głosem :E

[admin]Ostrzeżenie za obrażanie Clubowiczów. [ajed][/admin]
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2010, 19:36:34 wysłana przez ajed »

*

MarkNavi

« Odpowiedź #85 dnia: Październik 24, 2010, 08:58:41 »
.....zrobiłem wszystko, by się upewnić, że to nie jest kwestia moich ustawień.
W pierwszej kolejności przywróciłem ustawienia domyślne (profil się sam wyłączył), a później sprawdziłem również, czy przypadkiem traffik nie wyeliminuje tego babola. Niestety, też nie dał rady.

Do kolegów Twinsen i Iceneon: Koledzy w tej wzajemnej przepychance z kolegą Bilunia nie zauważyliście mojej wypowiedzi, w której potwierdzam co napisał Bilunia. Ja nawet odinstalowałem całe AM  :grin: i zainstalowałem cały program od początku. Jak tylko Hołek przemówił na dzień dobry od razu wyznaczyłem trasę podaną przez Bilunia, ustawiłem , żeby omijał autostrady (a i wcześniej wyłączyłem LD i SR) i niestety na trasie krótkiej wyskoczyło mi 31 km jak u niego. Jedyne co pomogło uzyskać 22 km jak u Was, to przesunięcie suwaczka od dokładności wyliczania trasy maksymalnie w lewo i wtedy było to co u Was i NM. Fakt nie jestem żadnym autorytetem, ale może zamiast kłócić się co chwilę z kolegą Bilunia zobaczycie, że jeszcze ktoś tam inny coś napisał, a jak przeczytacie mój wcześniejszy post #73, to zauważycie, że te 31 km nawet zaznaczyłem na czerwono  :ok:

Kolega Bilunia jest impulsywny, ale przyznam obiektywnie, że czasami mu się nie dziwię, że tak reaguje. Tak więc nie ma co się atakować. Fakt jest faktem, że coś nie jest do końca idealnie z tym routingiem  , poza Waszymi of course wersjami AM koledzy.  :ok:
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2010, 09:48:36 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #86 dnia: Październik 24, 2010, 11:05:37 »
Te 31 km wyliczylo z tego wzgledu ze po czystej instalacji domyslne ustawienia szybkosci obliczania trasy sa takie a nie inne (czyli suwak jest gdzies po srodku).

*

MarkNavi

« Odpowiedź #87 dnia: Październik 24, 2010, 11:21:51 »
Te 31 km wyliczylo z tego wzgledu ze po czystej instalacji domyslne ustawienia szybkosci obliczania trasy sa takie a nie inne (czyli suwak jest gdzies po srodku).

dokładnie  tak, dlatego niech z całym szacunkiem kolega NocnyMarek nie pisze, że trasę 22 km uzyskał na domyślnych ustawieniach (uzyskał jak suwak przesunął max na lewo, a to już nie default). Jeżeli NocnyMarku mam rację to proszę potwierdź, a jeżeli nie, to z góry cie przepraszam i uznam, że z moją i Bilunia instalacją coś nie tak.
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2010, 11:24:58 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #88 dnia: Październik 24, 2010, 11:26:48 »
To ja sie wypowiem za siebie i przyznam Ci racje. Jest dokladnie tak jak to opisujesz.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #89 dnia: Październik 24, 2010, 12:01:59 »
O babolach w algorytmie świadczą takie jak ten przypadki, że krótka jest dłuższa od innych, a szybka nie ma najkrótszego czasu. Po prostu przedobrzyli. I to nie teraz, a chyba od 6.0. I zamiast wycofać się z błędu - każdy może się pomylić - brną dalej. Robią poprawki do poprawek poprawek i to tylko komp[likuje i coraz bardziej destabilizuje algorytm. Jedyną szansą jest powrót do źródeł i rozwijanie algorytmu na bazie np. 5.5.3.

A czy tak się stanie zobaczymy w 7.0. Szóstki już dobre nie będą. Chyba że kolejne będą ukrytymi alfami-betami siódemki.

A co ustawień domyślnych. Powinny one być sensownym kompromisem użytecznym dla większości. Coraz częściej są to kopie ustawień jakiegoś wewnętrznego testera z AM mającego fantazyjny styl jazdy.