Sorry, ale skąd to założenie? Przecież "szybka" musi w założeniu znaczyć najszybsza, czyli zajmująca najmniej czasu. Bo przecież nie droga, na której można osiągać najwyższe prędkości 
A dlaczego nie ?
Do czego w takim razie ma służyć suwak optymalnej i jak ma prawidłowo działać, jeżeli szybka znaczy, to co znaczy, a krótka ....
W tej chwili priorytetem ustawień jest czas przejazdu. Więc suwak optymalnej jest wyborem kompromisu, na ile jesteśmy gotowi szaleć po wertepach, by zyskać kilka minut.
Nie rozumiem, dlaczego ten parametr nie może być klarownym wyborem kompromisu, pomiędzy kategorią dróg, których chcemy używać w pierwszej kolejności, w odniesieniu do czasu.
Przcież aktualnie nieważna jest kategoria, czy jakość drogi, tylko liczy się czas.
Być może jest to dobre dla użytkowników służbowych samochodów, ale myślenie prywatnych użytkowanych pojazdów, może być diametralnie inne.
Nie każdy jest gotów urwać koło, lub podczas "mijanki" zostawić lusterka, tylko po to, by takim kosztem, ew. dojechać kilka minut wcześniej.
Jeżeli dla kogoś priorytetem jest czas przejazdu, to ma od tego Traffic + LD.
Natomiast kierowca, dla którego priorytetem jest kategoria drogi (jej jakość) to praktycznie nie ma możliwości prawidłowego zdefiniowania swych preferencji.
Ciekawi mnie tylko, czy w zimie też nikt nie zmieni toku myślenia w tej materii bo z tego co mi wiadomo, żaden z "gadżetów" nie uwzględnia sezonowości.
Jeżeli Ty tego nie rozumiesz, to ja już wymiękam 
Rozumiem, co nie znaczy, że być może przy charakterystyce, którą opisałem wcześniej, ta funkcja nie działała by efektywniej.
Akubit, przyjmij po prostu, że Bilunia jest specyficzny, ten typ tak ma i już 
Czego byś nie zrobił on i tak wie najlepiej, więc szkoda klawiatury ...
Specyficzny ? Zapewne każdy z nas jest specyficzny. Ty też.
Natomiast spotykamy się na forum chyba po to, by wymieniać poglądy, a nie sobie ubliżać i wyładowywać swoje frustracje. Chyba, że w tej kwestii też się mylę.
Natomiast bez względu na to, kto i w jakiej kwestii się myli, czy kto się z kimś zgadza, lub nie, trochę kultury nigdy nie zaszkodzi.
Natomiast, jeżeli komuś szkoda klawiatury, to niech ją po prostu oszczędza.