Babole i niedoróbki AM 5.2

• 185 Odpowiedzi
  • 31141 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emperator

• **
  • 242
  • Sprzęt: Nokia N500
Odp: Babole i niedoróbki AM 5.2
« Odpowiedź #60 dnia: Listopad 05, 2008, 23:22:26 »
Na 99% jest to przewiązka techniczna, normalnie zamknięta barierkami...
też mi się tak wydaje, ale pewności nie mam.

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #61 dnia: Listopad 06, 2008, 14:41:15 »
Niezbadane są zachowania AM 5.2 start Łódź, ul. Górna koniec Nowy Adamów, trasa krótka, będąc już na Limanowskiego AM każe skręcić z głównej trasy w prawo w Grudziącką, następnie w Helską aby powrócić z powrotem na główną trasę. Może bym się nie czepiał ale trasy szybka i optymalna są wyznaczane poprawnie natomiast krótka nie dosyć że jest najwolniejsza to w tym układzie jest najdłuższa.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #62 dnia: Listopad 06, 2008, 16:18:38 »
Rzeczywiście , dziwaczne. Już od jakiegoś czasu mam podejrzenia co do prawidłowości wyznaczania trasy krótkiej  :|
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2008, 16:20:12 wysłana przez akubit »

« Odpowiedź #63 dnia: Listopad 06, 2008, 17:19:25 »
przy instalacji 5.2(na poczatku przy rozpakowywaniu) w pasku programu na gorze pisze wersja 5.1

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #64 dnia: Listopad 06, 2008, 17:23:12 »
AM 5.2 EU tnie mi się jak cholera i przy wyznaczonej trasie - nawigowaniu i przy śledzeniu. Ekran staje na 20 sek. (przy nawigacji słychać normalnie Hołka, ale wizja stoi).

Czy ktoś się spotkał z takimi objawami ?

Reinstalowałem, formatowałem SD...

Nie wiem czy to błąd AM czy cos u mnie...
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline bolekbi

• 28
  • Sprzęt: htc spv m650 AM 6.2.0 (896)
« Odpowiedź #65 dnia: Listopad 06, 2008, 19:05:07 »
aż strach jak to wszystko czytam zabrać się za instalację 5.2, jestem przy 5.1.1 i jakoś radzę sobie choć niedoróbki są, czy nie czas zdecydować aby AM robiła dalej zmiany ale aby rozdzieliła interfejs (program) od map i dała nam szansę wyboru co my , którzy za to płacimy chcemy czy mix, czy nowy interfejs, czy tylko mapy. osobiście mam już dosyć wodotrysków i co kilka miesięcy udręki z ustawianiem i zmianami po swojemu. czas wreszcie coś zrobić porządnie a nie wszystko po łebkach od aktualizacji po następną aktualizację tylko po co wszystko od nowa. Jest tu na forum tylu kolegów którzy robią udoskonalenia i chwała im za to, ale niech AM zajmie się mapami. Myślę, że setki z Was jest podobnego zdania co nie oznacza, że wiedza o udoskonaleniach kolegów stanie się niedostępna.
Andrzej

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #66 dnia: Listopad 06, 2008, 19:38:58 »
A jak sobie w życiu radzisz skoro taki strachliwy jesteś?   :P
Czy przeczytawszy, że w miniony weekend zginęły na drogach 42 osoby, wychodzisz w ogóle z domu?
Zachowanie kopii AM na PC i ewentualny powrót do niej w razie problemów, to kwestia 10 minut
z mapami EU, bądź kilka razy mniej, jeśli masz tylko Polskę i już instalacja nowej wersji nie straszna.
A programistów lepiej nie wysyłaj do robienia map, bo skutki takich pomysłów mogą być opłakane  :evil:

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline matthiasgor

• 368
« Odpowiedź #67 dnia: Listopad 06, 2008, 19:44:03 »
A jak sobie w życiu radzisz skoro taki strachliwy jesteś?   :P
Czy przeczytawszy, że w miniony weekend zginęły na drogach 42 osoby, wychodzisz w ogóle z domu?
Zachowanie kopii AM na PC i ewentualny powrót do niej w razie problemów, to kwestia 10 minut
z mapami EU, bądź kilka razy mniej, jeśli masz tylko Polskę i już instalacja nowej wersji nie straszna.
A programistów lepiej nie wysyłaj do robienia map, bo skutki takich pomysłów mogą być opłakane  :evil:

Właśnie ten jeden raz zapomniałem o kopii :(

I nawet instalki EU 5.1.1 na AM serwerach nie ma jest tylko Polska :(
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #68 dnia: Listopad 06, 2008, 19:50:52 »
No jak w życiu, miałbyś kopię to zapewne by była nieporzebna ...
Faktycznie, w starszych wersjach jest tylko PL  :worried: Ciekawe dlaczego, pytałeś support?
Sądzę, że warto byłoby powiadomić support o tych problemach na Twoim sprzecie i zapytać przy okazji o link do 5.1.

*

Offline matthiasgor

• 368
« Odpowiedź #69 dnia: Listopad 06, 2008, 19:54:55 »
No jak w życiu, miałbyś kopię to zapewne by była nieporzebna ...
Faktycznie, w starszych wersjach jest tylko PL  :worried: Ciekawe dlaczego, pytałeś support?
Sądzę, że warto byłoby powiadomić support o tych problemach na Twoim sprzecie i zapytać przy okazji o link do 5.1.

Wiem Marku, dziś nie mam głowy jutro im wyśle.. Najgorsze jest to, że nie mam zrzutów, bo pomimo wciśnięcia przycisku rejestracja się zaczyna w momencie jak Am się odblokowuje... :(

----

Właśnie im wysłałem, zobaczymy co odpiszą...
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2008, 21:10:04 wysłana przez matthiasgor »
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline bolekbi

• 28
  • Sprzęt: htc spv m650 AM 6.2.0 (896)
« Odpowiedź #70 dnia: Listopad 07, 2008, 08:01:04 »
Szanowny kolego Marku, jesteś bardzo w mojej ocenie dziwnym człowiekiem a to, dlatego, że jeśli ktoś na forum wyraża swoją opinię, ale inną od Twoich poglądów to musisz prawie zawsze przywalić. Co do poruszonego przeze mnie problemu ma fakt, że 42 osoby zginęły, ma tyle jak ten, co wjechał samochodem do jeziora, bo korzystał z GPS-u? Pytasz czy jestem strachliwy, więc pewnie tak jak większość na tym forum sądząc po zadawanych pytaniach, problemach, z jakimi się ludzie borykają czy po dyskusjach, jakie się tu prowadzi. Nie każdy a pewnie mniejszość jest biegłymi w dziedzinie komputerowej i dlatego błądzi, nie daje rady i pyta, ale jeśli jest skwitowana tego typu uwagami a nie konkretną pomocą to pewnie tuli ogon pod siebie i więcej głosu nie zabiera. Ja od prawie 2 lat jestem z AM i naprawdę wolałbym, aby nastąpił rozdział interfejsu od map, oczywiście nie programiści z AM mają się tym zająć (mapami) jak to mnie wmawiasz tylko oni powinni to dostosować, aby każdy interfejs AM mógł skorzystać z nowych, najnowszych map Np. ktoś pozostał na etapie 4.5.3 i to mu odpowiada, od razu dodam, że ma odnowioną licencję abyś nie zrobił z tego nowego problemu, więc dlaczego nie może otrzymać nowych map? Jeśli problem ma ktoś ze starszą wersją i prosi o pomoc to odsyłasz po najnowszą wersję, to nie o to chodzi tak ja uważam. Skoro nie chcesz pomóc Ty czy inni to, po co zabieracie głos niech odpowiedzą koledzy, którym nie trudno napisać trzy zdania z konkretną informacją zawierającą pomoc i po ptakach, zamiast pisać trzy zdania typy, a to już było, poszukaj, a masz nielegalną wersję itp. Jesteś moderatorem, ale nie wiem czy twórcą tego forum i chwała Ci za to, że poświęcasz swój czas, ale pohamuj, bo wszędzie dokładasz swoje trzy grosze a nie jest to potrzebne. Tak jak już nie raz pisałem są tu koledzy, którzy dzielą się swoimi doświadczeniami, udoskonaleniami i wielka chwała raz jeszcze im za to, ale przyklejanie każdemu łat to nie misja tego i innych forów a tak samo jest i na innych forach. Więc może czas na to, aby forum było po to, aby nieść wyraźną pomoc tym, co to jej potrzebują. Myślę, że to forum czytają także twórcy AM i niech wiedzą tą drogą jak nie reagują na oficjale propozycje, z czym ludzie się borykają i co chcą. To pewnie tyle, bo mógłbym pisać jeszcze tylko wywołam pewnie burzę wśród wielu kolegów a może zastanówcie się czy i po co jest to forum. Jeśli w jakikolwiek sposób Ciebie Marku lub kogoś uraziłem to nie był to mój zamiar i gorąco przepraszam, ale chciałbym zostać zrozumiany jak wielu tych, co kupili sobie zabawkę i nie potrafią sobie poradzić. Pozdrawiam
Andrzej

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #71 dnia: Listopad 07, 2008, 08:36:41 »
.............
Faktycznie, w starszych wersjach jest tylko PL  :worried: Ciekawe dlaczego, ............
Pewnie ma to związek ze zmianą dostawcy map. Umowa wygasła czy cuś  :E
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #72 dnia: Listopad 07, 2008, 10:09:27 »
Bolekbi, przykład był dobrany celowo, gdybyś nie czytał tego forum,
to byś po prostu zainstalował nową wersję i na 99.99% nie miałbyś żadnych problemów.
Czy wiadomość o kilkuset wypadkach i kilkudziesięciu zabitych spowodowa, że odstawiłeś samochód?
Więc dlaczego masz obawy co do zainstalowania werski 5.2?
Skala zjawiska jest mniej więcej podobna, same odosobnione przypadki, nie ma żadnego błędu systemowego
który wskazywałby na to, że należy przy instalacji zachować jakąś szczególną ostrożność
ponad to, co warto zrobić przy instalacji każdej nowej wersji każdego programu, czyli kopii danych.

A o nowych wersjach map działających na starej wersji programu możesz raczej zapomnieć,
przynajmniej do czasu, aż znów wymyślą takie zabezpieczenie programu, że znacznie dłużej potrwa ich złamanie.
Gdyby teraz wydali aktualne mapy działające na wersjach 4.1 czy 5.0.5 to wszyscy piraci mieliby od razu AM
z działającymi najnowszymi aktualnymi mapami, a wszyscy legalni użytkownicy byliby w ich oczach jeleniami
płacącymi za coś co można po prostu ściągnąć.

Skorzystaj więc własnej rady:
1-najpierw zrób kopię karty na komputer jakby co, żeby wrócić z tym co było i działało
i zainstaluj nową wersję na starej, a nie będzie żadnej 'udręki z ustawianiem i zmianami po swojemu',
chyba że masz na myśli nie ustawienia opcji w programie, tylko jakieś własne modyfikacje plików konfiguracyjnych.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #73 dnia: Listopad 07, 2008, 12:00:59 »
Pracują teraz nad moim palmtopem, który dobrze chodzi z innymi różnymi programami a jest problem ze stabilnością pracy automapy. W tym celu od prawie tygodnia mój sprzęt jest w ich laboratorium.
Wczoraj odebrałem sprzęt z Centrum Serwisowego Automapy. Podobno znaleźli problem powodujący niestabilność pracy aplikacji na moim sprzęcie. W wyniku poprawek pojawiła się na moim sprzęcie AM 5.2.0.659 (na razie nie udostępnili mi wersji instalacyjnej). Mam nadzieję, że poprawki wyeliminowały ten problem na dobre.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2008, 12:15:57 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #74 dnia: Listopad 07, 2008, 15:08:02 »
Witam,
podczas nawigacji z Lublina do Wawy, miałem mały problem. Jechałem po święcie zmarłych i chciałem ominąc główna drogę na wawe i pojechałem przez Nałęczów->Puławy-> i dalej tzw. nadwiślanką. Mapa z uporem wariata próbowała mnie prowadzić do głownej drogi 12. W trakcie nawigacji wskazałem miasto puławy jako punk przez. Po przejechaniu Puław, mapa próbowała cały czas zawracać do punktu w puławach zamiast dalej wyznaczyć kurs na Wawe :) Nie wiem czy to wina 5.2 czy moja :) Zawsze konfigurowałem w ten sam sposób i było ok :)

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #75 dnia: Listopad 07, 2008, 15:30:14 »
(...) Mapa z uporem wariata próbowała mnie prowadzić do głownej drogi 12. W trakcie nawigacji wskazałem miasto puławy jako punk przez. Po przejechaniu Puław, mapa próbowała cały czas zawracać do punktu w puławach zamiast dalej wyznaczyć kurs na Wawe :) (...)
Nie ma się co dziwić, jeśli miałeś ustawiną trasę szybką lub optymalną (droga nr 12 jest czerwona z odcinkiem S).
Trzeba było użyć opcji: trasa alternatywna - efekt byłby znacznie lepszy.

« Odpowiedź #76 dnia: Listopad 07, 2008, 15:35:34 »
zapomnaiłem napisać po tym jak dałem przez puławy i zaczeła kombinować dałem trasa alternatywna :)

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #77 dnia: Listopad 07, 2008, 15:40:50 »
Trochę to dziwne, bo u mnie przy 1. alternatywnej nie wraca na dr. nr 12.
Może sprawdź ustawienie "unikaj zawracania" (ja mam max., czyli 5km).

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #78 dnia: Listopad 07, 2008, 22:28:55 »
Ech.... Po przeczytaniu tych postów zainstalowałem wreszcie 5.2
Ogólnie wrażenie pozytywne. Ale jest sporo błędów map. W Poznaniu znalazłem dwa miejsca gdzie brakuje ok 50-100m drogi. Np. skrzyżowanie Szelągowska/Słowiańska/Wilczak - brakuje kawałka Słowiańskiej :D

« Odpowiedź #79 dnia: Listopad 08, 2008, 14:33:26 »
nie wiem czy juz ktos to pisal, ale na A4 miedzy gliwicami a katowicami, piketaz przesuniety jest o 3 km.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #80 dnia: Listopad 08, 2008, 16:13:02 »
Ogólnie wrażenie pozytywne. Ale jest sporo błędów map. W Poznaniu znalazłem dwa miejsca gdzie brakuje ok 50-100m drogi. Np. skrzyżowanie Szelągowska/Słowiańska/Wilczak - brakuje kawałka Słowiańskiej :D

Mógłbyś sprecyzować o jaki brak chodzi? Jakiś screen? Bo ja nie widzę braku, a w wersjach poprzednich (5.0.7) też tak było.

« Odpowiedź #81 dnia: Listopad 08, 2008, 23:14:37 »
A u mnie podczas zmiany jakichkolwiek ustawień, np. interfejs gdy dotknę
obszaru, który nie jest przyciskiem (białe tło) cały ekran przesuwa
się w dół, tak że dolna belka jest niewidoczna i nie można kliknąc nic
na niej. Problem jest w tym, że naciskając palcem często dotykam tego
pustego obszaru i nie mogę zatwierdzić ustawień. Tutaj link do filmu na youtube
nagranego przeze mnie pokazującego problem:
http://pl.youtube.com/watch?v=jxbr_6Zjpmw

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #82 dnia: Listopad 09, 2008, 08:34:15 »

Mógłbyś sprecyzować o jaki brak chodzi? Jakiś screen? Bo ja nie widzę braku, a w wersjach poprzednich (5.0.7) też tak było.

Normalnie brakuje kawalka drogi (przy samym skrzyżowaniu) - jakby ktoś wymazal gumką :) Ktoś w którymś wątku pisal, że to efekt większej kompresji map.
Przed instalacja sformatowalem karte, wiec to nie jest jakiś blad instalacji.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #83 dnia: Listopad 09, 2008, 08:48:55 »
A zajrzyj, jaką masz wersję programu?

*

Offline bromden

• 23
  • Mark it zero!
  • Sprzęt: A696, AM 6, iGO8
« Odpowiedź #84 dnia: Listopad 09, 2008, 08:57:41 »
Zacznę od tego, że błędu "na sucho" nie udaje mi się zreplikować, ale wystąpił dwukrotnie, więc opiszę:
Trasa Kraków-Warszawa (Gocław) optymalna. Wszystko ok, przez Kielce, Radom i nagle w Jankach z Alei Krakowskiej AM zachęca, bu skręcić w prawo w Aleję Hrabską, przejchać 300m, zawrócić i kontynuować jadę Aleją Krakowską  :-?
Gdy to zauważyłem, stojąc w korku w Jankach, przeliczyłem trasę na krótką (czyli Janki al. Krakowska-ul. Kwiatkowskiego Warszawa) i nadal Hołek zachęcał mnie do zrobienia 600m po przecznicy. Trzeci raz się zmitygował. i odpuścił. Widział ktoś takie czary?

*

Offline Swedol

• 17
  • Sprzęt: HTC Artemis HTC Diamond HTC Leo
« Odpowiedź #85 dnia: Listopad 09, 2008, 10:04:04 »
A to jest proszę Koleżeństwa dojazd do Żwirki i Wigury 1, Warszawa.

HTC P3300 Artemis
HTC P3700 Touch_Diamond
HTC HD2 T8585 Leo

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #86 dnia: Listopad 09, 2008, 10:26:56 »
Czy kolega posługuje się wersją  legalną?
Pytam bo u mnie wygląda to tak:
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 10:39:33 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #87 dnia: Listopad 09, 2008, 10:58:09 »
U mnie też wygląda jak u puniek.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #88 dnia: Listopad 09, 2008, 11:04:57 »
Zdaje się, że AM przygotowała dla niektórych "prezencik"  :E

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #89 dnia: Listopad 09, 2008, 11:19:31 »
Zdaje się, że AM przygotowała dla niektórych "prezencik"  :E
Waściwie to myśl.... by AM sama wypuszczała pirata... i to takiego, który działał by przez 3 dni ok a po trzech dniach wyskakiwała by informacja by kupić legala i działała dalej ale "pieprzyła" trasy... :E
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 11:21:57 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester