Asystent pasa, czy naprawdę potrzebny ?

• 45 Odpowiedzi
  • 12960 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
Odp: Asystent pasa, czy naprawdę potrzebny ?
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 16, 2010, 22:41:33 »
No jakoś nie do końca, przynajmniej u mnie. Na dole mam nazwę miejscowości i skrót kraju. Na górze - różnie, czasem nazwę ulicy, czasem numer, ale przez większą część czasu to jest numer AKTUALNEJ drogi (być może dlatego, że następny "manewr" jest w ramach tej samej drogi (zakręt, przejazd kolejowy itp.). Czasem - o dziwo - dwa numery, bieżącej i następnej drogi. Ale jest to moim zdaniem tak niekonsekwentne, że powinno być jakoś uporządkowane.

Wszystko jest logiczne i uporządkowane. Twój przykład dotyczy skrzyżowania w postaci ronda, gdzie przez chwilę po następnym manewrze, trasa prowadzi zarówno po drodze nr 702, jak i 708.

Nie będę się spierał co jest logiczne. Dla mnie ekran na ktorym (a) na dole nie widac nru drogi, bo uzywam navi w orientacji pionowej i sie nie miesci, a na gorze pojawiaja sie dwa numerki dlatego, ze przez 10 metrow mam jechac po rondzie, jest mało czytelne. Co gorsza, jak pisałem, przez większość jazdy na górze jest numer drogi aktualnej, tak długo jak następny manewr (cokolwiek AM przezeń rozumie), jest w obrębie tej drogi. Tak więc, żeby prawidłowo rozszyfrować bieżące położenie i najbliższy skręt, muszę jednocześnie obserwować trzy miejsca na ekranie - 1. dół, a to i tak widać tylko w "landscape", 2. strzałkę manewru, żeby wiedzieć (też nie wiem, czy na 100% to jest jednoznaczne), czy numer na górze dotyczy drogi aktualnej czy następnej i 3. górną belkę. Pozwalam sobie zostać przy swoim zdaniu, że wstawienie na górna belkę numeru drogi bieżącej zawsze a dodatkowo po jej lewej lub prawej stronie, ze strzałką, numeru drogi następnej po skręcie, polepszyłoby czytelność nawigacji.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 16, 2010, 22:52:13 »
Pozwalam sobie zostać przy swoim zdaniu, że wstawienie na górna belkę numeru drogi bieżącej zawsze a dodatkowo po jej lewej lub prawej stronie, ze strzałką, numeru drogi następnej po skręcie, polepszyłoby czytelność nawigacji.

Wolno Ci  :E
Ja jednak wolałbym, żeby ta niewielka górna belka, nie była zasłaniana przez informacje, które już znajdują się na dole i obcinałyby istotne informacje, które tam powinny się znaleźć - np. długa nazwa ulicy.

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 16, 2010, 23:03:12 »
Pozwalam sobie zostać przy swoim zdaniu, że wstawienie na górna belkę numeru drogi bieżącej zawsze a dodatkowo po jej lewej lub prawej stronie, ze strzałką, numeru drogi następnej po skręcie, polepszyłoby czytelność nawigacji.

Wolno Ci  :E
Ja jednak wolałbym, żeby ta niewielka górna belka, nie była zasłaniana przez informacje, które już znajdują się na dole i obcinałyby istotne informacje, które tam powinny się znaleźć - np. długa nazwa ulicy.

Ale to, że mnie obcina numer drogi na dole, Tobie nie przeszkadza, a fe, nieładnie  :P

Poważniej - jeśli droga, w którą skręcam, jest ulicą ale ma numer (drogi), to wolę numer - na skrzyżowaniu tego typu łatwiej dostrzec drogowskaz z numerem a nie tabliczkę z nazwą ulicy, często gdzieś daleko na ścianie domu. A jeśli nie ma numeru drogi (nawigacja czysto "miejska", to oczywiście niech będzie nazwa. Nie widzę konfliktu.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 16, 2010, 23:50:41 »
Ale to, że mnie obcina numer drogi na dole, Tobie nie przeszkadza, a fe, nieładnie  :P

Jak to Ci obcina? :O Przecież numer drogi, to pierwsza informacja na dolnym pasku, trzeba tylko umieć to ustawić  :]

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 17, 2010, 08:58:21 »

Jak to Ci obcina? :O Przecież numer drogi, to pierwsza informacja na dolnym pasku, trzeba tylko umieć to ustawić  :]

Zwyczajnie mi obcina, gdybyś się cofnął (do tyłu :) ) do postu
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=155448.msg1205102#msg1205102
to tam jest zrzut mojego ekranu. I na nim żadnego numeru nie ma, tylko nazwa miejscowości.

Ustawienia mam "fabryczne". Jeśli coś trzeba zmienić, to może zamiast "trzeba umieć", kolega zszedłby z królewskiego pedestału i napisał jak. Pewnie to zajmie niewiele więcej miejsca (i czasu) niż to mentorskie pouczenie :)

*

FISHBONE89

« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 17, 2010, 09:07:01 »
Wystarczy, że raz stukniesz w tą dolną belkę i będzie się pojawiać numer drogi oraz nazwa ulicy (jeżeli jest). Jak stukniesz drugi raz to będzie się pojawiać również pikietaż.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 17, 2010, 09:37:48 »
Ustawienia mam "fabryczne". Jeśli coś trzeba zmienić, to może zamiast "trzeba umieć", kolega zszedłby z królewskiego pedestału i napisał jak. Pewnie to zajmie niewiele więcej miejsca (i czasu) niż to mentorskie pouczenie :)

Moja Królewska Mość negatywnie rozptruje wniosek kolegi. Moją Królewską Mość znudziło już pisanie po raz 159, jak zmienić informacje na dolnej belce, dlatego w celu zmniejszenia ilości pomysłów zgłaszanych przez kolegę, które są już wprowadzone w AM, a zwiększeniu wiedzy kolegi, Moja Królewska Mość zaczęła zadawać zagadki, których rozwiązanie znajdze kolega w instrukcji.  :proud:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 17, 2010, 11:45:00 »

Jeszcze mniej zmarnowanego miejsca i czasu zajęłoby gdybyś sam zlazł z piedestału swojej niewiedzy
nie czekając aż inni poniosą tę lektykę ku źródłom oświecenia.
Czytanie całej instrukcji użytkownika mogłoby Cię zapewne przerazić, (tyle wiedzy naraz :O)
więc możesz zacząć od praktycznego zapoznania się z wiadomościami zawartymi na tym jednym obrazku.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Bilunia

« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 17, 2010, 12:48:17 »
Do msz1959.

Jeżeli używasz oryginalnej skórki, a zależy Ci na poszerzeniu "horyzontu" dolnej belki, to zerknij w dwa miejsca:
1- http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=94823.msg1142120#msg1142120

2- http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=148642.msg1133660#msg1133660
Co prawda przepis dotyczy v.5.5.3, ale jak sądzę, po ręcznym wprowadzeniu przepisu do najnowszej wersji, efekt powinien być identyczny.
Natomiast, jak Ci coś nie wyjdzie (w co wątpię), zawsze możesz przywrócić poprzedni plik.
Pozdrawiam

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 17, 2010, 13:40:09 »
Moja Królewska Mość negatywnie rozpatruje wniosek kolegi. [...] dlatego w celu zmniejszenia ilości pomysłów zgłaszanych przez kolegę, które są już wprowadzone w AM,

Cytat: nocnyMarek
Jeszcze mniej zmarnowanego miejsca i czasu zajęłoby gdybyś sam zlazł z piedestału swojej niewiedzy

Jeśli ktoś mówi ci, że jesteś osłem - zignoruj go.
A jeżeli dwie osoby to samo ci mówią, zacznij jeść siano!

Siano przełknąłem, lekcję odebrałem. Żadnych więcej pytań. Liczba pomysłów (nie ilość, Królu, pomysły są policzalne, korona zobowiązuje!) równa zero. Interfejs AM jest idealny, nic w nim już poprawić nie można. A że w dolną belkę, mniej więcej 3x krótszą od górnej, wsadzamy numer drogi/nazwę ulicy, miejscowość a może jeszcze pikietaż, to kogo obchodzi, że 3/4 tych informacji nie będzie widać. Rozumiem, że to belkę można poszerzyć (post Biluni) ale to już wymaga zaawansowanych przeróbek, po każdym update programu od nowa.

Byłoby fajnie, gdyby zawartość belek można było konfigurować w programie, tak jak można to robić z okienkami pilota. - sorry, miało już nie być żadnych pomysłów.

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 17, 2010, 13:51:51 »
A że w dolną belkę, mniej więcej 3x krótszą od górnej, wsadzamy numer drogi/nazwę ulicy, miejscowość a może jeszcze pikietaż, to kogo obchodzi, że 3/4 tych informacji nie będzie widać.

Ja używam 5" w panoramie, na dolnej belce bez większych problemów mieszczą się informacje, więc nie zawsze tak jest, że co tobie przeszkadza będzie irytować innych, dość trudno jest zadowolić wszystkich. Różnica w długości belek wynosi kilkanaście procent więc przestałem przenosić dane o aktualnej pozycji z dolnej na górną belkę.
Pzd
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 13:54:28 wysłana przez daro.s »
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 17, 2010, 13:57:41 »
A tak wygląda mini AP w AutoMapie, niestety pokazuje się bardzo rzadko ale jest niezwykle przydatne bo na tej konkretnej drodze jak nie ustawisz się na wlaściwym pasie to jest problem ze względu na duzy ruch.
Znaczek pokazuje się na ponad 2 km a informacja :Trzymaj się prawego pasa" na 350 m i gdy już za późno.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 17, 2010, 14:00:00 »
proszę o wykasowanie tego posta.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 19:43:08 wysłana przez MarkNavi »

*

Bilunia

« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 17, 2010, 18:14:46 »
Rozumiem, że to belkę można poszerzyć (post Biluni) ale to już wymaga zaawansowanych przeróbek, po każdym update programu od nowa.

Zmiana 10-ciu cyferek wg. szczegółowo podanego schematu, co kilka miesięcy, nie jest chyba czymś, co Cię przerasta.
Też bym wolał, by ten gadżet był w AM wprowadzony "fabrycznie", ale nie zamierzam sobie z tego powodu wyrywać ostatnich 10-ciu włosów z głowy.
Kilka osób dało Ci wędkę. A Ty jednak wolisz zostać przy sianku ???  :wink:
Na to, że AM spełni Twoje (i nie tylko) oczekiwania w tym zakresie, raczej bym nie liczył. :worried:

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 17, 2010, 18:41:00 »
Zmiana 10-ciu cyferek wg. szczegółowo podanego schematu, co kilka miesięcy, nie jest chyba czymś, co Cię przerasta.

Ja zrobiłem to raz, teraz po każdej aktualizacji podmieniam tylko jeden plik. Wcześniej sprawdzam oczywiście, czy "programiści" z AM czegoś w nim nie zmienili.

Na to, że AM spełni Twoje (i nie tylko) oczekiwania w tym zakresie, raczej bym nie liczył. :worried:

Też bym nie liczył. Sprawa był poruszana na tym forum, ja (i pewnie parę osób też) pisałem do supportu i nic. Nic poza standardowym "Dziękujemy, sprawę przekazaliśmy do bla... bla... bla...".
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #45 dnia: Styczeń 17, 2010, 19:29:05 »
Rozumiem, że to belkę można poszerzyć (post Biluni) ale to już wymaga zaawansowanych przeróbek, po każdym update programu od nowa.

[...]
Kilka osób dało Ci wędkę. A Ty jednak wolisz zostać przy sianku ???  :wink:

Blaski i cienie "forumowania". Zacząłem od propozycji skomasowania informacji o manewrze i zmianie dróg w jednym miejscu, skończyłem jako osioł, który nie potrafi sobie pogrzebać w plikach systemowych. Otóż informuję, że potrafię, ale nie o tym był ten wątek. I może warto oddzielić dysputę o zmianach intefejsu poprzez manipulowanie plikami systemowymi (dla zaawansowanych) od takich przez użycie opcji wewnątrz programu, dostępnych przeciętnemu użytkownikowi.