AM`Traffic działa? - karambol na A4 koło Gliwic

• 213 Odpowiedzi
  • 71079 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Miedzio

• 492
Odp: AM`Traffic działa? - karambol na A4 koło Gliwic
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 05, 2011, 13:59:15 »
Kurcze, tak czytam Wasze wypowiedzi od pierwszej do ostatniej. to mam wrażenie, że, gdzieś tu na forum AM ktoś krytykował funkcję Live Drive w dzisiejszym kształcie. Tyle, że wtedy jeden z drugim mnie za to karcili, że jestem nudny itp. Wtedy moje wypowiedzi o LD były odbierane jako wyraz mojej złośliwości, no ale nic to. A teraz widzą mam nadzieję, że jednak coś jest na rzeczy z tym "dobrodziejstwem".

Nie sledze dokladnie Twoich postow, ale cos mi swita, ze to jednak byly ogolne "spory" o AM`Traffic, moze stad pochodzi wzajemne niezrozumienie. Osobiscie uwazam, ze baza danych do SR powoli sie buduje i w miare jestem z tego zadowolony (nie przeszkadzaja mi boczne drogi). Odnosnie LD, to niestety mnie nigdy pozytywnie nie zaskoczylo, wrecz przeciwnie.

OK spadam, bo obiecałem to najważniejszemu z kolegów, że nie będę się odzywał. Pa pa

Badz prosze konsekwentny... jezeli juz sie tak odnosisz z tym, ze: "nie będę się odzywał", to po co pozniej sie odzywasz? Po co ta "szopka"? Zaczepki tego typu naprawde nie sa potrzebne na tym forum.

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 05, 2011, 14:18:11 »
Na targeo pojawiły się blokady godz. 14:17
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 05, 2011, 14:56:19 »
Puściłem na AM demo i pobrałem dane Trafficowe i mogę powiedzieć że odzwierciedlenie kolorystyczne między Targeo a AM jest bardzo przybliżone.

Edit

Dane z godziny 15:48 - robi się coraz czarniej
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2011, 15:49:35 wysłana przez morette »
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 05, 2011, 16:38:10 »
Dziś przed południem przeczytałem o wielkim karambolu na A4 pod Gliwicami,
.
.
.
AM`Traffic nie omijał miejsca karambolu, omijał tylko korek, który utworzył się przed tym miejscem.
W internecie i TV mówiono, że karambol był pomiędzy węzłami Bojków i Ostropa. Jednakże w pracy twierdzono, że były to węzły Sośnica i Bojków, a trasa łącząca węzeł Sośnica i DK88, którą można dojechać do A4 od północy, była kompletnie zakorkowana pojazdami zjeżdżającymi z węzła Sośnica.  Chociaż brak danych z odcinka pomiędzy Bojkowem a Ostropą sugerowałby jednak, że dane prasowe były prawdziwe.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2011, 16:45:48 wysłana przez kasia76 »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 05, 2011, 17:52:12 »
Cytat: morette
Na targeo pojawiły się blokady godz. 14:17
A o 15:00 ruch został wznowiony:
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Obwodnica-przejezdna-ale-zwezona-Wybierz-objazd-n44563.html

Czyli mamy następującą chronologię:
4-01-2011 ok. 17:00 koparka uderza w wiadukt
o 24:00 anonimowy użytkownik Miplo ustawia blokady (w obie strony)
o 7:40 POI blokad zostają aktywowane przez moderatora, który pewnie właśnie wstał
(teraz już wiadomo, że blokada w kierunku północnym była niepotrzebna
bo nieprzejezdny był tylko kierunek południowy)
o 14:17 pojawiła się blokada na Targeo i niewiele później w zdarzeniach AM`Traffic.
o 15:00 obwodnica została ponownie otwarta
o 16:30 nie ma już blokad z Miplo (wcześniej nie sprawdzałem) nadal są w zdarzeniach
o 17:00 nie ma blokady w zdarzeniach (zniknęła pomiędzy 16:30 a 17:00, nie śledziłem dokładniej)

Amatorskie blokady z Miplo znów były bardziej skuteczne od AM`Traffic,
ale jednocześnie niepotrzebnie blokowały też przeciwny kierunek ruchu.
Gdyby istniało Centrum AM`Traffic z prawdziwego zdarzenia, to  jakiś AM`Trafficman mógłoby
spokojnie zweryfikować to zgłoszenie użytkownika i najpóźniej do 0:30 zablokować obwodnicę,
a całkiem możliwe że taką informację Centrum pozyskałoby jeszcze grubo przed północą.

Cytat: kasia76
W internecie i TV mówiono, że karambol był pomiędzy węzłami Bojków i Ostropa. Jednakże w pracy twierdzono, że były to węzły Sośnica i Bojków ...
Były informacje, że karambol był na 304 kilometrze, tam jest taki wiadukt: http://skocz.pl/wiadukt304km
w materiałach gliwickiej policji też widać podobny wiadukt, jest też jeden taki koło węzła Bojków
ale on jest na 308 kilometrze.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline hipeck

• **
  • 212
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 05, 2011, 18:47:43 »
Czyli szkoda, że AM nie weszła w otwarte przez innych drzwi - czyli w TMC.  pozdr

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 05, 2011, 19:00:01 »
A "polskie" TMC poradzilo sobie w tych miejscach?

« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 05, 2011, 19:29:02 »
W internecie i TV mówiono, że karambol był pomiędzy węzłami Bojków i Ostropa. Jednakże w pracy twierdzono, że były to węzły Sośnica i Bojków ...
Były informacje, że karambol był na 304 kilometrze, tam jest taki wiadukt: http://skocz.pl/wiadukt304km
w materiałach gliwickiej policji też widać podobny wiadukt, jest też jeden taki koło węzła Bojków
ale on jest na 308 kilometrze.
Węzeł Ostropa jest na 301 kilometrze. W takim razie informacje oficjalne były prawidłowe, a wyznaczony przez AM objazd był istotnie bez sensu.
Podejrzewam, że centrum operacyjne Mediamobile Poland (d. Destia) dostarczającego TMC taki karambol musiało zauważyć.

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 05, 2011, 21:03:04 »
Po tych postach ręce mi opadły... To co sprawdza mi się w Wa-wie nie sprawdza się w kraju. Marek pięknie rozebrał na elementy pierwsze fakty i obnażył słabość AM. Szkoda, że właśnie tak to wygląda. Nie bawiłem się w takie analizy - ale widać z tego że trzeba gonić Aqurat do roboty. Nie wiem napisać do FAKTu :) czy coś  :mrgreen:

*

Konrad4x

« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 05, 2011, 21:06:26 »
Marek pięknie rozebrał na elementy pierwsze fakty i obnażył słabość AM.

Ja uważam, że to nie słabość AM, bo ogólnie program jest niezły, tylko słabość niedopracowanej funkcji LD. A dlaczego to rozłączam, a to dlatego, że mając wyłączone wszelkie dodatki naprawdę program prowadzi nieźle i co dla mnie osobiście najważniejsze to to, że nie jestem zaskakiwany dziwnymi decyzjami o zmianie trasy w trakcie jazdy. Taki trochę konserwatysta ze mnie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2011, 21:09:22 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 05, 2011, 21:13:08 »
Podejrzewam, że centrum operacyjne Mediamobile Poland (d. Destia) dostarczającego TMC taki karambol musiało zauważyć.
Zauważyło, ale czy to zauważenie miało jakieś sensowne i logiczne skutki,tego nie udało
mi się ustalić. GPS Maniak na forum Garniaka zaprezentował screeny ze swojego Nuvi:

Niewiele z nich rozumiem, a informacja o ulicy Paderewskiego (położonej z grugiej strony Gliwic)
nie nastraja zbyt optymistycznie co do sensowności działań TMC przy wczorajszym karambolu.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Bilunia

« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 05, 2011, 22:35:18 »
Fajny temat.
To tak, jakby ktoś dzisiaj odkrywałł Amerykę.
Jak może coś poprawnie działać, jeżeli dane opierają się wyłącznie na informacjach uzyskanych z urządzeń mających włączone LD + automat systemu. Ilu użytkowników musi utknąć w korku, by system zadziałał, by kolejni mogli skorzystać z dróg alternatywnych?
Dopóki producent nie zainwestuje, nie uruchomi centrum obsługiwanego przez ludzi, którzy na bieżąco będą monitorować sytuację na drogach, to o prawidłowo działającym LD możemy tylko pomarzyć. Ta garstka użytkowników - optymistów, która na bieżąco korzysta z LD, nie jest w stanie zapewnić bieżącej informacji. Czy producent tego nie rozumie, czy stawia tylko na pijar. Ale jak widzę, to coraz więcej użytkowników AM, trochę szerzej otwiera oczy w temacie LD.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 05, 2011, 22:43:01 »
Żaluję tylko, że nie miałem jak sprawdzić, czy TMC spisał się dziś lepiej niż w/w.

A masz czego żałować, bo aż miło było użytkownikom Navigona z polskim TMC odebrać stosowny komunikat po około 11-15 minutach od momentu samego wydarzenia. Z tego co wiem to zarządca autostrady współpracuje w takich sytuacjach bezpośrednio z Destią.

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 06, 2011, 10:15:25 »
Żaluję tylko, że nie miałem jak sprawdzić, czy TMC spisał się dziś lepiej niż w/w.

A masz czego żałować, bo aż miło było użytkownikom Navigona z polskim TMC odebrać stosowny komunikat po około 11-15 minutach od momentu samego wydarzenia. Z tego co wiem to zarządca autostrady współpracuje w takich sytuacjach bezpośrednio z Destią.

Jeśli to prawda to brawo, o to chodzi!
Pytanie czy AM interesuje też współpraca z w/w?
Z pewnych informacji wiem iż Destia w dalszym ciągu prowadzi rozmowy z TT w tej sprawie.
Oczywiście rozbieżności są w kasie :)

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 06, 2011, 15:03:07 »
Pytanie czy AM interesuje też współpraca z w/w?

Z tego wynika, ze na razie srednio ich to interesuje...

Sam system AM`Traffic jest przygotowany, zeby dzialalo to naprawde zadowalajaco. Nie trzeba wiele poprawiac, wystarczy "tylko" wprowadzac na biezaco prawidlowe dane, a wszystko zacznie sie krecic. Tak niewiele, a jednak jak duzo...

Tak nawiasem AM`Traffic vs TMC, to dla mnie koncepcja AM jest lepsza, nie musze zmieniac urzadzenia, moge pozostac w koncepcji "wszystko w jednym", a obecnie ceny dostapu do Internetu po GSM nie sa juz duze. Wciaz kibicuje AM, zeby im to wypalilo, ale musza sie bardziej postarac  :P

*

Bilunia

« Odpowiedź #45 dnia: Styczeń 06, 2011, 15:23:03 »
Wciaz kibicuje AM, zeby im to wypalilo, ale musza sie bardziej postarac  :P
Trzy (kilka) etaty, ścisła współpraca z GDDKiA, zarządcami autostrad, Centrum Informacyjnym Policji i nasłuch w mediach i lokalnych CB. Wtedy dla użytkowników, AM stanie się dawcą, a nie prawie wyłącznie biorcą.
I będzie to w interesie wszystkich w/w

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #46 dnia: Styczeń 07, 2011, 00:53:41 »
...nasłuch w mediach i lokalnych CB.

Myślisz, że ktoś z AM siedziałby całymi dniami i nasłuchiwał na CB co i gdzie w trawie piszczy  :ohreally: Wątpię.  :) Ale pomysł dobry  :ok: Tylko musieliby byc podzieleni na województwa i dawac sygnały do centrali.  :)
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #47 dnia: Styczeń 07, 2011, 01:05:53 »
...nasłuch w mediach i lokalnych CB.

Myślisz, że ktoś z AM siedziałby całymi dniami i nasłuchiwał na CB co i gdzie w trawie piszczy  :ohreally: Wątpię.  :) Ale pomysł dobry  :ok: Tylko musieliby byc podzieleni na województwa i dawac sygnały do centrali.  :)
Wystarczy połączenie  z GDDKiA oraz z Centrum dowodzenia Policji bo CB to amatorka....
ISTQB Certified Tester

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #48 dnia: Styczeń 07, 2011, 01:54:40 »
Wadą CB jest mały zasięg. Trzeba by zatrudnić co najmniej kilkadziesiąt osób aby objąć całą Polskę.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #49 dnia: Styczeń 07, 2011, 09:33:26 »
Teoretycznie tak. Ale do duzych ośrodków informacje "z anteny na antenę" są przekazywane i jakieś tam informacje docierają. Że nie na bieżąco a z opóźnieniem - to fakt.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #50 dnia: Styczeń 07, 2011, 11:53:57 »
Wadą CB jest mały zasięg. Trzeba by zatrudnić co najmniej kilkadziesiąt osób aby objąć całą Polskę.
Zasięg CB w dobrych warunkach gdy antena jest wysoko na obiekcie to ok 30k więc trzeba by zbudować sieć takich punktów nasłuchowych jak sieć stacji BTS (gdzie max zasięg to 35km).....

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Bilunia

« Odpowiedź #51 dnia: Styczeń 07, 2011, 14:27:57 »
Miplo jakoś nas nie zatrudniło, a ich baza jest na bieżąco uzupełniana.
Jak producent ma złowić rybkę, skoro nie chce nawet wziąć do ręki wędki.

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #52 dnia: Styczeń 07, 2011, 15:01:19 »
Jestem osobą która używa opcji on-line. (2minuty synchro + duży zasięg danych). I wiem że używam tego dla innych bo na pewno nie dla siebie - jakoś nigdy mi nie pomogła w sytuacjach nagłych. Ostatnio na trasie za Płońskiem w kierunku Warszawy nagle doliczył 8 minut i kazał skręcić w pole. Zignorowałem i pojechałem dalej. Na pewno musi być informacja jak już coś przelicza jaki jest powód przeliczenia żeby było wiadomo czy olac czy jechac dalej. Informacja jaki jest powód doliczenia jest ważny niestety jej nie ma. CO do TMC to wpisanie w goolge TMC w Polsce własciwie nie daje wyników poza jedną konferencją prasową. Poza automapa która mam ze względu na perfekcyjne aktualizacje map korzystam z nawigacji AVIC 910BT Navgate - która ma super interfejs, świetnego asystenta pasa ruchu, TMC - który nie działa bo Pioneer nie podopisał umowy z destią a niestety nie można w Polsce wykupić indywidualnie subskrypcji TMC - dla mnei to totalna bzdura. Juz tak offtopowo dlaczego na pdaclubie nie ma forum Navgate? :-).
Paweł

*

Konrad4x

« Odpowiedź #53 dnia: Styczeń 07, 2011, 15:14:44 »
Jak producent ma złowić rybkę, skoro nie chce nawet wziąć do ręki wędki.
Producent już złowił rybkę - NAS użytkowników, a po kolejnych nagrodach widać, że firma jest już silnie zakotwiczona na rynku i takie narzekania na jakość LD, czy innych dodatków nie zachwieją pozycją firmy. Więc nie ma potrzeby rozwoju. To się nazywa monopol. I producent AM jest monopolistą na naszym rynku i musimy się z tym pogodzić i życzyć mu godnej konkurencji, gdyż na tym skorzystają obie strony barykady.
A jak ktoś nie wierzy, że AM nie musi się już rozwijać w żadnym obszarze i to z punktu widzenia samego producenta, to polecam lekturkę obowiązkową http://www.automapa.pl/?PEI=220710&article_id=220954    :ok:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2011, 15:24:44 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #54 dnia: Styczeń 07, 2011, 15:16:53 »

Sam system AM`Traffic jest przygotowany, zeby dzialalo to naprawde zadowalajaco. Nie trzeba wiele poprawiac, wystarczy "tylko" wprowadzac na biezaco prawidlowe dane, a wszystko zacznie sie krecic. Tak niewiele, a jednak jak duzo...

Tak nawiasem AM`Traffic vs TMC, to dla mnie koncepcja AM jest lepsza, nie musze zmieniac urzadzenia, moge pozostac w koncepcji "wszystko w jednym", a obecnie ceny dostapu do Internetu po GSM nie sa juz duze. Wciaz kibicuje AM, zeby im to wypalilo, ale musza sie bardziej postarac  :P

Jak ruszała Destia z TMC w Polsce to byłem oburzony że Aqurat nie wchodzi w tę technologię. Powinni - jednak część użytkowników śmiga po europie i potrzebują takiego wsparcia w routingu. Pomiędzy Odrą a Bugiem AM'Traffic to jednak lepsze rozwiązanie (tani przesył danych) tylko niech zrobią porządne centrum i dostarczają te informacje na bieżąco.

*

Zachu

« Odpowiedź #55 dnia: Styczeń 07, 2011, 16:35:28 »
TMC - który nie działa bo Pioneer nie podopisał umowy z destią a niestety nie można w Polsce wykupić indywidualnie subskrypcji TMC - dla mnei to totalna bzdura.
Czy te TMC w wersji Pro działa za granicą?
Jak można sprzedawać coś co nie działa. To dopiero by była totalna bzdura.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #56 dnia: Styczeń 07, 2011, 22:59:15 »
To się nazywa monopol. I producent AM jest monopolistą na naszym rynku i musimy się z tym pogodzić i życzyć mu godnej konkurencji, gdyż na tym skorzystają obie strony barykady.
A jak ktoś nie wierzy, że AM nie musi się już rozwijać w żadnym obszarze i to z punktu widzenia samego producenta, to polecam lekturkę obowiązkową http://www.automapa.pl/?PEI=220710&article_id=220954    :ok:

Więc ja mam propozycję dla konkurencji.

Czekam na rozsądne zgłoszenie od firmy konkurencyjnej wobec AM na naszym rynku, dotyczące platformy na której można dodawać punkty POI.
Czyli platformę podobną do panelu moderatorów z miplo (mapka, wybór kategorii, pola do wprowadzenia danych, weryfikacja innych zgłoszeń itd.).
Przez rok powprowadza się punkty dla programu konkurencyjnego i szanse się wyrównają.
A może już jest takie narzędzie tylko ja o tym nie wiem bo aż tak się nie interesowałem. Jeśli tak to proszę o namiary.

PPepe

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #57 dnia: Styczeń 07, 2011, 23:40:16 »

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #58 dnia: Styczeń 08, 2011, 02:04:17 »
Dla miplo w pewnym zakresie, choć w niewielkim. Użytkownicy programów nawigacyjnych nie przestawią się na pobieranie punktów ręczne mając automat (miplosync), który za niedługo będzie wbudowany w program i jeszcze bardziej ich zintegruje z miplo.
Potwierdza to odległość w czasie ostatniej aktywności w bazie pdaclub - ostatni wpis 19.11.2010.

Najlepszym rozwiązaniem aby stymulować konkurencję na rynku, jak to opisał Konrad4x, byłoby "podarowanie" punktów POI dla konkretnego producenta programu nawigacyjnego, który bezpośrednio konkuruje z AM.
Argument 500000/600000 POI nie byłby tak już istotny dla potencjalnego klienta przy zakupie.

Może ktoś kto ma program na różne platformy.
Wyobraźmy sobie dwa konkurujące programy na naszym rynku, posiadające podobną bazę POI.
Ten fakt stymulująco wpłynie po stronie AM na rozpoczęcie prac nad poprawą LD! aby nie było takich cyrków jak opisane w tym wątku oraz na podbicie nowych platform np. Android. U konkurencji wpłynie np. na poprawę map i zwiększenie ilości aktualizacji bo jest to bezsprzecznie plus AM i w tym temacie należy powalczyć.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2011, 02:06:54 wysłana przez ppepe »

*

Dżeju

« Odpowiedź #59 dnia: Styczeń 08, 2011, 08:27:37 »
Jest pewna namiastka dla MM: http://www.mapgo.pl/poichange.php. Niestety nie potrafią rozwinąć tematu, gdyż ... nie potrafią dopracować MM dla wszelkich PDA, ale zawsze można mieć nadzieję   B)