AM totalny bubel

• 177 Odpowiedzi
  • 54924 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
Odp: AM totalny bubel
« Odpowiedź #90 dnia: Marzec 07, 2009, 14:18:20 »
Heh, jak program w ogóle nie działa to w ogóle nie ma o czym dyskutować. Natomiast gdy w jakimś punkcie program działa krytycznie to jak dla mnie jest to błąd krytyczny a tak jest w opisanym przypadku (mniejsza z tym czy tytuł wątku jest OK)
Więc dla Ciebie klasyfikacja błędów jest i powinna być 100% subiektywna, tak? Producent danej aplikacji ma naprawiać coś, co komuś wydaje się krytyczne, mimo że jest ktoś, kto uważa to zgłoszenie za kretyńskie?

Ale złota myśl...  :P Masz userów AM za debilów, parkujących na autobahnie?
Czytając to wasze jojczenie? Tak.

Problem w tym że w opisanym przypadku AM zaprowadzi cię na miejsce, z którego do celu może być jeszcze 50 km albo lepiej... Więc użyj mózgu i zastanów się co ile km są zjazdy z autostrady???
Bywa. Ryzyko, które podejmujesz za lenistwo korzystania z nawigacji i głębokie zaufanie w jej nieomylność.

A jeśli miałbym za każdym razem sprawdzać czy program nawigacyjny "wie co robi" to już wolę mapę tradycyjną lub... inny program nawigacyjny, który wie jak prowadzić do celu.
Toć wszak to polecił poirytowany dział obsługi - sprzedaj pan, jak panu źle.

Podstawą dobrej nawigacji jest dobry routing a dopiero na drugim miejscu dobre mapy i mam wrażenie że twórcy AM o tym zapomnieli...
(routing dotyczy wyznaczania tras w SIECIACH KOMPUTEROWYCH, nie sieci dróg ;) czepialstwo, wiem).

Możesz mieć kosmicznie zarombisty algorytm wyszukiwania tras, ale jeżeli dane wejściowe (mapy) są kiepskie, to i wynik działania algorytmu nie może być jakąś manifestacją nawigacyjnego geniuszu.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #91 dnia: Marzec 07, 2009, 14:20:08 »
Trudno mi się zgodzić z Twoją opinią. Przypadków jest naprawdę dużo. Abstrahuję już od sytuacji, kiedy numer posesji zlokalizowany jest... na autostradzie (Ruda Śl., ul. Gajowa 1 - wyznacz sobie ten adres jako docelowy  :grin: ).

Ależ śmiało możesz się zgodzić :) popatrz na odcinek A4 od od Balic do Katowic, bo o nim pisałem,
ja z kolei muszę sie zgodzić z Tobą, bo w Rudzie jest znacznie gorzej. To nie tylko Gajowa,
ale i Krakusa, Rzeczna, Pomorska, Kochłowicka ... widać wybrałem sobie za łatwy teren do analizy  :S
Ciekawe czy te adresy istnieją w realu, czy to jakieś stare numery z wyburzonych budynków, pewnie jedno i drugie.
Niektóre numery są tak ustawione, że wygląda na to, jakby autostrada biegła górą po wiadukcie,
a dołem prowadziła droga lokalna, której w dodatku brak na mapie, z zabudową mieszkalną.

Chyba rzeczywiście niezawodny wymyślił najlepsze tymczasowe rozwiązanie.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline matmat

• 356
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #92 dnia: Marzec 07, 2009, 15:01:24 »

A jeśli miałbym za każdym razem sprawdzać czy program nawigacyjny "wie co robi" to już wolę mapę tradycyjną lub... inny program nawigacyjny, który wie jak prowadzić do celu.
Toć wszak to polecił poirytowany dział obsługi - sprzedaj pan, jak panu źle.

To czemu w reklamie jest  - "AutoMapa - Twój niezawodny pilot"  i dalej opis jak to będzie super z nawigacją AM. W rzeczywistości 95% użytkowników nawigacji to osoby które chcą włączyć i dojechać do celu tak jak głosi reklama.  Osobiście nie mam dużego doświadczenia z AM, ale próbowałem dla sprawdzenia jeździć po Szczecinie i próby się nie powiodły, o wyznaczaniu transy do Jeleniej Góry już pisałem w innym wątku (wielka porażka), to nie są jakieś wyszukane trasy nawigacyjne a te podstawowe, no to gdzie jest ten niezawodny pilot. Gdyby AM oferowała demo na próbę na ileś tam dni (tak robi Navigo) to wtedy każdy wie co kupuje, a tak kupuje "AutoMapa - Twój niezawodny pilot" powinno być jeszcze dopisane, jak nie tobie sprzedasz.

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #93 dnia: Marzec 07, 2009, 15:07:02 »
Wtrącę swoje 3 grosze...
A czy nie lepiej tak zmienić algorytm, żeby nigdy nie kończył trasy na autostradzie po wstukaniu adresu docelowego?
Na mapie nie ma dojazdu? Program powinien pokazać na mapie pechowy adres i pozwolić użytkownikowi samemu zadecydować, co z tym fantem zrobić.
IMHO koniec trasy na autostradzie z punktu widzenia zwykłego użytkownika, który wpisuje adres jest kompletnie bez sensu. Nie ważne, czy w AM, czy w innym programie nawigacyjnym.
Pomyślcie... Po co komu punktowy adres, jeżeli nawigacja nie potrafi do niego dotrzeć?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #94 dnia: Marzec 07, 2009, 15:17:16 »
To czemu w reklamie jest  - "AutoMapa - Twój niezawodny pilot"  i dalej opis jak to będzie super z nawigacją AM
a co w reklamie mają napisać? Twój zawodny?
to jest reklama :)

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #95 dnia: Marzec 07, 2009, 15:24:37 »
A czy nie lepiej tak zmienić algorytm, żeby nigdy nie kończył trasy na autostradzie po wstukaniu adresu docelowego?
Na mapie nie ma dojazdu? Program powinien pokazać na mapie pechowy adres i pozwolić użytkownikowi samemu zadecydować, co z tym fantem zrobić.
IMHO koniec trasy na autostradzie z punktu widzenia zwykłego użytkownika, który wpisuje adres jest kompletnie bez sensu. Nie ważne, czy w AM, czy w innym programie nawigacyjnym.
Pomyślcie... Po co komu punktowy adres, jeżeli nawigacja nie potrafi do niego dotrzeć?
Żeby było śmieszniej to autostrady nie mają żadnych adresów...  :mrgreen: Nie słyszałem żeby budynki stojące przy autobahnach miały numerację bo przecież z autostrady nie ma nigdy dojazdu do czegokolwiek poza stacją benzynową i parkingiem. Natomiast może się jednak zdarzyć że ktoś z pomocą GPSa może chcieć dojechać do stacji benzynowej/parkingu przy autostradzie, więc mozliwość nawigacji do takiego punktu jest jednak konieczna.

*

Offline matmat

• 356
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #96 dnia: Marzec 07, 2009, 15:26:25 »
To czemu w reklamie jest  - "AutoMapa - Twój niezawodny pilot"  i dalej opis jak to będzie super z nawigacją AM
a co w reklamie mają napisać? Twój zawodny?
to jest reklama :)

W reklamie nie można podawać nieprawdy.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #97 dnia: Marzec 07, 2009, 15:28:35 »
ależ matmat można nie można  :E
słuchasz radia, oglądasz TV, korzystasz z Internetu - powiedz mi jest jakaś w 100% prawdziwa reklama?  :O

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #98 dnia: Marzec 07, 2009, 15:30:05 »
Bywa. Ryzyko, które podejmujesz za lenistwo korzystania z nawigacji i głębokie zaufanie w jej nieomylność.
Bez przesady. Jakiś stopień zaufania do programu musi istnieć = program musi gwarantować pewne minimum funkcjonalności żeby ktokolwiek chciał z niego korzystać.

Możesz mieć kosmicznie zarombisty algorytm wyszukiwania tras, ale jeżeli dane wejściowe (mapy) są kiepskie, to i wynik działania algorytmu nie może być jakąś manifestacją nawigacyjnego geniuszu.
Tyle że mając program z dobrym algorytmem a słabszą mapą dojedziesz do celu łatwiej niż z programem ze świetną mapą a kiepskim algorytmem. Problem opisany na wstępie tego wątku dobrze to ilustruje... Bo czyż AM nie ma najlepszych map w Polsce??? I co z tego jeśli w opisanym przypadku do celu się nie dojedzie...
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2009, 15:31:51 wysłana przez niezawodny »

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #99 dnia: Marzec 07, 2009, 15:33:36 »
... Po co komu punktowy adres, jeżeli nawigacja nie potrafi do niego dotrzeć?
Ok pokażę po co  
znajdź adres: Konstancin-Jez.  ul. Wrzosowa 2 . W realu wygląda to tak jak na mapie AM,  tam naprawdę nie brakuje kawałka ul. Wrzosowej  ~30lat temu było tak jak jest w google maps  ale obecnie kawałka pomiędzy ul. Graniczną a ul. Środkową nie ma ale zostały adresy 2 i 2a  :) .  
AM wyznacza dojazd do Wrzosowej 2  dokładnie tak jak trzeba -wjazd od Kościelnej   . Szukając w realu wjeżdżasz na Wrzosową i znajdujesz pierwszy nr. ........16  :E
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2009, 15:36:08 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #100 dnia: Marzec 07, 2009, 16:12:39 »
Bez przesady. Jakiś stopień zaufania do programu musi istnieć = program musi gwarantować pewne minimum funkcjonalności żeby ktokolwiek chciał z niego korzystać.
Gdzie autor programu gwarantuje, że jakiekolwiek dane są prawdziwe/możesz-zaufać-programowi, itp?

Tyle że mając program z dobrym algorytmem a słabszą mapą dojedziesz do celu łatwiej niż z programem ze świetną mapą a kiepskim algorytmem. Problem opisany na wstępie tego wątku dobrze to ilustruje... Bo czyż AM nie ma najlepszych map w Polsce??? I co z tego jeśli w opisanym przypadku do celu się nie dojedzie...
W zestawieniu z ilością celów, do których "się dojedzie", faktycznie, AutoMapa to bubel.
Offtopic: brałeś udział w konkursie AM na algorytm wyznaczający trasę?:>

*

Offline bobas007

• 435
« Odpowiedź #101 dnia: Marzec 07, 2009, 16:39:47 »
AM wyznacza dojazd do Wrzosowej 2  dokładnie tak jak trzeba -wjazd od Kościelnej   . Szukając w realu wjeżdżasz na Wrzosową i znajdujesz pierwszy nr. ........16  :E
Hehe... Poproszę o inny przykład, bo podałeś taki w którym nawigacja POTRAFI dotrzeć pod właściwy adres :)

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #102 dnia: Marzec 07, 2009, 16:49:30 »
Gdzie autor programu gwarantuje, że jakiekolwiek dane są prawdziwe/możesz-zaufać-programowi, itp?
Nigdzie. A to dobrze czy źle??? :wink:

W zestawieniu z ilością celów, do których "się dojedzie", faktycznie, AutoMapa to bubel.
No to powiedz mi do których celów z AM na pewno dojedziesz???  :mrgreen:
Ja akurat nie twierdzę że AM to bubel ale też daleki jestem od zachwytów tym programem - od dawna twierdzę że kulturą pracy AM odstaje od softu "zachodniego". Opisany tu przypadek to właśnie szeroko rozumiana kultura pracy programu - to jest nieeleganckie wyprowadzić kierowcę na autostradę i kazać zaparkować :wink:.  Ale że się już przyzwyczaiłem do AM to chciałbym żeby producent softu położył większy nacisk na samą "nawigację" (routing/algorytm/działanie) niż kładzie na mapy. Tym bardziej że konkurencja prędzej czy później będzie dysponować mapami podobnej jakości...

*

Offline bobas007

• 435
« Odpowiedź #103 dnia: Marzec 07, 2009, 16:56:16 »
może się jednak zdarzyć że ktoś z pomocą GPSa może chcieć dojechać do stacji benzynowej/parkingu przy autostradzie, więc mozliwość nawigacji do takiego punktu jest jednak konieczna.

To oczywiste! Nawigacja powinna nawigować do miejsca, które nie jest pasem ruchu autostrady. Wystarczy, że na mapę naniesie się wszystkie "ścieżki" stacji benzynowych i nada im się inną kategorię niż "autostrada".

Zresztą... Pisałem, że autostrada powinna być IMHO wyłączona z wyznaczania końca trasy przy poszukiwaniu konkretnego ADRESU. POI mogło by być rozwiązane inaczej. Można by na przykład stworzyć osobną kategorię punktów ew. dołożyć puntom POI atrybuty. W takim przypadku atrybut "punkt na autostradzie" zezwoliłby programowi na osiąganie tego punktu bez autostradowej restrykcji.
Moje kolejne trzy grosze :)

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #104 dnia: Marzec 07, 2009, 17:26:20 »
Hehe... Poproszę o inny przykład, bo podałeś taki w którym nawigacja POTRAFI dotrzeć pod właściwy adres :)
I właśnie o to chodzi  JEST adres punktowy  Wrzosowa 2  i dzięki temu możesz go znaleźć. gdyby było Tak jak w innych programach żę ulica jest podzielona na kawałki  po jednym numerze od jednego skrzyżowania do drugiego to byś widział w navi adresy od16 do n+1  natomiast adres wrzosowa 2 nie  bo jest obecnie poza istniejącą ulicą  B)
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2009, 17:33:19 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline bobas007

• 435
« Odpowiedź #105 dnia: Marzec 07, 2009, 17:49:57 »
I właśnie o to chodzi  JEST adres punktowy  Wrzosowa 2  i dzięki temu możesz go znaleźć.
No jasne! Nie neguję przecież adresów punktowych, jako (pozytywnej) cechy mapy w AM :) Co więcej, podałeś przykład, w którym AM (dzięki adresowi punktowego) prawidłowo zaprowadzi użytkownika w najbardziej odpowiednie miejsce.
Pojawia się jednak problem (poważny IMHO w przypadku "autostradowym"), gdy program nie potrafi poprawnie do takiego adresu dotrzeć. Co więcej, AM nie ostrzega o tym użytkownika. Nie jest to moim zdaniem błąd krytyczny, ale nie powinniśmy też go chyba bagatelizować. Pod jednym warunkiem...
Wszyscy którzy o tym piszą, powinni myśleć o tym, jak bardzo by chcieli udoskonalić AM, a nie o tym, jaki on fajny jest, albo że to bubel :) Wiecie... Chodzi mi o temperaturę  i rozsądek wypowiedzi. Spierać się można, ale i tak to nie my tworzymy AM :)

Offtop: Gdybym ja tworzył AM, to zacząłbym od reorganizacji ekranu nawigacyjnego. Ładny to nawet jest, szczególnie na screenach. Marketingowa bomba i wypasik. Jednak na moim i780 nie można w czasie jazdy odczytać danych nawigacyjnych na pasku. Takie są małe. Hehehe....
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2009, 18:46:53 wysłana przez bobas007 »

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #106 dnia: Marzec 07, 2009, 18:21:10 »
Myślę że AM nie musi w w/w przypadku rozbudowywać algorytmu routingu lecz po prostu go poprawić.
Jaka poprawa algorytmu, o czym ty piszesz? Trzeba po prostu dorysować drogę dojazdową i problem zniknie.
Autor wątku zamiast produkcji piany zapisałby lepiej ślad drogi dojazdowej i wyslał do supportu. I tyle.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Dżeju

« Odpowiedź #107 dnia: Marzec 09, 2009, 10:35:15 »
U konkurencji też nie ma drogi dojazdowej i tego babola nie mają - babola choćby nie wiem ilu próbowało wmówić, że to nie taki straszny babol  :mrgreen:
Tak jak wspominałem wcześniej oraz jak proponował też Niezawodny, w takim przypadku jak ten, musi być info, że trasa kończy się na autostradzie lub też nie ma prawa być takiego przypadku w porządnej nawigacji.

« Odpowiedź #108 dnia: Marzec 09, 2009, 11:15:42 »
Ja osobiście też kiedyś byłem zaskoczony, gdy po wpisaniu adresu i wyznaczeniu trasy Automapa zaprowadziła mnie na inną ulicę niż w wyszukiwanym adresie. Okazało się, że poszukiwany budynek faktycznie był bliżej drogi do której doprowadziła mnie nawigacja, ale niestety wejście na posesje było od strony ulicy której nazwę wyszukałem. Na szczęście skończyło się na małym objeździe (kilka przecznic), żeby podjechać pod budynek od właściwej strony. Jednak wydaje mi się, że w większości przypadków, do budynków główne wejście jest od strony ulicy do której budynek jest przypisany administracyjnie. Dlatego sądzę, że Automapa po wpisaniu szukanego adresu powinna zaprowadzić do punktu na ulicy której nazwa została wpisana przez użytkownika i leży najbliżej znalezionego adresu. Ewentualnie, jeżeli bliżej danego adresu przebiega  inna ulica, program mógłby podać taki komunikat i zapytać do którego miejsca ma zaprowadzić.

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #109 dnia: Marzec 09, 2009, 12:46:01 »
Czy AM ma adresy punktowe czy przybliżone to zwykłego użytkownika interesuje tylko tyle co zeszłoroczny śnieg. Tych co to rozrużniają jest 1-2%
I jeśli ktoś wpisuje konkretny adres (ulica i nr. domu) to AM i każdy inny program powinien go zaprowadzić na konkretną ulicę jak najbliżej tego nr.
a nie na ulicę sąsiednią bo w/g programu do tego budynku jest z tąd najbliżej. A co będzie jeśli się okaże że tą sąsiednią ulicę od budynku odziela dziesięciometrowa rzeka a najbliższy most jest oddalony o 10km :D :D :D
Natomiast jeśli decyduję śię na wskazanie na mapie punktu docelowego a nie adresu to program powinien się zachować właśnie tak jak teraz AM.
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2009, 12:50:58 wysłana przez plusfoto »

*

Offline pegaziatko

• 49
  • Sprzęt: Note2, S3, BB9700, HTC Touch HD, FS560, N73, VARIO
« Odpowiedź #110 dnia: Marzec 09, 2009, 13:58:09 »
109 postów, 2500 odwiedzin chyba zrobiło wrażenie na kimś z AM. Jeszcze pięć dni temu suport radził bym sprzedał program jeśli mi się coś nie podoba, bo wg nich wszystko jest OK. Dziś dostałem e-maila w którym stoi:

"Dziekujemy za Panskie zgloszenie.
Wlasnie otrzymalismy informacje o tym, ze blad wyznaczania trasy przy ulicy Zietka 126 w Myslowicach zostanie poprawiony w jednej z kolejnych wersji.
Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen AutoMapa (gm)  "

W tym miejscu chciałbym podziękować wszystkim uczestnikom dyskusji. Jak widać jednostka może mało ale grupa może już coś zdziałać  :).

PS:
Mam tylko nadzieję, że poprawią algorytm a nie tylko ten szczególny przypadek.

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
  • Sprzęt: iPhone 6S PLUS (iAM)
« Odpowiedź #111 dnia: Marzec 09, 2009, 15:11:22 »
I jeśli ktoś wpisuje konkretny adres (ulica i nr. domu) to AM i każdy inny program powinien go zaprowadzić na konkretną ulicę jak najbliżej tego nr.
a nie na ulicę sąsiednią bo w/g programu do tego budynku jest z tąd najbliżej. A co będzie jeśli się okaże że tą sąsiednią ulicę od budynku

I w ten sposób nigdy nie trafisz pod adres Radom, ul. Staroopatowska 122 :)

*

Offline plusfoto

• 329
« Odpowiedź #112 dnia: Marzec 09, 2009, 15:39:03 »
a nie na ulicę sąsiednią bo w/g programu do tego budynku jest z tąd najbliżej. A co będzie jeśli się okaże że tą sąsiednią ulicę od budynku

Czy mam rozumieć że takiej ulicy nie ma czy jest ale brak jej na mapie jeśli to drugie to miej pretensje do wydawcy map a jeśli to pierwsze to będzie to jeden z niewielu wyjątków jednak ich będzie znacznie mniej niż tych ktore są w temacie postu

*

Offline zibimak

• 49
  • Sprzęt: MIO P550
« Odpowiedź #113 dnia: Marzec 09, 2009, 15:43:26 »
Czy AM ma adresy punktowe czy przybliżone to zwykłego użytkownika interesuje tylko tyle co zeszłoroczny śnieg. Tych co to rozrużniają jest 1-2%
a nie na ulicę sąsiednią bo w/g programu do tego budynku jest z tąd najbliżej. A co będzie jeśli się okaże że tą sąsiednią ulicę od budynku odziela dziesięciometrowa rzeka a najbliższy most jest oddalony o 10km :D :D :D
Natomiast jeśli decyduję śię na wskazanie na mapie punktu docelowego a nie adresu to program powinien się zachować właśnie tak jak teraz AM.

No chyba lekko przesadziłeś z tym zeszłorocznym śniegiem. Życzę szczęścia podczas szukania konkretnego bloku na jakimś blokowisku w wielkim mieście jeśli nawigacja doprowadzi na konkretną ulicę z przybliżonym numerem. Proponuję test: Łódź, ul. Maratońska 47b lub Maratońska 87a. Ciekaw jestem dokąd zaprowadzi nawigacja bez adresów punktowych. Sprawdzałem na internetowej mapie Autopilota-totalna porażka. Po zaparkowaniu samochodu w miejscu wskazanym przez Autopilota jest do przejścia do numeru 87a około 500m. Życzę miłego szukania tego adresu zimą po zapadnięciu zmroku. Najbardziej zadowolony będzie kurier z dużą paczką, który będzie zmuszony szukać tego adresu.
Jeszcze raz cytując NocnegoMarka najlepszym rozwiązaniem jest zamiast wybierać "prowadź do" kliknąć "pokaż na mapie" i wtedy widząc topografię okolicy konkretnego adresu wskazać punkt docelowy w najwygodniejszym miejscu.

*

Offline plusfoto

• 329
« Odpowiedź #114 dnia: Marzec 09, 2009, 15:57:36 »

No chyba lekko przesadziłeś z tym zeszłorocznym śniegiem. Życzę szczęścia podczas szukania konkretnego bloku na jakimś blokowisku w wielkim mieście jeśli nawigacja doprowadzi na konkretną ulicę z przybliżonym numerem. Proponuję test: Łódź, ul. Maratońska 47b lub Maratońska 87a. Ciekaw jestem dokąd zaprowadzi nawigacja bez adresów punktowych. Sprawdzałem na internetowej mapie Autopilota-totalna porażka. Po zaparkowaniu samochodu w miejscu wskazanym przez Autopilota jest do przejścia do numeru 87a około 500m. Życzę miłego szukania tego adresu zimą po zapadnięciu zmroku. Najbardziej zadowolony będzie kurier z dużą paczką, który będzie zmuszony szukać tego adresu.
Jeszcze raz cytując NocnegoMarka najlepszym rozwiązaniem jest zamiast wybierać "prowadź do" kliknąć "pokaż na mapie" i wtedy widząc topografię okolicy konkretnego adresu wskazać punkt docelowy w najwygodniejszym miejscu.

sprawdziłem  narazie na targeo - pokazała mi 10 m od bloku a jak będę wracał do domu to sprawdzę w realu
A ponadto sprawdz w ustawieniach czy aby bodajże drogi osiedlowe masz odblokowane
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2009, 16:16:39 wysłana przez plusfoto »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #115 dnia: Marzec 09, 2009, 16:30:31 »
Cytat: plusfoto
sprawdziłem  narazie na targeo - pokazała mi 10 m od bloku

Przecież Targeo ma tą samą mapę z Geosystems (z adresacją punktową), to co tam chcesz sprawdzać?

*

Offline plusfoto

• 329
« Odpowiedź #116 dnia: Marzec 09, 2009, 16:58:12 »
Na do celu pokazała 50 m dalej ale tylko dlatego że pokazała dojazd z drugiej strony bo kawałek uliczki tak jak pokazuje na targeo ma wstawiny zakaz

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
« Odpowiedź #117 dnia: Marzec 09, 2009, 18:18:23 »

Czy mam rozumieć że takiej ulicy nie ma czy jest ale brak jej na mapie jeśli to drugie to miej pretensje do wydawcy map a jeśli to pierwsze to będzie to jeden z niewielu wyjątków jednak ich będzie znacznie mniej niż tych ktore są w temacie postu

Ani jedno, ani drugie. Ulica jest ale kończy się ze 2km dalej, a ta i sąsiednie posesje mają taki adres, bo kiedyś, kilkanaście albo i więcej lat temu ulica była znacznie dłuższa.
I do takich miejsc można dojechać z AM (i tylko z AM chyba) właśnie dlatego, że ma adresację punktową, i jest to IMHO jedna z jej podstawowych zalet. Co oczywiście nie zmienia faktu, że program źle wyznacza trasę jeśli punkt docelowy leży przy autostradzie. Ale ten błąd, jak i wiele występujących w poprzednich wersjach, zostanie zapewne w wersji kolejnej poprawiony czego sobie i wszystkim użytkownikom AM życzę.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #118 dnia: Marzec 09, 2009, 18:39:16 »
Tu muszę przyznać, że Imagis sobie poradził z tym problemem.
ten krótki odcinek przy którym stoja budynki 120 -124 też nosi nazwę Staroopatowska.

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
« Odpowiedź #119 dnia: Marzec 09, 2009, 19:23:37 »
Tu muszę przyznać, że Imagis sobie poradził z tym problemem.
ten krótki odcinek przy którym stoja budynki 120 -124 też nosi nazwę Staroopatowska.
Tak, choć formalnie ten odcinek nie ma chyba żadnej nazwy, nawet na oficjalnej mapie na stronie miasta.  Obok jest inna ciekawostka: Ostrowiecka 15 czy  trochę w innym miejscu Struga Andrzeja 31a, nie do znalezienia bez AM.  Dlatego właśnie pomysł kol. plusfoto, by punkt końcowy był koniecznie na ulicy, do której formalnie należy dany adres moim zdaniem raczej nie jest zbyt dobry.