AM 4.1

• 238 Odpowiedzi
  • 82900 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sponsor

• **
  • 198
    • Download from RapidShare Without Waiting
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
Odp: AM 4.1
« Odpowiedź #210 dnia: Wrzesień 17, 2007, 11:53:45 »
Jeśli chodzi o odsunięcie w lewo to po szerokiej drodze trzeba jechać żeby nie usłyszeć komunikatu... U mnie jak ustawiłem lewo na 40m to większość punktów łapie się na to...
http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #211 dnia: Wrzesień 17, 2007, 13:02:10 »

[CUT]

Pewnie ustawiona opcja "przy drodze" a radar po lewej stronie....?

"przy drodze" nie miałem ustawione, ale jest też opcja ostrzegaj od xx km/h, przypuszczam, że w demo trasy nie była przekroczona ta prędkość. Teraz już ostrzega.

*

Offline straz98

• 4
  • Sprzęt: ASUS A696; Sandisk 4GB
« Odpowiedź #212 dnia: Wrzesień 17, 2007, 21:38:31 »
A ja z innej beczki. Być może tylko u mnie to nie działa, ale wydaje mi się że przydatne byłoby móc w czasie nawigacji odczytywać opisy poi po ich wskazaniu na mapie. U mnie jest to możliwe ale tylko wtedy kiedy nie nawiguję:)

*

Offline mww

• 22
« Odpowiedź #213 dnia: Wrzesień 20, 2007, 21:36:47 »
przebrnąłem przez cały wątek ale nikt chyba nie zauważył takiego byka jak..

dojeżdżamy do skrzyżowania. Nasza trasa (ustalona przez AM) każe skręcić nam w prawo przy czym, Hołek mówi "za 50m skręć w lewo". I teraz.. jeśli skręcimy tak jak pokazuje mapa jest OK. ale jeśli skręcimy tak, jak gada Hołek to pojawi sie komunikat "jesteś poza trasą"

Z taką sytuacją spotkałem się kilka razy.. mapa pokazuje poprawnie a gada co innego... dla kogoś, kto jeździ z AM na słuch to  masakra!
Tak potwierdzam. Czasami pomimo manewru pokazywanego na mapie Jadźka milczy albo podaje już kolejny manewr.

Zgadza się, niestety czasem Hołek "nie wie co gada !" Zainstalowałem 4.1 i pojechałem w Polskę - w Bochni : mówi w prawo, a trzeba w lewo ! W Wojniczu brak obwodnicy (fakt, że nowa, ale mapa też)...

Niestety to jest mały problem, najgorsza jest próba (mało udana) sterowania funkcją telefonu w palmofonach !
W MDA Vario II (Tytan) wyłacza się głos po rozmowach rozłączonych czerwonym przyciskiem! czasem jest widoczna mapa, czasem nie!
Po rozmowie musiałem włączać głos (w opcji ustawień)...
Niestety to jest nadal wersja beta, pospieszyli się!
Pozdrawiam
MWW

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #214 dnia: Wrzesień 20, 2007, 21:45:56 »
A ja z innej beczki. Być może tylko u mnie to nie działa, ale wydaje mi się że przydatne byłoby móc w czasie nawigacji odczytywać opisy poi po ich wskazaniu na mapie. U mnie jest to możliwe ale tylko wtedy kiedy nie nawiguję:)
I bardzo dobrze... jak się jedzie to się nie majdruje na ekranie ale patrzy przed siebie a odczytywanie POI powinno tak jak jest byc możliwe w trybie mapy.
ISTQB Certified Tester

*

Offline straz98

• 4
  • Sprzęt: ASUS A696; Sandisk 4GB
« Odpowiedź #215 dnia: Wrzesień 21, 2007, 08:03:10 »
Tu się nie zgodzę. Przecież nikt nikogo nie zmusza, żeby się bawił w czasie jazdy. Ale samochodem mogą jechać dwie osboby a i podczas stania w korkach czy przy innych okazjach taka funkcja wg mnie by się przydała.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #216 dnia: Wrzesień 21, 2007, 08:41:53 »
Tu się nie zgodzę. Przecież nikt nikogo nie zmusza, żeby się bawił w czasie jazdy. Ale samochodem mogą jechać dwie osboby a i podczas stania w korkach czy przy innych okazjach taka funkcja wg mnie by się przydała.
Ja się również zgadzam ale jeżeli się zatrzymasz to przecież możesz sprawdzić. Poza tym uważam, że za krótko jest wyświetlana informacja z opisem POI. U mnie jest tak, że jak jest więcej informacji to nie zdążę ich przeczytać i znowu muszę kliknąć.   
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #217 dnia: Wrzesień 21, 2007, 09:18:37 »
to możesz ustawić żeby informacja o POI była wyświetlana do momentu minięcia
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #218 dnia: Wrzesień 21, 2007, 09:30:36 »
O czy Wy wogóle piszecie... przecież macie tą funkcję.. wystrarczy przesunąć rysikiem lub palcem po ekranie o milimetr a już wychodzi ona ze stanu nawigacji i można już kliknąć na POi i odczytać opis..... a po kilkunastu sekundach nie rusznia nic na ekranie wraca do normalnej nawigacji.....
Wygląda na to,że nie znacie programu o którym piszecie !!!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2007, 09:44:54 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #219 dnia: Wrzesień 21, 2007, 09:49:19 »
Ale nie w czasie nawigacji tylko jak oglądam mapę.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #220 dnia: Wrzesień 21, 2007, 09:52:56 »
W czasie nawigacji... przecież w czasie przeglądania nie ma mowy o mijaniu...
ISTQB Certified Tester

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #221 dnia: Wrzesień 21, 2007, 09:54:14 »
W czasie nawigacji... przecież w czasie przeglądania nie ma mowy o mijaniu...

Przeczytaj najpierw wcześniejszy mój post zanim się wypowiesz bo widzę, że nie zależy Ci na pomocy tylko na nabijaniu postów.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #222 dnia: Wrzesień 21, 2007, 10:15:07 »
ok myślałem, że chodzi o wyświetlanie w czasie nawigacji, innej funkcjonalności POI nie wykorzystuje więc...
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #223 dnia: Wrzesień 21, 2007, 10:18:19 »
Mam sporo takich POI np. banki,hotele  gdzie jest dużo info takich jak nr telefonów,kiedy czynne itd., które czasami potrzebuję sobie zapisać a za nim to zrobię to znika. Może gdzieś da się podglądnąć takie dane albo jest jakiś programik?? 

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #224 dnia: Wrzesień 21, 2007, 11:37:37 »
Inna ciekawostka.
Zainstalowałem wczoraj 4.1. Za pierwszym razem była kicha bo nie wczytywały się mapy. Wywaliłem wszystko z karty SD i pamięci wbudowanej na zasadzie "brutala" (delete) i dla odmiany przeprowadziłem po raz pierwszy instalację na wbudowanym flash disku. Okazało się że za pierwszym razem instalując 4.1 nie wpisałem numeru licencji bo nie jest to oczywiste - instalator nie podpowiada nigdzie aby to zrobić, trza się domyslić :P - uważam że trochę to bez sensu - wg mnie należy to w przyszłości poprawić, powinni pisać wyraźnie; "wprowadź nr licencji".
I na koniec pozytyw; nie wiem czy to kwestia że instalacja jest na pamięci flash disk a nie na SD ale obecnie AM śmiga mi jak burza a zwłaszcza fix łapie się zauważalnie szybciej - w 4.01 to było stanowczo za długo. Również instalacja na flash disku była o połowę szybsza niż na SD (instalacja po kablu bo nie wiedzieć czemu czytnik w nowej Toshibie nie chce cztać kart 4GB - może ma ktoś jakiegoś pomysła na to?)

Pytanie; jaką w tej wersji AM trasę należy ustawić domyślnie żeby sensownie trafiać do celu? W 4.01 wg mnie to była trasa "szybka" bo optymalna zakładała "zwiedzanie" kaczogrodu. Czy coś się zmieniło?

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #225 dnia: Wrzesień 21, 2007, 14:00:57 »
Inna ciekawostka.
Zainstalowałem wczoraj 4.1. Za pierwszym razem była kicha bo nie wczytywały się mapy. Wywaliłem wszystko z karty SD i pamięci wbudowanej na zasadzie "brutala" (delete) i dla odmiany przeprowadziłem po raz pierwszy instalację na wbudowanym flash disku. Okazało się że za pierwszym razem instalując 4.1 nie wpisałem numeru licencji bo nie jest to oczywiste - instalator nie podpowiada nigdzie aby to zrobić, trza się domyslić :P - uważam że trochę to bez sensu - wg mnie należy to w przyszłości poprawić, powinni pisać wyraźnie; "wprowadź nr licencji".
I na koniec pozytyw; nie wiem czy to kwestia że instalacja jest na pamięci flash disk a nie na SD ale obecnie AM śmiga mi jak burza a zwłaszcza fix łapie się zauważalnie szybciej - w 4.01 to było stanowczo za długo. Również instalacja na flash disku była o połowę szybsza niż na SD (instalacja po kablu bo nie wiedzieć czemu czytnik w nowej Toshibie nie chce cztać kart 4GB - może ma ktoś jakiegoś pomysła na to?)

Pytanie; jaką w tej wersji AM trasę należy ustawić domyślnie żeby sensownie trafiać do celu? W 4.01 wg mnie to była trasa "szybka" bo optymalna zakładała "zwiedzanie" kaczogrodu. Czy coś się zmieniło?

Ta 4GB to SD, czy SDHC? Tej drugiej czytać pewno nie będzie, z pierwszymi jest różnie - teoretycznie standard SD zakłada karty do 2 GB, a więc może w Toszybce ;) kontroler dopasowuje się ściśle do standardu...

Wyznaczanie tras "optymalnych" faktycznie jest poprawione, jednak domyślne ustawienie pół/na pół mi nie pasuje, musiałem wyregulować suwakiem pod moje "optymalne" na kilku trasach. Oczywiście w stronę "szybkiej" ;).
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #226 dnia: Wrzesień 21, 2007, 16:48:09 »
Ta 4GB to SD, czy SDHC? Tej drugiej czytać pewno nie będzie, z pierwszymi jest różnie - teoretycznie standard SD zakłada karty do 2 GB, a więc może w Toszybce ;) kontroler dopasowuje się ściśle do standardu...
Właśnie się czytnik sam zaktualizował  :) i czyta już 4GB (zwykłe SD) ale nadal nie czyta SDHC... :(

Wyznaczanie tras "optymalnych" faktycznie jest poprawione, jednak domyślne ustawienie pół/na pół mi nie pasuje, musiałem wyregulować suwakiem pod moje "optymalne" na kilku trasach. Oczywiście w stronę "szybkiej" ;).
Sorry ale o jakim suwaku piszesz? Widziałem możliwość wyboru na suwaku dróg płatnych/promów etc  - o to chodzi? Jaka właściwie (tj. w praktyce a nie w teorii) jest różnica w 4.1 dla trasy szybkiej i optymalnej?

P.S.
System zameldował słabą jakość sygnału GPS choć w wersji 4.01 nie miałem czegoś takiego... Trochę to smuci... :(
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2007, 16:49:45 wysłana przez niezawodny »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #227 dnia: Wrzesień 21, 2007, 17:31:06 »
Sorry ale o jakim suwaku piszesz? Widziałem możliwość wyboru na suwaku dróg płatnych/promów etc  - o to chodzi?
Że co? :ohreally: płatne i promy na suwaku? W AM? To nie suwak tylko lista przewijana w poziomie  :evil:
Prozor pisze o suwaku na którym ustalasz preferencje trasy optymalnej (bardziej krótka czy bardziej szybka),
jest na sąsiedniej stronie ustawień trasy.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #228 dnia: Wrzesień 21, 2007, 18:14:01 »
Sorry ale o jakim suwaku piszesz? Widziałem możliwość wyboru na suwaku dróg płatnych/promów etc  - o to chodzi?
Że co? :ohreally: płatne i promy na suwaku? W AM? To nie suwak tylko lista przewijana w poziomie  :evil:
Prozor pisze o suwaku na którym ustalasz preferencje trasy optymalnej (bardziej krótka czy bardziej szybka),
jest na sąsiedniej stronie ustawień trasy.
OK nocny - na ciebie zawsze można liczyć :ok:
Tyle że Prozor nie napisał ile ma być tego "szybko" coby wyszło "optymalnie" - czyli o ile ten suwak trza przesunąć w kierunku "trasa szybka" żeby zrobić sobie dobrze? Tylko bez podtekstów... :P

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #229 dnia: Wrzesień 21, 2007, 18:44:47 »
dojeżdżamy do skrzyżowania. Nasza trasa (ustalona przez AM) każe skręcić nam w prawo przy czym, Hołek mówi "za 50m skręć w lewo". I teraz.. jeśli skręcimy tak jak pokazuje mapa jest OK. ale jeśli skręcimy tak, jak gada Hołek to pojawi sie komunikat "jesteś poza trasą"

Z taką sytuacją spotkałem się kilka razy.. mapa pokazuje poprawnie a gada co innego... dla kogoś, kto jeździ z AM na słuch to  masakra!
Tak potwierdzam. Czasami pomimo manewru pokazywanego na mapie Jadźka milczy albo podaje już kolejny manewr.

Zgadza się, niestety czasem Hołek "nie wie co gada !" Zainstalowałem 4.1 i pojechałem w Polskę - w Bochni : mówi w prawo, a trzeba w lewo ! W Wojniczu brak obwodnicy (fakt, że nowa, ale mapa też)...

zgłosiliscie to do support'u?

*

Offline Metus

• *
  • 69
  • Sprzęt: ETEN m700
« Odpowiedź #230 dnia: Wrzesień 21, 2007, 20:12:14 »

Szczerze mówiąc nie bardzo mam czas i chęci poznawania jak to się robi. Może i jestem egoistą.. ale myślę, że jest bardzo dużo osób w śród nas , którzy zrobią to z przyjemnością. AM posiada coraz więcej ludzi..

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #231 dnia: Wrzesień 22, 2007, 11:02:41 »

Szczerze mówiąc nie bardzo mam czas i chęci poznawania jak to się robi. Może i jestem egoistą.. ale myślę, że jest bardzo dużo osób w śród nas , którzy zrobią to z przyjemnością. AM posiada coraz więcej ludzi..

zajmuje to mniej czasu, niz pisanie o tych bledach tutaj na forum. tak wiec - skopiuj i wklej swoja wypowiedz do swojego programu pocztowego, napisz gdzie to bylo i wyslij na: support@automapa.com.pl

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #232 dnia: Wrzesień 24, 2007, 16:13:28 »
Edit.
Po zastanowienieniu, standard "przecinków" w POI itp. związane jest z Miplo scaliłem z wątkiem.
POI - Standaryzacja kategorii, nazw i opisów

Jednocześnie przypominam, że robię porządek w tym wątku po raz 4. Piszecie o mydle i powiedle. Piszcie wyłącznie ściśle w temacie AM 4.1. Potem ktoś szukający informacji o AM 4.1 musi przedzierać się przez gąszcz nieinteresujących go OT, a ktoś inny nie potrafi znaleźć interesującej go informacji, np. o Miplo, bo te są w wątku AM 4.1.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2007, 16:23:52 wysłana przez ajed »

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #233 dnia: Wrzesień 24, 2007, 21:00:02 »
Przyłączam się do tego co koledzy wyżej tu napisali, na wersji 4.1 nie można jeździć opierając się tylko na głosie, bo często głos mówi co innego a mapa pokazuje co innego, Hołek w prawo a mapa w lewo. W wersji 4.01 nie zauważyłem takich baboli a sporo z nią pojeździłem. Mi to bardzo nie przeszkadza bo zawsze zerkam na mapę jak zbliżam sie do kolejnego manewru, także głos ma dla mnie drugorzędne znaczenie. Mam nadzieję, że support automapy to czyta i w następnej wersji to poprawi.

Treker ma rację miałem podobnie w drodze do bialegostoku, w węgrowie klarowne piękne i logiczne rondo pierwsze przy wjezdzie z w-wy - grafika co innego holek co innego w dodatku gada ze zjechalem z trasy, porozglada sie szuka znajdzie i dalej prowadzi. Oczywiście ja nic nie zmieniam jade po grafice i wszystko ok. Ale jak ktos jedzie na glos to kicha.

*

Offline slasen

• 13
  • Sprzęt: Asus 636N
« Odpowiedź #234 dnia: Wrzesień 24, 2007, 21:22:36 »

zajmuje to mniej czasu, niz pisanie o tych bledach tutaj na forum. tak wiec - skopiuj i wklej swoja wypowiedz do swojego programu pocztowego, napisz gdzie to bylo i wyslij na: support@automapa.com.pl

Popieram. Błędy automapy powinniśmy koniecznie  :!: zgłaszać do supportu.  Przed chwilą zgłosiłem błąd wyznaczania trasy przy przejeżdżaniu przez skrzyżowanie
Marsa-Płowiecka-Ostrobramska Wa-wie. Błąd nie występował w poprzedniej wersji. Jeżeli nie będą usuwali zgłaszanych błędów, to idziemy (jedziemy) do konkurencji.

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #235 dnia: Wrzesień 24, 2007, 21:27:19 »

Popieram. Błędy automapy powinniśmy koniecznie  :!: zgłaszać do supportu.  Przed chwilą zgłosiłem błąd wyznaczania trasy przy przejeżdżaniu przez skrzyżowanie
Marsa-Płowiecka-Ostrobramska Wa-wie. Błąd nie występował w poprzedniej wersji. Jeżeli nie będą usuwali zgłaszanych błędów, to idziemy (jedziemy) do konkurencji.

Chodzi o to że nawet jak zgłaszamy to realizacja co niektórych poprawek z polrocznym poslizgiem. No ale dobre i to.

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #236 dnia: Wrzesień 24, 2007, 21:32:00 »
[Chodzi o to że nawet jak zgłaszamy to realizacja co niektórych poprawek z polrocznym poslizgiem. No ale dobre i to.

Lepiej półroczny poślizg, niż babole w mapie. Też czekam kilka miesięcy na poprawki zgłoszonych błędów, ale - co ważne, są one na ogół uwzględniane...
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline slasen

• 13
  • Sprzęt: Asus 636N
« Odpowiedź #237 dnia: Wrzesień 24, 2007, 21:37:51 »
[Chodzi o to że nawet jak zgłaszamy to realizacja co niektórych poprawek z polrocznym poslizgiem. No ale dobre i to.

Lepiej półroczny poślizg, niż babole w mapie. Też czekam kilka miesięcy na poprawki zgłoszonych błędów, ale - co ważne, są one na ogół uwzględniane...
prozor, stafid - podziękowania za tę informację, że poprawki jednak są raczej uwzględniane  :) trochę byłem zaniepokojony, że ze zgłaszania błedów nic nie wynika. Automapa to nie open source.

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #238 dnia: Wrzesień 24, 2007, 23:58:14 »
prozor, stafid - podziękowania za tę informację, że poprawki jednak są raczej uwzględniane  :) trochę byłem zaniepokojony, że ze zgłaszania błedów nic nie wynika. Automapa to nie open source.

Zgadza się, jednak najlepszym źródłem informacji,  są użytkownicy - dlatego też w obecnej wersji występuje całkiem dobry system rejestracji błędów - wystarczy nacisnąć klawisz...