POI - Standaryzacja kategorii, nazw i opisów

• 182 Odpowiedzi
  • 33106 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sponsor

• **
  • 198
    • Download from RapidShare Without Waiting
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
Odp: POI - Standaryzacja kategorii, nazw i opisów
« Odpowiedź #150 dnia: Sierpień 29, 2007, 14:02:53 »
Niektórzy mają na przykład gwarancję, któej nie chcą stracić lub chcą z niej skorzystać, a to tylko w ASO...

Tak było chyba kiedyś. Dziś nie musisz w ASO....
A w przypadku mojej marki (ale nie tylko) mało kto chce w ASO...

ja mam najlepszy na świecie samochód - służbowy... i mam go naprawiać w ASO.... taki prikaz :-)
http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #151 dnia: Sierpień 30, 2007, 17:47:05 »
Kończcie OT na temat ASO!

*

Offline sponsor

• **
  • 198
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #152 dnia: Wrzesień 03, 2007, 11:26:14 »
Sugestia apropo Stacji Benzynowych:
A może by tak w opisie umieścić informacje dot rodzaju paliw i ew. stanowisk dla TIR ???

w opisie dodać: 95, 98, ON, LPG, TIR w zależności od tego co stacja oferuje?

Byłoby to według mnie fajne rozwiązanie jak ktoś np. szuka stacji z konkretnym paliwem, bo nie wszystkie stacje mają pełną ofertę...
http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

*

Dżeju

« Odpowiedź #153 dnia: Wrzesień 03, 2007, 12:13:47 »
Kolego, moderuję jedne stacyjki na miplo i myślę, że z czasem tak będzie - dodamy jeszcze godziny pracy (nie wszystkie są całodobowe), ale na razie trzeba się uporać z weryfikacją oczekujących pkt. pod kątem ich prawdziwości, aby później móc dodawać inne informacje.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #154 dnia: Wrzesień 03, 2007, 13:53:02 »
...w opisie dodać: 95, 98, ON, LPG, TIR w zależności od tego co stacja oferuje?
Byłoby to według mnie fajne rozwiązanie jak ktoś np. szuka stacji z konkretnym paliwem, bo nie wszystkie stacje mają pełną ofertę...

Sprzeciw,
cenną informacją jest to jakiego paliwa na stacji nie ma, a nie wymienianie wszystkch które są.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #155 dnia: Wrzesień 03, 2007, 14:00:44 »
Sprzeciw oddalony.
Ważną informacją jest, że do stacji paliw masz 100 km a w baku paliwa na 50.  :grin:

*

Dżeju

« Odpowiedź #156 dnia: Wrzesień 03, 2007, 14:06:01 »
A dla mnie obojętne, jak to ujmiemy, byleby, było wiadomo, co na danej stacji jest i w jakich godzinach  :grin:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2007, 14:08:29 wysłana przez Dżeju »

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #157 dnia: Wrzesień 03, 2007, 14:22:17 »
A dla mnie obojętne, jak to ujmiemy, byleby, było wiadomo, co na danej stacji jest i w jakich godzinach  :grin:

i byle jednakowo dla całej Polski i wszystkich stacji paliw.

*

Offline sponsor

• **
  • 198
« Odpowiedź #158 dnia: Wrzesień 03, 2007, 21:03:48 »
...w opisie dodać: 95, 98, ON, LPG, TIR w zależności od tego co stacja oferuje?

Sprzeciw,
cenną informacją jest to jakiego paliwa na stacji nie ma, a nie wymienianie wszystkch które są.
To jak wyszukasz stacje na których masz LPG w AM???
W wyszukiwaniu wpiszesz LPG i potem będziesz szukać stacji której nie masz na liście POI... :-) rewelacyjny pomysł...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #159 dnia: Wrzesień 03, 2007, 21:21:20 »
Po pierwsze lpg ma własną kategorię,
po drugie, znajdę najbliższą i sprawdzę, czy przypadkiem nie należy do tych nielicznych, które nie mają lpg.

*

Offline sponsor

• **
  • 198
« Odpowiedź #160 dnia: Wrzesień 03, 2007, 22:04:49 »
Wydaje mi się że prościej jest wpisać w wyszukiwanie LPG lub np ON Verva niż sprawdzać...

Jak się nie mylę to standaryzacja ma pomóc wszystkim i powinna pozwolić znaleźć interesujące nas POI w jak najprostszy sposób.

Przykład z życia wzięty:
Jest sobie firma. Pracownicy mają samochody służbowe i do tego karty Flota ( bezgotówkowe karty do tankowania na Orlen jakby ktoś nie wiedział).
Samochody są różne. Np skoda octavia diesel. Pracodawca wymusza aby pracownik jeździł na paliwie ON Verva. Jak wyszukać? Najprościej wybrać kategorię Orlen i przesortować po haśle ON Verva [jakby ktoś miał wątpliwość to stacji Orlen z ON Verva jest nie tak dużo...]
A drugi pracownik ma Fabie na LPG... Stacji Orlen z LPG jest poniżej 20% z całego Orlen...

Standaryzacja ma chyba na celu uprościć jak najbardziej życie...
To tak jak przyjąć że każdy oddział banku ma bankomat 24H [niekoniecznie prawda, zależy od banku]. Wydaje mi się że prościej wyszukać bankomat po haśle 24H niż szukać najbliższych i przeglądać czy przypadkiem nie jest otwarty krócej...
Tak samo ze stacją bęzynową. Chcę znaleźć BP czy Orlen z LPG to wchodzę do kategorii i szukam LPG... [zamiast przeglądać po kolei POI z kategirii]

Czy się mylę??? Jeśli tak proszę o argumentację. Wiem że przy niektórych firmach są informacje które odbiegają od pewnych standardów, ale kierowca TIRa jak wyszuka stację bęzynową przystosowaną do tankowania TIR??? Przeglądając opisy?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #161 dnia: Wrzesień 03, 2007, 23:00:08 »
Obawiam się, że masz zbyt wygórowane oczekiwania w stosunku do POI z miplo.
Kto by miał takie dane wprowadzać i weryfikować?
Stacji z ON verva w monilne,net ani w miplo nie znajdziesz ani jednej.
A co do mojego sprzeciwu, to dotyczył on przede wszystkim tej części opisu: "95, 98, ON"
Zdecydowana większość stacji sprzedaje mimimum ten zestaw paliw, tak więc wypisywanie
tych informacji w opisie będzie sie powtarzać tysiące razy, powodując niemal wyłącznie rozrost
wymiarów bazy i w zasadzie nie niosąc ze sobą żadnej przydatnej informacji.

Mi też się marzy wielopoziomowa struktura POI, z zaawansowanym wyszukiwaniem
O ileż łatwiej byłoby wtedy np wyszukać, bankomat czy stację benzynową czynne w środku nocy,
gdyby można było wyszukiwać po kategorii wyższego rzędu, a nie szperając po każdej marce z osobna.

*

Offline sponsor

• **
  • 198
« Odpowiedź #162 dnia: Wrzesień 06, 2007, 13:27:39 »
Ok, sprzeciw rozumiem. Jednak pewne informacje typu czy stacja ma LPG jest istotna. To 3 znaki. TIR to również 3 znaki. Jeśli chodzi o podstawowe paliwa to jak napisałeś nie ma sensu. Ale paliwa typowe dla stacji, jak ktoś lubi lub musi używać tych z dopalaczem, a nie są one na wszystkich stacjach danej marki to warto byłoby w opisie umieszczać...
Sądzę że dane umieściły by osoby tym zainteresowane. A weryfikacja powinna być automatyczna. Czyli moderator kategorii powinien przyjmować że jeśli ktoś wpisał takie paliwa to one tam są....

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #163 dnia: Wrzesień 06, 2007, 13:53:42 »
A weryfikacja powinna być automatyczna.
To jaki to automat? Moderator?
Jako moderator muszę podzielić się uwagami na temat autorów punktów.
Jeśli jeden wprowadzi punkt zgodnie z wzorem opisywania to chwała mu za to, ale co zrobić z pozostałymi?
Czy moderator ma siedzieć i dopisywać do każdego punktu informacje? (E98, ON, LPG itd)
Czy automatycznie usuwać punkt bez takich danych?
Prosty przykład z fotoradarami stacjonarnymi:
wszyscy mieli wpisywać ograniczenie prędkości w danym miejscu i co ...
Dobrze żeby jeden z drugim wpisał nazwę miejscowości zgodną z rzeczywistością a nie to co sugeruje podpowiadaczka (nawiasem podpowiada bzdury, ale to już inna sprawa).
Czy jeśli ktoś nie wpisał ograniczenia to bez sentymentów "Delate" i po kłopocie?

Czyli moderator kategorii powinien przyjmować że jeśli ktoś wpisał takie paliwa to one tam są....
Moderator ma dbać o porządek i ustalony sposób opisywania ( jednolity dla całej Polski)
a nie przyjmować radosną twórczość nawiedzonych.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2007, 13:56:09 wysłana przez bartek_63 »

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
  • Sprzęt: LOOX N560, AM5
« Odpowiedź #164 dnia: Wrzesień 06, 2007, 13:59:59 »
Bartku, jest jeszcze jedna sytuacja, która mnie jako moderatora kilku mniej popularnych kategorii spotkała już kilkakrotnie. Ktoś (np. Ty, he he ;)) w opisie punktu podaje informacje, które z funkcjonalnego punktu widzenia mogą być przydatne (tu: kod pocztowy w opisie placówki Poczty Polskiej), ale generalnie takich informacji w opisie z założenia nie ma być. Zostawiać? Będą np. 3 punkty na 900 z kodem pocztowym. Usuwać? A może jednak uzupełnić? Ktoś mi np. wpisał w opisie placówki pocztowej informację, że to zabytkowy budynek z XIX wieku. Zostawiać? Usuwać? Może kogoś to zainteresuje?

Ja optuję za usuwaniem nadmiarowych informacji. Jakiś porządek musi być. Ale chciałbym poznać również opinie innych moderatorów.

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #165 dnia: Wrzesień 06, 2007, 14:05:48 »
...Ale chciałbym poznać również opinie innych moderatorów.
Nie, nie usuwać.
Jest coś takiego jak "Ministrona" punktu i tam przenoszę wszystkie nietypowe wpisy.
Możesz sprawdzić jak to działa.
http://www.miplo.pl/point.php?p=62051

Opis dodatkowy jest pod mapką i tylko na stronie internetowej.
Nie będzie wyświetlany w czasie nawigacji.

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
  • Sprzęt: LOOX N560, AM5
« Odpowiedź #166 dnia: Wrzesień 06, 2007, 14:23:18 »
Jest coś takiego jak "Ministrona" punktu i tam przenoszę wszystkie nietypowe wpisy.
To nie jest głupie. Dzięki za sugestię. ;)

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #167 dnia: Wrzesień 07, 2007, 10:59:03 »
coś pozmieniali znowu co prawda trochę nic nie dodawałem ale dzisiaj dodaję punkt w Warszawie i tak jak poprzednio miałem w tytule Warszawa - dzielnica to teraz jest Warszawa- mazowieckie
Czemu to zmienili nie mam pojęcia
Napisane: Wrzesień 06, 2007, 17:34:05
ok dostałem odp z miplo
Tak, nastąpiła zmiana.
Dostawca mapy poprawił geokodowanie, które zawodziło wszędzie poza
terenami dużych miast. Niestety nie obyło się bez kosztów i
straciliśmy dzielnice. Analizujemy możliwości przywrócenia dzielnic
przy zachowaniu obecnego geokodowania.
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #168 dnia: Wrzesień 21, 2007, 10:24:48 »
Przeczytaj najpierw wcześniejszy mój post zanim się wypowiesz bo widzę, że nie zależy Ci na pomocy tylko na nabijaniu postów.
Insynuacja...
Napisane: Wrzesień 21, 2007, 10:24:01
Mam sporo takich POI np. banki,hotele  gdzie jest dużo info takich jak nr telefonów,kiedy czynne itd., które czasami potrzebuję sobie zapisać a za nim to zrobię to znika. Może gdzieś da się podglądnąć takie dane albo jest jakiś programik?? 
No to tylko Panorama Firm pozostaje bo to jest nawigacja samochodowa a nie książka teleadresowa....  :)
Masa niepotrzebnych informacji zapisywanych w POI z numerami FAX, kodami i kilkoma telefonicznymi zamiast jednego kontaktowego powodują, że pliki POI ropzrastają się do niebotycznych rozmiarów i nie wystarcza bufora w AM a w efekcie nie daje się tym sensownie zarządzać i używać....
A tak poza tym to dane zapisane w POI można przeglądać w UAM Edytorze dostępnym na stronie miplo.pl
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2007, 10:29:26 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #169 dnia: Wrzesień 21, 2007, 10:29:25 »

No to tylko Panorama Firm pozostaje bo to jest nawigacja samochodowa a nie książka teleadresowa....  :)
Dane zapisane w POI można przeglądać w UAM Edytorze dostępnym na stronie miplo.pl
Nie przesadzaj  :)
Jak już ktoś wpisał takie dane to staram się je wykorzystać. Może ktoś wie gdzie zmienić parametr odpowiedzialny za czas wyświetlania takiej informacji ?
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #170 dnia: Wrzesień 21, 2007, 10:40:02 »

Dane zapisane w POI można przeglądać w UAM Edytorze dostępnym na stronie miplo.pl
Jak już ktoś wpisał takie dane to staram się je wykorzystać.
No i właśnie takie nadmiarowe dane moim zdaniem powinny być usunięte - mam nadzieję, że serwis miplo i choć niektórzy moderatorzy to przeczyszczą...
Bo po co komu fax czy kod pocztowy w kategorii McDonald's ???
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2007, 10:46:44 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #171 dnia: Wrzesień 21, 2007, 13:01:16 »

Jak już ktoś wpisał takie dane to staram się je wykorzystać.
No i właśnie takie nadmiarowe dane moim zdaniem powinny być usunięte - mam nadzieję, że serwis miplo i choć niektórzy moderatorzy to przeczyszczą...
Bo po co komu fax czy kod pocztowy w kategorii McDonald's ???
Tylko, że ostatnio jak dodałem kilka banków to moderator (bartek_63) napisał notatkę o uzupełnienie danych.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #172 dnia: Wrzesień 21, 2007, 18:40:25 »
Tylko, że ostatnio jak dodałem kilka banków to moderator (bartek_63) napisał notatkę o uzupełnienie danych.
Zostałem wywołany do odpowiedzi.
Informuję, że kategoria BPH i PEKAO mają następujące standardy w nanoszeniu:

Nazwa: Miasto (przecinek) województwo
Opis: ul. xxxxxxxx (średnik)
oddział(średnik)
Tel.: +48xxxxxxxxx(średnik)
czynne: xx:xx-xx:xx(średnik)
bankomat xxh.

W przypadku wprowadzania samego bankomatu:
Nazwa: Miasto(przecinek)województwo
Opis: ul. xxxxxxx (średnik)
miejsce ustawienia (np. Sklep tekstylny) (średnik)
bankomat xxh.

Tego się trzymam i staram się uzupełniać w miarę możliwości.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #173 dnia: Wrzesień 21, 2007, 18:55:07 »

oddział(średnik)
bankomat xxh.

W przypadku wprowadzania samego bankomatu:
bankomat xxh.

Bartku: po numerze przed średnikiem powinna być spacja bo może to byc rozpoznawane przez telefon jako znakj, znak, który nie będąc cyfrą może być nierozpoznawalny ... może więc namieszać!
ISTQB Certified Tester

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #174 dnia: Wrzesień 21, 2007, 19:05:21 »
Bartku: po numerze przed średnikiem powinna być spacja bo może to być rozpoznawane przez telefon jako znakj, znak, który nie będąc cyfrą może być nierozpoznawalny ... może więc namieszać!
Wybieranie automatem jest związane z wybieraniem określonej ilości cyfr w formie impulsów. Nawet dodanie jeszcze kilku cyfr nie spowoduje zamieszania bo automat wybierze tylko jedenaście pierwszych znaków.
Jeśli się mylę to zobowiązuję się usunąć średniki ze wszystkich punktów w obu kategoriach.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #175 dnia: Wrzesień 21, 2007, 21:29:14 »
Bartku: po numerze przed średnikiem powinna być spacja bo może to być rozpoznawane przez telefon jako znakj, znak, który nie będąc cyfrą może być nierozpoznawalny ... może więc namieszać!
Wybieranie automatem jest związane z wybieraniem określonej ilości cyfr w formie impulsów. Nawet dodanie jeszcze kilku cyfr nie spowoduje zamieszania bo automat wybierze tylko jedenaście pierwszych znaków.
Jeśli się mylę to zobowiązuję się usunąć średniki ze wszystkich punktów w obu kategoriach.
Niezależnie od tego jaki one mają sens... przecież wystarczy wbic enter i następna dana będzie w następnej linii
ISTQB Certified Tester

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #176 dnia: Wrzesień 21, 2007, 23:44:35 »
Niezależnie od tego jaki one mają sens... przecież wystarczy wbic enter i następna dana będzie w następnej linii
Nie wiem, w mobilne było to potrzebne dla rozdzielenia informacji. Może masz rację ale niech tak zostanie.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #177 dnia: Wrzesień 22, 2007, 11:50:12 »
oddział(średnik)
bankomat xxh.
W przypadku wąrowadzania samego bankomatu:
bankomat xxh.
żeby nie było wątpliwości ja to popieram. Mi to pasuje. Dobra robota bartek_63  :ok:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #178 dnia: Wrzesień 23, 2007, 23:46:03 »
Bartek ale dlaczego średniki? w mobilne standardem były przecinki  :|

Bartku: po numerze przed średnikiem powinna być spacja bo może to byc rozpoznawane przez telefon jako znakj, znak, który nie będąc cyfrą może być nierozpoznawalny ... może więc namieszać!

Zaraz, zaraz, a spacja albo enter to nie są 'znaki nie będące cyfrą'? :shock:
A kto pisze to oprogramowanie?
Każdy 'znaki nie będące cyfrą' występujący po ciągu cyfr, to znak że numer się skończył ...
chyba, że ten znak to właśnie spacja albo myślnik, wtedy algorytm powinien zakładać,
że za tym znakiem może być dalszy ciąg numeru.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #179 dnia: Wrzesień 24, 2007, 11:01:15 »

Zaraz, zaraz, a spacja albo enter to nie są 'znaki nie będące cyfrą'? :shock:
A kto pisze to oprogramowanie?
Każdy 'znaki nie będące cyfrą' występujący po ciągu cyfr, to znak że numer się skończył ...
chyba, że ten znak to właśnie spacja albo myślnik, wtedy algorytm powinien zakładać,
że za tym znakiem może być dalszy ciąg numeru.

marku nie wiem... moze i to nic nie szkodzi ale wyaje mi się , że w jeśli w jednej linii jest ulica, w drugiej telefon, w trzeciej godziny pracy (otwarte) to jest na tyle przejrzyste, że wstawianie przecinków, średników jest niepotrzebne i tą przejrzystość pogarsza. Nie mam zamiaru prowadzić nowej wojny o przecinek , tylko wyraziłem swój pogląd.....
ISTQB Certified Tester