AM 4.1

• 238 Odpowiedzi
  • 82965 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: AM 4.1
« Odpowiedź #120 dnia: Wrzesień 10, 2007, 14:25:51 »
kurde co za uparta ta AM , eh

probuje wyznaczyc trase z Białegostoku do Warszawy na Okęcie ale nie tak jak chce AM Radzyminska-Solidarnosci-Towarowa-Zwirki tylko w Markach w prawo na Torunska - Armi Krajowej Al - Prymasa Tysiaclecia Al  no i te ulice wymuszam jako "Przez" i niby kieruje przez nie, ale po drodzie to cyrki , glupia pipa robi jakies zawijasy na skrzyzowaniach , kaze chyba zjezdzac z jakiegos wiaduktu czy cos innego pozniej zawracac,  przeciez te ulice sa ze soba polaczone tylko sa jako przejscie w kolejna , tomtom bardzo ladnie to robi nie dosc ze defaultowo prowadzi od razu przez Torunska to prowadzi ladnie od poczatku Torunskiej w Markach do konca Prymasa Tysiaclecia AL czyli do tego skrzyzowania z Alejami Jerozolimiskimi i taki efekt chce uzyskac w AM. :/
Sprawdż w dużym powiększeniu skali gdzie ustawiłeś punkt "przez" (chodzi o to czy nie został on usytuowany na lewym pasie w stosunku do kierunku planowanej trasy)
Takie właśnie usytuowanie punktu "przez" może powodować takie zawijasy o jakich piszesz.

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #121 dnia: Wrzesień 10, 2007, 14:26:32 »
Jak miałem problemy przy 4.1 RC1 to support powiedział żebym zrobił format w FAT (16)

No i nie pomógł format na FAT16. Support będzie miał zagwozdkę. Na razie wracam do 4.0.1 :(

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #122 dnia: Wrzesień 10, 2007, 14:29:34 »
Widać na mapie: na Bemowie
dokładnie jak wyznaczył trasę nie tak jak chciałem to kliknąłem na punkt przez który chciałem jechać tam gdzie masz 192km i wybrałem PRZEZ przeliczył i ok
Napisane: Wrzesień 10, 2007, 14:28:30
Jak miałem problemy przy 4.1 RC1 to support powiedział żebym zrobił format w FAT (16)

No i nie pomógł format na FAT16. Support będzie miał zagwozdkę. Na razie wracam do 4.0.1 :(

dokładnie im opisz co robiłeś, to może szybciej poprawią
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #123 dnia: Wrzesień 10, 2007, 14:31:02 »
Ktoś używa AM 4.1 na WM 2003 SE? U mnie zainstalowała się w porządku ale nie daje się wyłączyć!!! Wisi na komunikacie "Zwalniam zajęte zasoby...". Próbowałem już wszystkiego, włącznie z HR i formatowaniem karty. Kartę formatować na FAT czy na FAT32?
Przepraszam, dopiero zauważyłem.
Ja używam na iPAQ 2750 z WM 2003SE i jest ok......
ISTQB Certified Tester

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #124 dnia: Wrzesień 10, 2007, 14:48:42 »

Dzięki. U mnie nadal nie działa. Ale jest jeszcze kolejny problem. Uruchamiam instalatora 4.1 w trybie deinstalacji, no i okazuje się, że nie ma czego deinstalować. Do wyboru mam tylko "Wtyczkę kontroli przebudzenia" czy jakoś tak. Nie mam w ogóle innych składników do wyboru.  :O

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #125 dnia: Wrzesień 10, 2007, 15:09:27 »

Dzięki. U mnie nadal nie działa. Ale jest jeszcze kolejny problem. Uruchamiam instalatora 4.1 w trybie deinstalacji, no i okazuje się, że nie ma czego deinstalować. Do wyboru mam tylko "Wtyczkę kontroli przebudzenia" czy jakoś tak. Nie mam w ogóle innych składników do wyboru.  :O
Bo w zasadzie tak to wygląda.... w następnym kroku sa mapy do deinstalacji...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2007, 15:13:18 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline rafalgil

• 18
  • Sprzęt: SPV M3000 + G-Space GS-R238
« Odpowiedź #126 dnia: Wrzesień 10, 2007, 15:12:00 »
I ja dorzucę 3 grosze ;)

Ale w 1 kolejności witam forumowiczów ;) 1 raz się odzywam i ujawniam.

Pomimo zgłoszenia "problemu" automapa w ver 4.1 wesoło wyznacza trasę optymalną Wrocław-Przemyśl w posób co najmniej zaskakujący.

W moim mniemaniu powinna wyznaczyć całość po krajowej czwórce (A4 - DK4,) aż po Radymno ... potem DK77 do Przemyśla.

Ale nie, automapa zapewnia atrakcje turystyczne i prowadzi "dość" ciekawie przez bardziej widokowe ścieżki, w tym że, są to ścieżki o klasę niższe, węższe ...

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #127 dnia: Wrzesień 10, 2007, 15:14:33 »
I ja dorzucę 3 grosze ;)

Ale w 1 kolejności witam forumowiczów ;) 1 raz się odzywam i ujawniam.

Pomimo zgłoszenia "problemu" automapa w ver 4.1 wesoło wyznacza trasę optymalną Wrocław-Przemyśl w posób co najmniej zaskakujący.

W moim mniemaniu powinna wyznaczyć całość po krajowej czwórce (A4 - DK4,) aż po Radymno ... potem DK77 do Przemyśla.

Ale nie, automapa zapewnia atrakcje turystyczne i prowadzi "dość" ciekawie przez bardziej widokowe ścieżki, w tym że, są to ścieżki o klasę niższe, węższe ...
A4 powiadasz.... zobacz czy nie masz wybranej opcji "omijaj drogi płatne"....
ISTQB Certified Tester

*

Offline rafalgil

• 18
« Odpowiedź #128 dnia: Wrzesień 10, 2007, 15:16:16 »

A4 powiadasz.... zobacz czy nie masz wybranej opcji "omijaj drogi płatne"....

A4 jeszcze prowadzi ... ale potem "zmusza" do zmiany trajektorii lotu. Nie , nie mam ustawionego omijania dróg płatnych (program zadaje o to pytanie) ...

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #129 dnia: Wrzesień 10, 2007, 15:20:22 »
Na A4 są jakieś remonty może dlatego omija....?
ISTQB Certified Tester

*

Offline rafalgil

• 18
« Odpowiedź #130 dnia: Wrzesień 10, 2007, 15:22:39 »

Nie omija a4. "zrzuca" z krajowej czwórki po zjechaniu z autostrady.

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #131 dnia: Wrzesień 10, 2007, 15:27:05 »
mapy rozpoznał mi instalator jako te same co w RC1, jak jest w praktyce sprawdzę w praniu.

Sprawdziłem w praniu: mapy są inne, tzn. w RC1 wycięto mapę Polski idealnie po liniii granicznej. Obecnie przywrócono obszary nadgraniczne (nie dotyczy Rosjii, Białorusi, Ukrainy). Głowy nie daję, ale wydaje mi się, że może mapa szczegółowa obejmuje obszar nadgraniczny nieco większy, niż w wersji 4.0. Niestety, nie mam mapy z tej wersji, a więc nie mogę porównać.

Dla porównania screeny zachodnich obszarów przygranicznych.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #132 dnia: Wrzesień 10, 2007, 15:27:28 »

Nie omija a4. "zrzuca" z krajowej czwórki po zjechaniu z autostrady.
no to już nie wiem.. trzeba spytać kogoś z tamtego rejonu znającego tamtą trasę...
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #133 dnia: Wrzesień 10, 2007, 15:39:41 »

Po co piszesz o trasie Wrocław - Przemyśl jak de facto chodzi o trasę Łańcut - Przemyśl?
Tak jak chcesz prowadzi trasą szybką, trasa optymalna robi skrót,  w całości prowadząc drogą wojewódzką 881
zaoszczędza 10% trasy przy podobnym kalkukowanym czasie przejazdu. Co w tym śmiesznego?
Jeśli uważasz, że drogi o statusie drogi wojewódzkiej to 'widokowe ścieżki'
zgłaszaj pretensje do GDDKIA, czy innego klasyfikatora dróg,
Wielokrotnie miałem się okazję przekonać, że 'żółte drogi' są całkiem dobrą alternatywą dla dróg krajowych
często pozwalaja przejechać trasę szybciej i bezstresowo, bo trasą o znacznie mniejszym natężeniu ruchu.
Nie widzę więc przy kalkulacji tej trasy żadnego 'problemu'.
Jeśli to faktycznie widokowe ścieżki, to nie powinny mieć tak wysokiego statusu w klasyfikacji dróg,
ale to juź nie problem AM.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #134 dnia: Wrzesień 10, 2007, 15:44:16 »
Czy w Demo trasy komunikat: jesteś poza trasą,  nowa trasa będzie lepsza to normalne ?? Puszczam demo a tu takie komunikaty i to bardzo często na jednej trasie  :worried:
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline piotrmulticom

• *
  • 95
  • Sprzęt: Aristo Voyager M700 (był LOOX 720)
« Odpowiedź #135 dnia: Wrzesień 10, 2007, 15:57:59 »
Dziś zauważyłem, że 4.1 nie włącza automatycznie BT - tzn. włącza przy uruchomieniu, ale jeśli wyłączę PDA przyciskiem (przy uruchomionej AM) to po ponownym włączeniu nie działa BT - muszę wączyć ręcznie. W 4.01 i 4.1 RC działało.
Ktoś może to potwierdzić?

*

Offline rafalgil

• 18
« Odpowiedź #136 dnia: Wrzesień 10, 2007, 16:41:45 »

Po co piszesz o trasie Wrocław - Przemyśl jak de facto chodzi o trasę Łańcut - Przemyśl?

Bo programuję całą trasę, a nie ten skrawek i tan ka nią patrzę.

Tak jak chcesz prowadzi trasą szybką, trasa optymalna robi skrót,  w całości prowadząc drogą wojewódzką 881
zaoszczędza 10% trasy przy podobnym kalkukowanym czasie przejazdu. Co w tym śmiesznego?
Jeśli uważasz, że drogi o statusie drogi wojewódzkiej to 'widokowe ścieżki'
zgłaszaj pretensje do GDDKIA, czy innego klasyfikatora dróg,
Wielokrotnie miałem się okazję przekonać, że 'żółte drogi' są całkiem dobrą alternatywą dla dróg krajowych
często pozwalaja przejechać trasę szybciej i bezstresowo, bo trasą o znacznie mniejszym natężeniu ruchu.
Nie widzę więc przy kalkulacji tej trasy żadnego 'problemu'.
Jeśli to faktycznie widokowe ścieżki, to nie powinny mieć tak wysokiego statusu w klasyfikacji dróg,
ale to juź nie problem AM.

WIesz, do "żółtych" dróg nic nie mam zupełnie, ale w tym przypadku wyznaczanie trasy via Kańczuga i Rokietnica to nie jest naprawdę dobry pomysł ... nie jest na tyle dobrym pomysłem, by nazywać go "trasą optymalną". Nazwałbym to "semantycznym nadużyciem" jak to mawiają w sejmie ;)

Spojrzałem, i rzeczywiście w opcji "szybka"  automapa przeprosiła się z 77 ;) ... Dodam, że jako "błąd" zgłaszałem do automapy w wersji 4.0 , przebieg właśnie w ten sposób tego odcinka ...

Tą trasą Automapa 4.0 wyznaczała "trasę szybką" i "trasę optymalną" ... Teraz ograniczyli się do"optymalnej", czego nie dostrzegłem.

Jednak mimo wszystko śmiem twierdzić, że taki "optymalizm" to lekkie przegięcie ;)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #137 dnia: Wrzesień 10, 2007, 16:57:47 »
Jednak mimo wszystko śmiem twierdzić, że taki "optymalizm" to lekkie przegięcie ;)

Tylko, że tutaj jest również pole do popisu dla Ciebie. W ustawieniach możesz sobie optymalizować  :E trasę optymalną jako albo szybszą albo krótszą w zależności od upodobań :proud:

*

Offline loww

• 16
  • Sprzęt: HTC P3300 (Artemis), NR560BF
« Odpowiedź #138 dnia: Wrzesień 10, 2007, 18:06:19 »
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś ma problem z instalacją Automapy 4.1 na Artemisie (HTC P-3300). Miałem do dzisiaj zainstalowaną AM 4.0.1 na karcie SD (instalacja przypisana do karty). Po ściągnięciu AM 4.1 i próbie instalacji, podczas kopiowania mapy zrywa połączenie komputera z PDA i pokazuje błąd instalacji. Co gorsza przy próbie powrotu do 4.0.1 błąd się powtarza. Na Artemisie mam B&B 3.7 czyli WM6. Przed instalacją sformatowałem kartę jak sugeruje zespół AM. Próba instalacji przez czytnik kart też nie działa.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #139 dnia: Wrzesień 10, 2007, 18:29:27 »
WIesz, do "żółtych" dróg nic nie mam zupełnie, ale w tym przypadku ...

Musiszię zdecydować czy nie masz 'nic zupełnie' czy może jednak ...
W routingu nie może być mowy o 'tych przypadkach' routingiem rządzą reguły, algorytmy i kategoryzacja
a nie zbiory 'tych przypadków'.
Jeśli AM prowadziła trasę szybką tą trasą, to był to błąd, ale tego jak prowadzi teraz
w żadnym razie nie można nazwać śmiesznym, czy lekkim przegięciem.
Błąd byłby np. wtedy gdyby jakiś znaczący odcinek tej drogi był drogą podrzędną/lokalną/gruntową
a AM nadal prowadziłaby tamtędy trasę, albo miała ją oznaczoną jako droga wojewódzka (żółta).

I powrarzam ostatni raz, jeśli jakaś droga nie spełnia kryterium klasy dróg, do której jest zaliczona
to nie jest wina programu nawigacyjnego, tylko drogowców/samorządów, czy innych organów
odpowiedzialnych za utrzymanie dróg i/lub/oraz organu, który tak, a nie inaczej tę drogę sklasyfikował.

« Odpowiedź #140 dnia: Wrzesień 10, 2007, 18:56:15 »
Witam,
Dorzucem moje pytanie.
Mialem do tej pory AM 401 + europa. Zauwazylem 4.1 postanowilem wgrac aktualke. Wgralem na poczatek AM Sama Polske. Wgralo pieknie jest nowa wersja.
Odpalilem i wylecia komunikat ze Europa jest w starszej wersji. Domyslam sie ze musze teraz zainstalowac tak samo Europe.
Wiem ze jak instalowalem Europe 401  na kablu USB MIO P550 instalowalo sie 2 godz 44 minuty!!!
Da rade zrobi ta aktualke jakos szybciej bo widze ze nowy plik tez ma 1.3GB wiec podejrzewam ze tez pojdzie tak dlugo ;/

*

Offline rafalgil

• 18
« Odpowiedź #141 dnia: Wrzesień 10, 2007, 19:06:45 »

Tylko, że tutaj jest również pole do popisu dla Ciebie. W ustawieniach możesz sobie optymalizować  :E trasę optymalną jako albo szybszą albo krótszą w zależności od upodobań :proud:

I tu się zgodzę ... Ale przeciętny użytkownik, który panicznie będzie się bał grzebać w ustawieniach korzystał będzie z "optymalizmu" jaki zafundował mu defaultowo producent, a na tej trasie, będzie za to klął pod niebiosa ;)

P.S.
Czy mnie się tylko wydaje, czy nie ma plików aktualizacyjnych do AM 4.1, i trza ssać całą wersję ? Ja pociągnąłem sobie bez problemu 1,38 GB w 30 min ... ale jeśli nie ma aktualizacyjnych - to wielka wtopa po stronie AM :)
Napisane: Wrzesień 10, 2007, 19:01:10
WIesz, do "żółtych" dróg nic nie mam zupełnie, ale w tym przypadku ...

Musiszię zdecydować czy nie masz 'nic zupełnie' czy może jednak ...

Nie mam nic , dopóki są dobre. Na tamtym odcinku w życiu nie wybrałbym żółtych, nawet wiedząc o giga korku w Jarosławiu ;)

W routingu nie może być mowy o 'tych przypadkach' routingiem rządzą reguły, algorytmy i kategoryzacja
a nie zbiory 'tych przypadków'.
Jeśli AM prowadziła trasę szybką tą trasą, to był to błąd, ale tego jak prowadzi teraz
w żadnym razie nie można nazwać śmiesznym, czy lekkim przegięciem.
Błąd byłby np. wtedy gdyby jakiś znaczący odcinek tej drogi był drogą podrzędną/lokalną/gruntową
a AM nadal prowadziłaby tamtędy trasę, albo miała ją oznaczoną jako droga wojewódzka (żółta).

I powrarzam ostatni raz, jeśli jakaś droga nie spełnia kryterium klasy dróg, do której jest zaliczona
to nie jest wina programu nawigacyjnego, tylko drogowców/samorządów, czy innych organów
odpowiedzialnych za utrzymanie dróg i/lub/oraz organu, który tak, a nie inaczej tę drogę sklasyfikował.

W pełni przyklaskuję temu co mówisz ... Jednak o tej zasadzie, że twórcy AM kierują się tylko i wyłącznie numerkami dróg nie zważając na ich stan, zaczynasz myśleć jak o )(*&^% kiedy pojedziesz taką "optymalną trasą" ;).

Gdyby jeszcze AM była "inteligentna"  i np miała możliwość nagrywania opinii użytkownika, to po przeprowadzeniu Cie przez taką trasę raz, zliczałaby wszystkie wulgaryzmy, które padły ok 40 cm za kierownicą - i po przekroczeniu np 100 na dystansie 2 km nigdy więcej nie prowadziłaby Cię tą trasą ... ;)

OK, kończe "swoje zastrzeżenia" i wycofuję główne zarzuty - bo rzeczywiście poprawili sprawę tak, że już w szybkiej trasie AM nie wali krzakami na dystansie Łańcut-Przemyśl ;)]

*

Offline emigrant

• 362
  • Sprzęt: iPhone 3G 16GB BLACK, iPad 2 3G 64GB WHITE
« Odpowiedź #142 dnia: Wrzesień 10, 2007, 19:21:58 »
Czy da sie jakos wymusic zeby zoom w am byl caly czas na maxa? ten defaultowy zoom czy jak sie zblizamy do jakies manwertu skretu na skrzyzowaniu to nawet AM nie raczy dac zooma na maxa , trzeba paluchem pociagnac do dolu zeby zrobilo sie na maxa, bez sensu :S
Follow me: Blip  Twitter

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #143 dnia: Wrzesień 10, 2007, 19:39:56 »
Czy mnie się tylko wydaje, czy nie ma plików aktualizacyjnych do AM 4.1, i trza ssać całą wersję ? Ja pociągnąłem sobie bez problemu 1,38 GB w 30 min ... ale jeśli nie ma aktualizacyjnych - to wielka wtopa po stronie AM :)

I znów niewiele wiesz, a do krytykowania jesteś pierwszy.
Została zwiekszona kompresja map, jest wiecej krajów, a wielkość pliku w zasadzie bez zmian
i zostało zmienione kodowanie map 4.0 nie działaja z 4.1 i odwrotnie.
Czyli wszystko jest do wymiany, a Ty chcesz aktualizować ...

Więc daruj sobie tak 'wzniosłe opinie', bo pokazują one tylko jak mało wiesz,
posiedź trochę cicho i więcej poczytaj przed pisaniem, a wyjdziesz na mądrzejszego  :P

Napisane: 10-09-2007, 19:32:23
Czy da sie jakos wymusic zeby zoom w am byl caly czas na maxa? ten defaultowy zoom czy jak sie zblizamy do jakies manwertu skretu na skrzyzowaniu to nawet AM nie raczy dac zooma na maxa , trzeba paluchem pociagnac do dolu zeby zrobilo sie na maxa, bez sensu :S
:ohreally: Chcesz szukać dziur w asfalcie na ekranie? :O
A w ustawieniach interfejsu - preferencje zmieniałeś wartości podane przy automatycznej skali?

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #144 dnia: Wrzesień 10, 2007, 21:36:43 »
- Zmienił się sposób raportowania błędów, tworzy się katalog w Maps/Europe "Errors" i w nim stado plików do jednego błędu, już wysłałem zapytanie do supportu, które są dla nich ważne czy też wysyłać wszystkie, jak wszystkie to jedynym wyjściem będzie pakowanie plików (przy raportowaniu przez www AM).

Dla wyjaśnienia załączam, odpowiedź jak przesyłać błędy w wersji 4.1
Prosimy o wysylanie wszystkich plikow najlepiej spakowanych do .zip lub .7z.

Pozdrawiam
AutoMapa (pb)
--
Pozdrawiam
Maciej

« Odpowiedź #145 dnia: Wrzesień 10, 2007, 21:54:39 »
Ktoś używa AM 4.1 na WM 2003 SE? U mnie zainstalowała się w porządku ale nie daje się wyłączyć!!! Wisi na komunikacie "Zwalniam zajęte zasoby...". Próbowałem już wszystkiego, włącznie z HR i formatowaniem karty. Kartę formatować na FAT czy na FAT32?

Polecam wątek:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=79021.0
Gdybyś Ty lub ktos miał inne jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu to napiszcie tam, ponieważ watek ten poświęcony jest tylko temu zagadnieniu, a tutaj w gąszczu różnych dywagacji dotyczących AM 4.1 po prostu ginie.

*

Offline Tutejszyn

• *
  • 69
« Odpowiedź #146 dnia: Wrzesień 10, 2007, 23:00:09 »
Menu/Ustawienia/Interfejs..  Na pierwszej karcie "preferencje" odszukujesz opcję "Automatyczna skala" i ustawiasz suwakiem domyślne przyblizenie.
Napisane: Wrzesień 10, 2007, 22:54:01

I tu się zgodzę ... Ale przeciętny użytkownik, który panicznie będzie się bał grzebać w ustawieniach korzystał będzie z "optymalizmu" jaki zafundował mu defaultowo producent, a na tej trasie, będzie za to klął pod niebiosa ;)

Nie rozumiem tej troski o przeciętnego uzytkownika. Wygląda to trochę tak jabyś był jakimś nieprzecietnym uzytkownikiem. Czy AM jest naprawde taka straszna, aby bać się wejść w menu?
Lepiej iść po śladach, niż po trupach.

*

Offline nor

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Touch II, HP iPAQ 6515, Nokia E61
« Odpowiedź #147 dnia: Wrzesień 11, 2007, 00:16:18 »
A dla mnie dużym pozytywem w 4.1 jest to, że podczas odbierania telefonu nie znika mi nawigacja tak jak to było w poprzednich wersjach (oczywiście zawsze ktoś dzwonił jak byłem w nieznanym mieście na nieznanym skrzyżowaniu). Duże brawa za tą poprawkę. Pasek pomaga zorientować się w odległści do celu i działa na wyobraźnię bardziej niż komunikat np. 15 km do celu, bo zawsze muszę porównać to z jakąś odległością którą znam. Ale, żeby nie było za miło. Nie rozumię trochę polityki uaktualniania nazw ulic i punktów adresowych. W mojej wiosce w 4.1 dodano nazwy wszystkich ulic łącznie z numerami domów, uliczkami absolutnie polnymi i ciekami wodnymi. Fakt, wieś zacna i czuję się wyróżniony, ale o ile się nie mylę np. w równie zacnym mieście Jawor są tylko nazwy ulic. Z czego to wynika? A i jeszcze jedno. Przy otwieraniu programu pojawia mi się górna belka Windowsa,  znika jeżeli np. kliknę w informacje o programie albo zminimalizuję/zmaksymalizuje aplikację, czasem pojawia się też w czasie nawigacji. Też ktoś tak ma?

*

Offline rafalgil

• 18
« Odpowiedź #148 dnia: Wrzesień 11, 2007, 02:10:57 »

I znów niewiele wiesz, a do krytykowania jesteś pierwszy.
Została zwiekszona kompresja map, jest wiecej krajów, a wielkość pliku w zasadzie bez zmian
i zostało zmienione kodowanie map 4.0 nie działaja z 4.1 i odwrotnie.
Czyli wszystko jest do wymiany, a Ty chcesz aktualizować ...

Więc daruj sobie tak 'wzniosłe opinie', bo pokazują one tylko jak mało wiesz,
posiedź trochę cicho i więcej poczytaj przed pisaniem, a wyjdziesz na mądrzejszego  :P

Napisane: 10-09-2007, 19:32:23
:ohreally: Chcesz szukać dziur w asfalcie na ekranie? :O
A w ustawieniach interfejsu - preferencje zmieniałeś wartości podane przy automatycznej skali?

Masz absolutną rację, mało wiem, i dlatego, szczerze życzę Ci aktualizację za pośrednictwem NEO albo SDI.

Wtedy będziesz dużo wiedział ... Choć w sumie nie da się więcej niż teraz wiesz.

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #149 dnia: Wrzesień 11, 2007, 08:32:40 »
Da rade zrobi ta aktualke jakos szybciej bo widze ze nowy plik tez ma 1.3GB wiec podejrzewam ze tez pojdzie tak dlugo ;/

Tak, mapy przenieś za pomocą zewnętrznego czytnika kart komunikującego się przez USB 2.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/