Klopoty z dzialaniem AM 4.1

• 44 Odpowiedzi
  • 14067 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Klopoty z dzialaniem AM 4.1
« dnia: Wrzesień 09, 2007, 01:19:17 »
Po zainstalowaniu AM 4.1 mam problem polegajacy na tym, ze przy próbie wyłączania AM przyciskiem KONIEC pojawia sie komunikat "Zwalniam użyte zasoby......" i ASUS sie zawiesza (niby cos tam sie kreci ale po 20 minutach pozostal tylko miękki reset) Spotkaliście sie z takim przypadkiem? Co zrobić?

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: Klopoty z dzialaniem AM 4.1
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 09, 2007, 01:57:34 »
W każdej z wersji 4 (sięgając jeszcze do bet) zdarzało się  1 raz na 50-100 użyć...
Jeśli u Ciebie występuje nagminnie to chyba coś źle się zainstalowało...
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 09, 2007, 02:22:12 »
Juz nawet zrobilem twardy reset, sformatowalem karte sd i nic nie zmienia sie. czy moj asus a730 nadaje sie tylko do kosza?

*

Offline piotrmulticom

• *
  • 95
  • Sprzęt: Aristo Voyager M700 (był LOOX 720)
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 09, 2007, 09:14:44 »
Po zainstalowaniu AM 4.1 mam problem polegajacy na tym, ze przy próbie wyłączania AM przyciskiem KONIEC pojawia sie komunikat "Zwalniam użyte zasoby......" i ASUS sie zawiesza (niby cos tam sie kreci ale po 20 minutach pozostal tylko miękki reset) Spotkaliście sie z takim przypadkiem? Co zrobić?

Miałem to samo na LOOX-ie 720 z AM 4.1 RC. Zgłosiłem do supportu i w wersji oficjalnej 4.1 jest to poprawione. Pozostaje Ci ten problem zgłosić i czekać na poprawkę. Ja podczas oczekiwania na wersję poprawioną po prostu nie wyłączałem AM - bardzo przydatna funkcja - "minimalizuj".

Pozdrawiam

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 09, 2007, 09:54:42 »
A czy zamytk sie poprzez "zabicie" procesu?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2007, 11:04:15 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 09, 2007, 10:15:49 »
narazie zainstaluj sobie poprzednią wersję (działającą) i do tego mapy z 4.1
 map trochę przybyło w 4.1RC jest113.2M  a w 4.1 jest 117.5M
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 09, 2007, 10:28:48 »
Pytanie moze laickie, ale jak zainstalowac program z jednej wersji a mapy z drugiej?
Zauwazylem tez ze gdy chce odinstalowac automape to w skladnikach do AM do odinstalowania nie ma AM tylko jest dodatek pokazujący ikone AM na pulpicie.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 09, 2007, 11:21:36 »
Nie da się, mapy z 4.1 nie działają z AM4.0,
nie działa też odwrotna kombinacja AM4.1 z mapami 4.0.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 09, 2007, 14:59:28 »
Czy moze ktos z Was instalowal na ASUSie 730 AM w  wersji 4.1? Jak poszlo?

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 09, 2007, 18:24:20 »
Nie da się, mapy z 4.1 nie działają z AM4.0,
nie działa też odwrotna kombinacja AM4.1 z mapami 4.0.
zwróć uwagę że pisałem o 4.1RC i 4.1  no ale jak kolega nie ma 4.1rc to rzeczywiście sie nie da
 ps.
Rzeczywiście napisałem tak że wygląda że chodzi o dowolną wersję       mea culpa
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2007, 18:33:01 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 09, 2007, 19:05:05 »

Na moim A636N poszło bez problemu. Jedynie to wywaliłem 4.0.1

*

Offline ogryzek

• 8
  • Sprzęt: ASUS A639 / AM 4.1.0.405 / MacBook
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 09, 2007, 21:47:27 »

Na moim A636N poszło bez problemu. Jedynie to wywaliłem 4.0.1

Na A639 uaktualnienie do sciagnietej dzis AM 4.1 poszlo bezproblemowo nawet bez koniecznosci odinstalowania 4.0.1.
--
[p]

*

Offline slasen

• 13
  • Sprzęt: Asus 636N
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 09, 2007, 22:05:18 »
Juz nawet zrobiłem twardy reset, sformatowałem kartę sd i nic nie zmienia sie. czy mój asus a730 nadaje sie tylko do kosza?
W asusach jest problem z kartami SD - dużo na ten temat w dziale ASUSA. Ja miałem problemy z wersją 4.0.1. i innymi programami. Wgranie popraki na kartę pomogło.Wygląda na to, że 4.1 tez dobrze działa ale jeszcze za mało ją używałem aby definitywnie to stwierdzić. Może to jest problem.

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 11, 2007, 08:26:56 »

Jak już pisałem w innym wątku, mam ten sam problem. Zgłosiłem do supportu i czekam na reakcję. Wygląda, że problem wyłazi jedynie na Asusie 730W. To stare urządzenie, ale parametrami nie odbiega za bardzo od tych najnowszych i szkoda byłoby go wyrzucać zwłaszcza, że przedłużyłem ważność licencji na AM. Koniecznie zgłoś ten problem również do supportu Automapy!

*

Offline MietasM

• 272
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 11, 2007, 11:14:19 »
Juz nawet zrobilem twardy reset, sformatowalem karte sd i nic nie zmienia sie. czy moj asus a730 nadaje sie tylko do kosza?

Udało się!!!
Wszystko działa poprawnie (choć trochę wolniej), jeżeli zainstalujesz AM na karcie CF.

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 11, 2007, 12:32:44 »
Wszystko działa poprawnie (choć trochę wolniej), jeżeli zainstalujesz AM na karcie CF.

Dziwne, bo CF powinna mieć szybszy interfejs komunikacyjny od SD. No ale najważniejsze, że problem rozwiązany  :ok:
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline wyszynski

• 30
  • Sprzęt: ASUS 730W
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 11, 2007, 13:52:23 »
Potwierdzam problem z wyłączeniem AutoMapy 4.1 zainstalowanej na Asusie A730W. Po telefonie do pomocy technicznej uzyskałem informacje że pracują nad poprawką.

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 11, 2007, 19:00:57 »
 :mad: :mad: :mad:
A może ma ktoś to samo, co ja?
Miałem w wersji RC1, mam i teraz... zepsół z AM nie poprawił nic w tym zakresie...
Instaluję AM 4.1 i niby wszystko działa... dopóki nie zechcę mieć takiego dziwnego kaprysu, aby program zaprowadził mnie gdziekolwiek...
Włączam odbiornik GPS i jedziemy... dopóki nie dotknę ekranu... potem następuje absolutny pad i wymagany jest HR...
Nie pomaga zmiana ustawień GPS, nie pomaga nic...
A... sprzęt to Acer n50P i rikaline 6033.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2007, 19:02:45 wysłana przez cezsek »

*

Offline wyszynski

• 30
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 12, 2007, 16:16:50 »
Koledzy MietasM i marcin-w czy nadal macie problem z zamykaniem AutoMapy 4.1 zainstalowanej na karcie SD w waszych ASUSach 730W ? Ja też zgłosiłem problem do supportu i czekam na odpowiedź. Na razie pozostaje wersja 4.01 ale tam nie da się synchronizować POI z serwisu Miplo. Szkoda, trzeba się uzbroić w cierpliwość. :(

*

Offline Piotr - sq2frv

• **
  • 106
  • Bydgoszcz
  • Sprzęt: BLOW 70iBT
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 12, 2007, 18:13:25 »
Również mam problem z AM4.1 na Acerze N50Pr., instalacja się powiodła i wszystko było ok do momentu włączenia odbiornika BT (Navibe GB732), wtedy zaczynają się schody: kompletny zwis, migotanie podświetlenia ekranu i co gorsza nie pomaga SR - konieczny jest HR ! Jeszcze trochę i zacznę rzucać sprzętem o ścianę (choć raczej należałoby rzucać AutoMapą).

Naturalnie AM3xx i 4.01 działały bez problemów ("trójka" wprawdzie wieszała się w W-wie - pomogło przeniesienie mapy na kartę CF, do stabilności 4.01 nie mam żadnych uwag).
 A teraz się porobiło...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2007, 18:22:29 wysłana przez Piotr - sq2frv »

« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 12, 2007, 20:17:22 »
A teraz się porobiło...
A support nie reaguje...
A zgłaszałem już w wersji testowej.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 12, 2007, 20:56:51 »
Czy ktoś zauważył następujące  objawy?
Chodzi o to że czasami przesuwając rysikiem ekran odświeżanie się obrazu
następuje po 1 a nawet 2 sekundach a wygląda to jakby w tym momencie AM
byla w stanie zawieszenia (obraz w cześci nie odświerzonej jest biały) i
dopiero po 1 a nawet 2 sekundach wraca do normy. Jednocześnie gdy AM w
taki sposób się zachowuje podczas nawigacji jazda nie jest płynna ale
obraz porusza się takimi skokami - mniej więcej jak w 3.9....
Czasami pomaga zamnknięcie AM i ponowne otwarcie, czasem wgranie pliku z
POI default a potem ponowne wgranie tego mojego (zresztą ten mój nie
jest taki wielki ok. 6.ooo pkt)...
Dodam, że AM jest zainstalowana na sformatowanej karcie SD.
Podobny objaw występował też i w innych wersjach AM 4
Czy ktoś zauważył takie objawy?
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 12, 2007, 23:10:29 »
Koledzy MietasM i marcin-w czy nadal macie problem z zamykaniem AutoMapy 4.1 zainstalowanej na karcie SD w waszych ASUSach 730W ? Ja też zgłosiłem problem do supportu i czekam na odpowiedź. Na razie pozostaje wersja 4.01 ale tam nie da się synchronizować POI z serwisu Miplo. Szkoda, trzeba się uzbroić w cierpliwość. :(

Zapytanie ktore dostalem od AM. Czy koledzy ktorzy maja Asusa 730 i problemy z zamknieciem programu mogliby odpowiedziec do suportu AM powlujac sie na nr sprawy [Fwd: Odp: klopoty z AM 4.1 ID=[488023]]?

Oto pytania:
Prosimy o wykonanie dwoch ponizszych testow, i przeslanie informacji czy po wykonaniu jednego z nich albo obu aplikacja nadal nie zamyka sie poprawnie.

1. Wylaczenie sprawdzania obecnosci modulu telefonicznego. Robi sie to przez ustawienie parametru MaintainPhoneCalls na 0 w pliku am.settings. Czyli prosimy odnalesc linie MaintainPhoneCalls=1 i zamienic ja na MaintainPhoneCalls=0.

2. Drugi test polega na sprawdzeniu czy blad wystepuje tylko gdy zaznaczona jest opcja "Uzywaj odbiornika GPS Bluetooth". W tym celu prosimy wejsc do dialogu Ustawienia -> GPS -> zakladka zaawansowane, i odznaczyc ta opcje.

Dziekujemy

PS podzielcie sie odpowiedzia na forum bo moj ASUS zostal w biurze i nie moge go sprawdzic.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 12, 2007, 23:27:34 »
Czy ktoś zauważył następujące  objawy?
Chodzi o to że czasami przesuwając rysikiem ekran odświeżanie się obrazu
następuje po 1 a nawet 2 sekundach a wygląda to jakby w tym momencie AM
byla w stanie zawieszenia (obraz w cześci nie odświerzonej jest biały) i
dopiero po 1 a nawet 2 sekundach wraca do normy. Jednocześnie gdy AM w
taki sposób się zachowuje podczas nawigacji jazda nie jest płynna ale
obraz porusza się takimi skokami - mniej więcej jak w 3.9....
Czasami pomaga zamnknięcie AM i ponowne otwarcie, czasem wgranie pliku z
POI default a potem ponowne wgranie tego mojego (zresztą ten mój nie
jest taki wielki ok. 6.ooo pkt)...
Dodam, że AM jest zainstalowana na sformatowanej karcie SD.
Podobny objaw występował też i w innych wersjach AM 4
Czy ktoś zauważył takie objawy?
Sytuacja chyba ma jakiś związek z plikiem POI... jak wgrałem do pamięci PDA to nie ma tych opóźnień...
ISTQB Certified Tester

*

Offline MietasM

• 272
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 13, 2007, 09:49:55 »
Zapytanie ktore dostalem od AM. Czy koledzy ktorzy maja Asusa 730 i problemy z zamknieciem programu mogliby odpowiedziec do suportu AM powlujac sie na nr sprawy [Fwd: Odp: klopoty z AM 4.1 ID=[488023]]?

Oto pytania:
Prosimy o wykonanie dwoch ponizszych testow, i przeslanie informacji czy po wykonaniu jednego z nich albo obu aplikacja nadal nie zamyka sie poprawnie.

1. Wylaczenie sprawdzania obecnosci modulu telefonicznego. Robi sie to przez ustawienie parametru MaintainPhoneCalls na 0 w pliku am.settings. Czyli prosimy odnalesc linie MaintainPhoneCalls=1 i zamienic ja na MaintainPhoneCalls=0.

2. Drugi test polega na sprawdzeniu czy blad wystepuje tylko gdy zaznaczona jest opcja "Uzywaj odbiornika GPS Bluetooth". W tym celu prosimy wejsc do dialogu Ustawienia -> GPS -> zakladka zaawansowane, i odznaczyc ta opcje.

Dziekujemy

PS podzielcie sie odpowiedzia na forum bo moj ASUS zostal w biurze i nie moge go sprawdzic.

Ja mam teraz zainstalowaną AM na karcie CF i nie mam żadnych problemów z zamykaniem ani przy domyślnych, ani przy moich osobistych ustawieniach programu.

*

Offline DMac

• 1
  • Sprzęt: ASUS MyPal A636N + 2 x 2 GB Kingston
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 13, 2007, 10:48:29 »
Również mam problem z AM4.1 na Acerze N50Pr., instalacja się powiodła i wszystko było ok do momentu włączenia odbiornika BT (Navibe GB732), wtedy zaczynają się schody: kompletny zwis, migotanie podświetlenia ekranu i co gorsza nie pomaga SR - konieczny jest HR ! Jeszcze trochę i zacznę rzucać sprzętem o ścianę (choć raczej należałoby rzucać AutoMapą).

Naturalnie AM3xx i 4.01 działały bez problemów ("trójka" wprawdzie wieszała się w W-wie - pomogło przeniesienie mapy na kartę CF, do stabilności 4.01 nie mam żadnych uwag).
 A teraz się porobiło...

Mam taki sam sprzet jak Ty i ten sam objaw przy podlaczaniu sie do GPSa na Bluetooth :(
Kolega dal mi zeby mu zainstalowac bo myslal ze cos zle robi a tu jednak wychodzi na to ze blad jest po stronie mapy :(

*

Offline Piotr - sq2frv

• **
  • 106
  • Bydgoszcz
  • Sprzęt: BLOW 70iBT
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 13, 2007, 11:39:36 »
Widzę, że faktycznie znowu coś skopali, a już było tak dobrze.
Zaraz się zmobilizuję, opiszę problem i prześlę do suportu AM

wysłane.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2007, 14:23:45 wysłana przez Piotr - sq2frv »

*

Offline wyszynski

• 30
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 13, 2007, 15:54:50 »
Kolego MietasM opisz swój przypadek supportowi AutoMapy. Ja koresponduję z nimi już trzeci dzień i dalej nic. Wykonałem proponowane przez serwis testy ale to też nic nie pomogło. Nie próbowałem instalować programu na karcie CF. Problem z tego co się orientuję dotyczy tylko karty SD, bez względu na jej pojemność i format plików FAT lub FAT32. U mnie poprzednia wersja 4.01 działa bez problemu a najnowsza niestety nie chce. Czekam niecierpliwie na poprawkę. 

*

Offline MietasM

• 272
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 14, 2007, 09:27:39 »
Kolego MietasM opisz swój przypadek supportowi AutoMapy. Ja koresponduję z nimi już trzeci dzień i dalej nic. Wykonałem proponowane przez serwis testy ale to też nic nie pomogło. Nie próbowałem instalować programu na karcie CF. Problem z tego co się orientuję dotyczy tylko karty SD, bez względu na jej pojemność i format plików FAT lub FAT32. U mnie poprzednia wersja 4.01 działa bez problemu a najnowsza niestety nie chce. Czekam niecierpliwie na poprawkę. 

Problem wysłałem do supportu już we wtorek. Też czekam na poprawkę. Na razie AM działa stabilnie na karcie CF więc bardzo mi się nie spieszy.

*

Offline Tomko

• 330
  • Sprzęt: XdaExec, Omnia, BB Bold.
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 14, 2007, 10:52:09 »
U mnie, na Xda Exec z WM 6.0 po zmianie na v4.1 pojawił się problem z brakiem pamięci.  Na prostej trasie Wisłostrada (wysokość Starego Miasta) do Wilanowa 3 razy wywaliło mi komunikat typu  "Za mało pamięci ,zamknij inne programy - działała tylko AM4.1 - fakt że po ponownym uruchomieniu nawigacja była kontynuowana "z marszu" - ale jest to trochę irytujące.
Broń - To prawo wolnego człowieka, nie przywilej nadany przez urzędnika.