Jednak mimo wszystko śmiem twierdzić, że taki "optymalizm" to lekkie przegięcie 
Tylko, że tutaj jest również pole do popisu dla Ciebie. W ustawieniach możesz sobie optymalizować
trasę optymalną jako albo szybszą albo krótszą w zależności od upodobań 
I tu się zgodzę ... Ale przeciętny użytkownik, który panicznie będzie się bał grzebać w ustawieniach korzystał będzie z "optymalizmu" jaki zafundował mu defaultowo producent, a na tej trasie, będzie za to klął pod niebiosa

P.S.
Czy mnie się tylko wydaje, czy nie ma plików aktualizacyjnych do AM 4.1, i trza ssać całą wersję ? Ja pociągnąłem sobie bez problemu 1,38 GB w 30 min ... ale jeśli nie ma aktualizacyjnych - to wielka wtopa po stronie AM
Napisane: Wrzesień 10, 2007, 19:01:10
WIesz, do "żółtych" dróg nic nie mam zupełnie, ale w tym przypadku ...
Musiszię zdecydować czy nie masz 'nic zupełnie' czy może jednak ...
Nie mam nic , dopóki są dobre. Na tamtym odcinku w życiu nie wybrałbym żółtych, nawet wiedząc o giga korku w Jarosławiu

W routingu nie może być mowy o 'tych przypadkach' routingiem rządzą reguły, algorytmy i kategoryzacja
a nie zbiory 'tych przypadków'.
Jeśli AM prowadziła trasę szybką tą trasą, to był to błąd, ale tego jak prowadzi teraz
w żadnym razie nie można nazwać śmiesznym, czy lekkim przegięciem.
Błąd byłby np. wtedy gdyby jakiś znaczący odcinek tej drogi był drogą podrzędną/lokalną/gruntową
a AM nadal prowadziłaby tamtędy trasę, albo miała ją oznaczoną jako droga wojewódzka (żółta).
I powrarzam ostatni raz, jeśli jakaś droga nie spełnia kryterium klasy dróg, do której jest zaliczona
to nie jest wina programu nawigacyjnego, tylko drogowców/samorządów, czy innych organów
odpowiedzialnych za utrzymanie dróg i/lub/oraz organu, który tak, a nie inaczej tę drogę sklasyfikował.
W pełni przyklaskuję temu co mówisz ... Jednak o tej zasadzie, że twórcy AM kierują się tylko i wyłącznie numerkami dróg nie zważając na ich stan, zaczynasz myśleć jak o )(*&^% kiedy pojedziesz taką "optymalną trasą"

.
Gdyby jeszcze AM była "inteligentna" i np miała możliwość nagrywania opinii użytkownika, to po przeprowadzeniu Cie przez taką trasę raz, zliczałaby wszystkie wulgaryzmy, które padły ok 40 cm za kierownicą - i po przekroczeniu np 100 na dystansie 2 km nigdy więcej nie prowadziłaby Cię tą trasą ...

OK, kończe "swoje zastrzeżenia" i wycofuję główne zarzuty - bo rzeczywiście poprawili sprawę tak, że już w szybkiej trasie AM nie wali krzakami na dystansie Łańcut-Przemyśl

]