AM 4.0 - wyznaczanie tras, czyli jedna wielka fuszerka

• 533 Odpowiedzi
  • 121662 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
AM 4.0 - wyznaczanie tras, czyli jedna wielka fuszerka
« dnia: Maj 01, 2007, 10:44:32 »
Zauważyłem spore różnice w wyznaczaniu tras w stosunku do wersji 3.9.7 z mapami W. Trasy są przeważnie dłuższe, a czasami wręcz nielogiczne. Np. trasa Łódź-Ustka poprowadziła mnie przez... Darłowo, a więc zakreśliła ogromną pętlę na Pomorzu zupełnie bez sensu. Co ciekawe tej pętli nie było widać na podglądzie całej trasy ale dopiero kiedy ją dokładnie w powiększeniu prześledziłem gdyż zastanowiła mnie jej długość – bez mała 600 km!

Kilka innych, dobrze znanych mi osobiście tras z poprzedniej wersji na większe odległości i z  pewnością „czwórka” podaje teraz wartości większe niż były w „trójce” i większe niż są w rzeczywistości.

Jutro czeka mnie kilka setek po Polsce – zobaczymy jak „czwórka” sprawdzi się w praniu  :P
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2007, 17:50:13 wysłana przez emisiu »

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
Odp: AM 4.0 - wyznaczanie tras
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 01, 2007, 12:15:04 »
W ustawieniach wyznaczania tras przesuń sobie suwak "prędkość wyznaczania" na 'wolno' i będzie ok.
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 01, 2007, 15:20:23 »
W ustawieniach wyznaczania tras przesuń sobie suwak "prędkość wyznaczania" na 'wolno' i będzie ok.

Zmieniłem, nie wiele to pomogło - choć teraz są nieco inne to jednak nadal trasy są tak samo dziwacznie wytyczane, z niepojętym dla mnie wojażem po naszym Pomorzu  ???

Dużo bardziej trasę optymalnie wyznacza 3.9.x, iGo czy TT - o 50 km krótsza  :o

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 01, 2007, 15:45:44 »
Zgadzam sie u mnie też wyznacza trase z kosmosu w porownaniu z 3.9.7
pozdrawiam
bolo

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 01, 2007, 16:11:14 »
Zgadzam sie u mnie też wyznacza trase z kosmosu w porownaniu z 3.9.7

Sprawdziłem dla pewności na innym PDA (kuzyna) - to samo. Sprawdziłem przy rożnych ustawieniach suwaków wyliczania tras - podobnie, niewiele to zmienia. Trasa krótka Łódź-Ustka jest dłuższa od optymalnej i dłuższa od szybkiej z wersji 3.9.x  :o

Trasa szybka jest o prawie 100km dłuższa niż szybka z wersji 3.9.x (mapy w wersji W)  :o

A jak sie popatrzy na końcówki tych tras (bliżej Ustki) to widać jak absurdalnie są wytyczany - to właśnie w końcowej części dokładane jest te kilkadziesiąt kilometrów - chyba po to żeby sobie pozwiedzać  :P

Nie chcę zło wieszczyć, ale biada podróżnym co sie z AM4 wybierają w dłuższą trasę - mogą przeżyć naprawdę niemiłe rozczarowanie jak sobie wytyczonej trasy dokładnie przed wyjazdem nie obejrzą.

Tak czy inaczej coś z tą debiutującą "Czwórką" jest mocno nie tak.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 01, 2007, 16:54:08 »
To jakaś popierdółka a nie wyznaczanie tras. Mam 3 programy, na IGO Warszawa-Łódź 143 km (z Ursynowa do Piotrkowskiej), Na TomTom to samo, a na AM 177km  :o :o :o . Dwa pierwsze programy z trasy katowickiej prowadzą mnie na drogę 72 aż do Łodzi , a AM każe jechać dalej do jakiejś drogi chyba 713 - tragedia . AM chyba przyda mi się tak jak dotychczas wtedy, gdy pozostałe programy wysiadały w jakiejś malutkiej miejscowości i na mapie była biała plama, na AM mogłem dojechać w koncowej fazie trasy do celu - nic poza tym. Poprawiła się znacząco szybkosc przeliczania tras ale co z tego jak trasy sa nielogicznie wyznaczane i przez to są dłuższe , a miało być tak pięknie -  wywiady, kwiaty i wizyty w zakładach pracy, a tak to IGO rules  ;D
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2007, 17:39:59 wysłana przez Treker »

*

Offline irass

• 18
Odp: AM 4.0 - wyznaczanie tras, czyli jedna wielka fuszerka
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 01, 2007, 18:21:00 »
Ja ustawilem trase na 30km i jak bym nie zmienil z krotkiej czy szybkiej zawsze wyznacza identycznie. zobaczymy jak w praktyce sie bedzie sprawowac , przydala by sie jakas instrukcja co jaka opcja robi

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 01, 2007, 18:52:37 »
To jakaś popierdółka a nie wyznaczanie tras. Mam 3 programy, na IGO Warszawa-Łódź 143 km (z Ursynowa do Piotrkowskiej), Na TomTom to samo, a na AM 177km  :o :o :o . Dwa pierwsze programy z trasy katowickiej prowadzą mnie na drogę 72 aż do Łodzi , a AM każe jechać dalej do jakiejś drogi chyba 713 - tragedia . AM chyba przyda mi się tak jak dotychczas wtedy, gdy pozostałe programy wysiadały w jakiejś malutkiej miejscowości i na mapie była biała plama, na AM mogłem dojechać w koncowej fazie trasy do celu - nic poza tym. Poprawiła się znacząco szybkosc przeliczania tras ale co z tego jak trasy sa nielogicznie wyznaczane i przez to są dłuższe , a miało być tak pięknie -  wywiady, kwiaty i wizyty w zakładach pracy, a tak to IGO rules  ;D

aby samemu nie wyjść na popierdółkę ustaw wysnacznie trasy (wolne) tak na marginesie ursynow-piotrkowska wolne =2s, oraz w parametrach drogi omijaj lokalne a trasa o ktorej piszesz wyniesie 133 km

pozdrawiam
M

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 01, 2007, 19:04:49 »
Marcel ja wchodzę w Menu - Ustawienia - Trasy , szybkość obliczania trasy ustawiam na max w lewo czyli "Mała" (u mnie nie widzę "wolna") oraz mam zaznaczona autokorekte i pomijaj drogi o klasie "Miejska lokalna"  i nadal z ulicy KEN na Ursynowie mam do Piotrkowskiej w Łodzi 171 km. Czy w dobrych miejscach pozmieniałem ustawienia ? Ni jak nie udaje mi sie uzyskać 133 km (skręcając w Rawie Mazowieckiej na drogę 72, oczywiście ręcznie skręcając bo program w ogóle tam nie dopuszcza z automatu).
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2007, 19:31:39 wysłana przez Treker »

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 01, 2007, 19:05:19 »
Wszystko fajnie, wielkie hura. Tak sobie czytam i czytam o tym nowym cudzie i mnie zastanawia jedno. Po co komplikować ustawienia? Żeby program wyznaczał trasę normalnie to ja mam w nim coś ustawić i jeszcze coś zmienić, a może sobie go przeprogramować !
Nie wiem jak to jest naprawdę bo nie używam ale z tego co czytam to jak dlamnie kicha. Po co są możliwe w ogóle ustawienia trasy która jest bez sensu...
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 01, 2007, 19:14:59 »
Ja ustawilem trase na 30km i jak bym nie zmienil z krotkiej czy szybkiej zawsze wyznacza identycznie. zobaczymy jak w praktyce sie bedzie sprawowac , przydala by sie jakas instrukcja co jaka opcja robi

No..., ale najlepsze jest to że trasa krótka potrafi być sporo dłuższa od optymalnej - już kilka tras takich wyznaczyła mi cudowna "Czwóreczka"  ;D  ;D  ;D

A ustawienia suwaka szybkości na minimum tylko czasami daje inną trasę (czasem dłuższe, czasem krótszą), ale częstokroć nie zmienia to niczego.

*

Offline marcel

• 829
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 01, 2007, 19:47:20 »
powiem tak. kiedys czytalem że jeden Niemiec wjechal samochodem do jeziora bo tak poprowadził go program :)

nie wiem jak Wy ale ja patrzę (robiąc dużo km) gdzie mam jechać :) zawsze można wprowadzić korektę, ważne że trwa to superszybko , nie jak w 3.9

awracając do pytania

KEN jest długa piotrkowska także  zależy skąd  i dokąd ustawiasz

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 01, 2007, 19:53:54 »
Tak Marcel tu masz rację , ja znam trasę do Łodzi, więc sam naniosłem korektę i jest okey, tylko szkoda, że musiałem ją nanosić, bo wersja poprzednia 3.9.7 od razu wyznaczyła mi trasę prawidłowo. Teraz zauważyłem jeszcze jedną ciekawostkę, w poprzedniej wersji mogłem wyszukać adres w Krakowie Św.Gertrudy 26 , w obecnej wersji mam tę ulicę , ale numeru domu już nie mogę wybrać, natomiast na samej mapie ten numer domu jest i mogę go rysikiem tapnąć jako koniec trasy. Nie wiem dlaczego tak jest, może znowu coś muszę przekonfigurować aby było ok  ???

Pozdrawiam

*

Offline marcel

• 829
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 01, 2007, 19:56:31 »
ale masz rację jest jakiś błąd z 1 miejsca trasa 160km i nico innego 133, trzeba zgosić

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 01, 2007, 20:00:29 »
Ja myślę Marcel, że nie trzeba zgłaszać bo pracownicy AutoMapy z pewnością na 100% na bieżącą obserwują dziś nasze forum. Mam nadzieję, że sprawdzą to co tu wypisujemy  :)

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 01, 2007, 20:01:04 »

KEN jest długa piotrkowska także  zależy skąd  i dokąd ustawiasz

Nie jest długa piotrkowska aż 40 kilometrów  ;D

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 01, 2007, 20:05:02 »
Teraz zauważyłem jeszcze jedną ciekawostkę, w poprzedniej wersji mogłem wyszukać adres w Krakowie Św.Gertrudy 26 , w obecnej wersji mam tę ulicę , ale numeru domu już nie mogę wybrać, natomiast na samej mapie ten numer domu jest i mogę go rysikiem tapnąć jako koniec trasy. Nie wiem dlaczego tak jest, może znowu coś muszę przekonfigurować aby było ok  ???

Pozdrawiam
Zgłaszałem takie błędy w czasie betatestów, o braku przyporządkowania niektórych adresów do konkretnych ulic - te co zgłosiłem poprawili.
Cóż zgłoś problem :(

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 01, 2007, 20:06:35 »
Z wyznaczaniem trasy jest coś nie tak, zobaczcie: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=66075.msg437037#msg437037

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 01, 2007, 20:14:55 »
Teraz zauważyłem jeszcze jedną ciekawostkę, w poprzedniej wersji mogłem wyszukać adres w Krakowie Św.Gertrudy 26 , w obecnej wersji mam tę ulicę , ale numeru domu już nie mogę wybrać, natomiast na samej mapie ten numer domu jest i mogę go rysikiem tapnąć jako koniec trasy.

Tak, ja też to zauważyłem w kilku miastach - wcześniej była numeracja na danej ulicy a teraz albo jej w ogóle nie ma, albo jest tylko że nie da się normalnie skorzystać.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 01, 2007, 20:37:38 »
Ja podejrzewam, że za chwilę ta instalka z oficjalnej strony zniknie na jakiś czas . Zauważcie, że na głównej stronie automapy śladu nie ma o nowym programie (o starej aktualizacji map jest info !!!) . Czuję, że oni to wypuścili na moment, czyli jesteśmy teraz takim jakby masowym beta testerem. Zobaczą, że nie jest dobrze i niedługo program wycofają, poprawią i wypuszczą ponownie, ale juz informacją na swojej głownej stronie. Ja gdybym był szefem w tej firmie to bym to zrobił jak najszybciej. Co sądzicie o mojej teorii ?
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2007, 20:47:56 wysłana przez Treker »

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 01, 2007, 21:07:58 »
Ja podejrzewam, że za chwilę ta instalka z oficjalnej strony zniknie na jakiś czas . Zauważcie, że na głównej stronie automapy śladu nie ma o nowym programie (o starej aktualizacji map jest info !!!) . Czuję, że oni to wypuścili na moment, czyli jesteśmy teraz takim jakby masowym beta testerem. Zobaczą, że nie jest dobrze i niedługo program wycofają, poprawią i wypuszczą ponownie, ale juz informacją na swojej głownej stronie. Ja gdybym był szefem w tej firmie to bym to zrobił jak najszybciej. Co sądzicie o mojej teorii ?
Oni po prostu wiedzą że cierpliwość wam się kończy i puścili niedorobiony bubel żeby zrobić trochę szumu że "...HURA JUŻ JEST... NARESZCIE, JAKA ONA ŚLICZNIUTKA I JAK ŚMIGA..." i jak widać poniekąd im sie udało.
Dwa lata obietnic i nadal bajzel...

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 01, 2007, 21:16:58 »
Ja próbowałem wyznaczyć trasę Łódź-Ustka. Zauważyłem, że nawet na "krótkiej" AM4 usiłuje za wszelką cenę ominąć odcinek Bytów-Słupsk (coś tam musi jej nie pasować) i prowadzi na wielką okrętkę (zamiast normalnie przez Chojnice, Bytów, Słupsk - tak zawsze jeździłem) nadrabiając dobrze ponad 50km. Aby jechać tak jak zawsze muszę na siłę wyznaczać punkty "przez". Dodam, że bez żadnych ceregieli dokładnie taką trasę jaką znam od zawsze wyznacza iGO.

Teorię o masowym beta-teście (lub RC3) też już wcześniej wysnułem. Oficjalne info o nowej wersji na stronie głównej pojawi się jak nowy produkt trafi na półki (na razie trafił co najwyżej do wyposzczonych użytkowników 3.x)

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 01, 2007, 21:25:33 »
Witam
Dzisiaj ściągnąłem 4.0.0 (chyba 323 czy jakos tak), zainstalowałem, zarejestrowałem, odpaliłem...
Interfejs dosyć dziwny, mniej intuicyjnie dochodzę do wielu opcji, które znam z poprzednich wersji. Pewnie przyzwyczaje się.
Zgodze się z którymś z kolegów, że ta wersja na stronie jest jedną wielką podpuchą. Na głównej stronie nic nie ma, nadal do pobrania w normalnym trybie poprzednie wersje. 4.0 wchodzi przez drzwi kuchenne.....Pewnie po to, żebyśmy testowali produkt w wersji 0.0.0.0 :)

Ciekawostka, o której już czytałem na tym forum. Zarejestrowałem produkt, AM pozwoliła mi używać wersję 4.0. Problem polega na tym, że nie posiadam aktualnej, ważnej subskrypcji....Skończyła się dni temu kilka :) I taką też informację uzyskuję na stronie AM, kiedy sprawdzam ważność swojej licencji....Pewnie mimo wszystko mam być testerem wersji prawie finalnej....

Odnośnie wyznaczania trasy. W wersji poprzedniej AM robiła błąd przy zjeździe z drogi 7 w Miłomłynie. Nowa 4.0 zjazd wyznaczyła poprawnie....ale tylko za pierwszym razem :) Trasę skasowałem, wyznaczyłem kilka innych, znowu skasowałem. Wróciłem do Miłomłyna, znowu ta sama trasa i jakież zdziwienie...Droga wygląda inaczej, niestety zupełnie nielogicznie :( Nie udało mi się namówić AM do wyznaczenia trasy jak za pierwszym razem. A opcji żadnych nie zmieniałem....Do bani z takim programem. Dobrze, że wersja poprzednia AM nadal jest zainstalowana i działa poprawnie....Do 4.0 zaufania chwilowo nie mam.

Jescze jedna uwaga. Uruchomienie 4.0 wywołuje w moim palmtopie komunikat systemowy o działaniu Irdy  :o Sprawdzałem o co chodzi i wygląda na to, że AM 4.0 ingeruje w jakiś dziwny sposób w mój system operacyjny...Mam nadzieję, że wkrótce będzie poprawka i zapomnę o tym kłopotliwym komunikacie (wraca kilkakrotnie).W poprzedniej wersji AM nic takiego się nie dzieje i nigdy nie działo.

Pozdrawiam

*

Offline literat

• 428
  • Sprzęt: Obecnie na etapie poszukiwań
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 01, 2007, 21:34:37 »
Też mi się wydaje że jest niestety skopane wyznacznie tras. Jechałem dzisiaj z Zielonej Góry do Szklarskiej Poręby (oraz powrót), za każdym razem trasa została wyznaczona w inny sposób (dojazd i powrót) chociaż była ona pomiędzy tymi samymi punktami. Trasa została wyznaczona irracjonalnie, częste zjazdy z głównej trasy aby nie wiadomo po co za chwilę wrócić na tą samą trasę :( Oprócz tego często zdażało mi się że niebieski ślad wyznaczonej trasy po prostu znikał aby po kilku kilometrach nagle wrócić (przez te kilka kilometrów pokazywał drogę w normalnym kolorze nie jak po wyznaczeniu trasy). Mapki rzeczywiście chodzą szybko ale jednak cos jest nie tak :(

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 01, 2007, 22:22:03 »
Ja próbowałem wyznaczyć trasę Łódź-Ustka. Zauważyłem, że nawet na "krótkiej" AM4 usiłuje za wszelką cenę ominąć odcinek Bytów-Słupsk (coś tam musi jej nie pasować) i prowadzi na wielką okrętkę (zamiast normalnie przez Chojnice, Bytów, Słupsk - tak zawsze jeździłem) nadrabiając dobrze ponad 50km. Aby jechać tak jak zawsze muszę na siłę wyznaczać punkty "przez". Dodam, że bez żadnych ceregieli dokładnie taką trasę jaką znam od zawsze wyznacza iGO.

Teorię o masowym beta-teście (lub RC3) też już wcześniej wysnułem. Oficjalne info o nowej wersji na stronie głównej pojawi się jak nowy produkt trafi na półki (na razie trafił co najwyżej do wyposzczonych użytkowników 3.x)

Tak na prawdę to problem jest chyba gdzieś w mapie Słupska - algorytm za wszelką cenę go omija prowadząc z Łodzi do Ustki przez Darłowo  :o

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 01, 2007, 23:13:13 »
Tak na prawdę to problem jest chyba gdzieś w mapie Słupska - algorytm za wszelką cenę go omija prowadząc z Łodzi do Ustki przez Darłowo  :o

No nie do końca tak jest, bo na trasie szybkiej z przejechaniem się autostradą do Poznania zbacza jeszcze bardziej na zachód niż Darłowo. Szkoda że nie mam wersji na Europę bo coś czuję że jak bym jechał do Ustki z Krakowa to trasa szybka byłaby z pewnością przez Berlin  ;D
Napisane: Maj 01, 2007, 22:43:07
I jeszcze jedna zagwozdka: otóż zauważyłem że ta sama (jakaś tam) trasa, przy tych samych ustawieniach jest wytyczana inaczej za pierwszym razem a inaczej za drugim, trzecim i kolejnymi. Przy czym nie udaje się w żaden sposób zmusić później programu do wytyczenia trasy w pierwotny sposób.

Z pobieżnej analizy wynika że to pierwsze wytyczenie potrafi być bardziej optymalne niż te kolejne  ???

*

Offline Gufer-posepny

• **
  • 195
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 01, 2007, 23:22:49 »
Te znikanie niebieskiej kreski czyli wyznaczonej trasy to znam z bety już . AM 4 jak zauważyłem rozpoczyna po jakimś czasie nową rekalkualcję trasy i przeważnie wykonywała prawidłowo . Jak się dział techniczny AM wkurzy to przerzuci algorytm z 3.9.7 . Tylko co z szybkością wtedy ? Mam wrażenie że Panowie tak namieszali ze sami już pogubili się :)
Navroad 350

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 01, 2007, 23:23:16 »
Zapewne jeszcze w tym miesiącu czeka nas pierwsza aktualizacja AM4 ...

Jeszcze nie sprawdzałem bo się ściąga, ale z tego co tu piszecie wynika,
że nie zdążyli poprawić tego błędu w algorytmie.
Błąd polega na tym, że przy długich trasach (gdzie długa = ~120km lub więcej)
Algorytm przestaje dostrzegać drogi o kategoriach niższych niż droga krajowa/wojewódzka

Tymczasowe rozwiązanie to wstawienie punktów przelotowych, tak żeby odległości między
kolejnymi punktami były mniejsze niż 120km, wtedy trasy wyznaczane są prawidłowo.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ererce

• **
  • 175
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 01, 2007, 23:27:42 »
Skusili z tą wersją. Wyznaczanie tras, które działało inaczej w wersji RC2 działa identycznie w wersji produkcyjnej.
Trasa Piaseczno - Toruń zbacza na Marynarską i dalej Żwirki, Jerozolimskie zamiast jechac dalej Al. Niepodległości.
Trasa Żelazna w Wawie do Piaseczno prowadzi pod wiaduktem przy skrzyżowaniu z Dol. Służewiecką zamiast wiaduktem...

Błędów jest więcej. Chyba odpuścili sobie ustawianie kategorii tras...

*

Offline Tomko

• 330
  • Sprzęt: XdaExec, Omnia, BB Bold.
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 01, 2007, 23:47:16 »
Akurat Puławska do Piaseczna idzie pod wiaduktem; wjazd z Puławskiej na wiadukt prowadzi w lewo, w stronę Sikorskiego- KEN i Rosoła ( co kto lubi)  :)
Broń - To prawo wolnego człowieka, nie przywilej nadany przez urzędnika.