AUTOMAPA 4.0 - Jest już Wersja Komercyjna. Wszystko na jej temat.

• 292 Odpowiedzi
  • 74853 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: AUTOMAPA 4.0 - Jest już Wersja Komercyjna. Wszystko na jej temat.
« Odpowiedź #210 dnia: Kwiecień 30, 2007, 23:00:50 »
Ja nie mogę nawet ściągnąć. Pasek postępu stoi na 0% od dwóch godzin...  >:( :( :'(

No... udało się, ale musiałem to zrobić na moim Mac'u (chyba mam coś skopane z Windozą). Swoją drogą to nie wiem czemu Mac OS jest tak mało popularny...
Ale wracając do Automapy:

Za:
- szybka;
- małe wymagania pamięci (nie muszę już resetować PPC);
- ładniejsza od 3.9.x;
- automatycznie włącza/wyłącza Bluetooth;
- cały program na karcie (nie pakuje nic do RAMu);

Przeciw:
- obsługa nadal do bani (małe ikony), ale może Autorzy chcą mnie zniechęcić do obsługi programu w trakcie jazdy...;
- wyszukiwanie punktu na mapie jest niepotrzebnie schowane gdzieś w "submenu", ale to akurat kwestia przyzwyczajenia.

Błędy:
- po włączeniu demo trasy i po próbach dalszej "zabawy" program kontynuuje prezentację trasy, nawet po skasowaniu trasy (!);

Swoją drogą to dobrze byłoby móc dobrać szybkość tej prezentacji.

Idę bawić się dalej.

« Odpowiedź #211 dnia: Kwiecień 30, 2007, 23:03:05 »

Ktoś (chyba z betatesterów) wspominał, że da się wyłączyć komunikat powitalny (bez specjalnych zabiegów) - jeśli się komuś udało to BARDZO proszę o info jak to zrobić.

menu-ustawienia-komunikaty-zakładka 2-dźwięk powitalny (odznaczyć)

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #212 dnia: Kwiecień 30, 2007, 23:46:01 »
Na moim mda compact 2 automapa 4 po prostu smiga. Ponad 9000 poi nie robi na niej wrazenia, co nie bylo takie oczywiste przy 3.9.7.1.

Przy takiej ilości POI nie dziwię się, że Ci śmiga (sic) Ja na 3.9.7.1 mam przeszło 100 tys. i nie narzekam na prędkość.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #213 dnia: Maj 01, 2007, 00:23:38 »
U mnie taka ciekawostka: W czasie instalacji AM4  activsync oświadczył że nie może zsynchronizować pocketa i się wyłączył (strzałeczki na szaro)  mimo tego instalacja zakończona pomyślnie ??? (czy ktoś też tak miał ?). Wygląda tak jakby activsysc nie był potrzebny   AM4 do instalacji (a może jest potrzebny tylko żeby instalator zauważył pocketa)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline damian44

• 13
  • Sprzęt: MIO 550, AM 3.9, 4.0
« Odpowiedź #214 dnia: Maj 01, 2007, 07:51:52 »
Faktycznie mapa pracuje lepiej, ale całość jakoś dziwnie kojarzy mi się z TT. 
Czyżby brak inwencji?
Poprawiono algorytmy wyszukiwania dróg - sprawdziłem wyszukiwanie w 3.  9 i  4.  0 - jest lepiej (a może nawet dobrze). 
Dziwi mnie tylko, dlaczego po zainstalowaniu wszystkich polskich lektorów, do wyboru mam tylko Marzenę i.  .  . 
.  .  .   Marzenę - wybór naprawdę imponujący. 
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2007, 07:57:12 wysłana przez damian44 »

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
« Odpowiedź #215 dnia: Maj 01, 2007, 08:06:20 »
Uff, te 111MB ciągnęło się ponad 4 godziny, ale poszło i działa.

Punkty ulubione, ostatnio odzwiedzane itd., można łatwo skopiować z wersji Beta nadgrywając odpowiednie pliki w katalogu Setting Files.

Miłe jest to, że zapamiętane drogi *.tam z wersji 3.9 otwierają się i działają w wersji AM4. Sam mam kilka takich specjalnych "ścieżek" z użyciem lokalnych objazdów wiecznych korków i to się przydaje. Czasem za cenę kilku kilometrów oszczędzam pół godziny.

*

Offline Kociak

• 32
    • Rodowód rodziny Koteras, Pawelec, Grabarek
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #216 dnia: Maj 01, 2007, 08:06:52 »
Dziwi mnie tylko, dlaczego po zainstalowaniu wszystkich polskich lektorów, do wyboru mam tylko Marzenę i.  .  . 
.  .  .   Marzenę - wybór naprawdę imponujący. 

Coś skopałeś. Ja zainstalowałem wszystkie głosy i wszystkie są dostępne.

Dla mnie problemem jest brak podziału swoich ulubionych punktów, wszystko zostało wrzucone do jednego worka
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2007, 08:09:24 wysłana przez Kociak »

*

Offline stwf

• *
  • 81
  • Sprzęt: A716, BT GPS
« Odpowiedź #217 dnia: Maj 01, 2007, 09:23:44 »
Szkoda, że automatycznie nie kopiuje się punktów użytkownika z wersji 3.xxx. Zatem dobrze, że nie formatowałem karty! Teraz albo coś wymyślę, albo ręcznie będę przerzucał....
Wrażenie AM4 sprawia dobre, mapy są czytelniejsze i dokładniejsze (wiele przysiółków ma swe nazwy). Brak opisu funkcji i możliwości (zgłaszany już na forum) jest denerwujący. Nie mam czasu ani też ochoty rozpracowywać wszystkich możliwości sam. Chciałbym przeczytać spis treści instrukcji, wybrać parę punktów, a resztę zostawić pasjonatom.....
Cena upgrade dla mapy Europy jest dla mnie za wysoka.... pozostanę chyba dalej przy moim staruszku TT3.
A mnie się marzy kurna chata........

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #218 dnia: Maj 01, 2007, 09:54:37 »
Największe wrażenie zrobiło na mnie zużycie pamięci. Zaledwie 8MB. I pięknie zwalnia zasoby po zakończeniu pracy.
Poprzednia wersja marnie sobie z tym radziła.

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
« Odpowiedź #219 dnia: Maj 01, 2007, 09:55:53 »
Jest dobrze  ;D
AM4.0 ładnie zainstalowała się zarówno na pockecie jak i na PC. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne - być może wolałbym nieco bardziej kontrastowe skórki ale na to przyjdzie jeszcze czas. Na szczegółowe oceny też jeszcze za wcześnie, trzeba przejechać trochę km żeby mieć podstawę do komentarzy.

Ale na razie jest bardzo OK.

Natomiast inna sprawa mocno mnie wczoraj zadziwiła - o 0:30 w nocy napisałem krótkiego maila do supportu AM na temat odblokowania licencji TPC.
O 1:15 dostałem odpowiedź i konto było odblokowane!

Była to najszybsza reakcja supportu z jaką miałem w życiu do czynienia :D

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #220 dnia: Maj 01, 2007, 10:26:49 »
Szkoda, że automatycznie nie kopiuje się punktów użytkownika z wersji 3.xxx. Zatem dobrze, że nie formatowałem karty! Teraz albo coś wymyślę, albo ręcznie będę przerzucał....
Mozna zaimportować ze starego pliku.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #221 dnia: Maj 01, 2007, 10:42:03 »
Gdzie zgłaszać błędy finalnej 4.0....czy przez formularz betatestów czy mailem do supportu?
ISTQB Certified Tester

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #222 dnia: Maj 01, 2007, 10:42:20 »
Zastanawia mnie dlaczego jest kompletna cisza na stronie głównej AM. Czyżby użytkownicy posiadający legalnie 3.x byli potraktowani jako testerzy pierwszej oficjalnej wersji ? Poza tym, może jest tak, że nie chcą wywołać przeciążenia serwerów/łącz nagłym rzutem userów do ściągania i chcą aby info o AM 4.0 rozchodziło się powoli pocztą pantoflową ?
Domyślam się, że strona główna AM się zmieni dopiero gdy pierwsze wersje pudełkowe dla nowych klientów trafią do punktów sprzedaży/dystrybutorów.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #223 dnia: Maj 01, 2007, 10:43:55 »
Mam pytanie, sciagnalem z mobilne.net fotoradary.uam  z ikonką . Jak to wrzucić do nowej automapy 4.0 ?

Pozdrawiam

« Odpowiedź #224 dnia: Maj 01, 2007, 10:44:13 »
Witam
a sprawdźcie proszę z Krakowa ulica bieżanowska do tenczynka (małopolskie) jak wyliczy  3.9.7 robiła to przez aleje i w miarę sensowne to jest natomiast 4.0 (optymalna) robi to prawie przez nowa hutę  to jest chyba 9 km więcej. Druga rzecz jaka mi sie nie podoba chyba, ze da sie to przestawić gdzieś to jest wejście w kolejne manu jak sie da X albo anuluj to wychodzi do mapy a nie do poziomu wyższego menu.
pozdrawiam
bolo

*

Offline rafal66

• *
  • 96
  • Sprzęt: HTC Sensation Z710e + Acer Iconia Tab A500 (16)
« Odpowiedź #225 dnia: Maj 01, 2007, 11:06:55 »
tedimanolo - dzięki za pomoc.  Szukałem tam i nie wiem jak mogłem wcześniej nie zauważyć tej pozycji  :-[

Mam już pierwsze uwagi techniczne do nowej 4. 0.  Co prawda dopiero po jeździe po mieście (dziś pierwsza trasa) ale zawsze.
Przykładowa trasa w w-wie: start dowolny punkt na al.  niepodległości, koniec na skrzyżowaniu KEN i wąwozowej.
Trasę ładnie wyznacza wiaduktem w stronę doliny służewieckiej ("3" kazała jechać do następnego wiaduktu) ale jest i minus.
Kiedy zbliżam się do wiaduktu sekwencja komunikatów powinna wyglądać tak:
trzymaj się prawego pasa - trzymaj się prawego pasa a potem lewego - trzymaj się lewego pasa - skręć w lewo
a słyszymy ;)
trzymaj się lewego pasa - trzymaj się lewego pasa a potem lewego - trzymaj się lewego pasa - skręć w lewo
Ponowię testy jutro, ale jeśli ktoś by tamtędy jechał to może spróbuje potwierdzić moje spostrzeżenia.

I jeszcze jedno - 3 automatycznie wykryła port GPS, 4 szukała na porcie nr. . . .  999  :o
po ręcznym ustawieniu na 9 (dobrze, że nie odinstalowało "3" to szybko sprawdziłem sobie jak jest tam) od razu perfekcyjnie złapała sygnał i jest ok.
Ogólnie utrzymuje bardzo dobrą ocenę tego softu :)

pozdr.

R.

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
« Odpowiedź #226 dnia: Maj 01, 2007, 11:08:14 »
Zastanawia mnie dlaczego jest kompletna cisza na stronie głównej AM.
A czym sie tu chwalić.2 lata spóźnienia.
Witam
a sprawdźcie proszę z Krakowa ulica bieżanowska do tenczynka (małopolskie) jak wyliczy  3.9.7 robiła to przez aleje i w miarę sensowne to jest natomiast 4.0 (optymalna) robi to prawie przez nowa hutę  to jest chyba 9 km więcej. Druga rzecz jaka mi sie nie podoba chyba, ze da sie to przestawić gdzieś to jest wejście w kolejne manu jak sie da X albo anuluj to wychodzi do mapy a nie do poziomu wyższego menu.
pozdrawiam
bolo
Właśnie zauważyłem to w wersjach RC1 i RC2.AM 4 ma dziwny algorytm wyznaczania tras.Raz jest to porównywalne z Am 3.x.xi powiedzmy iGO -jest dobrze, a innym razem zupełnie niezrozumiale wyznaczona droga.
Po cholerę tyle opcji tras.Szybka i krótka.Koniec.
A tak to sobie mieszamy w ustawieniach i głowie czy aby może.....
Gdzie przycisk do ustawień "Domyśnych"
AM4 zbudowana dla zaawansowanych użytkowników nawigacji.
A zauważcie,może zauważyliście,że będąc np w Chorwacji wiele"dziadków" czyt. emerytów ma w swoich wozach nawigacje.
Ciekawe jak poradziłby sobie polski emeryt z AM4 , mając ją pierwszy raz w ręku.

Pozdrawiam - Jarek

« Odpowiedź #227 dnia: Maj 01, 2007, 12:00:48 »

« Odpowiedź #228 dnia: Maj 01, 2007, 12:24:00 »
Zobaczcie to:
http://www.abcdata.pl/produkt.asp?pid=C6250239

Oczekiwany termin dostawy: 11 maja 2007 r.

Michał.

Tu http://www.palmtopy.pl/?p0=6&p1=16&o=982 piszą, że już jest dostępna w wersji elektronicznej.

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
    • http://www.slawekzdun.webpark.pl
  • Sprzęt: Mio 168, Loox N560
« Odpowiedź #229 dnia: Maj 01, 2007, 12:28:48 »
Oglądam tą tak długo wyczekiwaną AM 4.0 i mam wątpliwości czy przedłużę licencję... Taka uładniona i ulepszona 3.x z widokiem 3D i (na szczęście) zdecydowanie poprawioną szybkością działania. Jakiś czas temu miałem okazję pobawić się iGO i chyba się przesiądę... Mapy może lepsze nie są ale dla mnie wystarczające. Jednak wygoda obsługi dużo lepsza w iGO. Liczyłem, że AM podobnie jak TT (nie miałem okazji bezpośrednio ale słyszałem) i iGO pójdą w kierunku uproszczonej obsługi tak, żeby wszystko można było robić palcem a nie rysikiem ale się przeliczyłem. Pobawię się jeszcze ale ma wrażenie, że AM ledwie dosięga konkurencji a po takim czasie poświęconym na opracowanie powinna ją znacznie wyprzedzać.
kolega KPI sobie?  - no ja mam chyba jakieś nienormalne palce albo kolega - ja tam od zawsze obsługiwałem AM palcem i nie sprawiało mi to problemu i nie sprawia a konkurencja o takim widoku 3D może pomarzyć bo dla mnie 3D w TT i Desti do przedpotopowe 3D
Napisane: Maj 01, 2007, 12:24:34
też mam E7 i żadnych problemów nie było ani kiedyś ani dzisiaj, co do godzinnego testowania to wkurza mnie żółta strzałka skrętu  :) wi.ekszych problemów nie zauważyłem, testowanie programowania tras na sucho błyskawiczne. Może będzie jeszcze lepiej toż to dopiero 2007.1 (..2..3..4..5..6..7) itd. Pozdrawiam
mnie bardziej denerwuje komunikat - zawróć w lewo
Gdyby każdy zgadzał się ze mną wtedy wszyscy mieliby rację.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #230 dnia: Maj 01, 2007, 12:55:55 »
Zobaczcie to:

Michał.
Wynika z tego, że w pudełku przyjdzie wadliwy produkt...
Zobaczcie.... trasa z Bydgoszczy na Warszawskie Bemowo.
Ostatni odcinek trasy wygląda tak:

A teraz ten sam odcinek tylko, że punkt startowy nie jest ok. 250km oddalony ale ok 10km od celu podróży:

Obie trasy to trasa krótka.
Nasuwa się pytanie czemu w pierwszym przypadku jest to "kolano" ... jest ewidentny błąd aplikacji powodujący wydłużenie trasy o ok 5km.

Sprawdziłem to podstawiając do AM4.0 final mapy z RC2 i jest to samo z czego wynika, że błąd tkwi w aplikacji....

Pozdrav

PS: na obrazkach nie widać dróg, którymi jedzie w drugim obrazku bowiem w celu zobrazowania problemu i pokazania większego obszaru ustawiłem oddalenie ale zapewniam, że są to normalne ulice.
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2007, 13:00:22 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #231 dnia: Maj 01, 2007, 13:04:46 »
 AutoMapa w wersji 4.0 nawet przypadła mi do gustu a sam program jest dosyć szybki. Za wcześnie się wypowiadać, trzeba testować w terenie. Twórcy AM mogli by jeszcze popracować nad szczegółowością polskich wsi.  Tam również od dawna są nazwy ulic a wioski w ostatnim okresie bardzo się rozrastają. Zwracam no to uwagę, gdyż ostatnio testowałem AutoPilota a tam sprawa wygląda o wiele lepiej, że aż miło. Pozdrawiam.

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #232 dnia: Maj 01, 2007, 13:25:15 »
Zobaczcie to:

Michał.
Wynika z tego, że w pudełku przyjdzie wadliwy produkt...
Zobaczcie.... trasa z Bydgoszczy na Warszawskie Bemowo.
Ostatni odcinek trasy wygląda tak:

A teraz ten sam odcinek tylko, że punkt startowy nie jest ok. 250km oddalony ale ok 10km od celu podróży:

Obie trasy to trasa krótka.
Nasuwa się pytanie czemu w pierwszym przypadku jest to "kolano" ... jest ewidentny błąd aplikacji powodujący wydłużenie trasy o ok 5km.

Sprawdziłem to podstawiając do AM4.0 final mapy z RC2 i jest to samo z czego wynika, że błąd tkwi w aplikacji....

Pozdrav

PS: na obrazkach nie widać dróg, którymi jedzie w drugim obrazku bowiem w celu zobrazowania problemu i pokazania większego obszaru ustawiłem oddalenie ale zapewniam, że są to normalne ulice.

Miałem to samo w RC2  na kilku trasach i problem im zgłaszałem ale widać zbyt póżno żeby zdążyli poprawić
dla przykładu trasa OPOLE - RADOMSKO sprawdzcie jak was poprowadzi w okolicy LUBLIŃCA i przez CZĘSTOCHOWĘ  a potem wyznaczcie trasę gdzie start będzie gdzieś na 10-15 km przed LUBLIŃCEM
pozdrowienia

« Odpowiedź #233 dnia: Maj 01, 2007, 13:44:48 »
Zaimportowałem POI ze starego pliku i jest OK...
Ale jak dołożyć ikony i dźwięki??

Potem do synchronizacji użyłem starego pliku i go zaimportowałem i wszystko działa.

Gdzie znajdę jakąkolwiek instrukcję obsługi AM?

*

Offline damian44

• 13
  • Sprzęt: MIO 550, AM 3.9, 4.0
« Odpowiedź #234 dnia: Maj 01, 2007, 14:00:41 »
Dokładnie tak jak po staremu - wrzucić ikonki do Icons i dzięki do Voices, pamiętając, żeby nazwy plików zgadzały sie nazwami kategorii. 

« Odpowiedź #235 dnia: Maj 01, 2007, 14:12:17 »
Dokładnie tak jak po staremu - wrzucić ikonki do Icons i dzięki do Voices, pamiętając, żeby nazwy plików zgadzały sie nazwami kategorii. 

Zgadza się, ale aby zobaczyć nowe ikonki, trzeba "odświeżyć" program, czyli zamknąć go i otworzyć ponownie. I wszystko gra.  :) Przynajmniej u mnie tak było ...  :P

Ciekawe kiedy odpali nowy AmPoiSync?

*

Offline brand

• **
  • 129
    • http://berzerk.pl
  • Sprzęt: asus p750 | eten x500 - juz nigdy wiecej etena | mda compact 2 - bez gsm | AM 5.0.7
« Odpowiedź #236 dnia: Maj 01, 2007, 14:35:20 »
Jest dobrze  ;D
AM4.0 ładnie zainstalowała się zarówno na pockecie jak i na PC.
Jednoczesnie na tej samej licencji? Ja najpierw instalowalem na pda, po przeczytaniu twojego posta chcialem zainstalowac na laptopie i napisalo mo ze klucz juz jest uzywany na innym urzadzeniu.

*

Offline magii

• **
  • 213
« Odpowiedź #237 dnia: Maj 01, 2007, 14:42:14 »
Kupił może ktoś wersję na Europę ? Jakie wrażenia ? POI, szczególnie fotoradary są udostępnione ? Jakie kraje ?

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #238 dnia: Maj 01, 2007, 14:42:45 »
Oglądam tą tak długo wyczekiwaną AM 4.0 i mam wątpliwości czy przedłużę licencję... Taka uładniona i ulepszona 3.x z widokiem 3D i (na szczęście) zdecydowanie poprawioną szybkością działania. Jakiś czas temu miałem okazję pobawić się iGO i chyba się przesiądę... Mapy może lepsze nie są ale dla mnie wystarczające. Jednak wygoda obsługi dużo lepsza w iGO. Liczyłem, że AM podobnie jak TT (nie miałem okazji bezpośrednio ale słyszałem) i iGO pójdą w kierunku uproszczonej obsługi tak, żeby wszystko można było robić palcem a nie rysikiem ale się przeliczyłem. Pobawię się jeszcze ale ma wrażenie, że AM ledwie dosięga konkurencji a po takim czasie poświęconym na opracowanie powinna ją znacznie wyprzedzać.
kolega KPI sobie?  - no ja mam chyba jakieś nienormalne palce albo kolega - ja tam od zawsze obsługiwałem AM palcem i nie sprawiało mi to problemu i nie sprawia a konkurencja o takim widoku 3D może pomarzyć bo dla mnie 3D w TT i Desti do przedpotopowe 3D
Napisane: Maj 01, 2007, 12:24:34
też mam E7 i żadnych problemów nie było ani kiedyś ani dzisiaj, co do godzinnego testowania to wkurza mnie żółta strzałka skrętu  :) wi.ekszych problemów nie zauważyłem, testowanie programowania tras na sucho błyskawiczne. Może będzie jeszcze lepiej toż to dopiero 2007.1 (..2..3..4..5..6..7) itd. Pozdrawiam
mnie bardziej denerwuje komunikat - zawróć w lewo

Nie pisałem o TT i Destinatorze - nie miałem z nimi do czynienia na żywo (o TT tylko słyszałem od kolegów którzy mieli do czynienia z AM i TT i mówili, że TT dużo łatwiej się obsługuje bez rysika). Natomiast z iGO tak i dla mnie jest jednak dużo wygodniejszy w obsłudze niż AM4, tryb 3D wygląda b. podobnie (powiedziałbym nawet, że w iGO powiewające chorągiewki z punktami trasy dodają sporo bajernego realizmu ;) ). Szczerze mówiąc gdybym dziś miał wybrać między AM4 i iGO to wybrałbym chyba jednak iGO. Póki co jednak do listopada mam ważną licencję na AM więc jedziemy po staremu :) Potem pomyślimy co dalej. Zarówno AM jak i iGO mogą wymyślić coś nowego (iGO w wersji 8 to zdaje się będzie miał nawet rzeźbę terenu a nie tylko płaski 3D).

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
« Odpowiedź #239 dnia: Maj 01, 2007, 16:25:52 »
Jednoczesnie na tej samej licencji? Ja najpierw instalowalem na pda, po przeczytaniu twojego posta chcialem zainstalowac na laptopie i napisalo mo ze klucz juz jest uzywany na innym urzadzeniu.

Prawidłowo napisało - niestety na razie nie ma możliwości jednoczesnej instalacji na tej samej licencji.
Dobrze że nie zacząłeś instalacji od laptopa...  ;D