4 - ka dostępna - WASZE WRAŻENIA

• 156 Odpowiedzi
  • 46240 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
  • Sprzęt: LOOX 720 + GNS 5843
Odp: 4 - ka dostępna - WASZE WRAŻENIA
« Odpowiedź #120 dnia: Maj 12, 2007, 10:49:29 »

...

A tak swoją drogą ... wszystkie dodychczas opisywane babole dotyczą mapy Polski ...
A może by ktoś, (może Piotr - bo ma IGO i AM EU?) porobił jakieś testy na trasach po Europie, porównał i podrzucił wyniki?
W szczególności o ile dłuższe (ile razy ;D) wychodzą trasy z AM (byle nie na podstawie tylko jednej trasy).

Coś w tym jest.

Przejechałem na RC1 i RC2 około 10000 km w Niemczech, Austrii i Beneluxie bez większych sensacji. To nie znaczy, że nie było żadnych błędów map. Jak AM pisała, były to mapy starsze, które mogły zawierać parę błędów.

Dramat zaczynał się, kiedy wybrałem się do Polski.

- Przejścia granicznego Forst/Olszyna na A4 wcale nie było, tzn. nie było możliwości zmuszenia RC2 do przejechania autostradą z D do PL.
- Przejście graniczne z Ahlbeck do Swinoujscia jest zamknięte dla ruchu kołowego. RC2 ale również AM4 prowadzi bezpośrednio przez to przejście.
- Dramat z RC2 zaczął się na dobre w PL. Nie opisuję, bo już wystarczająco często opisany.

AM4 EU zainstalowałem dopiero wczoraj wieczorem. I tu Bania. Podczas gdy RC1 i RC2 chodziły bardzo płynnie i szybko, AM 4 EU jest bardzo wolna i po paru minutach zabawy pamięć mojego LOOXa 720 (60 MB wolne) nie wystarcza. W terenie będę mógł pojeździć dopiero jutro.

A teraz próbuję na nowo sformatować kartę pamięci. żeby AM 4 przyspieszyć.

Mój wniosek (na razie z zachowania RC1 i RC2) jest, że AM 4 ma algorytmy, które dobrze sobie radzą z atrybutami map TeleAtlas, a gorzej z originalną mapą Polski AutoMapy. To oznacza, że atrybuty mapy Polski muszą zostać dopasowane/uzupełnione do wymogów algorytmów AM 4.
Pozdrawiam PeDeA

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
« Odpowiedź #121 dnia: Maj 12, 2007, 16:49:28 »
...
 I tu Bania. Podczas gdy RC1 i RC2 chodziły bardzo płynnie i szybko, AM 4 EU jest bardzo wolna i po paru minutach zabawy pamięć mojego LOOXa 720 (60 MB wolne) nie wystarcza. W terenie będę mógł pojeździć dopiero jutro.

A teraz próbuję na nowo sformatować kartę pamięci. żeby AM 4 przyspieszyć.

...

Formatowanie karty pamięci zdziałało cuda. Po przeniesieniu mapy Europy na na nowo sformatowaną kartę pamięci AM 4 EU działa bardzo dobrze !!!
Pozdrawiam PeDeA

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #122 dnia: Maj 12, 2007, 20:14:45 »
ok... to spróbujcie wyznaczyć trasa z placu Opery w Paryżu do Warszawy lub.... nie da się... coś skitrana jest mapa  bo z 80% miejsc w Paryza nie da się wyznaczyć trasy do Warszawy

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #123 dnia: Maj 13, 2007, 00:46:47 »
Zauważyliście koledzy że AM4 jakoś gorzej gada z GPS-em niż 3.9.7 ?
Najpierw zauważyłem że dłużej łapie fixa ale pomyślałem że to złudzenie (zakażdym razem inny układ satelitów a różnice nieznaczne)
a dzisiaj (opss to już wczoraj) siedziałem sobie w pokoju i bawiłem się pocketem i tak: włączam AM4  po chwili złapał i zgubił ,złapał i zgubił ,złapał i zgubił  (fix)  i tak cały czas .OK w środku domu ma prawo,  włączam AM3.9.7  łapie i trzyma cały czas .Sprawdziłem parę razy na zmianę 4  i  3.9.7 .  Tak naprawdę nie ma to znaczenia (w samochodzie nie gubi mi  fixa )  ale.....
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
« Odpowiedź #124 dnia: Maj 13, 2007, 00:51:54 »
ok... to spróbujcie wyznaczyć trasa z placu Opery w Paryżu do Warszawy lub.... nie da się... coś skitrana jest mapa  bo z 80% miejsc w Paryza nie da się wyznaczyć trasy do Warszawy

Pozdrav

Wyznaczyłem trasę z Placu Opery 1 w Paryżu na Mokotów w W-Wie. Nie ma żadnego problemu. Wyznaczanie tej trasy trwa jednak około 2 minut.
Pozdrawiam PeDeA

*

Offline kajacek

• **
  • 168
  • Sprzęt: MODECOM Freeway MX2 + Automapa Europe 6.8.1
« Odpowiedź #125 dnia: Maj 13, 2007, 07:06:56 »
Mam pytanie - gdzie w nowej A4 ustawia się parametry dla jazdy samochodem??? Kilka dni temu znalazłem to przypadkowo, ale potem sformatowałem kartę i zainstalowałem A4 od nowa i teraz za cholerę nie mogę na to trafić... >:(

Chodzi mi o te ustawienia, gdzie m. in. ustawia się zużycie paliwa, częstotliwość postojów itp...

*

Offline stwf

• *
  • 81
  • Sprzęt: A716, BT GPS
« Odpowiedź #126 dnia: Maj 13, 2007, 08:09:28 »
Mam pytanie - gdzie w nowej A4 ustawia się parametry dla jazdy samochodem??? Kilka dni temu znalazłem to przypadkowo, ale potem sformatowałem kartę i zainstalowałem A4 od nowa i teraz za cholerę nie mogę na to trafić... >:(

Chodzi mi o te ustawienia, gdzie m. in. ustawia się zużycie paliwa, częstotliwość postojów itp...

Ustawienia -> trasy

Co do moich odczuć i wrażeń:
Pozytywy:
- szybkość
- mniej gadatliwa
- czytelność map

Negatywy:
- zbyt wiele dróg gminnych, asfaltowych od lat, traktowana jest jak drogi gruntowe - nie prowadzi tam nawigacja. Zdjęcie blokady na klasę dróg powoduje trasy dla transporterów pływających....
- zbyt małe litery na mapie z nazwami miejscowości. Dla mnie nieczytelne.
- niezbyt czytelny pasek górny (pilota)
- zbyt długo pilot nakazuje powrót (po zjechaniu z trasy) a nie wyznacza trasy "w przód". Sądzę, że po trzecim komunikacie winno być pytanie o trasę alternatywną, lub wprost wyznaczenie takiej trasy.

A tak ogólnie: DOBRZE JEST!! ;D ;D ;D
A mnie się marzy kurna chata........

*

Offline Piotr1

• *
  • 75
  • Sprzęt: PDA i-mate, i900 Omnia
« Odpowiedź #127 dnia: Maj 13, 2007, 08:26:33 »
Zaptaszkuj: "Czytaj w oddzielnym wątku" w Ustawienia-GPS-2 zakładka.
Ja mam podobne problemy, dodatkowo po ok.. 100- 120 km gubi fix'a, by po kilkudziesięciu km ponownie złapać. Po włączeniu AM naprzemian łapie fix'a i komunikuje o słabym sygnale, kiedy w Informacjach GPS widzi min. 6 satelitów na poziomie ok. 40 %. Sygnał w takiej sytuacji to 0D, w porywach 2D

*

Offline oksok1

• 278
  • Sprzęt: Samsung S7, Pentagram 3106
« Odpowiedź #128 dnia: Maj 13, 2007, 08:54:06 »
Tez to zauwazylem, ze 4.0 gorzej wspolpracuje z GPS-em i fixa lapie po ok. 20 sek., podczas gdy w. 3.9.7 fix byl juz po 7 sek.! Tez odnioslem wrazenie ze 4.0 czesciej zrywa polaczenie co widac gdy wlaczylem "zapis trasy".Ale glowy za to nie dam, bo za malo prob wykonano.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #129 dnia: Maj 13, 2007, 17:30:32 »
Zaptaszkuj: "Czytaj w oddzielnym wątku" w Ustawienia-GPS-2 zakładka.
Ja mam podobne problemy, dodatkowo po ok.. 100- 120 km gubi fix'a, by po kilkudziesięciu km ponownie złapać. Po włączeniu AM naprzemian łapie fix'a i komunikuje o słabym sygnale, kiedy w Informacjach GPS widzi min. 6 satelitów na poziomie ok. 40 %. Sygnał w takiej sytuacji to 0D, w porywach 2D
No niestety to co opisywałem było robione z "zaptaszkowanym "  "Czytaj w oddzielnym wątku"
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #130 dnia: Maj 13, 2007, 18:03:55 »
Trasy, fakt, liczy dziwacznie, ale problemów z odbiornikiem GPS nie sprawiła mi nawet najmniejszych.
Piszę o AutoMapie 4.0 :)

« Odpowiedź #131 dnia: Maj 13, 2007, 20:14:50 »
No to jesteśmy testerami.  Ciekawe czy producenci wyciągnął z tego wnioski.  Swoją 4-kę przetestowałem.  W sumie jej prędkość mi zainponowała, ale interfajs pozostawia wiele do życzenia. 
Jeżeli mogą prosić budowniczych mapy to - nie zmieniajcie ani kroju, ani wielkości dotychczasowej czcionki oraz kolorystyki menu.  Chociaż plastycznie wydaje się to uzasadnione, to prowadzenie pojazdu przy tak słabej czytelości dyskwalifikuje ten program. 
Wiem (bo juz dłubałem) ze mozna sobie samemu konfigurowac te właściwości, ale nie zamierzam tego czynić w sposób tak amatorski jako posiadacz legalnego produktu.  Tę parametryzację zostawiam po stronie producenta.
Jednym słowem program dobry, oprawa plastyczna NIE. 

*

Offline Piotr1

• *
  • 75
  • Sprzęt: PDA i-mate, i900 Omnia
« Odpowiedź #132 dnia: Maj 13, 2007, 20:45:38 »
No niestety to co opisywałem było robione z "zaptaszkowanym "  "Czytaj w oddzielnym wątku"
Poradziłem Ci to, co support AM. U siebie jeszcze tego nie sprawdziłem, zrobię to jutro i pojutrze. Jeżeli nie pomoże u mnie, zobaczymy, co odpowiedzą w AM.
Faktem jest, że moje subiektywne odczucie jest takie jak Twoje- "zapotrzebowanie" na sygnał GPS jest jakby duże
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2007, 20:47:56 wysłana przez Piotr1 »

« Odpowiedź #133 dnia: Maj 13, 2007, 21:42:29 »
Jeszcze jedna rzecz - drobna ale denerwująca.
Niepotrzebnie ten fajny migający punkt na mapie z wersji 9. x został zastąpiony wielką i nieczytelną strzałką.
Przy oddaleniu nie widać precyzyjnej lokalizacji na mapie.  Da się to jakoś zmienić samemu, czy znowu temat do poprawki dla AM teamu?

« Odpowiedź #134 dnia: Maj 13, 2007, 21:49:02 »
Ja mam pytanie.  Czy mozecie mi sprawdzic czy w Rzeszowie zostalo dodane ROndo im.  Jana Pawła II?? Albo gdzie moge to sprawdzic?

Pozdrawiam.

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #135 dnia: Maj 13, 2007, 22:16:48 »
Ja mam pytanie.  Czy mozecie mi sprawdzic czy w Rzeszowie zostalo dodane ROndo im.  Jana Pawła II?? Albo gdzie moge to sprawdzic?

Pozdrawiam.
Nie wygląda na rondo:

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #136 dnia: Maj 13, 2007, 22:37:54 »
Dokładnie. Nacywa się plac a wygląda na ślepą uliczkę
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

« Odpowiedź #137 dnia: Maj 13, 2007, 23:22:13 »
Dzieki za szybka odpowiedz ale nie o to miejsce mi chodzilo ;]

Chodzi mi dokladnie o to skrzyzowanie ulic Marszałkowskiej z Lubelska i Warszawska w v3 wyglada to tak:

ogru. neostrada. pl/sk. jpg

Moglibyscie mi pokazac jak to jest w v4?

Wiem ze to tu wyglada jak rondo ale rondem nie jest ;]
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2007, 23:26:51 wysłana przez Ogru »

*

Offline kajacek

• **
  • 168
« Odpowiedź #138 dnia: Maj 13, 2007, 23:26:06 »
Jeszcze jedno pytanko do bardziej otrzaskanych z A4 - do czego służą "Kontakty" w A4 i jak tam można coś wpisać??

Po kliknięciu uruchamia się menu wyszukiwania kontaktóo i nic nie może znaleźć...

*

Dżeju

« Odpowiedź #139 dnia: Maj 13, 2007, 23:31:19 »
Jeszcze jedno pytanko do bardziej otrzaskanych z A4 - do czego służą "Kontakty" w A4 i jak tam można coś wpisać??
AM pobiera dane adresowe z kontaktów wpisanych w PDA. Jeśli dane współgrają np. z Outlookiem, to działa to bez problemu - po kliknięciu w kontakty, otwiera  się okno z listą dostępnych kontaktów, do których można nawigować - to coś w tym stylu, jak jedź do: "dom"

*

Offline kajacek

• **
  • 168
« Odpowiedź #140 dnia: Maj 13, 2007, 23:52:18 »
AM pobiera dane adresowe z kontaktów wpisanych w PDA. Jeśli dane współgrają np. z Outlookiem, to działa to bez problemu - po kliknięciu w kontakty, otwiera  się okno z listą dostępnych kontaktów, do których można nawigować - to coś w tym stylu, jak jedź do: "dom"

Dzięki za odpowiedź :)

*

Offline stefanfedak

• 2
  • Sprzęt: Mio A201
« Odpowiedź #141 dnia: Maj 14, 2007, 10:49:57 »
Witam !
Czy Automapa 4. 0 ostrzega o przekroczeniu dozwolonej prędkości (patrz iGo), jeżeli tak, to gdzie to ustawić ?
Pozdrawiam: Steve

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #142 dnia: Maj 14, 2007, 11:00:52 »
Ostrzega, ale nie o przekroczeniu dozwolonej, tylko 'bezpiecznej' - tak jest nazwana w programie.
Niestety jest to prędkość statyczna - definiowana 'ręcznie' w ustawieniach, czyli w sumie jest to taki mało przydatny bajer
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline stefanfedak

• 2
  • Sprzęt: Mio A201
« Odpowiedź #143 dnia: Maj 14, 2007, 11:07:40 »
Wielkie dzięki.  Faktycznie na autostradzie miałem komunikat "ZWOLNIJ".
Pozdrowienia: Steve

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #144 dnia: Maj 14, 2007, 12:28:52 »

Pozdrav

Wyznaczyłem trasę z Placu Opery 1 w Paryżu na Mokotów w W-Wie. Nie ma żadnego problemu. Wyznaczanie tej trasy trwa jednak około 2 minut.
To spróbuj wyznaczyć trase z Placu Opery nr1 w Paryżu do Warszawy ul Wrocławska 21 - u mnie zatrzymuje się  na 5% i nie wyznacza trasy (nawet 10 minut czekałem i nic więcej)....
Kilka razy instalowałem AM Europe i za każdym razem to samo....

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2007, 12:38:19 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #145 dnia: Maj 14, 2007, 21:39:27 »
Ostrzega, ale nie o przekroczeniu dozwolonej, tylko 'bezpiecznej' - tak jest nazwana w programie.
Niestety jest to prędkość statyczna - definiowana 'ręcznie' w ustawieniach, czyli w sumie jest to taki mało przydatny bajer
Jak to mało przydatny, czuję się jakbym jechał z żoną. Ona też zawsze "zwolnij".

Przepraszam za OT ale nie mogłem się powstrzymać :).

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #146 dnia: Maj 14, 2007, 23:54:40 »
A możesz żonę ustawić na 150km/h?  :o :D
A poza tym, Bartek, jak chcesz zastąpić żonę w samochodzie, to lepiej się nadaje AutoPilot z nową wersją  plików dźwiękowych ...  ;D
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
    • http://www.slawekzdun.webpark.pl
  • Sprzęt: Mio 168, Loox N560
« Odpowiedź #147 dnia: Maj 22, 2007, 20:03:17 »

Pozdrawiam.
Spoko jest rondo o które pytasz.
Gdyby każdy zgadzał się ze mną wtedy wszyscy mieliby rację.

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #148 dnia: Maj 24, 2007, 11:29:54 »

Pozdrawiam.
Spoko jest rondo o które pytasz.

A jak żeś znalazł to rondo? Ja jak wpisze "jana pawła" to znajduje tylko plac, który defacto wygląda jak ulica. Jak wpisze rondo to występują trzy "Dmowskiego" , "Pakosława" , "Pobitno".

Sprawdziłem jeszcze skrzyżowanie ulic Warszawskiej, Lubelskiej i Marszałkowskiej. I... jest rondo tylko że sie nie nazywa ;)
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2007, 11:36:12 wysłana przez RadaRes »
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline makgajwer718

• **
  • 106
« Odpowiedź #149 dnia: Maj 24, 2007, 13:16:54 »
Tez to zauwazylem, ze 4.0 gorzej wspolpracuje z GPS-em i fixa lapie po ok. 20 sek., podczas gdy w. 3.9.7 fix byl juz po 7 sek.! Tez odnioslem wrazenie ze 4.0 czesciej zrywa polaczenie co widac gdy wlaczylem "zapis trasy".Ale glowy za to nie dam, bo za malo prob wykonano.
To prawda praktycznie codziennie uzywam 4-ki od czasu pojawienia sie czyli bedzie to juz 4 tydzien i stwierdzam to samo. Np.: zimny start z 3-ka nastepowal max. do 1 min a w przypadku wylaczenia na jakis czas np. wizyta u klienta/spotkanie itp. lapanie sygnalu GPS praktycznie natychmiast t.j. w przeciagu parunastu sekund (uzywam b. dobrego odbiornika Socket, z ktorym nigdy nie mialem zadnych problemow) W przypadku 4-ki zimny start nastepuje po ok. 2-nawet 5 minutach i stwerdzam, ze dosc zesto zrywa polaczenie i nie jest to wina mojego dobiornika ani ustawien systemowych programu (probowalem roznych i zawsze to samo) Efekt jest taki, ze jak musze szybko wyruszyc w trase, nie spod domu lecz z jakiegos m-sca, ktorego nie znam i nie mam czasu na czekanie to zawsze uzywam sterej wersji AM.