4 - ka dostępna - WASZE WRAŻENIA

• 156 Odpowiedzi
  • 46307 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jarek_wt

• 27
  • Sprzęt: Loox n560 + SD 1 GB + AM 4.1 EU
Odp: 4 - ka dostępna - WASZE WRAŻENIA
« Odpowiedź #30 dnia: Maj 02, 2007, 19:52:04 »
Rewolucją byłby nie widok 3D ale możlwość wyboru widoku mapa papierowa/satelitarna, wprowadzenie poziomic (lub w inny sposób) informacji o rzeźbie terenu , max powiększenie - odwzorowanie jak w sztabówce - i nade wszystko AKTUALIZACJE wszystkich dróg, dróżek, mostków itp.

Tak, tak
Zapomniełaś jeszcze wymienić funkcję kompasu ( z prawdziwego zdarzenia ) oraz tzw. profilu trasy - to są akurat rzeczy nieodzowne w turystyce pieszej lub rowerowej.
Tyle że Automapa jak sama nazwa wskazuje jest przeznaczona jako pomoc przy podróży samochodem a nie turystyce pieszej, czy też nawet rowerowej, choćby z tego powodu że palmtot jest bardzo delikatnym urządzeniem i warunkach terenowych miałby małe sznase na przetwanie choćby deszczu, nie mówiąc już o iście ekspresowym zużyciu akumulatora.
Do takich celów są stosowne modele Garmina, które posiadają to co proponujesz i o wiele, wiele więcej - tyle że zupełnie nie sprawdzają się przy jeździe samochodem, raz tytułem testu spróbowałem i dziękuję. Natomiast doskonale sprawdzają sie w turystyce pieszej, mają wręcz pancerną obudowę, są doskonale uszczelnione i ( ciekwostka )- nie toną w wodzie tylko unoszą się antenka do góry :)
Jarecki

*

Offline makgajwer718

• **
  • 106
« Odpowiedź #31 dnia: Maj 03, 2007, 15:57:03 »
Od 2 dni testuje na razie w domu lecz juz po dlugim weekendzie wybiore sie w trase i wtedy sprawdze w "praniu"
Moje pierwsze wrazenia:
(+)
- szybkosc dzialania; chociaz mam dosc szybki sprzet i z 3-ka nie narzekalem
- odnajdywanie poi na trasie i w poblizu
- wyznaczanie trasy do punktow/adresow zapisanych w kontaktach
- szybkie wyznaczanie trasy do dom/praca
(-)
- malo intuicyjne menu
- po wyszukaniun jakiegos poi aby zobaczyc szczegoly trzeba najpierw wyswietlic go na mapie aby zobaczyc opis, ktory pojawia sie w ramce; w 3-ce bylo podmenu "szczegoly"
- brak instrukcji/opisu

Po za tym generalnie 4 oceniam dobrze, chociaz z 3 nie mialem zadnych problemow jedynie brakowalo mi pare opcji (glownie wyszukiwania poi na trasie), ktore teraz 4 ma. Niestety trzeba samemu dojsc do tego co oznacza zielona i czarna kreska przy wyszukiwanym poi. Ta pierwsza oznacza, ze punkt jest na trasie po prawej stronie czyli zgodnie z Twoim kier. jazdy a czarna, ze jest po przeciwnej stronie.
Moja rada: w opcjach ustawienia/inne zwiekszyc suwakiem wielkosc pamieci na poi do 2,5 2 MB wtedy wyszukiwanie, sortowanie poi odbywa sie znacznie szybciej. Ciekawe, ze w 3-ce moje poi (ok. 11 tys. punktow) t.j. plik ma ponad 4 MB a po zaimportowaniu go do 4-ki ma tylko 1,1, MB.
Czekam jedynie na to abym mogl za pomoca AMPOISync zasysac nowe poi. Na razie zostawilem stara wersje automapy i po zsynchronizowaniu poi recznie importuje ten plik do 4-ki.

*

Jinks

« Odpowiedź #32 dnia: Maj 03, 2007, 18:09:01 »
trzeba najpierw wyswietlic go na mapie aby zobaczyc opis, ktory pojawia sie w ramce; w 3-ce bylo podmenu "szczegoly"
U mnie te opisy sa jakies żałośnie krótkie-tylko nazwa. W 3 były szczegółowe-nr. telefonów,czy np. w danej knajpie można płacić kartą,czy jest parking,czy mogą tam zajrzeć osoby niepełnosprawne. Można było po znalezieniu hotelu sprawdzić numer-zadzwonić i zarezerwowac pokój,a teraz co?
a może da sie to jakos rozwinąć?

*

Offline irass

• 18
« Odpowiedź #33 dnia: Maj 03, 2007, 18:14:36 »
Bylem we Wroclawiu miasto calkowiecie obce dla mnie wiec ufalem calkowicie am 4 i jestem zadowolony ani razu sie nie pomylila i 3d bardzo pomocne 2d nadaje sie tylko to wyznaczania lub szukania jakiegos adresu ale podczas jazdy 3d wspaniala sprawa te zolte strzalki rowniez pomagaja mniej sie gubie w 3d niz 2d. tylko stresuje mnie to ze po wyswietleniu poi mapa wskakuje na 2d az do nastepnego manewru recznie guzikiem przelanczalem na 3d. Moze jest jakas opcja zeby wylaczyc 2d wczasie jazdy jescze nie dosszedlem do tego. Sumujac jestez zadowolony i jezdzi mnie sie duzo latwiej.

*

Offline Meach

• *
  • 66
« Odpowiedź #34 dnia: Maj 03, 2007, 18:30:39 »
a mnie ciekawi czy wreszcie mogę wyznaczyć trasę na PC wgrać do poceta i wio?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #35 dnia: Maj 03, 2007, 21:48:40 »
Możesz, mapy PC/PPC są teraz te same, ale wciąż niestety musisz mieć 2 licencje ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #36 dnia: Maj 03, 2007, 22:54:14 »
Ja tylko powiem, ze wyznaczanie trasy chodzi o wiele szybciej niz RC i Beta

*

Offline 14zero

• **
  • 139
  • Sprzęt: Mio P550 i  Mio 168
« Odpowiedź #37 dnia: Maj 04, 2007, 14:23:25 »
Dzisiaj pierwsze testy automapy 4 w terenie i wg. mnie za mały jest kokpit pilota - trzeba sie mocniej wpatrywać w ekran niż poprzednio. Wg. mnie w IGO jest to dużo lepiej rozwiązane.
Reszta to tak jakby kalka IGO hmmm ??? przynajmniej takie pierwsze wrażenie... ;)

*

Offline Josh69

• 39
  • Sprzęt: HP IPAQ Travel Companion RX5970; TT6, AM.4
« Odpowiedź #38 dnia: Maj 04, 2007, 14:26:36 »
Może nie ten wątek, ale na stronie do pobrania jest wersja 4.0; zaś w dziale pomocy technicznej - tam gdzie
wybiera się tematy - jest v.4.0.4 - ki grzyb  ???

Możesz podać link ?

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #39 dnia: Maj 04, 2007, 14:31:33 »
To jest w dziale zgłoszeń,
ale nie widzę powodu do afery tam jest 4.0 4
a nie 4.0.4 po prostu wprowadzili jakieś oznaczenie wewnętrzne i tyle.

*

Offline Metus

• *
  • 69
  • Sprzęt: ETEN m700
« Odpowiedź #40 dnia: Maj 04, 2007, 15:19:37 »
dziś nareszcie mogłem więcej pojeździć..  mam 4 uwagi co do nowej AM..

może na początek (zanim zaczne narzekać) powiem, że dla mnie nie było żadnego problemu z obliczaniem trasy.. żadnego zbaczania z kursu, błędy które były w mapach 3,9,7 są poprawione.. szyko i sprawnie.. 3D spisuje się naprawdę nieźle..

teraz do rzeczy... muszę ponarzekać trochę..

1) w trójce w pilocie pokazywał m.in odległość do końca trasy.. ile km pozostało do przejechania aby osiągnąć cel podróży.. tutaj tego nie widze... dla mnie była to bardzo ważna opcja.. brak tego "drobiazgu" jest wielką niedogodnością

2) czytelność pilota.. czy mogę gdzieś zagłosować aby pilot z AM3.x.x powrócił na stanowisko? był super czytelny i miał wszystko..  w AM 4 jest za mały, nie czytelny.. i jakieś bzdury pokazuje.. po co mo jakieś tam kropki.. zresztą nawet nie wiem co oznaczają.. (mam na myśli te w kształcie zegarów w prawym rogu pilota)

3) prędkośc którą jadę.. jest tak umiejscowiona, że jest całkowicie nie czytelne..  jeśli tego nie poprawią.. jest to zbędna opcja.. bo nie czytelna.. chciałbym aby była. Rzadko ale czasem się przydaje.

4) przesówanie mapy rysykiem podczas jazdy i włączonego śledzenia.. tego mi brakuje... przesówać mapę można tylko jak jest wyłączony odbiornik GPS. Jak GPS pracuje i włączone jest śledzenie.. pzresunąć mapy nie da sie.. chyba, że nie umiem..

reszta to zdecydowanie na plus. No może menu mało intuicyjne ale można się przyzwyczaić.

posiadam Eten m700 gdzie wyświetlacz mam o ile dobrze pamiętam 2,7" więc wszystko jest małe.. ale w AM 4 jest okropnie małe!!

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #41 dnia: Maj 04, 2007, 15:25:15 »
Ad. 1. Pokazuje odległość do końca trasy pod kropkami z sygnałem GPS.
Ad. 2. Chyba masz włączony pilot w wersji minimalnej: Menu > Ustawienia > Interfejs > 4 zakładka
Dodane:
Ad. 4 Nie ma potrzeby wyłączania GPS aby przesuwać mapę, wystarczy wyłączyć Nawiguj - po kliknięciu w mapę w trakcie nawigacji.
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2007, 15:35:01 wysłana przez igab »

*

Offline Metus

• *
  • 69
« Odpowiedź #42 dnia: Maj 04, 2007, 15:28:56 »
Ad2) masz racje! dzięki!! teraz jest 2x większy :D

Ad1) sprawdzę jeszcze dziś ;) może w wersji minimalnej nie zauważyłem na tak małym ekranie

*

Offline brand

• **
  • 129
    • http://berzerk.pl
  • Sprzęt: asus p750 | eten x500 - juz nigdy wiecej etena | mda compact 2 - bez gsm | AM 5.0.7
« Odpowiedź #43 dnia: Maj 04, 2007, 15:36:07 »
Jechalem tychy-dobre kolo warszawy (przez mszczonow grojec, gore kalwarie zeby sie nie cisnac przez wawe, potem dobre-bydgoszcz-dobre przez pare miejsc w warszawie i zero problemow. Dobrze wyznacza, prowadzi, ostrzega, szybko chodzi i nawet potrafi sam gps odpalic. Troszke za bardzo sie upiera przy nawracaniu jak pojade gdzie indziej.
Jutro bedzie dobre-lodz i potem lodz tychy. Zobaczymy czy dalej bedzie ok czy tez moze jakos zostane nie mile zaskoczony.

*

Offline 14zero

• **
  • 139
« Odpowiedź #44 dnia: Maj 04, 2007, 15:44:40 »
ciekawe kiedy będzie instrukcja - rzeczywiście z tym pilotem pierwsze wrażenie jest takie że jest za małe zanim sie ponownie poszpera w menu...

*

Offline 14zero

• **
  • 139
« Odpowiedź #45 dnia: Maj 04, 2007, 17:34:25 »
ta wersja pilota 2xwieksza i tak jest dla mnie za mała - jadąc w pełnym słońcu makabra...

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #46 dnia: Maj 04, 2007, 17:53:41 »
ta wersja pilota 2xwieksza i tak jest dla mnie za mała - jadąc w pełnym słońcu makabra...
Pewnie masz rację. Powinni powiększyć pilota, tylko jest jeszcze problem mapy. Żeby się zmieściła. A to chyba istota tego, na co się patrzy przy nawigacji :)
Pamiętam, że któraś ze starych wersji TT (nowszych nie używam) miała taką opcję - tylko pilot, bez mapy. :)

*

Offline 14zero

• **
  • 139
« Odpowiedź #47 dnia: Maj 04, 2007, 18:07:22 »
no tak tak
ale zobacz jak jest fajnie rozwiązane w IGO
chodzi o samą strzałkę i odległość do najbliższego manewru
reszta może być mała bo to tylko detale, którym możesz się przyjrzeć np. na czerwonym swietle.

ps. ciekawy jestem czemu nie używasz nowszych wersji tom toma. ja korzystałem będąc w USA i jestem zachwycony z wersji tt6

*

Offline AMi

• 1763
« Odpowiedź #48 dnia: Maj 04, 2007, 18:16:32 »
...ciekawy jestem czemu nie używasz nowszych wersji tom toma. ja korzystałem będąc w USA i jestem zachwycony z wersji tt6
Bo używam AutoMapy albo iGO.
A poza tym w USA już dawno nie jeździłem samochodem :)

*

Offline 14zero

• **
  • 139
« Odpowiedź #49 dnia: Maj 04, 2007, 18:28:23 »
To już możesz nie używać automapy bo teraz to gorsza wersja IGO  :P przynajmniej w dużych miastach
przynajmniej ma gorszego pilota no chyba tylko mapę Polski ma lepszą

Apropos - jakiego IGO uzywasz i a jakie ma on pokrycie obszaru Polski - mówie o trasach po Polsce - bo IGO, którego używałem jest raczej kiepski (ma tylko główne drogi)

*

Offline AMi

• 1763
« Odpowiedź #50 dnia: Maj 04, 2007, 18:45:35 »

iGO2006,  w Polsce, na moje potrzeby, w zasadzie nie nadaje się do użycia (zgoda, poza dużymi miastami).
Na dniach pokazała się  mapa Polska 2007.01 i pokrycie jest znacznie lepsze. Nawigacja jeszcze średnia.
Zdecydowanie wolę AutoMapę. Szczególnie teraz, jak zaczęła wyraźnie szybciej nawigować.

*

Offline Bolek^^

• *
  • 55
  • Sprzęt: N560 + E65
« Odpowiedź #51 dnia: Maj 04, 2007, 19:04:02 »
ciekawe kiedy będzie instrukcja - rzeczywiście z tym pilotem pierwsze wrażenie jest takie że jest za małe zanim sie ponownie poszpera w menu...

Instrukcja wg. info od producenta będzie w przyszłym tygodniu, oczywiście do pobrania ze strony.

*

Jinks

« Odpowiedź #52 dnia: Maj 05, 2007, 00:02:24 »
zobacz jak jest fajnie rozwiązane w IGO
chodzi o samą strzałkę i odległość do najbliższego manewru
reszta może być mała bo to tylko detale, którym możesz się przyjrzeć np. na czerwonym swietle.
W AM 4.0 tez tak jest. Mnie w poza kolorami skinów i wielkoscią cyfr pokazujących odległość do najbliższgo manewru wygląd Pilota nie razi. Ustaw sobie,jak ja w widoku 3D (a jak chcesz to w 2D też możesz) szerokość dróg na "gruba" i zapewniam,że skrętu nie przeoczysz. Jak Ci powiekszy krzyżówkę,to będziesz miał strzałkę na pół mapy. ;D

« Odpowiedź #53 dnia: Maj 05, 2007, 10:13:00 »
Zainstalowałem AM 4 na Acer 311 z odbiornikiem GPS HOLUX. Przy pierwszym wykrywaniu sygnału wszystko poszło dobrze. Dalej wyłączyłem AM, a potem Acera i po kolejnym włączeniu nadal wszystko dobrze. Kiedy wyłączyłem Acera w trakcie uzywania AM, to po ponownym włączeniu nie wykrywa sygnału GPS.
Pomaga tylko soft reset Acera.
Czy ktoś jeszcze tak ma? Czy to przypadłość sprzętu czy AM 4? W poprzedniej wersji nie było takich problemów.

*

Offline AMi

• 1763
« Odpowiedź #54 dnia: Maj 05, 2007, 10:35:27 »
Sądząc po komunikacie na koniec (przy wyłączaniu AM) żeby nie wyłączać komputerka, bo AM zwalnia zasoby - może być tak jak piszesz. AM na pewno alokuje na różne funkcje obszary pamięci pocketa, i wyłączenie w czasie pracy nie zwolni tych obszarów. Efekty mogą być różne i dość niepowtarzalne. Np blokada odczytu BT.
Tak się domyślam. Dokumentacji cały czas nie ma :(

*

Offline 14zero

• **
  • 139
« Odpowiedź #55 dnia: Maj 05, 2007, 11:52:23 »
Jinks - widzę że masz radę na wszystko  ;)
ja chyba wezmę rzutnik od kompa i zrobie projekcje na przednią szybę - wtedy pilota będe miał widocznego na pewno  ;D

*

Offline Metus

• *
  • 69
« Odpowiedź #56 dnia: Maj 05, 2007, 16:48:31 »
czy w AM 4  widzieliście gdzieś opcję która była w AM3 a mianowicie "przyciągaj do siatki dróg"?
jadąc samochodem zaznaczona ta opcja jest ok. ale jeżdżąc rowerem wolałbym mieć ją odznaczoną..

*

Jinks

« Odpowiedź #57 dnia: Maj 05, 2007, 21:58:35 »
A tu nadmiar optymizmu: ;D
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/fd18a01970cd7a38.html
To strona z artykułami o nawigacjach zapodana na innym forum przez jednego z użyszkodników.
Jest też AM 4.0-a jakże.(i 3.9 też)
Przeczytajcie opis programu-w rubryce NavRoad C2(zwłaszcza ostatnie zdanie przed "plusami" i "minusami")
Reakcja na zmianę kierunku jazdy jest bardzo dobra,podobnie jak kalkulacja tras do celu
Swoją drogą musi mieć fajna wersje skoro nie zauważył jak ten program wyznacza trasy ;D
Mógłby zapodac linka-tez chce taka.
Ale generalnie z tezami autora sie zgadzam (i zmienic skórke dzienną,bo obecna jest super...ale w nocy ;D)
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2007, 22:02:27 wysłana przez Jinks »

*

Dżeju

« Odpowiedź #58 dnia: Maj 05, 2007, 22:08:48 »
(...) i zmienic skórke dzienną,bo obecna jest super...ale w nocy ;D)

Zgłaszane to było do AM podczas testów od samego początku, ale cóż  :(   Można samemu troszkę ją zmienić grzebiąc w plikach "xxxx.skin.colors"  ;D

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #59 dnia: Maj 07, 2007, 00:01:40 »
W wersji 3.9.7 oglądając dokładnie taki sam kawałek kraju widziałem także drogi 3 kategorii. To dobre rozwiązanie, pozwala ocenić wyznaczoną trasę, zorientować się czy nie da się gdzieś skrócić trasy. W wersji 4.0 dróg 3 kategorii nie widzę. Muszę zmniejszyć skalę, w końcu widzę wszystkie drogi, ale nie ogarniam już takiego samego obszaru kraju....Dosyć wkurzające, muszę przesuwać mapę i kombinować. Dobrze, że przynajmniej wszystko szybko działa.
Podejrzewam, że jest to związane z rozdzielczością VGA. Wersja 3.9.7 nie obsługiwała VGA, wersja 4.0 już tak....I okazuje się, że to zgubne dla mnie :)

Pozdrawiam
150% racji .To właśnie podobało mi się w 3.9.7 najbardziej ,byłodużo widać .W 4.0 niestety :( tak jak JaMi napisał. :( :(
Ale zrobiłem coś takiego : W katalogu  " \AutoMapa EU\Settings Files"  w pliku  " gmv.settings" ustawiłem wartość   "DetailLevel=0.999999" .   (Oryginalnie jest 0.750000) i teraz wygląda duuuużo lepiej  ;D ;D  (polecam najpierw zrobić beckup,ale to chyba oczywiste)
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2007, 00:11:41 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)