4 - ka dostępna - WASZE WRAŻENIA

• 156 Odpowiedzi
  • 46288 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
    • http://www.slawekzdun.webpark.pl
  • Sprzęt: Mio 168, Loox N560
4 - ka dostępna - WASZE WRAŻENIA
« dnia: Maj 01, 2007, 07:57:37 »
jak wyżej
za chcwil zaczynam pobierać najnowszą wersję AM 4 - długo na nią czekaliśmy- jakie są więc wasze wrażenia jesli chodzi o ten tak mistyczny produkt :-)
Gdyby każdy zgadzał się ze mną wtedy wszyscy mieliby rację.

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
Odp: 4 - ka dostępna - WASZE WRAŻENIA
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 01, 2007, 09:41:02 »
Bardziej pasowałoby mi słowo mityczna :)

No więc muszę przyznać, że byłem zadowolony z v. 3x, więc nie czekałem aż tak bardzo.
Ale skoro się ukazała, to zainstalowałem.
Chodzi bardzo sprawnie, tzn szybko. Wygląda ładnie. Mapy pewnie nie gorsze niż poprzednie, z wersji 3w.
Zdziwiło mnie tylko, że nie ma żadnej formy rejestracji map. Chyba, że instalator zrobił to po cichu w czasie półgodzinnej instalacji.

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 01, 2007, 10:52:57 »
Mapy się podobno rejestrują właśnie w tle przez Internet - bez dostępu do Internetu nie da się zainstalować.

Pierwsze wrażenia:
- działa dużo szybciej niż 3.x (porównywalnie z iGO z którym ostatnio miałem do czynienia na sprzęcie kolegi)
- mocno odświeżony wygląd
- więcej opcji (gdzie manual ???)
- widok 3D
- co do map to na pierwszy rzut oka ~takie same jak 3.x ale nie sprawdzałem jescze błędów które zgłaszałem do poprawki.

Miałem do czynienia ostatnio z iGO i ciągle jestem pod wrażeniem łatwości obsługi iGO (podobno TT jest jeszcze lepszy ale nie miałem okazji). Można się praktycznie posługiwać tylko palcem, w przypadku AM drobne symbole, pełno opcji, nie da się jej obsłużyć bez rysika i dobrego zastanowienia. Szkoda, że AM 4 nie podążyła w tym względzie tropem TT i iGO. Niby programem do nawigacji nie należy sterować w czasie jazdy ale w przypadku AM to trzeba raczej zjechać na parking - wyjąć pamtopa z uchwytu, wyjąć rysik i działać, zaś w przypadku iGO można zadziałać pod światłami z palmtopem w uchwycie i bez wyciągania rysika. W tej dziedzinie duży minus dla AM4.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 01, 2007, 11:26:23 »
nie wiem czemu tak mówicie, ale ja AM obsługuje palcem i nie sprawia mi to problemu (jak stoję na czerwonym to też poprawki wprowadzane są bez problemu) 

To raczej chyba kwestia przyzwyczajenia

Korzystałem z TT i Destinatora i jakoś AM mi bardziej leży
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 01, 2007, 11:48:24 »
witam prosze o pomoc
probuje sciagnac ze strony am4
to ze trwa to wieki ok, ale sciaga mi sie plik default.asp z kotrym nie wiem co zrobic pls o pomoc

*

Offline mavi

• 32
    • http://www.monikawisniewska.com
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 01, 2007, 11:58:06 »
witam prosze o pomoc
probuje sciagnac ze strony am4
to ze trwa to wieki ok, ale sciaga mi sie plik default.asp z kotrym nie wiem co zrobic pls o pomoc

Cześć!

Miałem wczoraj ten sam problem... U mnie blokował Bitdefender :-((( Dopiero wyłączenie go (RAZEM Z PROCESAMI W ZADANIACH!!!!) pomogło i AM4 ściągnąłem w parę chwil :-)))

Wyłącz firewall'a i antyvira i powinno być OK.

Pozdrawiam,

Tomek

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 01, 2007, 12:18:27 »
nie wiem czemu tak mówicie, ale ja AM obsługuje palcem i nie sprawia mi to problemu (jak stoję na czerwonym to też poprawki wprowadzane są bez problemu) 

To raczej chyba kwestia przyzwyczajenia

Korzystałem z TT i Destinatora i jakoś AM mi bardziej leży
Potwierdzam - wg mnie nie ma problemu z obsługą palcem. A z samej mapy jestem bardzo zadowolony. Na moim Mio 168 smiga aż miło. Błyskawicznie zmienia trasę po zjechaniu mimo że ustawienia są domyślne. Ciechanów z numeracją domów czego nie było w trójce. Nowe rondo - wysłałem im może góra dwa tygodnie temu a funkcjonuje od miesiąca. Pełen podziw. Widok 3D chyba najlepszy jaki widziałem. Nie skacze pozycja kursora - no pochwalic tylko programistów. Wg mnie wywiązali sie z zadań.
Najważniejsze że chodzi lepiej niż poprzednia wersja a dla mnie to istotne bo mam archaiczny sprzęt i jeszcze przez jakis czas nie będę musiał go zmieniać.

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 01, 2007, 14:31:52 »
Potwierdzam - w v 4 poprawili błędy w mapie Łodzi które zgłaszałem już po wyjściu 3w. Więc nie tylko nowa AM ale i nowe mapy.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 01, 2007, 15:05:19 »
Miałem do czynienia ostatnio z iGO i ciągle jestem pod wrażeniem łatwości obsługi iGO (podobno TT jest jeszcze lepszy ale nie miałem okazji). Można się praktycznie posługiwać tylko palcem, w przypadku AM drobne symbole, pełno opcji, nie da się jej obsłużyć bez rysika i dobrego zastanowienia. Szkoda, że AM 4 nie podążyła w tym względzie tropem TT i iGO. Niby programem do nawigacji nie należy sterować w czasie jazdy ale w przypadku AM to trzeba raczej zjechać na parking - wyjąć pamtopa z uchwytu, wyjąć rysik i działać, zaś w przypadku iGO można zadziałać pod światłami z palmtopem w uchwycie i bez wyciągania rysika. W tej dziedzinie duży minus dla AM4.

Moim zdaniem choć co prawda da się jakoś na siłę obsługiwać palcem AM4 to jest ona daleko w tyle za iGo, TT, czy nawet polską konkurencją pod względem ergonomii obsługi interfejsu. Szczególnie na mniejszych ekranach jest to bardzo odczuwalne. Zamiast czytelnych piktogramów mamy nadal ikonki rodem z windowsów, a tak niewiele brakowało żeby AM4 stała się naprawdę fajnym programem  :'(

*

Offline Artnur

• 25
  • Sprzęt: MIO P550 z Navigo/MapaMAP plus HP 1940 z GPS Bluetooth Automapa 3.9 i 4.0
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 01, 2007, 16:09:04 »
Jak dla mnie to Automapa 4 nie wnosi nic nowego do produktów do nawigacji GPS. Zainstalowałem i wnioski takie

1. kontrasty mapy jak dla mnie pogorszyły się
 2. Bardzo radykalna zmiana menu przez co jest mało czytelne
 3. brak pomocy do programu
 4. mapy mało aktualne  brak np. poi typu fotoradar który jest już od około 2 miesięcy na danym miejscu

Plusy

1. szybkość
 2. dokładność map
 3. działanie z bluetoothem

PS

Czy ktoś podczas instalacji miał aktywną opcję powiązania z kartą SD jak to ma działać??

*

Offline adamzet

• *
  • 89
  • Sprzęt: MDA Compact, SD 2GB-S, GPS G-Space R238
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 01, 2007, 16:11:49 »
Jak dla mnie wyczes... Przed chwilą zainstalowałem i jestem pod wrażeniem - w porównaniu z 3.9.7 szybkość działania przynajmniej dwukrotnie większa, ładniejsza graficznie, początkowy chaos w menu chyba raczej wynika bardziej z naszych przyzwyczajeń, ale zobaczymy, a czy funkcjonalnie program jest lepszy - zobaczymy jak pojeźdżę po PL... Jeśli ktoś będzie miał okazję potestować wersję "Europe" proszę o podzielenie się uwagami...

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 01, 2007, 17:03:53 »
Nie podoba mi się, że przy oglądaniu/przesuwaniu mapy zarówno w 2D i 3D map nie jest rysowana na bieżąco tylko pojawia się białe tło które jest uzupełniane przez mapę dopiero przy puszczeniu rysika. W 3.x też tak było w 2D o ile pamiętam. Myślałem, że to zmienią bo problemu technicznego chyba nie ma skoro przy symulacji trasy i normalnej jeździe nie ma takiego efektu (tj. najpierw białe pole, potem dopiero mapa).
Sorki za ciągłe odniesienia do iGO ale tam mapa jest rysowana online także przy ręcznym oglądaniu i z tego powodu wcale nie działa wolniej.

*

Offline irass

• 18
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 01, 2007, 17:16:24 »
Ja mam pytanko mam wersje XL, czy instalowaliscie osobno mapy z czy wszystko jest juz w tym pliku sciagnietym ??

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 01, 2007, 17:19:58 »
W pliku jest komplet.
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 01, 2007, 21:37:34 »
Witam
Trochę napisałem już w watku o wyznaczaniu tras. Pozwalam sobie powtórzyć i jeszcze rozwinąć:

Dzisiaj ściągnąłem 4.0.0 (chyba 323 czy jakos tak), zainstalowałem, zarejestrowałem, odpaliłem...
Interfejs dosyć dziwny, mniej intuicyjnie dochodzę do wielu opcji, które znam z poprzednich wersji. Pewnie przyzwyczaje się.
Zgodze się z którymś z kolegów, że ta wersja na stronie jest jedną wielką podpuchą. Na głównej stronie nic nie ma, nadal do pobrania w normalnym trybie poprzednie wersje. 4.0 wchodzi przez drzwi kuchenne.....Pewnie po to, żebyśmy testowali produkt w wersji 0.0.0.0 Smiley

Ciekawostka, o której już czytałem na tym forum. Zarejestrowałem produkt, AM pozwoliła mi używać wersję 4.0. Problem polega na tym, że nie posiadam aktualnej, ważnej subskrypcji....Skończyła się dni temu kilka Smiley I taką też informację uzyskuję na stronie AM, kiedy sprawdzam ważność swojej licencji....Pewnie mimo wszystko mam być testerem wersji prawie finalnej....

Odnośnie wyznaczania trasy. W wersji poprzedniej AM robiła błąd przy zjeździe z drogi 7 w Miłomłynie. Nowa 4.0 zjazd wyznaczyła poprawnie....ale tylko za pierwszym razem Smiley Trasę skasowałem, wyznaczyłem kilka innych, znowu skasowałem. Wróciłem do Miłomłyna, znowu ta sama trasa i jakież zdziwienie...Droga wygląda inaczej, niestety zupełnie nielogicznie Sad Nie udało mi się namówić AM do wyznaczenia trasy jak za pierwszym razem. A opcji żadnych nie zmieniałem....Do bani z takim programem. Dobrze, że wersja poprzednia AM nadal jest zainstalowana i działa poprawnie....Do 4.0 zaufania chwilowo nie mam.

Jescze jedna uwaga. Uruchomienie 4.0 wywołuje w moim palmtopie komunikat systemowy o działaniu Irdy. Sprawdzałem o co chodzi i wygląda na to, że AM 4.0 ingeruje w jakiś dziwny sposób w mój system operacyjny...Mam nadzieję, że wkrótce będzie poprawka i zapomnę o tym kłopotliwym komunikacie (wraca kilkakrotnie).W poprzedniej wersji AM nic takiego się nie dzieje i nigdy nie działo.

Co poza tym ? Szybkość działania wyraźnie większa. Wyświetlanie map gorsze. W wersji 3.9.7 oglądając dokładnie taki sam kawałek kraju widziałem także drogi 3 kategorii. To dobre rozwiązanie, pozwala ocenić wyznaczoną trasę, zorientować się czy nie da się gdzieś skrócić trasy. W wersji 4.0 dróg 3 kategorii nie widzę. Muszę zmniejszyć skalę, w końcu widzę wszystkie drogi, ale nie ogarniam już takiego samego obszaru kraju....Dosyć wkurzające, muszę przesuwać mapę i kombinować. Dobrze, że przynajmniej wszystko szybko działa.
Podejrzewam, że jest to związane z rozdzielczością VGA. Wersja 3.9.7 nie obsługiwała VGA, wersja 4.0 już tak....I okazuje się, że to zgubne dla mnie :)

Pozdrawiam

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 01, 2007, 22:35:11 »

Pierwsza sprawa : policz ile miałeś przez rok aktualizacji .pewnie należała Ci się jeszcze jedna i dlatego mogłeś zainstalować 4.0

Druga :  Z tym wyświetlaniem  dróg 100% racji .Między innymi dlatego nie trawiłem Destynatora . Wszystko byłoby OK gdyby można było zaufać routigowi na 100%  (no chociaż na 90%) a zwykle jest tak że jeśli nie wyjdzie Jakiś babol to zwykle trasa wymaga jakichś poprawek a w znanym terenie i tak pojadę inaczej (trochę przesadzam ale niedużo). Mam jeszcze tylko nadzieję że w wersji 4.1 będzie suwaczek od stopnia szczegółowości mapy.
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2007, 07:01:46 wysłana przez cytryna »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 02, 2007, 01:03:08 »
Jeżeli chodzi o moje wrażenia to właśnie ponownie skończyłem instalować wersję 3.9.7.1 z mapami 3w . Te mapy są dokładniejsze i wyznaczanie trasy pomimo, że trwa dłużej to trasy te wydają się sensowne. Także mam teraz dwie automapy w tym wersję 4.0 BETA !!!! , bo to niemożliwe żeby to była wersja komercyjna, jeżeli tak to własnie AM popełniła rynkowe sepuku. AM-owcy wywalcie tę wersję 4.0 ze strony www  jak najszybciej i poprawcie te niedoróbki o których rozpisują się użytkownicy przez ostatnie dwa dni , bo to na dłuższą metę nie nadaje się do pracy.

Pozdrawiam w oczekiwaniu na update  :'(

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 02, 2007, 08:20:52 »
to co piszecie brzmi strasznie przerażająco. Nie wiem co mysleć. U mnie poszło wszystko sprawnie od poprania programu ze strony AM do samej instalacji. Nie musiałem zamykać firewalla no może przez to że to Kerio przeglądarka firefox a niektórzy twierdzą że to wina IE 7 . Na moim palmie wszystko śmiga super może przez to że to archaiczny Mio 168 a juz myślałem o zmianie sprzętu na coś lepszego. W każdym razie przed instalka zrobiłem hard reset sformatowałem kartę na którą wrzuciłem AM i wszystko gra. Fakt wkurza trochę menu ale to przyzwyczajenie do poprzedniego wszak przyzwyczajenia to przekleństwo. Co do map nie stwierdziłem na swoim terenie jeszcze błędów. No ale może przez to że jeździłem zbyt krótko. Ale nie przesadzajcie że kolesie z AM odwalili bubla. Takie dziury jak Glinojeck (miasto od kilku lat) maja numerację to dla mnie wielkie zaskoczenie bo do tej pory byłe wojewódzkie - Ciechanów -  nie miało porównajcie mapy pod tym względem. W tym przypadku śmiem twierdzić że cała konkurencja jest daleko w tyle.

*

Offline Tomko

• 330
  • Sprzęt: XdaExec, Omnia, BB Bold.
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 02, 2007, 08:55:25 »
Tak, numeracja to dobra rzecz, ale sądząc z postów to głównie chodzi o wyznaczanie trasy  ::) - wygląda że taka trasa Wa-wa - Glinojeck będzie wyznaczona przez Płock  ;D
Napisane: Maj 02, 2007, 08:33:05
A tak prawdę powiedziawszy to jest mi obojętne jaki nr ma kolejne wydanie AM. Istotniejsze jest na ile te mapy są aktyalne? Rewolucją byłby nie widok 3D ale możlwość wyboru widoku mapa papierowa/satelitarna, wprowadzenie poziomic (lub w inny sposób) informacji o rzeźbie terenu , max powiększenie - odwzorowanie jak w sztabówce - i nade wszystko AKTUALIZACJE wszystkich dróg, dróżek, mostków itp.
Broń - To prawo wolnego człowieka, nie przywilej nadany przez urzędnika.

*

Jinks

« Odpowiedź #19 dnia: Maj 02, 2007, 08:59:43 »
Nie wiem co mysleć. U mnie poszło wszystko sprawnie od poprania programu ze strony AM do samej instalacji. Nie musiałem zamykać firewalla
No właśnie. U mnie też żadnych problemów (F-Secure Antyvirus-z Enter-a ;D-przedtem Avast,ale był zbyt "dziurawy") Instalowała sie dość długo-fakt. Też niczego nie musiałem zamykać. Rejestracja-absolutnie bezproblemowa (na to też sie skarżono,ale widać popracowali nad serwerem,bo instalowałem wczoraj i było ok.). Sam program super. Grafika b.ładna. Pomysleli nawet o tym,żeby po wyznaczeniu trasy na mapie,było-tak jak na Pilocie - widać strzałki pokazujące kierunek skrętu. (rozwaliło mnie to-niby do niczego niepotrzebne,ale mi sie podobało) Podobno z wyznaczaniem tras są kłopoty. Ale na chwile obecną raczej nikt nie przeprowadził konkretnych testów. Sądzę,że dopiero za jakieś dwa tygodnie-gdy ludzie pojeżdżą z mapą i przetestują warianty różnych tras,będzie mozna cos powiedzieć. Ja jeżdżę z AM codziennie,nawet jak jej nie używam. Ale teraz trzeba bedzie zacząć. I wyznaczać sobie trasy tam gdzie dobrze znamy teren i tam gdzie go nie znamy. I za jakis czas sie okaże,co jest grane. Zresztą sądzę,że zrobimy tak wszyscy. Niektórzy juz dziś jadąc do pracy ustawią sobie trasę. Zresztą,wiecie jak jest. Nie zawsze winę ponosi algorytm. Można np.źle przeniesć mapy-gdzieś wetnie jakąś uliczkę,albo jej kawałek i mapa uzna,że nie da sie nia przejechać i stąd taka a nie inna trasa. Pamietam taki motyw -ktoś pisał,że go mapa prowadziła przez jakiś most,którego nie było. Wysłał poprawkę-poprawili,ale wersje później znowu ten sam błąd wyskoczył. Podsumowując-na chwilę obecną bym jej nie skreślał. Trzeba po prostu wziąć tyłek w troki i zabrac sie do roboty czyt. meczyć wyznaczanie tras aż do bólu.
Rewolucją byłby nie widok 3D ale możlwość wyboru widoku mapa papierowa/satelitarna, wprowadzenie poziomic (lub w inny sposób) informacji o rzeźbie terenu , max powiększenie - odwzorowanie jak w sztabówce - i nade wszystko AKTUALIZACJE wszystkich dróg, dróżek, mostków itp.
Widok 3D?? Teraz rewolucja bedzie 4D(czwarty wymiar podobno istnieje,ale czy naprawdę?? ;D)
A poziomicom,info o rzeźbie terenu-osobiście jestem przeciwny. Owszem dobra to rzecz-ale w Garminach. Obrysy budynków,na to wszystko poziomice-dżizas-nie wiem,czy ją wtedy w ogóle da sie odczytać. Jadąc autem bedziesz patrzył na ekran a tam kompletny chaos. Tak ja to odbieram. Moze sie myle,ale mapa do nawigacji pojazdami nie moze miec zawalonego takimi rzeczami ekranu i moze nie byc czytelna. A jak masz Garmina ze zeskanowanymi mapami i auto,to powinieneś sobie poradzic.
Chyba,że masz na mysli mozliwość skanowania papierowych map i mozliwosc przełączania programu w tryb wktórym pokazywałby tylko mapy zeskanowane i wprowadzone przez Ciebie-takie wash&go-dwa w jednym.  Może w przyszłości...
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2007, 09:13:48 wysłana przez Jinks »

*

Offline Tomko

• 330
  • Sprzęt: XdaExec, Omnia, BB Bold.
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 02, 2007, 09:56:56 »
No wiesz, jak ciągniesz przyczepkę, to dobrze wiedzieć czy każda droga idzie pod górkę czy też nie  8) A w 3D wygenerowanie takiego obrazu nie powinno być trudne - jako stary człek pamiętam pierwsze 3-wymiarowe gry na takie ZX-Spectrum i pierwsze PC-ty (jeszcze na dyskietkach 5"  ;D ) obecne PPC mają większe moce niż tamte blaszaki  :P
Broń - To prawo wolnego człowieka, nie przywilej nadany przez urzędnika.

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 02, 2007, 13:20:02 »
No wiesz, jak ciągniesz przyczepkę, to dobrze wiedzieć czy każda droga idzie pod górkę czy też nie  8) A w 3D wygenerowanie takiego obrazu nie powinno być trudne - jako stary człek pamiętam pierwsze 3-wymiarowe gry na takie ZX-Spectrum i pierwsze PC-ty (jeszcze na dyskietkach 5"  ;D ) obecne PPC mają większe moce niż tamte blaszaki  :P
Chyba masz rację taka opcja mogłaby byc przydatna ale pod warunkiem wyboru. Chcesz to włączasz nie chcesz to wyłączasz.  Ale fakt widok 4D to wg mnie niedaleka przyszłość. Gdzieś czytałem że ponoć to już jest możliwe tylko sprzęt jeszcze nie bardzo może sobie z tym poradzić.

*

Offline Metus

• *
  • 69
  • Sprzęt: ETEN m700
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 02, 2007, 15:07:01 »
a ja mam inne pytanie.. czy Wasza mapa też jest "niemową"?

moja mapa nie wydaje prawie żadnych dźwięków.  W ustawieniach AM mam dźwięki włączone. słychać "klik" ale nic innego.  Nawet jak ustawiam w ustawieniach rodzaj głosu (a właściwie osobę, która ma mnie informować) i naciskam "test" to nie słychać żadnego dźwięku...
Mapa nie informuje o żadnych manewrach ani o punktach użytkownika. Raz tylko usłyszałem dźwięk wjeżdżając na rondo.. ale wracając już na tym samym rondzie dźwięku nie usłyszałem...

wiecie może co jest grane?

« Odpowiedź #23 dnia: Maj 02, 2007, 15:16:46 »
Pojeździłem dzisiaj po Wrocławiu z Automapą 4. 0 i pierwsze wrażenia
są generalnie pozytywne, aczkolwiek znalazłem parę rzeczy które mnie
drażnią (ale nie jest ten poziom który dyskwalifikuje wersję czwartą).

Plusy:
======

- W końcu jest dostępna :-P i mimo paru niedoróbek jest znacznie
  lepsza (jak na razie )od wersji 3. 9. X

- Szybkość, szybkość, szybkość - na moim zabytkowym MIO 168
  AM 4. 0 śmiga jak rakieta (bez formatowania karty).  Dotyczy to
  zarówno startu systemu, wyznaczania tras, kalkulacji nowej trasy
  gdy zmienimy zdanie i nie skręcimy tam gdzie trzeba, etc.

- Obraz 3D - to taki wodotrysk ale w sumie miły

- System wprowadzania adresów - nareszcie (standard rynkowy
  podobnie jak w TT) pamięta ostatnio wprowadzane adresy,
  pokazuje listę przy podaniu częściowej nazwy, etc.  Dla mnie
  poważny ergonomiczny plus.

- Mnogość opcji -  czytając forum wielokrotnie napotykałem się
  na narzekania że nie można pozmieniać niektórych ustawień, etc. 
  Teraz jest znacznie lepiej, chociaż dyżurni malkontenci na pewno
  znajdą coś na co można ponarzekać.  Duże brawa za możliwość   

Minusy :
=======

- Dlaczego tak późno ? - pierwsze zapowiedzi pamiętam z rok temu. . . . .

- Brak instrukcji obsługi lub Pliku pomocy.

- Kłopoty ze ściągnięciem AM 4. 0 ze strony

- Brak możliwości przesuwania mapy paluchem lub rysikiem - zamiast
  tego tylko skalowanie.  Wkurza to zwłaszcza jeżeli mamy pokazany
  już punkt docelowy (po kliknięciu 3-4 ikonek :-( ) i chcemy się rozejrzeć
  trochę w około - cały czas nie wiem jak to zrobić - chyba że jakoś pominąłem
  coś i się po prostu nie da. 

- Mało intuicyjny interfejs użytkownika (trochę tego za dużo) - osobiście spodziewałbym
  się 4 opcji na krzyż żeby można było włączyć, podać z palca adres i jechać - a jak ktoś
  chce mieszać w ustawienia to przycisk "Zaawansowane" i mozna szaleć z rysikiem. 
  Dużo do poprawienia od strony inetefejsu użytkownika.

- Cena i budowanie lojalności - Jakoś czuję się nieswojo bo ostatnio zapłaciłem za kolejny
   rok subskrypcji i teraz jeszcze mam dać ponad cztery stówy za ugrade do map europy
   nie wiedząc do końca co dostanę za te pieniądze.  Za podobną lub niższą kwotę mogę
   mieć TT na europę (sprawdzony, akyualizowany, standard na rynku, etc) który wiem
   że działa i będzie aktualizowany (zwłaszcza poza PL).  Oczekiwałbym raczej, że jako
  użytkownik AM z pewnym stażem (który zostawił już parę groszy u producenta) dostanę
  upgrade do produktu po cenach niższych niż to co jest na rynku u konkurencji. 

Generalnie pozytywnie, chociaż pozostanę raczej przy mapie AM na Polskę a TT kupię na Europę - chcyba że AM mnie czymś miło zaskoczy.

Pozdrawiam

KrisS

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 02, 2007, 15:24:33 »
- Brak możliwości przesuwania mapy paluchem lub rysikiem - zamiast
  tego tylko skalowanie.  Wkurza to zwłaszcza jeżeli mamy pokazany
  już punkt docelowy (po kliknięciu 3-4 ikonek :-( ) i chcemy się rozejrzeć
  trochę w około - cały czas nie wiem jak to zrobić - chyba że jakoś pominąłem
  coś i się po prostu nie da. 
W trakcie nawigacji: kliknij w panel pilota po lewej stronie (tam gdzie są czasy).
O ile dobrze zrozumiałem to oto chodzi.

*

Offline Josh69

• 39
  • Sprzęt: HP IPAQ Travel Companion RX5970; TT6, AM.4
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 02, 2007, 15:33:55 »
Przejechałem z nową AM ok. 200 km i mnie się podoba. Nie było żadnych problemów (trasy były stosunkowo krótkie).
Interfejs OK, a co najwazniejsze musimy sie do niego przyzwyczaić. Myślę, że po zmianie algorytmu wyznaczania długich tras, lub jesli ktoś z klubowiczów wykryje coś w ustawieniach, to będzie bardzo dobry produkt.
Ciekawe jak tam mapy Europy, czekam na opinie, ja raczej nie kupię - mam TT6

*

Offline irass

• 18
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 02, 2007, 15:37:16 »

Pojeździłem dzisiaj po Wrocławiu z Automapą 4. 0 i pierwsze wrażenia
są generalnie pozytywne

Ciesze sie ze pozytywne bo jutro jade z wielkopolski do Wroclawia i sie troche obawialem jak ta mapa da rade, w porownaniu z stara wersja mapa pokazuje ubogo okolice ktore mijamy wiec chyba dlatego szybciej dziala.

*

Offline Josh69

• 39
  • Sprzęt: HP IPAQ Travel Companion RX5970; TT6, AM.4
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 02, 2007, 15:48:25 »

Ciesze sie ze pozytywne bo jutro jade z wielkopolski do Wroclawia i sie troche obawialem jak ta mapa da rade, w porownaniu z stara wersja mapa pokazuje ubogo okolice ktore mijamy wiec chyba dlatego szybciej dziala.

A tak bardziej szczegółowo co masz na myśli mówiąc o ubogiej okolicy?

*

Offline Metus

• *
  • 69
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 02, 2007, 15:55:22 »
a ja mam inne pytanie.. czy Wasza mapa też jest "niemową"?

moja mapa nie wydaje prawie żadnych dźwięków.  W ustawieniach AM mam dźwięki włączone. słychać "klik" ale nic innego.  Nawet jak ustawiam w ustawieniach rodzaj głosu (a właściwie osobę, która ma mnie informować) i naciskam "test" to nie słychać żadnego dźwięku...
Mapa nie informuje o żadnych manewrach ani o punktach użytkownika. Raz tylko usłyszałem dźwięk wjeżdżając na rondo.. ale wracając już na tym samym rondzie dźwięku nie usłyszałem...

wiecie może co jest grane?

wie ktoś jak rozwiązać problem? też tak macie?

*

Offline Metus

• *
  • 69
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 02, 2007, 18:01:20 »
chyba znalazłem rozwiązanie... menu -> ustawienia -> komunikaty -> zakładka(strona) nr1 odznaczyć opcję "AutoMapa obsługuje głośność".

po odznaczeniu tej opcji słyszę głos naciskając na "test" oraz jak oglądam "demo"

PS. wiecie może czy w mapach europy AM będzie miała Chorwację?
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2007, 18:12:04 wysłana przez Metus »