[ankieta] Opłaty za LiveDrive!

• 138 Odpowiedzi
  • 35059 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline RAMA

• *
  • 91
Odp: [ankieta] Opłaty za LiveDrive!
« Odpowiedź #120 dnia: Maj 28, 2011, 18:52:19 »
Jeżeli płacić to nie tak że "więcej" ale w rozbiciu za konkretne usługi.
Niech rozdzielą to na aktualną mapę, LD, SR, itp.
Asfaltu nie kładą u nas tyle żebym co roku musiał wykładać na drogi których w życiu nie zobaczę.
A za LD wtedy zapłacę nawet jak wyjdzie że w/g mapy będę musiał jechać droga polną a nie taką która na najnowszej mapie jest asfaltowa. Kilka skrzyżowań, które usilnie sa zaznaczane jako ronda też udaje mi się bez nawigacji przejechać więc poradzę sobie zapewne i z tym.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #121 dnia: Maj 28, 2011, 20:46:17 »
ochkarol
Usługa pomagająca omijać korki dzisiaj to standard (przynajmniej powinno tak być) nawigacji. Twoje rozumowanie to tak, że sprzedają samochód bez opon (a jakże jeździć można) i za dopłatą dają opony. Nie cofajmy się, tylko wymuszajmy na producentach (nie tylko AQ) przyzwoitą jakość produktów.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #122 dnia: Maj 29, 2011, 13:48:52 »
ochkarol
Usługa pomagająca omijać korki dzisiaj to standard (przynajmniej powinno tak być) nawigacji. Twoje rozumowanie to tak, że sprzedają samochód bez opon (a jakże jeździć można) i za dopłatą dają opony. Nie cofajmy się, tylko wymuszajmy na producentach (nie tylko AQ) przyzwoitą jakość produktów.

Hmm... z tymi samochodami to chyba zly przyklad (albo paradoksalnie dobry). Niektorzy producenci samochodow w standardzie daja "gole" auta i jedna wielka liste "doplat". Tu doplata za system audio, tam za aluminiowe felgi, tu za lakier metalik itd. Ktos moze napisac, ze to przeciez wszystko standard, a kaza placic.

Biorac pod uwage, ze zwlaszcza w Polsce usluga omijajaca korki nie jest standardem, bo dopiero sie rozwija, wiec widze 3 etapy. Teraz teoretycznie za darmo, bo testujac trzeba miec wiecej uzytkownikow, po jakims czasie beda brali oplaty, a gdy ta usluga naprawde spowszednieje, znow bedzie za darmo. Poza tym tyle tu czytam pochwal na temat Sygica i TT... A przeciez obie firmy kaza sobie dodatkowo placic za taka usluge, ktora powinna byc standardem (a w Polsce - na razie - i tak nie dziala).

Nie zrozumcie mnie zle, ja tez nie chce placic nic dodatkowo, co wiecej chcialbym zeby bylo taniej, tylko jak sie na chlodno spojrzy na rynek, to pewnie tak to sie skonczy :/
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2011, 13:51:25 wysłana przez Miedzio »

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #123 dnia: Maj 29, 2011, 15:40:09 »
A jest za free? Płacisz za LD kupując/przedłużając licencję! Nic za free nie dostajesz.
Z jednej strony masz rację (wiadomo, że w obecnych czasach za free to po mordzie można dostać jedynie) ale z drugiej AM nie podrożała kiedy wprowadzono LD.
Bądźmy obiektywni.

Połączone: [time]Maj 29, 2011, 15:44:58[/time]
ochkarol
Źle mnie zrozumiałeś. Choć z tego co tu można wyczytać tego typu usługi wcale nie są za free w innych programach i nie jest światowa tendencja.
Oczywiście, że wolałbym aby juz nie bulić więcej za AM (jako komplet), nie dobijam się do bram firmy Aqurat z wołaniem "kiedy będzie odpłatny LD" (jołopem nie jestem ;) )
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2011, 15:45:52 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Konrad4x

« Odpowiedź #124 dnia: Maj 29, 2011, 18:14:04 »
AM nie podrożała kiedy wprowadzono LD.
Bądźmy obiektywni.
OchKarol zostałeś moim idolem za to zdanie  :grin: :grin: A co miało podrożeć jak to nie działa tylko szumnie brzmi, bo tak po angielsku, a wiadomo, że my teksty po angielsku kupujemy w ciemno. Cytując twoje ostatnie zdanie, czyli bądźmy obiektywni, tak bądźmy, czyli jak zacznie to kiedyś działać, to wtedy dostaniesz podwyżkę i jestem gotów się założyć, że nie będzie to żadne LD Pro na życzenie, tylko obowiązkowa podwyżka subskrypcji dla wszystkich  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2011, 18:16:04 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #125 dnia: Maj 29, 2011, 22:03:56 »
Z jednej strony masz rację (wiadomo, że w obecnych czasach za free to po mordzie można dostać jedynie) ale z drugiej AM nie podrożała kiedy wprowadzono LD.
Bądźmy obiektywni.

Przez wszystkie lata w których korzystam z AM to aplikacja cały czas systematycznie taniała mimo że pojawiały się coraz to nowe funkcje. W tym samym czasie niezmiennie rosła rzesza użytkowników, i to jest moim zdaniem właściwy kierunek dla tego programu i jego producenta (więcej - taniej - lepiej).  :wink:

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #126 dnia: Maj 29, 2011, 22:55:14 »
@ Konrad4xWypowiedź moją odczytaj w absolutnym oderwaniu od jakości LD i samej AM, bo dotyczyła jedynie stwierdzenia czy dostajemy LD za friko czy nie.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #127 dnia: Maj 29, 2011, 23:04:19 »
Cytat: emisiu
Przez wszystkie lata w których korzystam z AM to aplikacja cały czas systematycznie taniała mimo że pojawiały się coraz to nowe funkcje.

I byłby już czas by ten trend utrzymać, oczywiście trend nie może być liniowy
więc obniżki muszą być mniejsze/rzadsze niż w początkowych latach.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #128 dnia: Maj 30, 2011, 12:43:40 »
Witam serdecznie - przed chwilą obejrzałem prezentację jak działa HD Traffic (TomTom)
Poniżej jest link - jak kogoś to interesuje:
http://pdaclub.pl/forum/tomtom/tomtom-hd-traffic/msg1492674/#msg1492674

Przypuszczam że kilka osób z tego forum ma "powiązania z Aquartem"
Mam prośbę - czy można by przygotować podobną prezentację jak działa Automapowy traffic - chętnie bym zobaczył i posłuchał jak to działa w naszym rodzimym produkcie.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #129 dnia: Maj 30, 2011, 21:39:37 »
Ciężko to będzie porównać, ponieważ słyszałem że centrum zarządzania systemem dla TT przyjmuje i przetwarza już ponad 1000 zdarzeń na godzinę w czasie dnia i około 350 zdarzeń w nocy które spływają z obszarów objętych tą usługą.
Sam system przygotowany jest na obsługę 10-ciokrotonie większej ilości zdarzeń. 

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #130 dnia: Maj 31, 2011, 10:02:30 »
Czytając tą ankietę przypomina mi się jak za komuny jako antidotum na brak mięsa w sklepach mięsnych wprowadzano sklepy "komercyjne" gdzie miały być wyższe ceny ale miało być i mięso.....
Tylko co... w mięsnych "zwykłych" nie powinno być mięsa???

Połączone: [time]Maj 31, 2011, 10:06:44[/time]
Ostatnio w weekend jechałem z Warszawy do Bydgoszczy. Zawsze było tak, że jadąc nadrabiałem czas czyli dane LD+SR były wolniejsze...a tym razem jadąc wcale nie żółwim tempem czas przejazdu mi się wydłużał czyli dane były o wiele szybsze niż moja jazda choć jechałem jak zwykle na tej trasie.....
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2011, 10:09:20 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Konrad4x

« Odpowiedź #131 dnia: Maj 31, 2011, 10:08:39 »
Czytając tą ankietę przypomina mi się jak za komuny jako antidotum na brak mięsa w sklepach mięsnych wprowadzano sklepy "komercyjne" gdzie miały być wyższe ceny ale miało być i mięso.....
Tylko co... w mięsnych "zwykłych" nie powinno być mięsa???
Masz rację, bo to tak wygląda, ale trzeba też zrozumieć producenta, że robi sondaż jak "rynek" może zareagować na wprowadzenie opłat za tę usługę. Dlatego takie ankiety nie powinny dziwić. Można mieć tylko nadzieję, że wyniki tej ankiety będą przez nich brane pod uwagę przy podejmowaniu tej ważnej biznesowej decyzji, która ich czeka lub może i już została podjęta.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #132 dnia: Maj 31, 2011, 10:14:17 »
Masz rację, bo to tak wygląda, ale trzeba też zrozumieć producenta, że robi sondaż jak "rynek" może zareagować na wprowadzenie opłat za tę usługę. Dlatego takie ankiety nie powinny dziwić. Można mieć tylko nadzieję, że wyniki tej ankiety będą przez nich brane pod uwagę przy podejmowaniu tej ważnej biznesowej decyzji, która ich czeka lub może i już została podjęta.
Producenta tego to ja przestałem rozumieć gdy jako certyfikowany (ISTQB) tester oprogramowania wysłałem im swoją aplikację na ogłoszenie na stanowisko testera a oni napisali mi, że szukają kogoś do prostych testów i, że mam zbyt wysokie kwalifikacje....
Więc albo ma być dobrze albo tanio... ale nawet nie spytali ile bym chciał....
Co do rynku to jest tak, że jeśli ogłaszają, że ich produkt ma LD to co... chcą wprowadzić dwie kategorie klientów gdzie jedni będą mieli realne w 100% aktualne dane i drugą gdzie dane będą aktualne w 40% ????
ISTQB Certified Tester

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #133 dnia: Maj 31, 2011, 12:26:59 »
Czytam być może mało rozumnie : Producent robi sondaż, producent bada rynek, producent chce się zorientować w sytuacji.
Czy mnie się wydaje czy coś przeoczyłem bo nigdzie nie mogę doszukać się ankiety producenta, znalazłem ankietę użytkownika opon zimowych który zastanawia się ile był by w stanie dopłacić producentowi opon za nie poślizgową jazdę w dni śnieżne.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #134 dnia: Maj 31, 2011, 12:36:32 »
ycbo, czy Ty udajesz naiwnego, czy z natury jesteś. Widziałeś gdzieś na forach, żeby producent się podpisał producent ? A nie jest żadną tajemnicą tzn jest poliszynela, że tematyczne (specjalistyczne) fora internetowe są oblepione przedstawicielami producentów wszelkiej maści. Niedawno nawet w prasie czytałem artykuł na ten temat. Na takich gości mówi się, że są to tzw "wzmacniacze"  :mrgreen: Także bądź spokojny, że i tu i na innych forach siedzą ludzie, którzy w jakiś mniej lub bardziej formalny sposób pomagają producentom nakręcać koniunkturę. To co piszę w tym poście, to oczywiście nie jest pod kątem autora ankiety, tylko tak ogólnie. Jeżeli ktoś sądzi, że wszystkie wypowiedzi na tym forum są całkowicie prywatnymi / subiektywnymi i szczerymi, jest naiwny do kwadratu lub nie ma pojęcia o e-biznesie. Nie złapałeś się sam kiedyś na czymś takim, że przykładowo chcesz kupić konkretny model telewizora jakiejś marki i co zrobiłeś ? Wszedłeś na forum tematyczne i czytasz opinie o produkcie. Jeżeli swoją decyzję o zakupie w 90% opierasz na czymś takim, to no cóż....., powodzenia i zadowolenia z użytkowania tylko można pożyczyć  :ok:
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2011, 12:46:34 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #135 dnia: Maj 31, 2011, 12:57:53 »
Cytat: ycbo
Czytam być może mało rozumnie : Producent robi sondaż, producent bada rynek, producent chce się zorientować w sytuacji.
Czy mnie się wydaje czy coś przeoczyłem...

Przeoczyłeś, na każdym forum znajdziesz wyznawców spiskowej teorii dziejów
wietrzących podstępy i podstawionych pracowników w każdej wypowiedzi usera,
która nie jest po ich myśli ... tu możesz zaobserwować klasyczny przykład tego zjawiska.

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #136 dnia: Maj 31, 2011, 13:14:14 »
Fora czytam głównie dla rozrywki, nigdy się nie zawiodłem i śmieję się często, choć czasami, bardzo rzadko można się czegoś pożytecznego dowiedzieć. Teorie spiskowe znam (były i będą), dziwił bym się gdyby producent nie delegował pracowników do zbierania bezpłatnych informacji i badania opinii.
Ten temat powinien umrzeć po pierwszym wpisie, będzie informacja o cenie za konkretną usługę to będę się martwił czy płacić czy nie.
Obecnie z AutoMapy po zmianach których musiałem dokonać od tyłu jestem zadowolony, mam jeden warunek co do następnej wersji : jeżeli nie będzie wyboru wyłączenia SR i LD w prosty sposób w ustawieniach to za przedłużenie nie zapłacę.
Zastanawianie się czy jak zapłacą 10, 20 lub 50 złotych więcej to Aqartowi się opłaci i nie zbankrutuje lub będzie miał za co zatrudnić pracowników jest dla mnie śmieszne, bo ja kupuję produkt i jak mi nie odpowiada cena lub funkcjonalność to kupuję inny.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #137 dnia: Maj 31, 2011, 16:05:39 »
ycbo pełna zgoda z tym co napisałeś

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #138 dnia: Maj 31, 2011, 20:20:32 »
Na wniosek autora wątek zostaje zamknięty.