[ankieta] Opłaty za LiveDrive!

• 138 Odpowiedzi
  • 35114 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Miedzio

• 492
Odp: [ankieta] Opłaty za LiveDrive!
« Odpowiedź #30 dnia: Maj 16, 2011, 22:09:47 »
CB na bocznych, mniej uczeszczanych drogach ma ten sam problem co LD... "malo zrodelek". Unowoczesniajac LD mysle, ze mozna to poprawic, z CB chyba bedzie gorzej.

Co do meritum watku, to Aqurat zapewne zrobi odpowiednie badanie rynku i oceni na jaka kwote bedzie mogl sobie pozwolic. Podejrzewam, ze "za darmo" bedzie SR. Natomiast dzialajacy LD bedzie platny i chyba tego nie unikniemy. Sam fakt, ze to sie tak powoli rozwija, a obiektywnie rzecz ujmujac mogloby byc lepiej (np roznice miedzy LD, a Targeo - ciezko mi uwierzyc w trudnosc uporzadkowania tej sprawy) mowia, ze cos jest na rzeczy.

*

Offline statler

• **
  • 209
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
« Odpowiedź #31 dnia: Maj 16, 2011, 22:49:06 »
Natomiast dzialajacy LD bedzie platny
"Wężykiem, Jasiu, wężykiem", coby Aquratowi z badań wyszło, że zapłacimy za działający LD.
Śmiem twierdzić, że za LD w obecnej formie mogliby zapłacić tylko niepoprawni entuzjaści, kilku naiwniaków i może wyznawcy filozofii "to tylko ileś tam groszy na dzień".
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2011, 22:52:25 wysłana przez statler »

« Odpowiedź #32 dnia: Maj 17, 2011, 01:37:52 »
CB na bocznych, mniej uczeszczanych drogach ma ten sam problem co LD... "malo zrodelek". Unowoczesniajac LD mysle, ze mozna to poprawic, z CB chyba bedzie gorzej.
Żeby LD przebiło CB to musiałoby mieć porównywalną liczbę użytkowników, a to jest praktycznie nieosiągalne, więc nie bardzo rozumiem jak i co byś chciał usprawnić. No chyba, że AM będzie na żywo przeglądała polskie drogi z satelity i wykrywała korki i wypadki, ale na to się na razie nie zanosi ;]

« Odpowiedź #33 dnia: Maj 17, 2011, 10:16:39 »
@tpiatal są na to inne sposoby. Bodajże w Niemczech (?) TomTom ma umowę z Vodafone, który przekazuje im na bieżąco gdzie i z jaką prędkoscia poruszaja sie telefony komorkowe wzdluz glownych drog ;)

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #34 dnia: Maj 17, 2011, 15:54:44 »
Żeby LD przebiło CB to musiałoby mieć porównywalną liczbę użytkowników, a to jest praktycznie nieosiągalne, więc nie bardzo rozumiem jak i co byś chciał usprawnić. No chyba, że AM będzie na żywo przeglądała polskie drogi z satelity i wykrywała korki i wypadki, ale na to się na razie nie zanosi ;]

Moze uzytkownikow CB jest wiecej,ale nie sa oni polaczeni w jedna "calosc",w zaleznosci od sprzetu,obszaru itd. zasieg moze sie diametrialnie zmniejszyc i tu tez nie jest tak rozowo jak niektorzy opisuja.Tutaj upatruje duza przewage systemow typu LD.Pomijajac,ze nie trzeba wtedy wysluchiwac roznych "pogaduszek"... Teraz pozostaje kwestia pozyskiwania danych,na dzien dzisiejszy moze sie wydawac trudna sprawa,ale zapewne cos wymysla,a my kiedys stwierdzimy,ze jakie to bylo trywialne;)

*

Dżeju

« Odpowiedź #35 dnia: Maj 17, 2011, 18:16:02 »
Nie ma możliwości aby LD przebiło CB. W przypadku CB masz natychmiastową informację o korku, wypadku, etc. Przy LD, nawet jakby to super-hiper działało, to i tak te dane, ktoś lub coś musi przerobić, a sprzęt musi te dane pobrać. Z kolei sprawnie działające LD, to i owszem: "poinformuje" cię o korku lub innym zatorze, ale już prawdziwej informacji nt. czy lepiej to zdarzenie omijać, czy też odczekać, to ci nie da. To jest możliwe wówczas, gdy za tym stoi człowiek lub myśląc bardzo przyszłościowo, jakaś inna "inteligencja". Reasumując: jeśli chcemy, aby LD działało jak należy, to musi to być płatne i to nie 10 zł na rok, ale też nie może być to powiązane z ceną subskrypcji, to są dwie różne rzeczy.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #36 dnia: Maj 17, 2011, 18:35:35 »
Nie ma możliwości aby LD przebiło CB.

W zaden sposob nie chce wszczynac sporow typu technologia zblizona do LD vs CB. Jednak musimy dodac, ze za CB stoja tez tylko ludzie, to nie jest tak ze zawsze dostaniemy trafna podpowiedz, a im dalej od krajowek, tym moim zdaniem gorzej. W obecnej formie LD zapewne przegrywa, ale za jakis czas satwiam, ze bedzie inaczej ;) Uwazam, ze LD - nie chodzi mi tylko o AM, ale i inne firmy ze zblizonymi systemami - ma wiekszy potencjal.

Wiem, ze naleze do tej nielicznej grupy, ktora nie zafascynowala sie CB, wiec juz nic wiecej na ten tamat nie pisze ;)

*

Offline jacoo

• *
  • 81
  • Sprzęt: MIO P560, AM EU
« Odpowiedź #37 dnia: Maj 17, 2011, 21:21:16 »
Tak się zastanawiam, jaki cel mają osoby tak natarczywie promujące żeby LD było płatne.
Jak będzie płatne, to będzie usługą niszową. Jak pozostanie w ramach subskrypcji - ma szanse na ciekawy rozwój.

To tak jakbyście chcieli wprowadzić opłaty za CB (1 - za urządzenie, 2 - za licencję, 3 - za używanie). Wtedy byłby powrót do tego co było dawniej, czyli CB było niszowe.

LiveDrive w swoim założeniu chyba nie opiera się tylko na źródła od mobilek, ale również powinno opierać się o informacje od Policji, czy zarządcy dróg. O ile te pierwsze mogą dać obraz o średnich prędkościach przejazdu odcinka, to Ci drudzy informują o wypadkach, remontach i innych blokadach.
Do tego nie trzeba dodatkowych opłat, a dogadania się ze służbami i sprawnej wymianie danych.

« Odpowiedź #38 dnia: Maj 17, 2011, 21:50:43 »
Żeby na CB dowiedzieć się o utrudnieniu, to wystarczy, że dane utrudnienie zauważy 1 osoba i o nim poinformuje.
Żeby AM zinterpretowała coś jako utrudnienie, to iluś tam kierowców musi wpaść na minę, później musi wysłać o tym informację, ta informacja musi być przetworzona i odesłana do osoby, która ma tego miejsca uniknąć. Który system jest prostszy i sprawniejszy, to chyba jasno widać.

Argument, że na CB jest coraz gorzej gdy oddalamy się do głównych tras jest nietrafiony, bo userów AM też jest wtedy coraz mniej.
Poza tym CB nie wymaga zasięgu GSM, nic nie kosztuje po zakupieniu urządzenia, poinformuje o suszarkach, o nieoznakowanych radiowozach czy innych przydatnych rzeczach.

Założę się, że jeśli wprowadzono by opłatę choćby 5zł/rok, to liczba użytkowników LD poszłaby ostro w dół i cały system już kompletnie by się rozleciał, w związku z czym jeszcze długo LD będzie wg mnie darmowe.

Płacić za to, że omija się puste, główne drogi i jedzie dookoła wertepami, to chyba już lekka przesada nawet dla fanboy'ów automapy   :mrgreen:

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #39 dnia: Maj 17, 2011, 22:15:52 »
Żeby na CB dowiedzieć się o utrudnieniu, to wystarczy, że dane utrudnienie zauważy 1 osoba i o nim poinformuje.
Żeby AM zinterpretowała coś jako utrudnienie, to iluś tam kierowców musi wpaść na minę, później musi wysłać o tym informację, ta informacja musi być przetworzona i odesłana do osoby, która ma tego miejsca uniknąć. Który system jest prostszy i sprawniejszy, to chyba jasno widać.

Argument, że na CB jest coraz gorzej gdy oddalamy się do głównych tras jest nietrafiony, bo userów AM też jest wtedy coraz mniej.
Poza tym CB nie wymaga zasięgu GSM, nic nie kosztuje po zakupieniu urządzenia, poinformuje o suszarkach, o nieoznakowanych radiowozach czy innych przydatnych rzeczach.

Pytanie retoryczne... Skoro CB jest takie genialne, niezawodne i darmowe, to czemu firmy tworza wlasne "traffiki"?

Założę się, że jeśli wprowadzono by opłatę choćby 5zł/rok, to liczba użytkowników LD poszłaby ostro w dół i cały system już kompletnie by się rozleciał, w związku z czym jeszcze długo LD będzie wg mnie darmowe.

Płacić za to, że omija się puste, główne drogi i jedzie dookoła wertepami, to chyba już lekka przesada nawet dla fanboy'ów automapy   :mrgreen:

Wypowiedzi w watku mowia wyraznie, ze chodzi o oplate w momencie gdy LD zacznie naprawde dzialac.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #40 dnia: Maj 17, 2011, 23:41:40 »
........... Skoro CB jest takie genialne, niezawodne i darmowe, to czemu firmy tworza wlasne "traffiki"?.....
Bo CB można sprzedać klientowi  tylko raz a "traffic"  co roku  :E :E

Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #41 dnia: Maj 17, 2011, 23:53:59 »
Licząc w bardzo uproszczony sposób:

20 pln/rok to 1,67/miesiąc
załóżmy że to koszty miesięczne 50000 pln
potrzebne jest 30 tysięcy użytkowników chcących zapłacić 20 pln/rok za usługę...
ostatnio czytałem że liczba legalnych użytkowników AM przekroczyła 500 tysięcy a więc około 6% uzytkowników musiałoby chcieć zapłacić.

Uważam że to realne....

Na razie tych co odbierają dane LD jest poniżej 1%, więc chyba niezbyt realne.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #42 dnia: Maj 18, 2011, 02:25:26 »
Zawsze jak powracam autem zza granicy przeżywam fascynację widokiem łanu batów od CB na samochodach. Na różnych, od zdezelowanego trabanta do panamery. Chyba jesteśmy potęgą w liczbie użytkowników tego radia. W wartościach względnych i bezwzględnych. Wiemy co się dzieje na każdej ścieżce w Polsce. Od Budzisk do Zgorzelca, od Lubieszyna po Medykę. W czasie rzeczywistym. Czemu ten durny Zachód nie czerpie z naszych najlepszych wzorców? Dlaczego u nich antena od CB zdobi zwykle auto z naklejką (PL)?

I tylko lekka rysa się na tym doskonałym obrazku pojawia, kiedy wpadam na kilkukilometrowy korek, a przede mną ten sam las batów. Godzina czołgania. "Bo jest, kolego, remoncik ścieżki i wahadełko", jak donosi ostatni batowicz w kolejce.
Muszę wreszcie wyjąć z dolnej szuflady swojego prezydenta (już nie pamiętam którego), odkurzyć i zamontować. Przynajmniej nie będę musiał wychodzić z samochodu, by zasięgać języka u najbliższego użytkownika CB, z jakiego powodu spóźnię się o godzinę.

No, chyba że do tego czasu AutoMapa uruchomi LiveDrive z prawdziwego zdarzenia. Takie połączenie walorów TMC i HD Traffic. Wtedy będę wolał wysupłać tych kilka dyszek rocznie. I się nie spóźniać.
Ominie mnie wtedy rozkosz widoku lasu batów, grzecznie stojących na ścieżce. Bo remoncik i wahadełko. Trudno, trzeba będzie nauczyć się z tym żyć.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #43 dnia: Maj 18, 2011, 07:25:54 »
Poza tym CB ... poinformuje o suszarkach, o nieoznakowanych radiowozach ...
A jeśli nie poinformuje (a zdarza się, zdarza) to wtedy kwota mandaciku rośnie, oj rośnie ...  :mrgreen:
To jest tzw abonament ;)

Poza tym mając małe i średnie dziecko w samochodzie strach CB włączyć (fucki lecą na okrągło).

Jak każdy system - ma swoje plusy i minusy.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #44 dnia: Maj 18, 2011, 08:43:49 »

Poza tym mając małe i średnie dziecko w samochodzie strach CB włączyć (fucki lecą na okrągło).

Jak każdy system - ma swoje plusy i minusy.

Właśnie dlatego nie zdecydowałem się na korzystanie z CB .  :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #45 dnia: Maj 18, 2011, 09:24:23 »
Otóż to, jest grupa użytkowników 'mięsożernych', a w CB nie ma filtru
przepuszczającego wyłącznie dania jarskie. Ponadto ostrzeganie o POI można
ograniczyć do wybranych kategorii, a tu albo słuchasz wszystkiego albo niczego.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline KOMTUR

• 44
  • Kandydat na Wielkiego Mistrza :)
    • jarekmrzyglod.com - fotograf dla Ciebie
  • Sprzęt: Samsung Note4, S5, Note 10.0, Tab4
« Odpowiedź #46 dnia: Maj 18, 2011, 10:48:07 »
Ja raczej nie zdecydowalbym sie na platny LD, tu ze wzgledu na czas obrobki ostro przegrywa z CB. Jezdze zawsze sam w samochodzie z CB, wiec troche "miesa" moge posluchac. Za to mam dane czesto na 30-60 km do przodu co sie dzieje na drodze. Zblizajac sie mozna dopytac.

A czemu nie chce placic? Bo juz place za to, zeby inni uzytkownicy mieli LD. Do mojej Atheny dokupilem dodatkowa karte sim z pakietem blueconnect, tylko po to aby wysylac dane LD, oczywiscie odbieram tez, ale na tym mi nie zalezy. Juz teraz kosztuje mnie to ok 20 zl. Zaznaczam karta jest tylko i wylacznie do navi, nie dzwonie nie smsuje z niej. To dlaczego mam jeszcze placic podwojnie. Z chwila gdy AM bedzie miala platny LD karta wyleci z Atheny, chyba ze AM zdecyduje sie mi placic za dane.
Tyle z mojej strony.

*

Dżeju

« Odpowiedź #47 dnia: Maj 18, 2011, 10:51:51 »
CB ma swoje plusy i minusy, tak jak i LD. A że las batów czasem widać w korku, to cóż, nie wszyscy wykorzystują w pełni jego możliwości połączone z dobrą nawigacją.
U nas geneza popularności CB jest specyficzna i nie można nas porównywać z tzw. zachodem, którego w ogóle nie uważam za wzór czegokolwiek.
CB ma jeszcze jedną przewagę: możesz np. uzyskać bieżącą informację, iż na XX km idzie pijak w nocy środkiem drogi lub też, że w następnym lesie jest lokalna szklanka na drodze, itd., itp. Ma też duże wady jak pisze nocnyMarek, czyli karmienie "mięsem" użytkowników  :E
Niemniej jednak ani POI ani LD nie ostrzeże przed wyżej wymienionymi przykładami. Taka mała końcowa dygresja w temacie, który obrał całkiem inny kierunek od planowanego  :wink:

*

Konrad4x

« Odpowiedź #48 dnia: Maj 18, 2011, 11:54:47 »
Ma też duże wady jak pisze nocnyMarek, czyli karmienie "mięsem" użytkowników  :E
Ci co mają CB i używają doskonale wiedzą, kto sieje przede wszystkim takie słownictwo. Oczywiście nie napiszę tutaj o kogo chodzi, bo z pewnością na forum są przedstawiciele prowadzący ten szczególnej wielkości tabor, a nie chcę wzniecać "odwiecznej wojny"  :E

*

Offline statler

• **
  • 209
« Odpowiedź #49 dnia: Maj 18, 2011, 13:54:42 »
A więc wracając do tematu
Należałoby jeszcze uściślić, co rozumiemy przez "sprawniej działający system LiveDrive"  :)
Podejrzewam bowiem, że większość wypowiedzi na "nie" chcąc nie chcąc opiera na obecnej jakości usługi, za którą to Aqurat powinien płacić za betatesty.
Z góry przyjmuję, że kol. Jachraniak ma odmienne zdanie. Też kiedyś miałem, dopóki się nie okazało, że kolorki to jedno a rzeczywistość za szybą samochodu to drugie  :-|

*

Offline jacoo

• *
  • 81
  • Sprzęt: MIO P560, AM EU
« Odpowiedź #50 dnia: Maj 18, 2011, 14:45:21 »
Podejrzewam bowiem, że większość wypowiedzi na "nie" chcąc nie chcąc opiera na obecnej jakości usługi, za którą to Aqurat powinien płacić za betatesty.

Wg mnie, odpowiedzi na "nie" płacenie za LD extra wiąże się z tym, że jest to propozycja kolejnego, zupełnie niepotrzebnego haraczu.

Za omijanie dróg płatnych, autostrad i innych dodatków AM też bylibyście chętni płacić dodatkowo?

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #51 dnia: Maj 18, 2011, 15:07:52 »
Za omijanie dróg płatnych, autostrad i innych dodatków AM też bylibyście chętni płacić dodatkowo?

Ludzie juz tacy sa, ze wszystko chcieliby miec za darmo :) Fakt, watek jest troche prowokujacy, bo mysle, ze ekstra za LD nikt nie chcialby z wlasnej woli placic, ale wystarczy spojrzec na realia i "polityke" innych firm. Predzej czy pozniej, moim zdaniem, niestety do tego dojdzie. Tylko musi nastapic ten moment, gdzie jakosc LD bedzie na tyle satysfakcjonujaca, ze przynajmniej dla niektorych, oplacalna bedzie doplata.

To tak jak z TV cyfrowa... masz kilka podstawowych kanalow, mozesz przy nich zostac lub ekstra doplacic, zeby miec cos wiecej. Czy placenie za ekstra programy to haracz? Chcesz placisz, nie chcesz nie placisz.

Ciekawe jest tez to, ze przeciwnicy LD podnosza najwiekszy "krzyk" o ewentualna dodatkowa oplate. Przeciez i tak z tego nie korzystacie, wiec Was to nie bedzie dotyczyc. Chyba lepiej dla Was zeby ta ewentualna oplata byla wylaczona z subskrypcji, niz zeby oplata roczna miala wzrosnac - jakby nie patrzec Aqurat instytucja charytatywna nie jest i zapewne sobie przeliczy jak najlepiej na tym zarobic.

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #52 dnia: Maj 18, 2011, 15:35:08 »
Skoro wywołujesz mnie do tablicy... Ujmę to tak... Na sprawdzaniu Targeo i LD spędziłem więcej czasu niż kilkunastu a może kilkudziesieciu userów tego forum razem wziętych i mam swoje zdanie w temacie, które dla wielu jest nie do przyjęcia, co wynika tylko z faktu że podglądanie kolorków dla niektórych jest niezrozumiałe, jak się czegoś nie rozumie to odrzuca się to na dzień dobry. O braku zrozumienia świadczy chociażby wynik ankiety:

http://pdaclub.pl/forum/automapa/przyszlosc-am%27traffic-czyli-widoczny-podzial-na-livedrive-i-smartroutes/

oczywiście mam na myśli te 17 osób, które są przeciw. Nie to żebym nie szanował odmiennego zdania. Tyle że to jest tak naprawdę pytanie retoryczne :)
chciałbym poznać tych ludzi  :mrgreen:

Już nie wspomnę o tym że oddano 116 głosów a suma "za" i "przeciw" daje 117  :mrgreen:

wybaczcie powyższą dygresję

Staram się zrozumieć tych co forsują rozwiązanie profilunia i CB.

Jedno i drugie narzędzie jest prymitywne, ale jak to mówią, najlepiej sprawdzają się najprostsze rozwiązania. Tyle że w mojej ocenie najprostszym rozwiązaniem jest dobrze działający LD.

Moim zdaniem dobry LD jest wart więcej niż 20PLN (4litry paliwa) miesięcznie. Tyle, że przy takiej cenie będzie małe zainteresowanie. Przynajmniej na na początku.

Ciekawe jest to że w całym wątku jeszcze nikt nie poruszył istoty dlaczego na obecną chwilę tak słabo oceniamy LD... To też świadczy o tym, że niewiele osób wie o co w tym wszystkim chodzi.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #53 dnia: Maj 18, 2011, 15:51:00 »
... Na sprawdzaniu Targeo i LD spędziłem więcej czasu niż kilkunastu a może kilkudziesieciu userów tego forum razem wziętych...
I żebyś siedział nad tym 24/h na dobę to i tak wyniki Twojego siedzenia nad tym będą niemiarodajne. Bo ile sytuacji drogowych możesz ogarnąć w ciągu doby? 10? 20? 50?
To jest procent (jak nie promil) zdarzeń, które dzieją się na drogach w Polsce a które to LD ma obsłużyć i dlatego na podstawie Twoich analiz nie można postawić tezy za lub przeciw LD (w obecnym jego stanie).

... To też świadczy o tym, że niewiele osób wie o co w tym wszystkim chodzi.
To kto jeszcze oprócz Ciebie wie o co w tym wszystkim chodzi?
Myślę, że pisząc to zdanie przesadziłeś i być może uraziłeś (niesłusznie) część tego forum.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline emperator

• **
  • 242
  • Sprzęt: Nokia N500
« Odpowiedź #54 dnia: Maj 18, 2011, 15:52:45 »
Ludzie juz tacy sa, ze wszystko chcieliby miec za darmo :)
Jeśli można to jak najbardziej. Popatrz jednak na to z naszej (klientów) strony. Punkty POI dodawane do bazy Miplo przez użytkowników Aqu ma za darmochę. Za darmochę korzysta z weryfikacji tych punktów przez moderatorów. Tak, wiem, my też korzystamy, ale to nie pracownicy firmy jeżdżą po świecie i wprowadzają tylko użytkownicy. Dane do LD również pozyskiwane są od użytkowników i za ich własne pieniądze. Ja będę w stanie zapłacić firmie za coś, co ona mi da. Ja tu widzę dwa wyjścia.
1. Aqurat zatrudnia swoich pracowników i korzysta tylko z ich usług do opracowywania danych (wówczas mają pełne prawo pobierać za to pieniądze)
2. W/w zwraca koszty przesyłu danych użytkownikom, w zamian daje możliwość bezpłatnego używania LD. Opłaty wówczas pobierane byłyby tylko od użytkowników, którzy chcą korzystać z LD aktualizując dane np. w domu. Do firmy należy wymyślenie sposobu rozpoznania czy klient łączy się z auta, czy z domu.

Żeby było jasne. Uważam, że byłbym skłonny dopłacić parę złotych, powiedzmy 20 za LD, ale tylko pod warunkiem rozliczenia się firmy z dostarczycielami danych. W przeciwnym wypadku uważam, że to naciąganie ludzi na pieniądze na zasadzie "dajcie nam dane, a jak zapłacicie to pozwolimy wam z nich skorzystać"

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #55 dnia: Maj 18, 2011, 16:00:32 »
A ja myślę że i "profilowi"  i "LiveDrive`owi" uczestnicy tego forum (i nie tylko ) nie powinni na siłę nikogo zmuszać do swoich racji.

Jeżeli ktoś ma ochotę niech popróbuje profile  a kto nie jeździł ze SR niech również spróbuje.

Ocena działania programu każdego z nas jest bardzo subiektywna i w zależności od "możliwości technicznych i intelektualnych"  każdy wybierze rozwiązanie dla siebie najlepiej dopasowane.

Myślę że LiveDrive jest technologią przyszłościową i po okresie testów będzie można korzystać z jego dobrodziejstw w pełnym tego słowa znaczeniu. 

Póki co dyskusja czy ma to kosztować 5,10 czy 50 zł jest trochę na wyrost.

Aktualnie mamy LiveDrive w cenie subskrypcji i w najbliższym czasie niewiele w tej kwestii powinno się zmienić.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #56 dnia: Maj 18, 2011, 16:01:10 »
... Na sprawdzaniu Targeo i LD spędziłem więcej czasu niż kilkunastu a może kilkudziesieciu userów tego forum razem wziętych...
I żebyś siedział nad tym 24/h na dobę to i tak wyniki Twojego siedzenia nad tym będą niemiarodajne. Bo ile sytuacji drogowych możesz ogarnąć w ciągu doby? 10? 20? 50?
To jest procent (jak nie promil) zdarzeń, które dzieją się na drogach w Polsce a które to LD ma obsłużyć i dlatego na podstawie Twoich analiz nie można postawić tezy za lub przeciw LD (w obecnym jego stanie).
... To też świadczy o tym, że niewiele osób wie o co w tym wszystkim chodzi.
To kto jeszcze oprócz Ciebie wie o co w tym wszystkim chodzi?
Myślę, że pisząc to zdanie przesadziłeś i być może uraziłeś (niesłusznie) część tego forum.

Nie uraził, nie uraził  :P Ja powiem więcej nawet rozumiem to co kolega Jachraniak chciał przez to powiedzieć pisząc o niezrozumieniu tematu przez wiele osób. Ja się na to nie obraziłem . To tak tytułem lajtowego wstępu. A teraz z grubej rury: jeżeli temat LD jest niezrozumiały, bo z pewnością dla wielu osób jest, to może jeden z drugim od producenta napisałby jakiś porządny tekst, czy to w manualu, czy to na stronie o co w tym wszystkim naprawdę chodzi, a nie tylko marketingowe pierdoły typu "AutoMapa 6.8.1 receptą na korki!" (źródło: www.automapa.pl), bo to hasło dla myślących inaczej. Zobaczcie, że są inne obszary w programie, gdzie metodami prób i błedów ludzie dochodzili co to w ogóle jest , patrz: profil prędkości, na który mówimy czasami brzytwa. A dlaczego brzytwa ? Bo przeciętny Kowalski guzik na ten temat zrozumie z manuala, gdyż tam są ogólniki, a nie porządne wyjaśnienie tematu.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #57 dnia: Maj 18, 2011, 16:01:20 »
Ciekawe jest to że w całym wątku jeszcze nikt nie poruszył istoty dlaczego na obecną chwilę tak słabo oceniamy LD... To też świadczy o tym, że niewiele osób wie o co w tym wszystkim chodzi.

Mysle, ze to nie tak. Uzytkownik nie musi wiedziec jak to dziala, ale musi "czuc", ze dziala. Chociaz, musi tez byc swiadomy, ze droga alternatywna moze byc kiepska, ale to nie przez AM, ale przez kraj w jakim zyjemy.

Osobiscie z moich testow w moich rejonach, skutecznosc LD oceniam na 10-20%. I tu juz nie chodzi o to czy utknalem w korku czy nie, bo cudow nie oczekuje i to nie bylby problem, ale o "objazdy", ktore irytuja. Ostatnio AM wymyslila mi we Wroclawiu skrot, problem polegal na tym, ze znow tam gdzie chciala zawrocic, takiego manewru zrobic nie mozna bylo (mam ustawione unikanie zawracania nadkladajac 4km - 5km nie daje, bo kojarze czasy, ze dawno temu cos sie przy tym sypalo :) ). Caly objazd oczywiscie polegl, choc gdybym zawrocil, to naturalnie zyskalbym na czasie. Dla mnie poprawienie skutecznosci, to wlasnie wyeliminowanie takich objazdow, ktore po prostu sa nie do wykonania. LD moze sie rzadko odzywac, ale zeby tak nie irytowala, wtedy osobiscie moglbym pomyslec o oplacie.

*

Offline statler

• **
  • 209
« Odpowiedź #58 dnia: Maj 18, 2011, 16:01:28 »
Jachraniak, doceniam Twój wkład w badanie kolorków i rozumiejąc o co w tym chodzi, głosowałem na tak.
Problem w tym, że zwykłego użytkownika mało to obchodzi. Dostaje usługę, która jest reklamowana jako panaceum na korki i co ? Góra urodziła mysz...
Jeżdżąc jeszcze na wersji AM pozwalającej na odróżnienie danych LD od SR, śmiałem się w duchu widząc korki tam gdzie ich nie było i zielony lub niebieski świetlisty kolorek tam gdzie stałem w korku. Mając kilkaktronie porównianie z info z CB udało mi się uniknąć korków lub zrezygnować z bezsensownego objazdu zaproponowanego przez AM. I mówię tu cały czas o danych LD, bo dane SR to osobna historia na opowieść z dreszczykiem. Miesięczne robię ok. 1500 km, może nie jest to dużo, ale wystarczająco aby wyrobić sobie opinię.
Nie jestem przeciwnikiem LD, cały czas korzystam na specjalnie do tego celu kupionej karcie Orange Free. Ale jeszcze raz powtórzę, co pisałem już w wątku poświęconym LD, jeśli usługa opiera się tylko na danych od kierowców nie ma przed sobą przyszłości.
A wg Ciebie dlaczego tak słabo oceniamy LD?

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #59 dnia: Maj 18, 2011, 16:15:06 »
Ludzie juz tacy sa, ze wszystko chcieliby miec za darmo :)
Jeśli można to jak najbardziej.

Mimo wszystko ja tez uwazam sie za "ludzia" ;) i naturalne, ze dodatkowo placic rowniez bym nie chcial :) Tylko, ze zycie ma w 4 literach moje chciejstwo i mocno to zalozenie weryfikuje...

Popatrz jednak na to z naszej (klientów) strony. Punkty POI dodawane do bazy Miplo przez użytkowników Aqu ma za darmochę. Za darmochę korzysta z weryfikacji tych punktów przez moderatorów. Tak, wiem, my też korzystamy, ale to nie pracownicy firmy jeżdżą po świecie i wprowadzają tylko użytkownicy. Dane do LD również pozyskiwane są od użytkowników i za ich własne pieniądze. Ja będę w stanie zapłacić firmie za coś, co ona mi da. Ja tu widzę dwa wyjścia.
1. Aqurat zatrudnia swoich pracowników i korzysta tylko z ich usług do opracowywania danych (wówczas mają pełne prawo pobierać za to pieniądze)
2. W/w zwraca koszty przesyłu danych użytkownikom, w zamian daje możliwość bezpłatnego używania LD. Opłaty wówczas pobierane byłyby tylko od użytkowników, którzy chcą korzystać z LD aktualizując dane np. w domu. Do firmy należy wymyślenie sposobu rozpoznania czy klient łączy się z auta, czy z domu.

To co piszesz oczywiscie jest prawda, ale tak jak wiekszosc z nas, jestem tylko pionkiem (klientem) i tego nie zmienie. Oni zrobia badania, wyjdzie im (lub nie) czy znajda sie sklonni klienci zaplacic za usluge nawet bez tych warunkow o ktorych piszesz. Jesli sie im to oplaci - nawet pomimo odejscia czesci klientow - to nic ich od tego nie powstrzyma. Ja (my) albo sie na to zdecydujemy albo nie.