[ankieta] Opłaty za LiveDrive!

• 138 Odpowiedzi
  • 35148 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

pliers

[ankieta] Opłaty za LiveDrive!
« dnia: Maj 15, 2011, 20:22:48 »
Już kilka razy w wątkach dotyczących AM przewijały się pomysły opłat za LD, a tam gdzie pojawia się słowo OPŁATA pojawia się równoczesnie pytanie: ILE?

Może ta ankieta zainspiruje Firmę to zatrudniania osób koordynujących zbieranie, przetwarzanie, przekazywanie danych LiveDrive! tak, aby były jak najświeższe.
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2011, 20:25:11 wysłana przez pliers »

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
Odp: [ankieta] Opłaty za LiveDrive!
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 15, 2011, 21:50:19 »
Wg mnie nie po to płacimy roczną subskrypcję, aby dopłacać do dodatkowych funkcji.
Tym bardziej, że to producent wkopał się w nową funkcję, nie zapowiadając, że będzie płatna, a więc winien sam ponieść tego konsekwencje i stworzyć Centrum Zarządzania LD! na swój koszt.
Aczkolwiek przyznam, że gdybym dostał możliwość potestowania LD z prawdziwego zdarzenia i byłbym zadowolony, to 20 zł / rok mogę przeznaczyć.
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 15, 2011, 22:08:05 »
Może ta ankieta zainspiruje Firmę to zatrudniania osób koordynujących zbieranie, przetwarzanie, przekazywanie danych LiveDrive! tak, aby były jak najświeższe.
To trzeba było ją wysłać do AM. Tutaj wygląda na lekką prowokację.
Moim zdaniem, jeśli ruszy w miarę niezawodny LiveDrive z prawdziwego zdarzenia, nie będzie tańszy od ok. 50 zł rocznie. Chyba, że społeczeństwo gremialnie przesiądzie się na instant online smartfony i masowo wykupi parę milionów licencji po 40 zł + 10 zł za traffic.

Z rozkoszą zapłacę wymienione kwoty, w dowolnym z wariantów, za sprawny system.

*

pliers

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 15, 2011, 22:12:51 »
Ale co miałem wysłać do producenta?

Ciekaw jestem zdania innych użytkowników, porównuję to ze swoją opinią na ten temat i już. Nie doszukuj się prowokacji ani spisku bo nie znajdziesz.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 16, 2011, 00:04:00 »

Biorąc pod uwagę liczbę chętnych którzy zapłaciliby (np. 20 zł/na rok dodatkowo) to ci ludzie pomarliby z głodu.  :E

*

• 6498
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 16, 2011, 07:28:08 »
Biorąc pod uwagę liczbę chętnych którzy zapłaciliby (np. 20 zł/na rok dodatkowo) to ci ludzie pomarliby z głodu.
Cztery litry paliwa (20 zł to nawet mniej, niż równowartość 4 l) odrobisz na jednej dłuższej trasie, jeśli LD chroniła by skutecznie przed korkami. Nie wierzę, by nie znalazło się wystarczająco dużo chętnych dla pokrycia kosztów zbierania i przetwarzania informacji. Przecież to jedna dziesiąta tego, co żąda TomTom za HD Traffic na 1 rok dla wybranego kraju.

*

pliers

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 16, 2011, 07:47:32 »
Licząc w bardzo uproszczony sposób:

20 pln/rok to 1,67/miesiąc
załóżmy że to koszty miesięczne 50000 pln
potrzebne jest 30 tysięcy użytkowników chcących zapłacić 20 pln/rok za usługę...
ostatnio czytałem że liczba legalnych użytkowników AM przekroczyła 500 tysięcy a więc około 6% uzytkowników musiałoby chcieć zapłacić.

Uważam że to realne.

Chciałbym też podkreślić że to nie jest prowokacja i nie chcę wywoływać żadnej "wojny".
Obliczenia są "z głowy", nie znam się na polityce kadrowej, nie mam pojecia jakie mogłyby być realne koszty obsługi usługi. Na pewno sa tu ludzie którzy policzyliby to zupełnie inaczej.

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 16, 2011, 09:07:42 »
Przecież to jedna dziesiąta tego, co żąda TomTom za HD Traffic na 1 rok dla wybranego kraju.

Małe sprostowanie, nie w jednym kraju lecz we wszystkich gdzie jest dostępny HD Traffic - obecnie jest to 15 krajów europejskich (UK, France, Belgium, Germany, Switzerland, Portugal, the Netherlands, Italy, Spain, Austria, Luxemburg, Sweden, Finland, Denmark and Norway).
Nie można też bezpośrednio porównywać kosztów bo w TT koszty transmisji danych są uwzględnione w cenie usługi - łącznie z roamingiem.

*

Dżeju

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 16, 2011, 09:20:49 »
Kolego pliers, pytania dobre, choć dołożyłbym jeszcze jedno: czy w ogóle jesteś skłonny płacić za LD. Nie wiązałbym tego z licencją. Powiązanie tego z licencją, a może jeszcze brak możliwości wyłączenie tego czegoś, to jak dla mnie jest pomysłem absurdalnym.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 16, 2011, 09:25:45 »
A odpowiedź "nie" Cię nie satysfakcjonuje?  :mysli:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Dżeju

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 16, 2011, 09:42:14 »
Nie do końca mnie satysfakcjonuje :wink: Odpowiedź w ankiecie oczywiście "NIE".
Subskrypcja to jedno, a czasem wykup usługi LD, to co innego.

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 16, 2011, 09:51:34 »
W ankiecie powinna być jeszcze opcja: "Czy nie wolałbyś, by licencja na AM była 10zł tańsza kosztem odpuszczenia sobie LD" ;)

*

Konrad4x

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 16, 2011, 09:52:20 »
Uważam, że opcja "NIE" , to jedyna słuszna droga w kwestii rozwoju tej technologii. Proszę tego nie odbierać jako złośliwość, tylko ja na miejscu producenta oficjalnie rozgłaszałbym, że usługa jest za free, natomiast ukryłbym te opłatę w podniesionej subskrypcji. A dlaczego ? A dlatego, żeby uniknąć awantur na forach, ekstremalnie na salach sądowych, że ktoś stracił coś przez niewydolny system omijania korków, który nie zadziałał, a za który płaci. Wiadomo, że stania w korkach nie unikniemy, nawet jeżeli dodatek będzie kosztował 100 pln/m-c. Korki to nieodzowny element życia w dużym mieście i tutaj raczej dodatek pewnie za bardzo się nie sprawdzi, ale ma szanse dać to czego ewentualnie od niego bym oczekiwał, czyli znalezienie objazdu poza miastem, w przypadku poważnego zatoru na szosie. I tu raczej lokuję moją naiwność na przyszłość z LD  :grin:

Kolego tpiatal , trafna uwaga  :ok:
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2011, 09:54:39 wysłana przez Konrad4x »

*

pliers

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 16, 2011, 10:00:06 »
W ankiecie powinna być jeszcze opcja: "Czy nie wolałbyś, by licencja na AM była 10zł tańsza kosztem odpuszczenia sobie LD" ;)
:mysli: :mysli:
a może w ogóle po zainstalowaniu nowej wersji AM i przeprowadzeniu ustawień "pod siebie" wysyłać do producenta plik konfiguracyjny i na tej podstawie będzie wyliczana opłata???

*

Offline papen76

• 16
  • Sprzęt: Modecom MX2
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 16, 2011, 10:12:00 »
A ja mógłbym zapłacić, ale NIE CHCĘ  :E Dlaczego? Kupiłem AutoMapę w wersji bodajże jeszcze 3.9 w czerwcu 2006 roku w cenie 549 zł brutto.  http://www.automapa.pl/?PEI=10866&article_id=37614

Kolejna aktualizacja kosztowała mnie coś ponad 100 zł, liczmy że 101. Już mamy 650. Potem jeszcze 4 aktualizacje po 80 zł = 320 zł. Razem do tej pory dałem firmie circaebaut 870 zł.

Za LD! płacimy operatorowi GSM, ale AM przecież też ma z tego profit, chociażby taki:
„- Znaczne zwiększenie ilości danych LiveDrive! wynika z dwóch głównych czynników. Z jednej strony, sukcesywnie pozyskujemy kolejne, nowe źródła dostarczające informacje drogowe w czasie rzeczywistym, a z drugiej odnotowujemy, wraz z wiosennym ożywieniem ruchu drogowego, przyrost użytkowników wykorzystujących technologię LiveDrive! w codziennej jeździe.” – powiedział Janusz M. Kamiński, szef PR i Marketingu AutoMapy. - Spowodowało to konieczność rozbudowy infrastruktury i pozwoliło na znaczne przyspieszenie analizy danych, czego efektem jest m.in. nowa forma wizualizacji danych drogowych.

Źródło: http://www.automapa.pl/?PEI=10866&article_id=230607

Niech więc i druga strona da coś od siebie  :ok:
Vista HCx / UMP-pcPL

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 16, 2011, 10:33:09 »
Aqurat wydzielając z programu na chwilę obecną usługę LiveDrive! i czyniąc ją płatną uciął by sobie źródło danych dla SR oraz LD! - bo myślę że chętnych na taką płatną "protezę" antykorkową wśród użytkowników jest niewielu.

Inną sprawą jest niezawodność i przewidywalność działania usługi LiveDrive! .

Wielokrotnie opisywane problemy z kompensacją czasową pobierania danych z serwera Targeo -  coś co jest widoczne na Targeo  - w LiveDrive jest widoczne z ogromnym opóźnieniem. Dlaczego?

Moim zdaniem AM musi przekonać swoich użytkowników że w najlepszy możliwy sposób potrafi korzystać z danych Trafiicowych które zbiera od użytkowników jak również pobiera z serwisu Targeo.pl . A kwestia płatności za działający poprawnie system sama się rozwiąże bo chętnych na pewno będzie dużo więcej niż w chwili obecnej.

*

• 6498
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 16, 2011, 11:01:13 »
Małe sprostowanie, nie w jednym kraju lecz we wszystkich gdzie jest dostępny HD Traffic - obecnie jest to 15 krajów europejskich (UK, France, Belgium, Germany, Switzerland, Portugal, the Netherlands, Italy, Spain, Austria, Luxemburg, Sweden, Finland, Denmark and Norway).
Pewnie słuszna uwaga, bo opis w sklepie TT jest nieco mylący (podają zawsze nazwę regionu po wrzuceniu HD do koszyka - sprawdzałem GB i DE). W polskiej wersji sklepu TT krajów objętych HD jest chyba z 8.
Niemniej jest też chyba tak, że jak dysponujesz mapką wyłącznie pojedynczego kraju, to też zapłacisz za HD 50 Euro.

Nie można też bezpośrednio porównywać kosztów bo w TT koszty transmisji danych są uwzględnione w cenie usługi - łącznie z roamingiem.
Też się zgadzam, z zastrzeżeniem, że nie wiadomo ile kosztów samej karty i połączeń jest w cenie urządzenia Live, ile w cenie licencji, a ile w cenie abonamentu HD. I w ogóle, jakie to są koszty (karta plus przesył). Oraz, czy Vodafone nie daje obu tych rzeczy za darmo, za prawo do wykorzystywania pozyskanych danych.

*

Offline Roger from Cracow

• **
  • 152
  • Sprzęt: Touch Pro 2
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 16, 2011, 11:03:04 »
Najpierw AM niech pokaże i udowodni swoim użytkownikom, że faktycznie potrafi w jakikolwiek sensowny sposób sprawić, że LV będzie w stanie działać. Póki co jest to jeden wielki beta test na wszystkich użytkownikach za który już niemało płacimy. Roczna subskrypcja jest IMO bardzo droga, biorąc pod uwagę fakt, że żyjemy w kraju w którym dróg przybywa w tempie ślimaczym w wersji AM na Polskę aktualizacja roczna powinna kosztować połowę z tej kwoty. Osobiście od początku istnienia posiadałem dwie oryginalne AM i wykupione trzy licencje. Uważam, że zostawiłem już sporo pieniędzy w tej firmie. Płacenie 80zł rocznie za parę kilometrów dróg, kilka zmian w sofcie programu i cały ten gówniany system LV i SR 80zł to przesada. Kiedy skończą się beta testy a Aqurat skończy kombinować z maskowaniem danych LV na swoich mapach żeby nie było czasem widać jak działa ich system to wtedy rozważę kolejną subskrypcję w ogóle. A póki co mam oryginał ale wkurzony postawą firmy postawiłem obok oryginału pirata i wychrzaniłem całe LV i SR w kosmos i skorzystałem z na prawdę doskonałych profili Biluni i program działa tak jak za dawnych dobrych czasów wersji 5.xx  A teraz wszystkim oburzonym tym faktem powiem, że chętnie przeleje te 30 - 40zł za aktualizację i wersję programu tańszą nie skażoną problemem LV i SR. Jestem niedzielnym kierowcą i nie potrzebuje tego do niczego.

[admin] Na naszym forum nie obnosimy się z piractwem. Nikomu do PDA (mp3, PC itp) zaglądac nie będę, ale chwalić się, że jest się przestępcą to już przesada. + 25 do poziomu ostrzeżeń [/admin]
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2011, 13:39:29 wysłana przez ajed »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #18 dnia: Maj 16, 2011, 11:21:59 »
.... A póki co mam oryginał ale wkurzony postawą firmy postawiłem obok oryginału pirata i wychrzaniłem całe LV i SR w kosmos i skorzystałem z na prawdę doskonałych profili Biluni i program działa tak jak za dawnych dobrych czasów wersji 5.xx  A teraz wszystkim oburzonym tym faktem powiem, że chętnie przeleje te 30 - 40zł za aktualizację i wersję programu tańszą nie skażoną problemem LV i SR. Jestem niedzielnym kierowcą i nie potrzebuje tego do niczego.
Masz rację kolego. Profil Bilunia i gadżety na OFF powodują, że program wraca "do korzeni"  :ok:. Mogłeś sobie tylko opuścić ten fragment o pirackiej wersji, bo tego tu się bardzo nie lubi , gdyż tutaj piszą sami legalni użytkownicy wszelkiego oprogramowania  :wink:

*

Offline Roger from Cracow

• **
  • 152
  • Sprzęt: Touch Pro 2
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 16, 2011, 11:28:50 »
.... A póki co mam oryginał ale wkurzony postawą firmy postawiłem obok oryginału pirata i wychrzaniłem całe LV i SR w kosmos i skorzystałem z na prawdę doskonałych profili Biluni i program działa tak jak za dawnych dobrych czasów wersji 5.xx  A teraz wszystkim oburzonym tym faktem powiem, że chętnie przeleje te 30 - 40zł za aktualizację i wersję programu tańszą nie skażoną problemem LV i SR. Jestem niedzielnym kierowcą i nie potrzebuje tego do niczego.
Masz rację kolego. Profil Bilunia i gadżety na OFF powodują, że program wraca "do korzeni"  :ok:. Mogłeś sobie tylko opuścić ten fragment o pirackiej wersji, bo tego tu się bardzo nie lubi , gdyż tutaj piszą sami legalni użytkownicy wszelkiego oprogramowania  :wink:
Ja też ma legalne oprogramowanie i jak juz wspomniałem chce uczciwie zapłacić za coś co jest tego warte. Bo nie lubię płacić za bycie beta testerem :)
Zatem półpirat ze mnie bo z jednej strony zapłaciłem już podobnie jak kolega papen76 z 800 - 900zl za ten program, może i więcej. To mało ? A teraz zostałem uszczęśliwiony czymś co nie chce działać. A ktoś mądry wpadł jeszcze na pomysł, że mam dopłacić jeszcze więcej za to, żeby to zaczęło działać :) Dobre.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #20 dnia: Maj 16, 2011, 11:30:09 »
zgadza się Roger , szkoda słów  :) Z resztą popatrz na wyniki ankiety. Zwolenników na 'Nie" przybywa. I słusznie, nie ma co się dawać doić  :ok:
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2011, 11:32:01 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 16, 2011, 11:41:42 »
Czytanie tego bełkotu, który jest powyżej, a w szczególności mam na myśli post Roger'a może zaszkodzić.

Czytamy zatem jedną, góra dwie linijki, ni więcej - żeby na początku mózg przyzwyczaić. Więcej tylko w obecności lekarza!

Roger - nie jestem w stanie zrozumieć Twojego toku myślenia, naiwny jesteś jak dziecko gdy schowa głowę pod poduszkę, myśli, że skoro nikogo nie widzi, to i jego nikt nie widzi.

szukajac analogii, od kilku lat tankuję auto w tej samej sieci... Roger, może powinni mi teraz lać za darmo - przecież już kupę kasy tam zostawiłem!? Poza tym paliwo strasznie dużo kosztuje, do tego drogi sa kiepskie i mało budują...

I jeśli uważasz że 20groszy (dzienny koszt rocznej subskrypcji) to dużo, to może spróbuj zaoszczędzić na papierze toaletowym

przy okazji wyszło, że hamulcowy "Profilunia" cały czas zbiera żniwo... ręce opadają...

A co do wyznania
A póki co mam oryginał ale wkurzony postawą firmy postawiłem obok oryginału piratai wychrzaniłem całe LV i SR w kosmos i skorzystałem z na prawdę doskonałych profili Biluni i program działa tak jak za dawnych dobrych czasów wersji 5.xx

Po co Ci nowa wersja? Tak mało się buduje dróg...

Postaw 5.5.3 i po sprawie, nie będziesz musiał nic zmieniać.

BTW, mam nadzieję, że odpowiedni człowiek w Aqurat dokładnie przeczytał post Rogera i już wystąpił do Administratora PDAClubu o udostępnienie adresu ip. Bo już jakiś czas temu napisałeś, że wygasła Ci licencja.
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2011, 12:01:17 wysłana przez jachraniak »

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 16, 2011, 11:59:34 »
Proponuję drugą ankietę. Ile AM byłaby w stanie zapłacić osobom które udostępniają (obecnie za darmo) dane o korkach.
Paweł

*

pliers

« Odpowiedź #23 dnia: Maj 16, 2011, 12:03:01 »
biorąc pod uwagę fakt, że żyjemy w kraju w którym dróg przybywa w tempie ślimaczym w wersji AM na Polskę aktualizacja roczna powinna kosztować połowę z tej kwoty
Nie pamiętam kiedy była wypuszczona sławna już wersja 5.5.3 (chyba 2006) ale od tego czasu oddano do ruchu ponad 1000 km dróg, może nimi akurat nie jeździsz...nie wiem.

Troszkę odbiegnę od tematu, ale muszę napisać: dziwi troszkę i zaskakuje mnie podejście ludzi nie wierzących że istnieją (w sporej mniejszości - ale jednak) ludzie którzy używają tylko legalnego oprogramowania. Jak się przyznam że mam w domu tylko legalną muzykę to pewnie wyjdę na zboczeńca, cóż jestem muzykiem więc może dlatego widzę różnicę :-)
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2011, 12:09:51 wysłana przez pliers »

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 16, 2011, 12:17:36 »
pliers, tu nie chodzi o mnie

ja wiem że buduje się dużo a jeszcze więcej się remontuje...

Więc nie mi tłumacz tylko Rogerowi :)

Jestem legalnym użytkownikiem automapy któremu wygasła subskrypcja, wersja mapy 6.6.0 i na te chwile osobiście nie odczuwam potrzeby robienia aktualizacji.

po czym napisał

A póki co mam oryginał ale wkurzony postawą firmy postawiłem obok oryginału pirata i wychrzaniłem całe LV i SR w kosmos i skorzystałem z na prawdę doskonałych profili Biluni i program działa tak jak za dawnych dobrych czasów wersji 5.xx

Więc ja się pytam - po co stawiać pirata, skor można postawić 5.5.3

« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2011, 12:20:38 wysłana przez jachraniak »

*

pliers

« Odpowiedź #25 dnia: Maj 16, 2011, 12:26:11 »
jachraniak

dlatego też cytowałem Rogera :-)

*

Offline papen76

• 16
  • Sprzęt: Modecom MX2
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 16, 2011, 12:26:11 »
może powinni mi teraz lać za darmo - przecież już kupę kasy tam zostawiłem!?

Oj tam oj tam... Jak kogoś stać na krowę, to stać go i na cielę. Nie chodzi o sępienie jakiś marnych groszy w skali roku, tylko o podejście firmy do wiernego klienta.

Czy nie za po to płacimy co roku za przedłużenie licencji, by program AutoMapa był coraz lepszy???
Vista HCx / UMP-pcPL

*

Offline statler

• **
  • 209
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 16, 2011, 14:31:53 »
Należałoby jeszcze uściślić, co rozumiemy przez "sprawniej działający system LiveDrive"  :)
Mnie się marzy, aby informacja o zablokowanej/trudno przejezdnej drodze z powodu wypadku była przekazywania maks. po kilkunastu minutach. Zdaje sobie sprawę, że to utopia w przypadku dróg mało uczęszczanych (niektórych wojewódzkich i poniżej), ale na autostradach, ekspresówkach i DK powinien to być standard. I za to mogę zapłacić.
Nie ma się bowiem co dziwić niezadowolonym (ja też się tu zaliczam) z usługi, skoro na CB od godziny wiadomo o utrudnieniach, w radio ogólnopolskim i lokalnym też są ostrzeżenia, policja kieruje objazdem, a LD smacznie śpi...

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 16, 2011, 21:28:57 »
Najlepszy LiveDrive to CB  :ok:
Opłata jednorazowa i działa aż się popsuje. Na pewno wyjdzie taniej niż roczne opłaty.
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2011, 21:30:42 wysłana przez iceneon »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #29 dnia: Maj 16, 2011, 21:47:46 »
Najlepszy LiveDrive to CB  :ok:
Opłata jednorazowa i działa aż się popsuje. Na pewno wyjdzie taniej niż roczne opłaty.
Dokladnie tak i nic tego nie przebije. Jak LD bedzie dzialalo z predkoscia fali,  to odszczekam swoj i iceneona poglad.  :wink: