AutoMapa 6.6.2

• 473 Odpowiedzi
  • 134906 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
Odp: AutoMapa 6.6.2
« Odpowiedź #150 dnia: Listopad 21, 2010, 09:53:29 »
START Krapkowice ul. Rynek 1
KONIEC Lipsko (27-300) ul. Rynek 1

U mnie nie ma takiego połączenia.

u mnie prowadzi przez Katowice Kielce, trasa szybka

*

Offline robertpiaty

• **
  • 101
  • Sprzęt: Cruser Alpha B50
« Odpowiedź #151 dnia: Listopad 21, 2010, 10:11:49 »
Tobie naprawdę się wydaje, że ktoś z Aqurat przegląda strony GDDKiA,
czyta te komunikaty i potem blokuje  odcinki? :ohreally: :O :terrified:
Gdzieś Ty się uchował? Co to za skansen? :mysli:
To skansen ludzi uczciwych, rzetelnych i przez to wiarygodnych.
Coś Ci mówią te pojęcia  :worried:

Miałem nie komentować Bilunia Twojej wypowiedzi ale nie wytrzymałem.

Tu masz dokumentację do plików z danymi.

http://gddkia.gov.pl/userfiles/articles/p/pliki-z-danymi-o-utrudnieniach_4395//documents/gddkia_dane_xml.pdf

i link do jednego z plików z danymi:

http://www.gddkia.gov.pl/dane/zima_html/utrdane.xml

Wyobrażasz sobie, że teraz przychodzi Kowalski do pracy, przegląda te pliki i nanosi je na mapę? Ja nie bardzo, bo po pierwsze dnia by mu zabrakło, a po drugie po kilku godzinach pracy prawdopodobieństwo błędu ludzkiego w nanoszeniu tych blokad było by bardzo duże (np. oznaczenie czy to jest tylko zwężenie czy też całkowita blokada, czy też błędne zaznaczenie współrzędnych, lub długości itp itd). Automaty takie robią to od kilku sekund do max kilku minut i nie ma możliwości popełnienia błędu tzw. czynnika ludzkiego. Jedyny błąd jaki może być te złe lub niekompletne dane udostępniane przez GDDKiA oraz błędna interpretacja przez parser otrzymanych danych. Parser danych można dopracować, danych w GDDKiA nie zmienisz.

Ja osobiście uważam że przy takiej ilości różnych informacji rozwiązania automatyczne są bardziej wiarygodne i rzetelne (mi mówią coś te pojęcia).

*

Dżeju

« Odpowiedź #152 dnia: Listopad 21, 2010, 10:23:04 »
(...) No i te POI nie mają nic wspólnego z Miplo czy MiploShare, czyli nie są ko kategorie 'prywatne z miplo', tylko 'całkiem prywatne'(...)
To mówimy o tych samych POI. Dodawanie lub importowanie do standardowego pliku, powoduje, że widać je na liście POI (wraz z ikonami), ale nie pokazuje ich na mapie.

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #153 dnia: Listopad 21, 2010, 11:18:35 »

U mnie nie ma takiego połączenia.

u mnie z Rudy Śląskiej tez szybkiej nie wyznacza Pozostale wyznacza normalnie Szybka wyznacza tylko z profilem predkosci
I to ma byc wersja finalna Pasztet jakich malo Chyba zbyt szybko wypuszczona po beta testach i efekty sa od razu widoczne
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

pliers

« Odpowiedź #154 dnia: Listopad 21, 2010, 11:27:49 »
Moje własne wyświetla, z tym że ja mam je w osobnym pliku i po prostu go wczytuję jak mi potrzebny,
a nawet nie tyle wczytuję co przełączam na profil w którym mam te POI wczytane na stałe.
No i tr POI nie mają nic wspólnego z Miplo czy MiploShare, czyli nie są ko kategorie
'prywatne z miplo', tylko 'całkiem prywatne'

nocnyMarku

piszesz o wyświetlaniu na liście POI czy na mapie? U mnie na liście są ale na mapie nie ma (WCE5)
Mi też chodzi o zupełnie prywatne POI w nieistniejących normalnie kategoriach

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #155 dnia: Listopad 21, 2010, 11:31:04 »
Widzę je na mapie.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

pliers

« Odpowiedź #156 dnia: Listopad 21, 2010, 11:35:39 »
więc to chyba kwestia systemu bo dostałem odpowiedź od supportu że znają i pracują nad problemem

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #157 dnia: Listopad 21, 2010, 11:40:50 »
Dla fanów routingu i ostrych wrażeń

U mnie szybka wygląda jeszcze inaczej.

Optymalna:

Połączone: [time]Listopad 21, 2010, 11:55:08[/time]

U mnie też jest, ale tylko z SR, przy wyłączonym trasy nie wyznacza :S

U mnie jest z włączonym SR:

jak i bez SR:

« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2010, 11:59:41 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline robertpiaty

• **
  • 101
« Odpowiedź #158 dnia: Listopad 21, 2010, 12:03:00 »
U mnie też jest, ale tylko z SR, przy wyłączonym trasy nie wyznacza :S

U mnie jest z włączonym SR:

jak i bez SR:

Jerzu czy Ty wyznaczałeś trasę na kompie? Jeśli tak to może błąd jest tylko na urządzeniach mobilnych (np pod windowsem CE).
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2010, 12:15:03 wysłana przez robertpiaty »

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #159 dnia: Listopad 21, 2010, 12:13:51 »
piszesz o wyświetlaniu na liście POI czy na mapie?

U mnie na Mio P550 (WM5) w prowadź do, w opcjach wyświetlania są moje kategorie. Nie wyświetlają się tylko na mapie.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #160 dnia: Listopad 21, 2010, 12:14:33 »
Jerzu czy Ty wyznaczałeś trasę na kompie? Jeśli tak to może błąd jest tylko na urządzeniach mobilnych (np pod windowsem CE).

Tak, na PC. Przed momentem sprawdziłem na Mio P550 (WM5), przy wyłączonym SR nie wyznacza trasy szybkiej ani optymalnej, tylko krótką. Jak włącze SR to wyznacza trasę szybką i krótką, optymalnej nie chce. Faktycznie, system operacyjny wpływa na działanie programu.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline hipeck

• **
  • 212
« Odpowiedź #161 dnia: Listopad 21, 2010, 14:33:00 »
Niezbadane jest wyznaczanie tras w AM, tak chyba jak wyroki Boskie. Dzisiaj już nie da się za chiny wyznaczyć trasy wzorcowej bez ustawiania przez.  pozdr

*

Bilunia

« Odpowiedź #162 dnia: Listopad 21, 2010, 14:50:02 »
Miałem nie komentować Bilunia Twojej wypowiedzi ale nie wytrzymałem.
Ja też. Ale skoro mnie wywołałeś do tablicy.....

Tu masz dokumentację do plików z danymi.

http://gddkia.gov.pl/userfiles/articles/p/pliki-z-danymi-o-utrudnieniach_4395//documents/gddkia_dane_xml.pdf
i link do jednego z plików z danymi:
http://www.gddkia.gov.pl/dane/zima_html/utrdane.xml
Jeżeli nie potrafisz machać cepem, to tego nie rób, bo zrobisz krzywdę sobie i innym. Dokumentację i specyfikację plików .xml też raczej zostaw innym, bo ma to niewiele wspólnego z tematem. By te dane z xml-i wlaściwie wykorzystać, wystarczy użyć stosownego programu. Nawiasem mówiąc już powstał dosyć dawno.
Natomiast, jeżeli chcesz sobie zobaczyć to, co Cię powinno zainteresować, to proponuję lekturę właściwszego linku i właściwe wykorzystanie zawartych tam informacji:
http://www.gddkia.gov.pl/19/lista-utrudnien/
Nie będziesz musiał przewalać z lupką niezliczonej ilości "znaczków".
By Ci jeszcze bardziej ułatwić okiełznanie tematu, specjalnie dla Ciebie przygotowałem stosowny zrzucik ze wskazanej strony.
Mam nadzieję, że będzie Ci łatwiej....
---------------------
Na drugim zrzucie, plik z danymi z Twojego drugiego linku, wczytany do programu o którym wspomniałem. Większość kolegów na pewno go zna :wink:
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2010, 15:38:05 wysłana przez Bilunia »

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #163 dnia: Listopad 21, 2010, 14:54:55 »

Tak, na PC. Przed momentem sprawdziłem na Mio P550 (WM5), przy wyłączonym SR nie wyznacza trasy szybkiej ani optymalnej, tylko krótką. Jak włącze SR to wyznacza trasę szybką i krótką, optymalnej nie chce. Faktycznie, system operacyjny wpływa na działanie programu.
Na NavRoadzie Q1 też nie wyznacza trasy optymalnej (windows CE 5.0).

*

pliers

« Odpowiedź #164 dnia: Listopad 21, 2010, 15:54:17 »
Na drugim zrzucie, plik z danymi z Twojego drugiego linku, wczytany do programu o którym wspomniałem. Większość kolegów na pewno go zna

pewnie większość wie że to POIConverter, ale po co napisać, lepiej wprowadzić nutkę "posiadacza wiedzy tajemnej" i na zrzucie ekranu specjalnie wyciąć nagłówek

*

Offline robertpiaty

• **
  • 101
« Odpowiedź #165 dnia: Listopad 21, 2010, 16:24:38 »
Bilunia to jest ostatni mój wpis na ten temat bo to nie czas i miejsce aby rozmawiać o programowaniu.

Otóż program z którego zrobiłeś zrzut ma w sobie wbudowany parser plików xml i on pobiera dane z tego pliku i sobie je wyświetla. W pliku tym są zawarte (a przynajmniej powinny być) dokładnie te same dane co na stronie o tej godzinie w której był on generowany.

Oprócz rozpoznawania danych jakie się znajdują w danym węźle można nauczyć program również rozpoznawać zawartość tekstu w opisie (m.in. to miałem na myśli pisząc o dopracowywaniu parsera). Do tego celu przeważnie służą wyrażenia regularne.

Przy niektórych utrudnieniach w pliku xml masz węzeł <objazd> (czyli już wiemy że dane utrudnienie ma objazd). Kolejną rzeczą jaką należy zrobić to sprawdzić opis tego objazdu i odpowiednio na niego zareagować. Przykładowe i uproszczone wyrażenie regularne wyłapujące że objazd jest poprowadzony równolegle do drogi mogło by wyglądać następująco (wzoruje się na Twoim przykładzie - nie analizowałem wszystkich utrudnień)
/.*objazd\s*lokalny\s*równolegle\s*do.*drogi\s*głównej.*/is
Program podczas parsowania próbuje dopasować  to wyrażenie regularne. Jak mu się uda to już wie o co chodzi i wie co z tym fantem dalej zrobić. Można stworzyć całą bibliotekę różnych wyrażeń i oprogramować to, w jaki sposób ma się zachować parser podczas dopasowania każdego z nich.

Po co zmuszać Kowalskiego do ręcznego codziennego przeglądania ponad 300 utrudnień i weryfikowania ich z tym co jest w systemie AM skoro można to robić z automatu.

Więcej na ten temat już nie piszę.

*

Bilunia

« Odpowiedź #166 dnia: Listopad 21, 2010, 17:15:15 »
...pewnie większość wie że to POIConverter, ale po co napisać, lepiej wprowadzić nutkę "posiadacza wiedzy tajemnej" i na zrzucie ekranu specjalnie wyciąć nagłówek
Jeszcze ktoś uzna, że to piracki program  :wink:
Niektórzy uważają nawet każde inne forum, gdzie jest dział poświęcony nawigacji, za pirackie, a co dopiero programy, których nie ma na stronie AM, czy Miplo.
Chyba troszeczkę przegiąłeś w swojej opinii.

Bilunia to jest ostatni mój wpis na ten temat bo to nie czas i miejsce aby rozmawiać o programowaniu.
...........
Cieszę się, że tu mi odpuściłeś, bo o programowaniu nie mam zielonego pojęcia. :wink:
Natomiast nie sposób się nie zgodzić z całością dalszej części Twojej ostatniej wypowiedzi.
Nie sugerowałem też zmuszania Kowalskiego do ....
Moje przesłanie było raczej w kierunku tezy, że jeżeli AM już korzysta z zewnętrznych danych, to niech zawarte w nich informacje, implementuje do programu (mapy) - rzetelnie.
Pozdrawiam  :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2010, 17:37:25 wysłana przez Bilunia »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #167 dnia: Listopad 21, 2010, 17:15:45 »
Cytat: Bilunia
To skansen ludzi uczciwych, rzetelnych i przez to wiarygodnych.
Coś Ci mówią te pojęcia  :worried:

Kpisz czy o drogę pytasz?
Wiesz co myślę o uczciwości osoby, która ma takie parcie na szkło,
że jest jej wszystko jedno gdzie i jak, byleby mogła zabłysnąć?
Co Twoja działalność na pewnym pirackim forum, włącznie z udzielaniem się
w wątkach o 'cukiernictwie' i problemach z crackowaniem programów,
ma wspólnego z elementarną uczciwością?

Być może kiedyś znałeś prawdziwe znaczenie takich słów jak uczciwość i przyzwoitość.
Niestety teraz gniją one gdzieś w kątku podświadomosci, zasypane pokładami pychy
i zepchnięte na margines przez nadzwyczaj wybujałe ego, nachalną potrzebę brylowania
gdzie tylko się da i nieodpartą chęć ustawiania wszystkich w szeregu.
A wiarygodność?
Naprawdę sądzisz, że wiarygodność zyskuje się przez głośne krytykancwo, złośliwą ironię,
uparte nieprzyznawanie się do błędów i przytykanie innym łatek lizusów i klakierów?

*

Offline robertpiaty

• **
  • 101
« Odpowiedź #168 dnia: Listopad 21, 2010, 18:26:54 »
Moje przesłanie też jest identyczne, tylko mam trochę inne podejście do osiągnięcia celu. Nie po to kupowałem licencje na AM żeby ciągle walczyć o to aby poprawnie działała.

Ja jestem programistą, ale nie znam programu AM, ani szczegółów w jaki sposób działają w nim poszczególne funkcje. Myślę, że wspólną wiedzą powinniśmy się wspierać i molestować support do naprawy wszystkich błędów. Tak naprawdę mnie nie interesuje jak oni to zrobią, dla mnie program ma po prostu działać. AM ma być narzędziem pomocnym dla mnie, a nie ja narzędziem pomocnym dla AM i jeszcze płacić im za to.

*

Bilunia

« Odpowiedź #169 dnia: Listopad 21, 2010, 18:47:39 »
Moje przesłanie też jest identyczne, tylko mam trochę inne podejście do osiągnięcia celu. Nie po to kupowałem licencje na AM żeby ciągle walczyć o to aby poprawnie działała.

Ja jestem programistą, ale nie znam programu AM, ani szczegółów w jaki sposób działają w nim poszczególne funkcje. Myślę, że wspólną wiedzą powinniśmy się wspierać i molestować support do naprawy wszystkich błędów. Tak naprawdę mnie nie interesuje jak oni to zrobią, dla mnie program ma po prostu działać. AM ma być narzędziem pomocnym dla mnie, a nie ja narzędziem pomocnym dla AM i jeszcze płacić im za to.
Jestem pod wrażeniem. Czytasz w moich myślach.
A zaczęliśmy tak niefortunnie.
Miłego wieczoru życzę :wink:

*

Offline tadzik99

• 36
  • Sprzęt: NavRoad VIVO S (poprzednio NR 430BT, VIVO Plus)
« Odpowiedź #170 dnia: Listopad 21, 2010, 22:20:33 »
Mógłbym używać nicku starszy.pan.
AM posługuję się od którejś mutacji wersji 3.
Staram sie nic nie zmieniać i używać AM tak jak jest, bez żadnych zmian i dodatków typu Live coś tam itp.
W tej chwili stwierdzam, że AM wyznacza trasy w sposób zupełnie dziwny.
Bez papierowego atlasu i obrania z grubsza drogi nie dam sie już wpuścić AM w maliny. Jedyne rozsądne rozwiązanie to PROWADŹ PRZEZ
Wydaje mi się, że zamiast wyznaczania tras: szybka, optymalna itp. lepsze byłaby opcja: nie prowadż przez:
- drogi osiedlowe
- stacje benzynowe
- drogi gminne
- drogi nieutwardzone
- itp. itd.
PS. Używam praktycznie cały czas NavRoada z WinCE5 i zawsze najnowszej wersji AM (bez beta).

*

Offline Miami

• 356
  • Sprzęt: ASUS MyPal A636N SDHC Class6 8GB FAT32 klaster4KB
« Odpowiedź #171 dnia: Listopad 21, 2010, 23:41:43 »
Nowe spostrzeżenia w sprawie nie wyznaczania trasy optymalnej dla

Po czystej instalacji 662 1246 bez instalacji MiploSynca i jakichkolwiek synchronizacji z miplo,
trasa wyznacza sie super w wszystkich kombinacjach. Tyle co wrocilem do domu i nie zbadalem co takiego zmienia pobranie czegokolwiek z miplo, ze trasa sie nie liczy. Może jednak kogoś naprowadze na rozwiazanie zagadki, zanim wybierzemy się spać.
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2010, 23:43:53 wysłana przez Miami »
AutoMapa PL/EU 6.27.1(3126), mapa: teraz Polska 2303 6.1491

*

Offline inek1

• *
  • 69
  • Sprzęt: Garmin/ MIO A701/HTC Diamond/Lark 7/Blow 7
« Odpowiedź #172 dnia: Listopad 21, 2010, 23:46:26 »
a cóż się rozwala u mnie oki
Miłego dnia :)

*

Offline Miami

• 356
« Odpowiedź #173 dnia: Listopad 21, 2010, 23:51:02 »
a cóż się rozwala u mnie oki
Poczytaj wcześniej.
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2010, 00:26:29 wysłana przez Miami »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #174 dnia: Listopad 22, 2010, 01:01:43 »
Może jednak kogoś naprowadze na rozwiazanie zagadki, zanim wybierzemy się spać.
Ha, przyjdzie chyba szukać zjawy ... utworzyłem sobie nowy pusty plik blokad i trasę wyliczyło.
To jeszcze nic dziwnego i wskazywałoby na winę jakiejś blokady, ale ... jak wczytałem spowrotem
plik domyślny, to trasy nadal mi wylicza. :shock:

*

Offline Miami

• 356
« Odpowiedź #175 dnia: Listopad 22, 2010, 02:40:58 »
...wskazywałoby na winę jakiejś blokady... :shock:
Na trasie którą ma przebiegać trasa optymalna (sprawdzona wcześniej bez blokad) są co najmniej 4 blokady:

Milanowska Wólka
50 51 02 44
21 05 00 20

Nowa Słupia
50 51 47 73
21 05 45 88

Zarzecze k. Ostrowiec Świętokrzyski
50 55 01 77
21 21 51 30

Zarzecze k. Ostrowiec Świętokrzyski
50 55 08 97
21 22 30 50

Gdy odblokowałem dwie blokady w Zarzeczu nastąpiło cudowne przeliczenie trasy.
Wiec albo AM się mota gdy na "przewidywanej drodze" trafia na 3-4 blokady
albo te blokady powodują "zesłanie kierowcy" w teren który jest "uwalony" na mapie.

Kiedyś wysłalem do naniesienia droge do
49 48 45 50
21 19 10 59
chłopaki naniesi na mapę, droga była widoczna, ale wyznaczyć trasy się tam nie dało.
Ot taki mapowy error a nie softu.
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2010, 02:57:07 wysłana przez Miami »

« Odpowiedź #176 dnia: Listopad 22, 2010, 09:40:54 »
Węzeł drgowy Emilia na A2 - zakaz ruchu z DK1 opis blokady " A2/DK1 z powodu budowy punktu poboru opłat węzeł zamknięty do 2010-09-30" Gratulować aktualności?

*

pliers

« Odpowiedź #177 dnia: Listopad 22, 2010, 10:12:59 »
Gratuluj. Węzeł z tego co wiem nadal zamknięty. Termin otwarcia przesuwano kilka razy i pewnie już nikomu nie chce się zmienić daty w opisie bo i tak się pewnie zmieni.

Oczywiście jeśli sam posiadasz aktualne dane to wejdź i sam zaktualizuj.

PS.
Na stronie GDDKiA jest data otwarcia 24.11.2010
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2010, 10:19:58 wysłana przez pliers »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #178 dnia: Listopad 22, 2010, 11:06:38 »
Cytat: Miami
albo te blokady powodują "zesłanie kierowcy" w teren który jest "uwalony" na mapie.

Raczej to piewsze, najwyraźniej algorytm nie radzi sobie zwiększą ilością zablokowanych odcinków.
Spotkałem sie już z podobną sytuacja kiedyś wcześniej. Co dziwne nie radzi sobie tylko w jakichś
konkretnych okolicznościach skoro przestawienie końca o kilka ulic pozwala wyliczyć trasę.
Wyjaśniło się też moje zdziwienie po ponownym wczytaniu domyślnego pliku ... wczytałem nie ten plik :oops:

Cytat: wiesniak
Węzeł drgowy Emilia na A2 - zakaz ruchu z DK1 opis blokady " A2/DK1 z powodu budowy punktu poboru opłat węzeł zamknięty do 2010-09-30" Gratulować aktualności?
Tak, ale Twoich plików POI  B)  ten punkt jest już usunięty. Jak zsynchronizujesz POI to zniknie.

« Odpowiedź #179 dnia: Listopad 22, 2010, 11:39:01 »
Cytat: Miami

Raczej to piewsze, najwyraźniej algorytm nie radzi sobie zwiększą ilością zablokowanych odcinków.
Spotkałem sie już z podobną sytuacja kiedyś wcześniej. Co dziwne nie radzi sobie tylko w jakichś
konkretnych okolicznościach skoro przestawienie końca o kilka ulic pozwala wyliczyć trasę.
Wyjaśniło się też moje zdziwienie po ponownym wczytaniu domyślnego pliku ... wczytałem nie ten plik :oops:

Cytat: wiesniak
Tak, ale Twoich plików POI  B)  ten punkt jest już usunięty. Jak zsynchronizujesz POI to zniknie.
Drogi Marku!
Rano aktualizowałem i przed chwilą i nadal ten punkt POi istnieje jak również znak zakazu ruchu przed wjazdem na A2. Pozdr mapa 6.6.2