AM 6.7 na Trzech Króli ;)

• 392 Odpowiedzi
  • 115407 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AM 6.7 na Trzech Króli ;)
« Odpowiedź #330 dnia: Styczeń 19, 2011, 20:58:30 »
A po cos ja pobieral?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #331 dnia: Styczeń 19, 2011, 21:14:54 »
Bo naiwnie sądził, że AQ coś poprawił w programie. A tu tylko poprawa spartaczonego instalatora... :S

*

Offline ererce

• **
  • 175
« Odpowiedź #332 dnia: Styczeń 19, 2011, 21:22:06 »
A po cos ja pobieral?
Bo z opisu na stronie nie wiadomo co zmienili. Czy sie sypnal plik AM.exe czy cos innego. Zwlaszcza, ze ostanio mialem pare razy wykrzaczenie AM.exe na WM6 i system chcial raport do MS wysylac.
Jesli pomiedzy 6.7, a 6.7b zmienil sie tylko instalator to niech napisza to w opisie. Ja nie zamierzam za kazdym razem latac z czytnikiem CRC i porownywac pliki. W koncu to jest platny program, a nie jakies opengl, freeware czy jak zadziala to zadziala, a jak nie to pisz Pan na Berdyczow...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #333 dnia: Styczeń 19, 2011, 21:25:07 »
Gdybys czytal forum, to bys wiedzial ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ererce

• **
  • 175
« Odpowiedź #334 dnia: Styczeń 19, 2011, 21:31:39 »
Nie to zebym forum nie ufal, ale gwoli dobrego samopoczucia jako laicki klient patrze na strone producenta. I nie chodzi o fakt, ze forum ma te info. Chodzi o fakt, ze firma, ktora sie probuje chlubic tytulami i okreslac profesjonalna nie potrafi takich prostych rzeczy upilnowac. Wystarczy dopisac. Zmiana pliku 6.7 na 6.7b - poprawiony instalator dla ta ta ta... i brak takich opisow uwazam, za kompletny brak profesjonalizmu i lekcewazenie klienta. Poprzez ostatnich kilka(nascie?) lat od Planu Warszawy zaplacilem Aquratowi tyle, ze mam prawo domagac sie profesjonalizmu, jak kazdy z nas. Niech robia dobrze albo nie robia wcale.

*

Offline DarekWa

• **
  • 149
  • Sprzęt: iPhone 6S, Galaxy S8
« Odpowiedź #335 dnia: Styczeń 19, 2011, 22:06:55 »
A moze po prostu zalozmy grupe na facebooku - Automapa popraw sie i zacznijmy tam publikowac wtopy :)

równie dobrze można wpisywać na ich oficjalnym profilu. Zanim zdążą ew. pokasować wpisy to trochę ludzi poczyta i może nie przedłuży więcej licencji bądź też jej w ogóle nie zakupi. Co nieco odczują w przychodach... To nie jest duża firma więc może zaboleć.

« Odpowiedź #336 dnia: Styczeń 20, 2011, 01:34:17 »
Ja myślę, że ostateczny cios dla dobrego samopoczucia tej firmy zada za 1.5 roku Euro 2012 w Polszy.
Pewnie TomTom i Igo się zmobilizują do poprawienia aktualności map i to będzie gwóźdź do trumny...

*

Konrad4x

« Odpowiedź #337 dnia: Styczeń 20, 2011, 07:17:09 »
Ja myślę, że ostateczny cios dla dobrego samopoczucia tej firmy zada za 1.5 roku Euro 2012 w Polszy.
Pewnie TomTom i Igo się zmobilizują do poprawienia aktualności map i to będzie gwóźdź do trumny...

daj na mszę w tej intencji  :ok: Z tym, że ja mam nadzieję, że to Euro nie pogrąży AM, bo lubię ten program, tylko zmobilizuje producenta do poprawienia programu. Choc przyznam szczerze, że gdyby Tele Atlas do Igo wydał dobrą mapę porównywalną z Geo.... to arivederci AM  :P

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #338 dnia: Styczeń 20, 2011, 09:20:22 »
......... Polszy. .............
Wot .Takij Ty Paljak  :evil:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #339 dnia: Styczeń 20, 2011, 09:23:56 »
Powtórz kłamstwo 100 razy a stanie się prawdą.

Jako że znudziły mi się już te "poronione" wycieczki osobiste Bilunia związane z użytkowaniem AM postanowiłem sprawdzić jak tak naprawdę sprawy się mają.

Nie wiem czy ktoś sobie zadał trud sprawdzenia wypocin Bilunia z tego wątku - zrobiłem to... Bilunia zaproponował 5 tras z których zbierał swoisty bukiecik błędów... Obrazków jest mniej niż u Bilunia bo start i koniec to ten sam punkt - centrum Poznania.

Każda trasa optymalna - jedyna różnica to włączony SM.

oto wyniki:

trasa 1
Poznań (centrum) - Mielno (centrum) - Poznań (centrum)  516km i 9h 38m - bez żadnych dziwnych zjazdów, taka sama w obie strony.
1:0 dla mnie

trasa 2
Poznań (centrum) - Trzebnica (centrum) - Poznań (centrum) 302km 5h 36m
rzeczywiście prowadzi różnie - nie wnikam w przyczyny
1:1

trasa 3
Poznań (centrum) - Powidz (centrum) - Poznań (centrum) 154km 2h 58m - trasa taka sama w obie strony
2:1

trasa 4
Poznań (centrum) - Władysławowo (centrum) - Poznań (centrum) 709km 11h 37m - trasa taka sama w obie strony
3:1

trasa 5
Poznań (centrum) - Siemianowice Śląskie (centrum) - Poznań (centrum) 640km 12h 4m - trasa taka sama w obie strony
(w tym przykładzie chodziło o prognozowany czas dojazdu nie routing)

jachraniak 4:1 Bilunia

Żeby podsumować - nie twierdzę że Bilunia używa trików żeby oszukać innych użytkowników, nie twierdzę też, że tego nie robi. Po prostu mamy dwa różne sposoby używania AM - Bilunia miesza w profilach , miesza i ciągle marudzi jak stara panna. A ja - mam włączony SM, LD... wysyłam, odbieram... używam AM'Center i tyle... Tak z moich szacunków pewnie z 7-8h spędziłbym więcej w aucie gdyby nie SM i LD odkąd zacząłem go używać... 

Nie trzeba być Neo Pani(e) Bilunia żeby być zadowolonym z AM. Nie powiem że wszystko działa bezobsługowo. Część użytkowników do których też się zaliczam ma różne problemy, ale nie jest tak jak Pan(i) próbuje tu wszystkim wmówić że jedyne dobro to mapy Geosystem a reszta to zło...

Udanych przemyśleń

end of story
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2011, 10:59:41 wysłana przez jachraniak »

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #340 dnia: Styczeń 20, 2011, 09:45:48 »
Zgadzam się z przedmówcą  w 100%

Dodam jeszcze że każdy preferuje inne ustawienie , robi to na swój sposób -  to po pierwsze
Niektórzy instalują nowszą wersję na starszą  robiąc to od kilku wersji wstecz a później są pretensje

Ja za każdym razem zmieniam nazwę katalogu aktualnej AM na troszkę inny instaluje od nowa do nowego katalogu jaki proponuje instalator nie nie mam większych problemów
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #341 dnia: Styczeń 20, 2011, 10:22:21 »
używam karty pamięci którą kupiłem wraz z pierwszą Omnią - nie formatowałem jej jeszcze a będzie ponad 3 lata...

Ale żeby oddać (chyba) istotę problemu przytoczę taki przykład z ostatnich dni.
Niedawno przesiadłem się na W7x64, postawiłem go w starym laptopie. No i mówię koledze co śmigał jeszcze na XP w starym Siemensie Amilo (zamulony przeokropnie otwarcie systemu jakieś 4-5 min) bo tak przywykł. Jak ty możesz na tym pracować, kup za 2500 laptopka z W7x64 i będziesz zadowolony.

Kupił z końcem roku. Dziś ten nowy laptop chodzi gorzej niż stary. Ręce mi opadły.

A skoro o to zahaczyłem to odniosę się jeszcze do braku sygnału. Zdarzyło mi się że mimo czystego nieba AM bardzo szukała sygnału, na różnych sprzętach. Miało miejsce kilka razy odkąd używam AM a używam od czasu jak Warszawa to była osobna licencja :) Ale to co niektórzy opisują - u mnie nie ma miejca. Bilunia zaraz napisze "Neo".
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2011, 10:28:46 wysłana przez jachraniak »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #342 dnia: Styczeń 20, 2011, 10:55:21 »
Nono. Zaktualizują raz, przed Euro, a potem wrócą do olewki i nowych map co 2 lata ;)

*

Bilunia

« Odpowiedź #343 dnia: Styczeń 20, 2011, 12:37:10 »
Powtórz kłamstwo 100 razy a stanie się prawdą.
Patrzysz w lustro i to sobie powtarzasz ?
Ile razy powtarzałem, że nie korzystam z SR i LD, bo nie zamierzam zwiedzać parkingów osiedlowych, skrótów przez stacje paliw, zaliczać jazdy wertepami, czy wielu innych dziwnych rzeczy. Dlatego też wszystkie swoje zrzuty, wraz ze szczegółowymi do nich opisami, robiłem bez tych gadżetów. Mało tego - robiłem je na domyślnych ustawieniach, gdzie Tak profil, jak i SR i LD są wyłączone. Tego też nie zauważyłeś?
Nie doczytałeś, czy z pełną premedytacją wprowadzasz ludzi w błąd ?
W końcu Bozia dała człekowi rozum, po to, by z niego korzystał. Mało tego - nakazała go rozwijać.
Ja nie każę Ci używania, lub nie SR, czy LD - Twój wybór.
Zapewne doskonale Ci też wiadomo, że trasa np. Poznań -> Władysławowo i  powrót Władysławowo -> Poznań, to nie to samo, co Poznań - Władysławowo - Poznań (z Władysławowem jako "Przez"). Nawet nie chce mi się sprawdzać tych Twoich przekrętów.
Natomiast nie życzę sobie przekręcania moich wypowiedzi i osobistych wycieczek pod moim adresem. Nie zamierzam też dać się "głębiej" sprowokować - na to nie licz.
Możesz sobie dalej pisać swoje listy pochwalne pod adresem AM, ale nie życzę sobie, byś przy okazji wycierał sobie o mnie "gębę".
Żeby podsumować - nie twierdzę że Bilunia używa trików żeby oszukać innych użytkowników, nie twierdzę też, że tego nie robi.
Natomiast na ten fragment Twojej wypowiedzi nie znajduję innego określenia, jak chamstwo.
Myślę, że wystarczy.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2011, 12:58:20 wysłana przez Bilunia »

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #344 dnia: Styczeń 20, 2011, 13:08:31 »
Czy nie widzisz że wszystkie odkryte przez Ciebie błędne routingi i obliczanie ETA legły w gruzach? Czego jeszcze potrzebujesz żeby zrozumieć że dokonujesz zmian w programie? Zmian niepotrzebnych bo standardowe ustawienia dają efekt o który Ty toczysz boje i czekasz na medale, których nikt Ci nie da.

Ktoś kiedyś powiedział:
"Komunizm to system, który bardzo dobrze radzi sobie z problemami, nie występującymi w innych ustrojach"

No i trzeba przyznać że radzisz sobie tymi ustawieniami tyle że zupełnie niepotrzebnie bo masz gorszy wynik niż ci, którzy z tym nic nie robią...

Bilunia
Ile razy powtarzałem, że nie korzystam z SR i LD, bo nie zamierzam zwiedzać parkingów osiedlowych, skrótów przez stacje paliw, zaliczać jazdy wertepami, czy wielu innych dziwnych rzeczy. Dlatego też wszystkie swoje zrzuty, wraz ze szczegółowymi do nich opisami, robiłem bez tych gadżetów.
Nie doczytałeś, czy z pełną premedytacją wprowadzasz ludzi w błąd ?

A gdzie ja napisałem że korzystasz?, Inaczej gdzie napisałem, że ja nie korzystam?
Jest jasno napisane ja korzystam, Ty nie... Efekty widać na obrazkach, Twoich i moich. Dowcip polega na tym że Ty nie korzystasz dlatego że chcesz uniknąć tego... no właśnie... nie wiadomo czego i ładujesz się w zły routing.
A ja korzystam i mam dobry routing... ale w Twojej ocenie to źle że korzystam

udanych przemyśleń
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2011, 13:25:04 wysłana przez jachraniak »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #345 dnia: Styczeń 20, 2011, 13:27:52 »
Czy nie widzisz że wszystkie Twoje błędne routingi i obliczanie ETA legło w gruzach? Czego jeszcze potrzebujesz żeby zrozumieć że dokonujesz zmian w programie? Zmian niepotrzebnych bo standardowe ustawienia dają efekt o który Ty toczysz boje i czekasz na medale, których nikt Ci nie da.

Kolego wybacz, że się wtrącę, ale moim zdaniem nie do końca masz rację. Tzn, w Twojej wypowiedzi widzę rację, ale również i w ripoście Biluni też jest prawda.
A teraz co do twojej wypowiedzi, której fragment zacytowałem. Ty dajesz do zrozumienia, że LD+SR to standard. A mi się wydaje, że to nie jest standard, bo domyślnie nie są te opcje włączone po instalacji. owszem program chyba przy pierwszym uruchomieniu to proponuje, ale czy to można nazwać standardem ? Można byłoby podyskutować. Dla Ciebie standardem jest LD+SR, a dla Biluni jest dokładnie odwrotnie. Przecież on napisał ci, że LD, SR, Profil miał wyłączony. Ja to rozumiem tak, że nie grzebał nic w programie, a jedynie nie włączył tak jak Ty LD oraz SR-a. Z Waszej wymiany zdań wnioskuję, że routing z LD oraz SR jest wg Ciebie lepszy. Okey, ja to rozumiem, ale czy skorzystam z tej rady to już moja sprawa. Pewnie w tych konkretnych trasach może i Twoja wersja wypadła lepiej, bo nie mam powodu nie wierzyć Twoim zrzutom ekranu. Ale z drugiej strony jest coś dziwnego w programie, że jak masz gadżety wyłączone, tak jak Bilunia, to program głupieje. Może zanim zaatakujesz kolegę, to wyłącz LD, SR, profile i wtedy sprawdź przebieg tych tras. Jeżeli przebiegną one tak jak te Twoje z gadżetami, to masz słuszną podstawę do kontrataku, bo podeprzesz się screenami (bez LD, SR). To tyle ode mnie.

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #346 dnia: Styczeń 20, 2011, 14:47:37 »
Konrad, przy wyznaczaniu tras miałem włączony SR. LD nie działał na 100% gdyż miałem wyłączoną transmisję. Pierwsze dane SR dostajesz wraz z instalką, nowsze pobieramy za pomocą AM'Center. To od początku jest jasne. Wydaje mi się że to taka polityka Aquratu żeby zmniejszyć piractwo/powiększyć zyski Aquratu - czytaj jak chcesz... Moim zdaniem jak nie korzystasz z SR -jesteś "słaby" bo:

1) nic nie kosztuje (pobierasz via ActiveSync)
2) wszyscy legale mogą pobrać co jakiś czas... to nie LD że musisz być online.
3) AM ciągle poprawia dane SR przez co program lepiej działa
4) jak działa AM bez SR pokazał(a) Bilunia

AM udostępnia dane SR bezpłatnie wszystkim legalnym użytkownikom. Czyli to jest standard. Dostawa jest sprawą wtórną - w sensie że musisz użyć innego programu żeby być na bieżąco.

AM od momentu wprowadzenia SR i LD na tym opiera swoją kampanię reklamową... Bo to jest istota działania programu.

Na to żeby nie używać SR to może sobie pozwolić człowiek, który nie potrzebuje nawigacji bo jeździ 3 km z jednej do drugiej wsi, które po pierwsze nie są objęte SR a po drugie najstarsi nie widzieli korka pod oknami na oczy. Gdy pokonujesz (jak ja) dziennie dziesiątki jeśli nie setki skrzyżowań SR już ma znaczenie. LD to już na bogato... Te technologie się rozwijają ale od AM6 (kiedy zostały wprowadzone) mineło sporo czasu i zaczyna to dobrze działać. Ale Bilunia zatrzymał się na 5.5.3 i nawołuje wszystkich do tego samego. A kto myśli inaczej ten wróg...

I powoli dochodzimy do sedna sprawy... Bilunia powyłączał "niepotrzebne" rzeczy, czyli pozbawił się istotnej części programu za który (miejmy nadzieję) zapłacił. Program zaczął działac jak na pirackiej kopii a Bilunia na tej podstawie zaczął formułować zarzuty że nie działa. Że źle. Że wspaniał(a/y) Bilunia zagiął AM i klękajcie narody... bo oto są prawdy objawione.
I wspomina czasy 5.5.3 gdzie nie bylo SR i LD i myśli że te czasy się wrócą...

A ja pokazuję że tak wcale nie jest. Sprawdź sam te trasy jak chcesz i potwierdź bądź wyklucz co zostało napisane.

A co do ataków na Bilunia - sprawdź Jego, moje posty i oceń, kto prowokował, a kto został sprowokowany. Kto ma rację a kto jej nie ma.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2011, 15:25:52 wysłana przez jachraniak »

*

Dżeju

« Odpowiedź #347 dnia: Styczeń 20, 2011, 15:39:53 »
(...) Moim zdaniem jak nie korzystasz z SR -jesteś "słaby" bo:
1) nic nie kosztuje (pobierasz via ActiveSync) - widać jestem biedny
2) wszyscy legale mogą pobrać co jakiś czas... to nie LD że musisz być online. - widać jestem piratem
3) AM ciągle poprawia dane SR przez co program lepiej działa - bez komentarza
4) jak działa AM bez SR pokazał(a) Bilunia(...)
Jesteś po prostu rozbrajający  :mrgreen:
Moje komentarze na czerwono w twym cytacie. W taki sposób, to można sobie udowadniać przez miesiąc, że zarówno Bilunia jak i Ty macie rację.

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #348 dnia: Styczeń 20, 2011, 15:52:31 »
Dżeju porównaj zrzuty Bilunia i moje... będziesz przynajmniej wiedział w czym błądzisz... Bo Twój stosunek do AM już znam było parę licencji została jedna - hobbystycznie. Zajmuj się zatem swoim hobby z większą uwagą, bo mam wrażwenie że też zostałeś na poziome 5.5.3
Acha jak już używasz zaimków osobowych z myślą że adresat będzie je czytał - używaj wielkich liter.

Mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto zada sobie trud taki jak zadał(a) sobie Bilunia, jaki ja sobie zadałem i potwierdzi bądź wykluczy routing.

wykluczmy LD i operujmy samym SR - pobieranym via am'center

Bilunia mówi SR i  to zło - i ma trasy złe
ja mówię SR jest ok - i trasy mam ok
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2011, 16:30:47 wysłana przez jachraniak »

*

Dżeju

« Odpowiedź #349 dnia: Styczeń 20, 2011, 16:01:54 »
Tobie się zdaje, że zjadłeś wszystkie rozumy AM  :mrgreen:  Trochę pokory nie zaszkodzi, a życie z czasem i tak zweryfikuje. Dla mnie koniec dyskusji w tym temacie. A odnośnie AM, to zatrzymałem się na AM 6.7.b, co nie przeszkadza, że używam AM 5.5.3, a czasem nawet 3.9.
P.S. Zaimek osobowy używany wielką literą świadczy o tym, że chcemy podkreślić nasz szacunek do tejże osoby, nie jest to wymóg poprawnego pisania w naszym pięknym języku.

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #350 dnia: Styczeń 20, 2011, 16:05:00 »
O danych SR i ich aktualności nie dyskutuje, niech każdy liczy przekleństwa w czasie jazdy sam.
Jeżeli chodzi o problem  jachraniak <-> Bilunia to chyba musicie to rozwiązać na tzw. ustawce, bo czytając wasze wpisy i osobiste wycieczki innego wyjścia nie ma.

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #351 dnia: Styczeń 20, 2011, 16:13:12 »
Dzeju do momentu jak nie znajdą się wpisy potwierdzające czy wykluczające co zostało napisane, to nie jest dla mnie koniec dyskusji. Problem lezy gdzie indziej - Ci co mogą spradzić, zrobić zrzuty. Nie chcą tego zrobić. Gawiedź patrzy i czeka bo sama nie da rady.

W temacie zaimków - powinieneś odświeżyć wiedzę.

Nie ma potrzeby żadnej ustawki - niech ktoś sprawdzi co napisałem w praktyce.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2011, 16:25:21 wysłana przez jachraniak »

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #352 dnia: Styczeń 20, 2011, 16:59:10 »
to dla ochłonięcia... po raz kolejny zapraszam aby wykorzystać inną nawigację przez jakiś jeden, góra 3 tygodnie.
Potem wrócić i napisać tutaj szczerze, jak się podobało.
Problem polega w tym, że mam wszystkie nawigacje jakie są dostępne w marketach, gdyż i w takim jednym pracuję.
Nie mam może wszystkich nowości, jakiś wersji super full hd i nie wiadomo co, co można tylko czasami na zamówienie spotkać,
ale mam i TomTomy i Mio i Garminy, Navigony i różne inne wynalazki jak Smarty z Automapą czy GoClevery i Larki.

Problem tkwi w fakcie, że sprawdziłem każdą i niestety.... wróciłem do AM... której będę używał dalej, życzył jej jak najlepiej i nikt mi nie płaci za to co piszę.... zdarzają się wtopki i zdarzają się setki błędów i problemów, ale dlaczego wsiadam do samochodu, włączam Automapę, łączy mi się z netem, pobiera satelitki (czas oczekiwania na sygnał nie dłużej niż 10 sekund), następuje wymiana danych LD i daje prowadź do i cieszę się że dojeżdżam do celu za jedyne 80zł na rok?
Ostatnio wyliczyłem ile musiałbym zapłacić za komplet dobrych map papierowych (czytaj takich, które są nowe, w miarę dokładne i nie porwą się przy pierwszym rozkładaniu), do tego dobra mapa Polski też papierowa i system szukania z ołówkiem w ręku jak i gdzie dojechać i w którą ulicę skręcać? Sorryy... to nie te czasy.

I tak jak wspomniałem, chcecie się pożalić? Żalcie się dalej, ale może jakoś tak inteligentniej by się przydało? Może jakoś systematyczniej i także lepiej pod względem dokładnego wytłumaczenia w czym problem?
Bo jak na razie widzę:
a) buuu... nie działa
b) a mi się to nie podoba
c) czemu coś tam zrobili i nic ze mną nie uzgodnili
d) foch

Cały wątek to jeden wielki śmietnik. Zamiast napisać: Sprzęt taki a taki, nie działa to i to, pomimo że próbowałem już tego a tamtego, zgłoszenie wysłane do supportu
to wciąż wszyscy będą pisać jak to brzydko i nieładnie w kółko i w kółko w każdym temacie o każdej wersji AM.
Zaglądam do tematu o wersji 6.2 i mogę poczytać to samo co w wątku 6.7 i wcale nie chodzi tutaj o błędy, ale po prostu o żale i wołanie o gromy z nieba na cały Aqurat.

Szanowni Państwo. weźcie do ręki inną nawi, pojeździjcie 2-3 tygodnie... a potem zapraszam do normalnej dyskusji o tym co faktycznie jest do kitu w Automapie. Ja daję prowadź do i jestem zadowolony z dojazdu, pomimo zdarzających się od czasu do czasu kwiatków, bo jest ich mniej niż u konkurencji
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline emperator

• **
  • 242
  • Sprzęt: Nokia N500
« Odpowiedź #353 dnia: Styczeń 20, 2011, 17:20:14 »
I powoli dochodzimy do sedna sprawy... Bilunia powyłączał "niepotrzebne" rzeczy, czyli pozbawił się istotnej części programu za który (miejmy nadzieję) zapłacił. Program zaczął działac jak na pirackiej kopii a Bilunia na tej podstawie zaczął formułować zarzuty że nie działa.
Zaraz, zaraz Bilunia niczego nie wyłączał. On nie włączył opcjonalnej funkcji, to różnica. Nie wnikam kto ma rację w tym sporze, ale jeśli jest prawdą, co napisałeś, to użytkownicy nie mający komputera/nie mogący/nie chcący/nie potrafiący skorzystać z SR (niepotrzebne skreślić) i którzy z tego powodu, wyłączyli owe dobrodziejstwo jakim jest SR i LD są traktowani jak złodzieje, bo "program zaczyna działać jak na pirackiej kopii. Taż to zakrawa na złodziejstwo w najgorszym wydaniu ze strony producenta. Tym bardziej, że zarówno SR jak i LD jest jedynie dostępną opcją, a nie domyślnym ustawieniem programu, a co za tym idzie nie jest to "grzebaniem" w programie, a wyborem dokonanym przez użytkownika. Wyborem, a nie działaniem niezgodnym z zamysłem Aqratu. Przy aktualizacji programu średnio co dwa miesiące nie powinno być mowy o nieaktualności programu, czy starych danych, ani tym bardziej od niepełnowartościowym działaniu programu. Co więcej na domyślnych ustawieniach program nie ma prawa zwracać uwagi na korki, czy blokady. On ma prowadzić z punktu A do punktu B bez jazdy opłotkami, osiedlami itepe. Jednym zdaniem szybko łatwo i przyjemnie, czyli drogami możliwie najwyższych kategorii i bez nadkładania zbędnych kilometrów. SR ma według producenta omijać korki i nic więcej. Jeśli użytkownik tego sobie nie życzy to jakim prawem trasa wyznaczana jest jak na zrzutach Biluni, Dolka, czy innych kolegów?

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #354 dnia: Styczeń 20, 2011, 17:40:38 »
W czasie synchronizacji via AM-center pobierane są pliki: hubnet, Events, Speeds. Pliki Events i Speeds można usunąć z katalogu Maps i trasa jest wyznaczana, natomiast pliku hubnet nie można usunąć bowiem trasa nie zostanie wyznaczona. Próbowałem podmienić plik hubnet z wersji 6.6.2, ale AM6.7 nie przyjmuje tej wersji pliku.
Rozpatrzmy trasę (słynna biluni) :
1.   Poznań -> Mielno
2.   Mielno -> Poznań
I następujące kombinacje ustawień:
+SR – Smart route włączone
-SR - Smart route wyłączone
+SP – plik speeds jest w katalogu AM
-SP – plik speeds usunięty
+EV, -EV – analogicznie dla pliku events
Przebieg trasy: +OP – trasa obwodnicą Piły, -OP trasa przez miasto Piłę i drugi element +WS – „odskok” w Szczecinku, -WS – brak „wyskoku” w Szczecinku.
Tabela wariantów:
Trasa   -EV-SP-SR      -EV-SP+SR   +SP-EV+SR   +SP-EV-SR   +SP+SR+EV   +SP-SR+EV
1           +OP-WS     +OP-WS          -OP-WS          +OP-WS           -OP-WS           +OP-WS
2           +OP+WS     +OP+WS       -OP-WS          +OP+WS           -OP-WS           +OP+WS
Trasy pogrubione są poprawne. Biorąc pod uwagę ilość kombinacji to po części i kol. jachranek i bilunia mają rację. Biorąc jeszcze datę aktualizacji via AM-Center to oni mogą spierać się o różne rzeczy. Jak widać recepta jachranka nie jest uniwersalna. Co to się porobiło, ja już tego nie ogarniam.
Kolego edmun, próbowałem masz dużo racji, tylko trochę zniesmaczony jestem, że AM zrobiła kroczek w tył.

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #355 dnia: Styczeń 20, 2011, 18:15:04 »
nie wiem czy Edmun ma rację czy nie - nie używam innych nawigacji, ale Edmun przynajmniej ma jakieś rozeznania z innymi softami.

Altorch - wszystkie trasy wyznaczałem z włączonym SR - wyniki są na zrzutach. Trasa optymalna. Może wieczorem zrobię to raz jeszcze...

« Odpowiedź #356 dnia: Styczeń 20, 2011, 18:54:54 »
AM co żem ci uczynił  . Kupiłem zapłaciłem i teraz mam problem czytam was Panowie systematycznie (koło 3 lat). Włącz  <wyłącz <ściągnij < skasuj < popraw<wpisz ,a i tak AM w najnowszych wersjach tak od 6 zaczyna żyć własnym życiem ustala trasę jak chce raz dobrze raz „Kolbergiem po Kraju”. Wiele urządzeń nie ma połączenia z Internetem które jak Was Panowie czytam WCALE nie poprawia trasy tylko czasami. Czyli jak się uda .Aktualizacja przez Internet przed wyjazdem przez AM'Center wybitnie poprawia użytkowość AM sam miód. Kiedyś pisałem o TMC to zostałem mówiąc delikatnie zbesztany ale życie pokazuje że to ma sens (też płacę ale jak mam to są aktualne dane na drodze a nie jakieś średnie matematyczne które mogą ale nie muszą się sprawdzić). Gdy nie chciałem tych fajerwerków dostałem z AM taką instrukcję:
 - Przywrocic AutoMape do ustawien fabrycznych (menu>ustawienia>inne> 2 zakladka> przywroc ustawienia fabryczne)
- Usunac blokady miplo (menu>trasa>2 zakladka>blokady>skasuj widoczne)
- Wylaczyc AM'Traffic (menu>ustawienia>AM'Traffic> Odznaczyc wszystko )
- Usunac zdarzenia AM'Traffic (z karty pamieci usunac plik events.a znajduje sie on w AutoMapa EU/Maps/(nazwa mapy 'Europe' lub 'Polska')/events.a)
Po tych operacjach trasa powinna wyznaczac sie optymalnie (oryginalnie)
Trasy dalej nie są wyznaczane OPTYMALNIE
I teraz mam pytanie jak ma WYKONAĆ TE WSZYSTKIE polecenia osoba mówiąc delikatnie na bakier z obsługą komputera przecież kupił najlepszą nawigację na rynku, i chce dojechać z A do B optymalnie bez omijania wydumanych korków które mogą a nie muszą być!!!! Nie każdy chce być  testerem i specjalistą komputerowym. Proszę was Panowie tylko nie piszcie że nie muszą kupować bo to strzał w kolano.

*

Offline witek1953

• **
  • 199
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #357 dnia: Styczeń 20, 2011, 19:07:13 »
Witam
Krótki cytat z wypowiedzi (354)- "On ma prowadzić z punktu A do punktu B bez jazdy opłotkami, osiedlami itepe. Jednym zdaniem szybko łatwo i przyjemnie, czyli drogami możliwie najwyższych kategorii i bez nadkładania zbędnych kilometrów. SR ma według producenta omijać korki i nic więcej. Jeśli użytkownik tego sobie nie życzy to jakim prawem trasa wyznaczana jest jak na zrzutach Biluni, Dolka, czy innych kolegów? "
Też bym tak chciał, a mam tak jak na zrzutach. Do domu trafię bo w linii prostej jest 100m. Tak jest od wersji 6.6.2. Pisałem wcześniej na forum i zgodnie z radą wysłałem do supportu. I znowu jest jak jest.
pozdrawiam i życzę wszystkim zdrowia

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #358 dnia: Styczeń 20, 2011, 19:08:00 »
Hmm,
SR jest tak dobre jak statystyka. Jedną rękę w -20° C, drugą w +80° i średnio przyjemne ciepełko +30° C.

A takie jest właśnie SR. Nie uwzględnia świąt, pór roku, wakacji. Nie piszę tu o sytuacjach nadzwyczajnych jak powódź, wypadek, bo tylko LD.

Zresztą jak przyszła zima pierwszą radą było wyłączyć SR.

Czyli SR jest ogólnie dość dobry, coraz lepszy, tylko dla statystycznego kierowcy i warunków, czyli właściwie nikogo. Zauważyłem, że SR znajduje alternatywne drogi. I jest fajnie, ale że przeważnie są to drogi niższej kategorii, to szybko AM zapycha je dokumentnie. I łatwiej jest bez SR. Po aktualizacji alternatywna droga się odkorkowuje i znowu jest fajnie. Stąd wniosek: SR nawet owszem, ale nigdy aktualne, co prowadzi do zaprzeczenia idei SR.

A już zupełnie bez sensu jest pchanie SR na stacje benzynowe czy na zjazdy, aby natychmiast wjechać z powrotem.

Podsumowując.
Nie po to są narzekania na AM, aby sobie ulżyć (choć czasami i to się przydaje), ale żeby spróbować (!) ruszyć Aqurat do działania. Zamiast coraz to nowszych bajerów trzeba wymusić dopracowanie tego co jest. Samozachwyt Aqurat-u jest niezmierzony. Reakcje na uwagi do supportu (poza automatem) niewielkie. Do tego ścisła cenzura opinii na stronie (automapa.pl, nie forum). To już jest chamstwo!

To, że AM nie ma (na razie) realnej konkurencji nie zwalnia firmy od robienia dobrego produktu i odpowiedzialności za jego jakość. A jedyną drogą jest zasypywanie supportu reklamacjami (jak ktoś ma jeszcze siłę) i racjonalna krytyka. Czego się nie wymusi, to się nei dostanie.

Uff. Rozpisałem się  :grin:

*

Offline witek1953

• **
  • 199
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #359 dnia: Styczeń 20, 2011, 19:13:40 »
Tak się zafrasowałem tekstami wyżej, że zapomniałem o zrzutach.
przepraszam