Dla mnie sprawa uległa zakończeniu.
Jak pisałem w poprzednich listach po wymówieniu gwarancji dla mnie były istotne przepisy o RĘKOJMI.
Ponieważ palmtop znowu samoistnie uległ uszkodzeniu wystąpiłem do sprzedawcy o rozwiązanie umowy. PDA było kupione na firmę. Po wysłaniu sprzętu do sklepu internetowego i odczekaniu około 5 dni otrzymałem zwrot całej zapłaconej kwoty za Asusa w maju tego roku.
Pisze do Państwa te słowa dlatego że walka z korporacją Asusa w Polsce była bardzo trudna i wymagała samozaparcia. Ogólnie patrząc jako konsument stwierdzam, że traktowanie klienta przez SERWIS ORIKA jest skandaliczne i do pomyślenia tylko w Polsce. Przestudiowałem umowy gwarancyjne innych firm sprzedających w Polsce i tam jest zawarta długość naprawy gwarancyjnej 21-30 dni. W gwarancji Asusa brak takiego terminu i to jest powodem całego ZŁA.
Głównym problemem w moim przypadku była długość naprawy 31 dni oraz pomyłka serwisu przy wymianie elementu podstawowego jakim jest płyta główna. Otóż zamiast płyty do modelu który ja posiadałem 636N założono mi płytę z modelu poprzednio produkowanego 636. Zaraz zauważyłem zmianę w systemie, a co dopiero dla tacy fachowcy jak pracownicy serwisu przy sprawdzeniu po naprawie. Około dwa tygodnie trwały moje prośby aby serwis ORIKA i ASUS Polska przyznały się do tego błędu. Telefony i maile zawsze były inicjowane z mojej strony i odbierano mnie jak natręta.
Dzwoniłem do Pana Marcina Samka który trochę mi pomógł: Service Application Engineer
ASUS Poland Sp. z o.o. | Al. Jerozolimskie 200 | 02-222 Warszawa
Tel.: +48 22 571 80 40 | Fax.: +48 22 571 00 01
Email: marcin_samek@asus.com | Website:
http://pl.asus.com Jednak sprawy według mojej propozycji nie załatwił
Serwis ORIKA nigdy mnie nie przeprosił mając taką możliwość. Po około 7 dniach sprzęt zaczął szfankować miganie ekranu aż przestał reagować w ogóle. Zaproponowałem firmie rekompensatę dla mnie pod postacią nowego modelu tej firmy a ja oddam ten felerny egzemplarz i nie będę rozpowiadał o takim FAKCIE.
Nie przystano na taką propozycję. -- Miałem znowu odesłać sprzęt do serwisu ORIKA.
Nie przystałem na tą propozycję. I resztę już znacie.
Nazwy firmy w której kupiłem PDA nie podaję aby jej nie zaszkodzić. Ale w ostatecznym rozrachunku jej właściciel zachował się porządnie i zastosował się do wymogów Kodeksu Cywilnego.
Kupujcie palmtopy na faktury podając swój nr NIP wtedy macie większe możliwości manewru.
Rękojmia jest lepsza niż Gwarancja.