problem z instalacją oprogramowania na asus p320

• 8 Odpowiedzi
  • 3661 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

problem z instalacją oprogramowania na asus p320
« dnia: Sierpień 28, 2008, 22:08:09 »
Witam Wszystkich !

Niedawno kupiłem asusa p320 i mam problem z zainstalowaniem jakiegokolwiek programu na karcie pamięci. Otóż podczas instalacji pda pyta o zaznaczenie miejsca gdzie ma być zainstalowany program (pamięć pda lub karta), zaznaczam żeby zainstalował program na karcie a mimo to jest instalowany w pamięci pda. Nie wiem co jest przyczyną. 

Jeżeli ktoś spotkał się z podobnym problemem i udało mu się go rozwiązać byłbym wdzięczny za informację.

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
Odp: problem z instalacją oprogramowania na asus p320
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 28, 2008, 23:07:05 »
Dział: Asus z modułem GSM.

1. Trzeba włożyc kartę

2. Niektóre programy i tak częściowo isntalują się w pamięci telefonu

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 29, 2008, 09:49:17 »
Karta jest włożona. Próbowałem zainstalować różne programy i za każdym razem jest to samo, zaznaczam żeby zainstalował na karcie a instaluje w pamięci pda, która nie jest duża bo jedyne 128MB z czego dostępnej ok. 30MB. Więc instalowanie do pamięci pda odpada.

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 29, 2008, 10:05:26 »
To moze napisz jakie programy, pokaż zrzuty czy coś. Piszesz tak ogólnie, ze nie da się pomóc.

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 29, 2008, 20:20:01 »
I jeszcze jedno pytanie ,czy aby Napewno zaznaczasz ze ma sie instalowac na Karte ? Wiem ze to banalne pyt. ale jesli kropki nie zaznaczysz  przy dolnej pozycji to nic z tego.A wiem to z wlasnego doswiadczenie bo niby tapnalem na dolna pozycje ale zaznaczyl sie tylko tekst a kropka nie zmienila miejsca.
Pozdro

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 30, 2008, 00:04:19 »
Jestem pewien że zaznaczam aby zainstalował program na karcie. Przykładowe programy które chciałem zainstalować: googlemap, asus launcher, asus urtime, asus backup. Wszystkie mimo zaznaczenia lokalizacji instalacji karty pamięci są instalowane w pamięci pda. Sprawdziłem jak się zachowa kiedy załaduję mu maksymalnie pamięć i się przekonałem że tak jak podejrzewałem nie da się nic zainstalować z braku wolnego miejsca. Może jest jakieś ustawienie w pda, które przypisuje instalację wszystkich programów w pamięci ???

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 30, 2008, 07:38:25 »
No tak, Lancher, Ur Time, Backup - Asusa - są programami działającymi z pamięci telefonu, więc to normalne.

Zostawi sobie Ur time - bo jest dobrym budzikiem, a resztę usuń i zainstaluj inne programy, lepsze i dające mozliwość instalacji na karcie pamięci :)

Akurat Asus lancher do niczego się nie przydaje, oprócz zajmowania pamięci, wybierz lepiej HS++, Backup zastąp jakimś SPB lub innym i będzie po kłopocie.

TAk przy okazji, w tym modelu jest tylko 25MB wolnego ROMA - strasznie duzy jest WM 6.1 ten oryginalny, stąd tak mało zostaje. Ale pomimo tego nie widzę przeszkód w isntalowaniu programów. Obecnie mam tak:

Total Commander 2.51 + PL - PT
TCPMP 0.72 RC1 - PT
XN View - SD
Opera 9.5 - SD
HS++ 335 - PT
Winamp - PT
Pocket CM Keybord - PT
Ur Time - PT
WM5NewMenu - PT
SipChange- PT
TabBackup - PT
Oxios MEmory -PT
Psnap - PT
Automapa 5.1.1 - SD

oraz kilka gier na SD i jescze wolnego miejsca mam 16MB, więc nie jest źle :) Wszystko zajęło około 9MB.

Pamiętaj o wywaleniu kilku rzeczy z pamięci telefonu takich jak katalog MUSIC, dane aplikacji dla cyberiona, i czegoś tam jescze, nie pamiętam, usuń pliki CAB motywów z program files i zyskasz około 2.5MB więcej wolnego miejsca.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 30, 2008, 13:10:39 »
Wielkie DZIĘKI dla sp4ubw, to co napisałeś wiele mi wyjaśniło. Choć nie powiem że "spocząłem na laurach" bo dowiedziałem się że pliki cab jakby z urzędu instalują się w pamięci urządzenia. Zainstalowałem Pocket Mechanic i z jego pomocą poprzenosiłem programy z pamięci na kartę. Oczywiście skorzystam z listy programów sp4ubw :). Jeszcze raz DZIĘKUJĘ za pomoc !!! 

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 30, 2008, 14:02:40 »
... dowiedziałem się że pliki cab jakby z urzędu instalują się w pamięci urządzenia...

:O :O :O  To cos nowego. Pliki .cab sa instalkami na platforme WM tak jak .exe w W XP,Vista i wczesniejsze, a instaluja sie tam gdzie ty im wskazesz,wyjatkami jest czesc programow min. te ktore wlasnie ty chciales zainstalowac bo one zawsze lub czesciowo instaluja sie w pam.gl.
95 % softu bedzie tam zainstalowana gdzie chce tego uzytkownik.I nie jest regula to co napisales. :smile:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2008, 14:32:13 wysłana przez alexjaslo »
Pozdro