p527 znikajace dane z karty

• 15 Odpowiedzi
  • 2762 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

p527 znikajace dane z karty
« dnia: Wrzesień 01, 2008, 10:37:38 »
Witam,

Problemów z moim asusem ciąg dalszy,  sprawa wyglada tak ze co kilka/kilkanascie resetow (zwyklych soft)
znikaja mi wszystkie dane z karty pamieci, ot po prostu, robie sobie backup a po resecie na karcie
nic juz nie ma, zdazylo mi sie to juz chyba z 5 razy. Nie musze mowic ze jest to wiecej niz frustrujace
bo trace wszystko co tam mialem, z karty nic nie da sie odzyskac, karta to kongston 2gb, spotkal sie
ktos z czyms takim?

--
stopczyk

*

Offline PrzemkoPW

• *
  • 74
  • Sprzęt: Asus P526, SanDisk SDHC 4GB
Odp: p527 znikajace dane z karty
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 01, 2008, 11:42:29 »
A pewny jesteś że wszystko ginie z karty tylko po soft resecie? Czy może po SR pojawia się komunikat dotyczący formatowania karty? Asusy mają problem z obsługą kart Kingstona 2 GB. Mój P526 nie bardzo chciał widzieć tą kartę, widział ją dopiero po formacie.
Soft Reset nie usuwa danych z karty, z telefonu zresztą też ;) Moim zdaniem zatwierdzasz komunikat o formatowaniu karty i dlatego wszystko Ci ginie.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 01, 2008, 12:15:55 »
tak jestem pewnien to byl reset po backupie, nic sie nie pokazywalo, po prostu wklepalem pin i odrazu bylo widac ze cos nie tak bo ikony programow byly standardowe, czyli z karty zniknely dane. Probowalem odzyskiwac dane z karty na laptopie i niestety, nic nie dalo sie odzyskac i teraz nie wiem, chyba kupie jakiegos sandiska.

*

Offline PrzemkoPW

• *
  • 74
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 01, 2008, 12:25:01 »
po prostu wklepalem pin i odrazu bylo widac ze cos nie tak bo ikony programow byly standardowe, czyli z karty zniknely dane.
Co to znaczy że ikony programów były standardowe?

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 01, 2008, 12:28:50 »

biale z niebieskim paskiem u gory.

*

Offline PrzemkoPW

• *
  • 74
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 01, 2008, 12:37:34 »

biale z niebieskim paskiem u gory.
Ok, to wcale nie oznacza że dane z karty zniknęły tylko to że telefon nie widzi karty a co za tym idzie nie może odczytać z niej danych. U mnie wyglądało to następująco: Wkładam kartę i telefon jej nie widzi, wkładam drugi raz i telefon wywala komunikat o formacie. Ja go nie zrobię to nadal karta jest nie widoczna, ja zrobię to czyści mi kartę ale ją widzi. i tak do następnego wyjęcia karty lub resetu. Support Asusa dysponuje specjalnym patchem do naprawy działania 2GB Kingstonów (oficjalnie nie dostępny). Możesz go pobrać również stąd: http://www.asuspda.pl/ dział Download - łatki i patche.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 01, 2008, 12:40:56 »
ale dane znikaja, bo karta wlozona do innego sprzetu nie przejawia obecnosci zadnych danch, nawet przez oprogramowanie do odzysku takowego...

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 01, 2008, 12:43:34 »
w takim razie karta do reklamacji

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 01, 2008, 12:46:19 »

Support Asusa dysponuje specjalnym patchem do naprawy działania 2GB Kingstonów (oficjalnie nie dostępny). Możesz go pobrać również stąd: http://www.asuspda.pl/ dział Download - łatki i patche.
[/quote]

Jak to zaaplikowac?

*

Offline PrzemkoPW

• *
  • 74
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 01, 2008, 12:48:54 »
stopczyk, zanim oddasz karte do reklamacji to:
1. sprawdź tego patcha do którego dałem linka.
2. sprawdź tą karte w innych urzadzeniach, czy też będą dane znikać.
3. Następną kartą niech będzie SanDisc ;)
Napisane: Wrzesień 01, 2008, 12:47:22
Jak to zaaplikowac?
Normalnie, to plik CAB, wrzuć przez ActiveSync do pamięci tel. i zainstaluj.

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 02, 2008, 03:18:33 »
dzieki za rady, na razie potestuje czy patch cos da.

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 18, 2008, 23:19:25 »
witam
mam podobny problem z karta kingston sdhc 4gb, dzisiaj polecialy w kosmos wszystkie dane z tej karty, tzn karta ma ok 170mb zajetego obszaru (tyle ile około bylo zajete) ale nie widze danych, patch ze strony podawanej wyzej zmienil cos w kwestii gubienia danych na karcie 2 gb??

*

Offline PrzemkoPW

• *
  • 74
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 19, 2008, 09:01:43 »
patch ze strony podawanej wyzej zmienil cos w kwestii gubienia danych na karcie 2 gb??
Patche są 2. Jeden jest do naprawy obsługi zwykłych micro sd 2 GB Kingstone a drugi jest do obsługi kart typu SDHC. Patche nie działają równocześnie.

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 19, 2008, 18:39:55 »
patch ze strony podawanej wyzej zmienil cos w kwestii gubienia danych na karcie 2 gb??
Patche są 2. Jeden jest do naprawy obsługi zwykłych micro sd 2 GB Kingstone a drugi jest do obsługi kart typu SDHC. Patche nie działają równocześnie.

jesli chodzi o Pegasus_SDHC_080107 po jego zainstalowani i ponownym uruchomieniu asus wogole  nie widzial karty a po odistalowaniu wszystko wrócilo do normy, moze to iz patch jest dedykowany dla p526 jest tego powodem (ja posiadam p527), po zaistalowaniu Kingstone.dll negatywnych skutkow na chwile obecna nie zauwazylem, zobaczymy co bedzie dalej, zauwazylem tez ze w "ustawieniach" w "usun programy" Kingstone.dll widnieje pod nazwa "ASUS sdhc.dll" a byl ponoc dedykowany dla kart SD o pojemnosci 2gb - o co chodzi? ma to jakies znaczenie? moze ten patch nie jest wylacznie dla kart sd o pojemnosci 2gb?

*

Offline PrzemkoPW

• *
  • 74
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 23, 2008, 08:30:26 »
jesli chodzi o Pegasus_SDHC_080107 po jego zainstalowani i ponownym uruchomieniu asus wogole  nie widzial karty a po odistalowaniu wszystko wrócilo do normy, moze to iz patch jest dedykowany dla p526 jest tego powodem (ja posiadam p527), 
O ile dobrze pamiętam to patch do kart sdhc jest dedykowany do P526. Poszukaj na stronie Asusua, może do P527 tez jest.

po zaistalowaniu Kingstone.dll negatywnych skutkow na chwile obecna nie zauwazylem, zobaczymy co bedzie dalej, zauwazylem tez ze w "ustawieniach" w "usun programy" Kingstone.dll widnieje pod nazwa "ASUS sdhc.dll" a byl ponoc dedykowany dla kart SD o pojemnosci 2gb - o co chodzi? ma to jakies znaczenie? moze ten patch nie jest wylacznie dla kart sd o pojemnosci 2gb?
Zgadza się, patch do Kingstonów ma w nazwie sdhc :) nie mam pojęcia dlaczego ale być może jest tak dlatego że został przerobiony z patcha dla kart sdhc. Nie wiem ale ważne że działa :)

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 23, 2008, 09:55:13 »

Zgadza się, patch do Kingstonów ma w nazwie sdhc :) nie mam pojęcia dlaczego ale być może jest tak dlatego że został przerobiony z patcha dla kart sdhc. Nie wiem ale ważne że działa :)
[/quote]
ciekawi mnie tylko czy w moim przypadku bedzie spelnial swoja role ale to "wyjdzie w praniu", jak narazie jest ok ale za malo czasu uplynelo od zainstalowania patcha zeby wydawac wyroki, tak na marginesie wesolych i spokojnych swiat wszystkim zycze  :)