HTC Artemis i Automapa oraz odczyt prędkości

• 6 Odpowiedzi
  • 2682 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Q_Q_Q_Q

• 2
  • Sprzęt: _____===MDA Compact III===____
HTC Artemis i Automapa oraz odczyt prędkości
« dnia: Listopad 18, 2007, 23:42:35 »
Witam mam problem i pytanie. :worried: Używam mojego artemisa jako nawi cały czas byłem pewien ze w moim aucie przekłamuje mnie licznik czyli jak pokazuje ze mam 100km/h to nawi pokazywało mi ze jade 90km/h czyli 10 km/h różnicy ale okazało się iż to nie mój licznik w aucie tylko odczyt nawi jest błędny a odległość przejechaną wskazuje bezbłędnie  czy ktoś z was spotkał już się z takim problemem i czy jest to do ustawienia czy skorygowania???
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2007, 23:46:08 wysłana przez Q_Q_Q_Q »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: HTC Artemis i Automapa oraz odczyt prędkości
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 19, 2007, 01:42:53 »
Nie ufaj licznikowi samochodu bo odchyłki (norma to +/- 10%) do tego zależy to od czynników takich jak temperatura zewnętrzna,temperatura opon,powietrza w oponach,ich zużycia. Z zasady pomiar prękości posjazdów samochodowych wyliczany jest na podstawie prędkości kątowej elementu w napędzie ( skrzynia biegów itp)Nie możesz tez ufać danym pokazywanym w programie AM bo są to uśrednione informacje z przejechanego odcinka z okresu zapewne 2 sekundowego. W AM nie ma możliwości (chyba) dokonania modyfikacji algorytmu . Ale masz wiele bezpłatnych programów do pomiaru prędkości i sądzę że ich algorytm jest dużo bardziej zbliżony do danych rzeczywistych. Jak sprawdzisz to zobaczysz iż przekłamania są spore( zwłaszcza w zakresie 80 - 110 km/h)
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 22, 2007, 01:12:00 »
i ja mam tak samo - 10 km/h nie przejmuj sie tym to normalne  :)
Samsung I900 Omnia 16 GB + 16 GB

*

Offline Masta_J

• 309
  • Sprzęt: HD2

*

Offline vanQwer

• 24
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 25, 2007, 12:08:57 »
Hi Hi Hi Panowie to stary patent producentów autek! W każdym, absolutnie każdym samochodzie prędkościomierz (w odróżnieniu od licznika przejechanych kilometrów) przekłamuje in plus, dzięki temu nawet najwięksi entuzjaści prędkości "im jadą szybciej tym jadą wolniej" bo przekłamanie  wzrasta wraz z prędkością... GPS jest natomiast szczery bezwzględnie... tyle w tej materii.

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 18, 2009, 09:52:14 »
Hi Hi Hi Panowie to stary patent producentów autek! W każdym, absolutnie każdym samochodzie prędkościomierz (w odróżnieniu od licznika przejechanych kilometrów) przekłamuje in plus, dzięki temu nawet najwięksi entuzjaści prędkości "im jadą szybciej tym jadą wolniej" bo przekłamanie  wzrasta wraz z prędkością... GPS jest natomiast szczery bezwzględnie... tyle w tej materii.

Nieprawda.
W mojej Hondzie licznik pokazuje identycznie z navi na m650.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 18, 2009, 10:41:45 »
darumajowy jak chcesz napisać coś na forum to popatrz na datę postu, czyli czy temat jest aktualny. Tutaj nie bawimy się w archeologów, następnym razem będzie warn bo ten post nic nie wnosi do tematu, który już został daawno zapomniany.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G