Artemis a rzutnik multimedialny?

• 11 Odpowiedzi
  • 3226 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline piotrek84

• 15
  • Sprzęt: SPV M650 + 2GB + Brando Protector Plus (w drodze)
Artemis a rzutnik multimedialny?
« dnia: Październik 23, 2007, 23:39:36 »
Witam!

Właśnie oczekuję na kuriera, który w najbliższych dniach ma mi przywieźć SPV M650. Zastanawiam się nad dwoma sprawami:
- pierwsza, czy M650 można podłączyć pod rzutnik multimedialny (jeśli tak to jak? standardowym kablem do transmisji danych na USB?) i wyświetlać prezentację Powerpointa?
- druga, czy 2,8" i Automapa to dobre połączenie czy raczej potrzebna jest dobra lupa?:)

Pozdrawiam i będę wdzięczny za odpowiedzi.

*

Offline Masta_J

• 309
  • Sprzęt: HD2
Odp: Artemis a rzutnik multimedialny?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 24, 2007, 08:04:21 »
Co do rozmiaru ekranu to zależy co dla kogo.
Ja na 2,8" dobrze widzę  :ok:

Pozdrawiam,
Masta_J

*

Offline piotrek84

• 15
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 24, 2007, 11:16:51 »
Nie no ślepy nie jestem ;). Delikatnie "krótkowidzę", ale radzę sobie bez korekcji. W telefonach nawet z mniejszymi ekranami problemu nie mam, ale chodzi mi właśnie o obsługę GPS, gdzie jest dużo uliczek, numerków, wyświetleń GPS i czy te ~70mm przekątnej daje radę by to wszystko pomieścić ;).

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 24, 2007, 13:24:21 »
Nie ma problemu, większość odbiorników GPS z własnumi ekranami ma niewiele większe rozmiary, ja nie widzę problemu z odczytywaniem informacji. Przy okazji trudno jest gapić się cały czas na ekran GPS podczas jazdy samochodem bo nie trudno w ten sposób zatrzymać się na tyłku samochodu jadącego przed nammi.  :grin:
SPV M650
Black&Blue 4.2 ROM
SDHC Card 8GB

*

Offline piotrek84

• 15
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 24, 2007, 14:40:59 »
Nie ma problemu, większość odbiorników GPS z własnumi ekranami ma niewiele większe rozmiary, ja nie widzę problemu z odczytywaniem informacji. Przy okazji trudno jest gapić się cały czas na ekran GPS podczas jazdy samochodem bo nie trudno w ten sposób zatrzymać się na tyłku samochodu jadącego przed nammi.  :grin:

Ja wiem, że trudno ;). Pytanie tylko czy trzeba zbliżać nos do szyby, żeby odczytać pozycję.

I jeszcze jedno pytanko: czy na SPV odczyt prędkości jest w miarę dokładny i szybko odświeżany? (prędkościomierz mi się zacina w aucie :D)

Pozdrawiam

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 24, 2007, 14:55:03 »

Ja wiem, że trudno ;). Pytanie tylko czy trzeba zbliżać nos do szyby, żeby odczytać pozycję.

I jeszcze jedno pytanko: czy na SPV odczyt prędkości jest w miarę dokładny i szybko odświeżany? (prędkościomierz mi się zacina w aucie :D)

Pozdrawiam

Ja osobiście nie mam żadnych problemów z patrzeniem na dane pokazujące się na ekranie programu GPS (AutoMapa).
Ale nie mam też żadnych problemów ze wzrokiem. BTW Info podstawowe z funkcji Pilot (nazwy ulic, strzałki są duże).
Inaczej jest jeżeli chodzi o funkcję komputera pokładowego, jest problem (ale to jest też wpływ tego, że szybko jeżdżę, żeby się przygląć informacjom na GPS trzeba chwilę wzrok zatrzymać - przy prędkości pow 120 KM/h te ułamki sekund mogą być tragiczne w skutkach).
Co do wyświetlania prędkości, nie wiem czy tak jest, ale jak patrzę niekiedy na prędkościomierz i na automapę (i jej pomiar mojej prędkości) to zawsze jest różnica przy dużych prędkościach od 10-15 km na h. Nie wiem czy to jest wina odbiornika GPS, byłbym raczej skłonny przypuszczać, że jest to kwestia tego, że do zastosowań cywilnych dokładność GPS jest mniejsza i raczej nie ma takiej opcji by GPS miał zastosowanie jako prędkościomierz.
SPV M650
Black&Blue 4.2 ROM
SDHC Card 8GB

*

Offline piotrek84

• 15
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 24, 2007, 15:22:50 »
Co do wyświetlania prędkości, nie wiem czy tak jest, ale jak patrzę niekiedy na prędkościomierz i na automapę (i jej pomiar mojej prędkości) to zawsze jest różnica przy dużych prędkościach od 10-15 km na h. Nie wiem czy to jest wina odbiornika GPS, byłbym raczej skłonny przypuszczać, że jest to kwestia tego, że do zastosowań cywilnych dokładność GPS jest mniejsza i raczej nie ma takiej opcji by GPS miał zastosowanie jako prędkościomierz.

Aha, dzięki za odpowiedzi. Mi się prędkościomierz głównie zacina akurat przy małych prędkościach i pokazuje wtedy 70km/h, co przy sąsiedztwie z fotoradarami bywa wkurzające :S.

Btw. czy dane z automapy (z komputera pokładowego) są w miarę dokładne i da się je przenieść na PC?

No ale co z wątkiem HTC/SPV i rzutnika - da się?

*

Offline roy

• *
  • 62
    • Czarter jachtów Zalew Szczeciński
  • Sprzęt: SPV m650 Artemis Touch 4.02 Vanilla
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 25, 2007, 00:12:18 »
Nie wiem czy to jest wina odbiornika GPS, byłbym raczej skłonny przypuszczać, że jest to kwestia tego, że do zastosowań cywilnych dokładność GPS jest mniejsza i raczej nie ma takiej opcji by GPS miał zastosowanie jako prędkościomierz.

totalna bzdura....
jeśli GPS jak go nazwałeś "cywilny" by miał jakieś przekłamania - to nawet nie wyobrażam sobie ile ludzie mieli by problemów - ile statków wylądowałoby na mieliźnie, ilu rolników dostałoby mniej pieniędzy za dopłaty do gruntów itp itd...

*

Offline Masta_J

• 309
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 25, 2007, 14:41:29 »

totalna bzdura....
jeśli GPS jak go nazwałeś "cywilny" by miał jakieś przekłamania - to nawet nie wyobrażam sobie ile ludzie mieli by problemów - ile statków wylądowałoby na mieliźnie, ilu rolników dostałoby mniej pieniędzy za dopłaty do gruntów itp itd...

totalna bzdura...

"Cywilny" jak to nazywacie odbiornik może przekłamywać w pozycjonowaniu nawet o 2 metry!
To są dane podawane przez producenta więc przekłamanie może być nawet większe!

Podobne przekłamanie będzie jeśli chodzi o prędkość i to tym większe, że należy dodać jeszcze przekłamanie samego prędkościomierza w samochodzie - i już w ogóle nie wiesz ile jedziesz   B)

Pozdrawiam,
Masta_J

*

kepoks

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 29, 2007, 11:48:35 »
Co do prędkości to prędkościomierz w aucie pokazuje 100km/h, a automapa 85km/h. Poza tym trzeba pamiętać, że licznik w samochodzie też nie jest dokładny bo nie uwzględnia rozmiaru kół  :P

*

Offline Masta_J

• 309
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 29, 2007, 11:53:32 »
Co do prędkości to prędkościomierz w aucie pokazuje 100km/h, a automapa 85km/h. Poza tym trzeba pamiętać, że licznik w samochodzie też nie jest dokładny bo nie uwzględnia rozmiaru kół  :P

Licznik w samochodzie jak najbardziej uwzględnia rozmiar kół - tylko, że tych standardowych fabrycznie założonych na samochód, o których mówią tabliczki znamionowe.

Pozdrawiam,
Masta_J

*

Offline gal01

• 31
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 29, 2007, 19:02:43 »

Z tego co ja obserwuję, to licznik w samochodzie zawyża prędkość. Zresztą gdzieś czytałem o biciu polskiego rekordu prędkości. Tam używali specjalistycznego sprzętu GPS do pomiaru prędkości i tez im wychodziło, że liczniki zawyżają prędkość. W motocyklach najbardziej to było widoczne.
Natomiast odległość pokonana jest mniej więcej zgodna. Np według licznika jest 56 kilometrów przejechanych a według komputera w Automapie 56,1

Pozdrowienia
Tomek