Przy okazji - zawsze zastanawiałem się jak to jest z licencją AM preinstalowanej na kupowanym w sklepie/u dealera urządzeniu. Nie uruchomi się mapy/aplikacji bez aktywacji on-line? Czy też są one jakoś "pre-aktywowane" (cokolwiek by to technicznie nie oznaczało).
No więc ja ten temat przerabiałem nie dalej jak tydzień temu.
Zakupiłem nawigację Aristo Voyager M700 z Automapą XL. Automapa była zainstalowana na karcie pamięci SD. Karta miała wygrawerowany kod licencji na sobie.
Po włożeniu karty pamięci do urządzeniu i uruchomieniu, automapa rusza bez potrzeby jakiejkolwiek instalacji i rejestracji, i działa bez żadnych ograniczeń. Gdy wejdę w zakładkę "O programie", widnieje w nim informacja, że rejestracja jest dokonana na firmę Aristo oraz jest podany email, na który zarejestrowano automapą. Jak się nie trudno domyślić, jest to email wspólny dla wszystkich nawigacji Voyager M700.
Start odliczania subskrypcji rusza w chwili gdy na stronie automapy w celu weryfikacji poda się adres email podany w zakładce "O programie" oraz numer licencji wygrawerowany na karcie.
Rejestracji na własny email można dokonać w dowolnym momencie, ale i tak czas subkrypcji rozpoczyna się w chwili gdy po raz pierwszy wprowadzi się kod licencji na stronie automapy. Nie jest istotne do jakiego emaia licencja jest dopisana. Istotne jest kiedy po raz pierwszy numer licencji został wpisany na stronie www w celu weryfikacji!
Swoją drogą proces rejestracji automapy jest tak nieprzejrzysty i pogmatwany, że głowa boli. Bardzo słabo jest on opisany na stronie www, a dokumenty jakie dostałem z AM kompletnie o nim nie wspominają. Jedna wielka kostka Rubika. Jeśli dodać do tego, że występują problemy z rejestracją o czym już nie będę pisać, bo to dłuższa historia (potrzeba formatowania karty, licencja dopisana do nie wiadomo jakiego urządzenia - ponoć jakiś błąd, problemy z instalatorem niewidzącym czytnika kart SD pomimo, że XP widzi czytnik i kartę wraz z zawartością)
Mój proces rejestracji jest pewnie jednym z wielu możliwych, ale powinien wiele wyjaśnić.
Pzdr
Mirek