Wyłaczanie ładowania Kaisera - PROBLEM

• 50 Odpowiedzi
  • 7481 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Driv3r

• **
  • 128
  • Sprzęt: TomTom Go 600 / Go 1005 Live
Odp: Wyłaczanie ładowania Kaisera - PROBLEM
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 16, 2008, 17:51:36 »
no ja glownie przesiaduje w aucie i tam laduje wszystkie urzadzenia mobilne, a osloniecie tego kartonikiem tez nie pomaga :(
mam nadzieje ze w nowym aucie z klima problemu nie bedzie...

*

Offline bartgee

• 706
  • Sprzęt: dawniej ETEN M700/ obecnie HTC TyTNII Kaiser + SDHC 4GB SanDisk
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 16, 2008, 23:39:28 »
Zainstalowałem wentylatorek i od tego momentu nie mam przerw w ładowaniu.Poza Kaizerką i ja skorzystałem,wymusza ruch powietrza i spływa na mnie błogość. G

tez kupilem niewielki wentylatorek samochodowy - ale brakuje mi juz na rozgalezniku miejsca - 1 gniazdo okupuje CB, drugie Kaiser...
I nie mam teraz jak przetestowac - zimno zrobilo sie w Gdansku... :|
Napisane: Czerwiec 16, 2008, 23:37:57
no ja glownie przesiaduje w aucie i tam laduje wszystkie urzadzenia mobilne, a osloniecie tego kartonikiem tez nie pomaga :(

zrobilem tak jak kolega zolty4 z poprzedniego postu - zobaczymy jak sie bedzie sprawowal wentylatorek. :)
HTC TYTNII KAISER WM 6.1 PROFESSIONAL WWE
ROM: PDACorner Ultimate X V6 WWE
RADIO: 1.70.19.09, PROTOCOL: 25.83.40.02H

*

Offline reconn7

• 9
  • Sprzęt: HTC TyTN II KAISER
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 17, 2008, 22:26:38 »
Szanowni Koledzy
Zauważyłem osttnio następujący problem, jadąc autem dostałem sms i w tym momencie mimo naładowanej bateri na Full ( co było sygnalizowane zieloną diodą ) następuje zanik zielonej diody i pojawia się migająca dioda żółta która komunikuje iż Kaiserek nie jest ładowany, jest to kolejny przykład jakiegoś braku lub błedu działania, nie pisałem o tym wcześniej bo chciałem sie upewnić czy sytuacja się powtaża ale niestety jest to regułą w moim przypadku, dlatego moje pytanie brzmi czy ktoś z Kolegów miał podobny przypadek ??? :O, w nawiązaniu do pwyższych tematów odnośnie tekturki, proponował bym coś w rodzaju folii aluminiowej napewno lepiej zekranuje promienie słoneczne.
Pozdro dla wszystkich  :proud:

*

Offline AKM

• **
  • 199
    • http://www.forum-akm.net
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 17, 2008, 22:41:33 »
Proponuję w końcu RTFM
Tam jest dokładnie wyjaśnione, co oznacza migająca żółta dioda po nadejściu smsa
Pozdrawiam
AKM

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 18, 2008, 07:32:44 »
Zainstalowałem wentylatorek i od tego momentu nie mam przerw w ładowaniu.Poza Kaizerką i ja skorzystałem,wymusza ruch powietrza i spływa na mnie błogość. G

tez kupilem niewielki wentylatorek samochodowy - ale brakuje mi juz na rozgalezniku miejsca - 1 gniazdo okupuje CB, drugie Kaiser...
I nie mam teraz jak przetestowac - zimno zrobilo sie w Gdansku... :|
Napisane: Czerwiec 16, 2008, 23:37:57

zrobilem tak jak kolega zolty4 z poprzedniego postu - zobaczymy jak sie bedzie sprawowal wentylatorek. :)

okazalo sie, ze wentylatorek to kiepskie rozwiazanie - przynajmniej ten, ktory kupilem robil za duzy halas....  :-|

*

Offline wdylag

• **
  • 126
  • Sprzęt: HTC Touch Pro - ROM PROven ROM WWE 3.1
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 22, 2008, 21:56:57 »
zastanawia mnie dlaczego Kaiser nie laduje baterii ale jednoczensie korzysta z zasilania z zapalniczki. mam ustawione 100% jasnosci wyswietlacza na zasilaniu zewnetrznym i okolo 80% na bateryjnym. jak moj Kaiser przestal sie ladowac w samochodzie to wyciagnalem na chwile wtyczke z zapalniczki i wyswietlacz przygasl, czyli wyglada na to ze on z tego zasilania korzystra ale nie laduje baterii... czy dobrze rozumiem?

skoro tak to dlaczego jak bateria sie wyladuje to krzyczy ostrzezenia, przeciez ma zasilanie zawnetrzne...

*

Offline spens

• *
  • 99
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #36 dnia: Lipiec 28, 2008, 17:48:01 »
zastanawia mnie dlaczego Kaiser nie laduje baterii ale jednoczensie korzysta z zasilania z zapalniczki. mam ustawione 100% jasnosci wyswietlacza na zasilaniu zewnetrznym i okolo 80% na bateryjnym. jak moj Kaiser przestal sie ladowac w samochodzie to wyciagnalem na chwile wtyczke z zapalniczki i wyswietlacz przygasl, czyli wyglada na to ze on z tego zasilania korzystra ale nie laduje baterii... czy dobrze rozumiem?

skoro tak to dlaczego jak bateria sie wyladuje to krzyczy ostrzezenia, przeciez ma zasilanie zawnetrzne...

mam dokladnie to samo, po podlaczeniu do zapalniczki zwieksza sie jasnosc wyswietlacza ale ikona baterii nie wskazuje na ladowanie, jaka moze byc tego przyczyna?
HTC KAISER WM 6.1 PROFESSIONAL PL
ROM: HTC 3.29.464.PLK
RADIO: 1.65.17.56
PROTOCOL: 25.83.40.02H
HARDSPL 3.56
STEROWNIKI D3D

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #37 dnia: Lipiec 28, 2008, 18:14:32 »
a jaka w tym czasie jest temperatura baterii?

*

Offline bubek3

• **
  • 165
    • forum.PasjaGSM.pl
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #38 dnia: Lipiec 29, 2008, 01:05:38 »
co do temperatury baterii... mam 30% baterii, podłączam pod ładowarkę sieciową... bateria dochodząc do 70-80% jest cholernie ciepła... to normalne ? dopiero od tego momentu tył obudowy ma zwykłą temperaturę... ładując przez USB, bateria cały czas ma normalną temperaturę (tutaj ednak - nie dziwię się bo USB podaje mniejsze napięcie).
Zastanawia mnie jednak fakt, że przy sieciowej grzeje się bardzo mocno... :|

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #39 dnia: Lipiec 29, 2008, 22:44:32 »
ale co to znaczy "cholernie ciepla"?
ile ma stopni celsjusza?
mozesz zainstalowac BatteryStatus?
Ostatnio mamy upaly, wiec wsiadajac do auta, czesto jest w nim temperatura 40-50 stopni,
jesli stalo na sloncu. Kolejne wazne pytanie - czy masz klimatyzacje w samochodzie?
Czytales w ogole dokladnie caly ten watek? Mam wrazenie, ze nie - bo duzo osob dokladnie opisalo, ze w goracym samochodzie bez klimatyzacji, gdy podlaczymy Kaisera do ladowarki,
a temperatura baterii wzrosnie powyzej okolo 45 stopni (tak przynajmniej jest w moim Kaiserze) to przestaje byc ladowany.

*

Offline bubek3

• **
  • 165
    • forum.PasjaGSM.pl
« Odpowiedź #40 dnia: Lipiec 30, 2008, 00:59:45 »
bartgee, masz bardzo dobre wrażenie... nie czytałem wątku... bo cały wątek dotyczy ładowania w samochodzie. Ja natomiast wtrąciłem do tematu ładowanie w domu - nie ma chyba sensu zakładać nowego pokrewnego tematu. Zauważ że pisałem o ładowarce sieciowej.
A bateria ? na pewno powyżej temperatury pokojowej. coś ok. 36 stopni... dotknij czoła... podobna temperatura.

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #41 dnia: Lipiec 30, 2008, 01:16:42 »
ups... ale dzisiaj chyba nie jest moj dzien - 3cia juz dzisiaj pomylka na forum :|
pomylilem Cie ze spensem:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=97796.msg710683#msg710683

wiec "sieciowa" umknelo mi calkiem...

rozumiem, ze Twoj Kaiser laduje sie i nie przerywa ladowania a jedynie sie mocniej grzeje
przy ladowaniu sieciowym niz w porownaniu do ladowania przez USB z kompa?
jesli tak - to u mnie tez tak jest i jest calkiem normalne.
Ladowarka sieciowa ma 1A, samochodowa 2A - w ostatnim przypadku bateria grzeje sie jeszcze bardziej,
a w polaczeniu ze sloncem i temperatura w samochodzie moze dosc szybko sprawic, ze Kaiser przestanie byc ladowany...

mam nadzieje, ze mozna zrozumiec moje wypociny - dzisiaj mam problem z wyrazeniem tego co mysle....

*

Offline bubek3

• **
  • 165
    • forum.PasjaGSM.pl
« Odpowiedź #42 dnia: Lipiec 30, 2008, 01:27:58 »
bartgee, dzięki za odpowiedź to tyle z mojej strony w tym temacie. Chodziło mi waśnie o to, co napisałeś. Już myślałem że coś niedobrego dzieje się z moim kaiserkiem.

*

Offline mcq

• 36
  • Sprzęt: N6630 + ?
« Odpowiedź #43 dnia: Lipiec 30, 2008, 18:55:49 »
Eh, już byłem przekonany do kupna Kaiser'a... jak bardzo uciążliwy jest omawiany w temacie problem?

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #44 dnia: Lipiec 30, 2008, 19:04:13 »
jeśli chodzi o normalne ładowanie sieciówką niema problemów ale w samochodzie jak jest gorąco niemasz klimy to jest problem

*

Offline mcq

• 36
« Odpowiedź #45 dnia: Lipiec 30, 2008, 19:14:28 »
jeśli chodzi o normalne ładowanie sieciówką niema problemów ale w samochodzie jak jest gorąco niemasz klimy to jest problem

Tak, tak, przeczytałem temat. Ale jak bardzo jest to uciążliwe poczas codziennego korzystania z GPS'u w samochodzie (w upalne dni)?

Z tego co wyczytałem, to jeśli ładowarka będzie podłaczona podczas jazdy, to telefon się nie rozładuje, będzie cały czas na zasilaniu, ale nie będzie się ładował. A po odłączeniu może paść...

Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy to uciążliwe, przykładowo czy przed wyjściem musi być bateria maksymalnie naładowana, na ile mniej więcej godz. używania GPS'u wystarczy, itp.

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #46 dnia: Lipiec 30, 2008, 19:25:48 »
z tego co czytałem to wychodzi na to że jeśli osłonisz telefon od słońca będzie się ładował albo jak dasz nadmuch na telefon

*

Offline mcq

• 36
« Odpowiedź #47 dnia: Lipiec 30, 2008, 19:28:04 »
z tego co czytałem to wychodzi na to że jeśli osłonisz telefon od słońca będzie się ładował albo jak dasz nadmuch na telefon

Tak, też czytałem, ale nie o to pytałem :wink:

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #48 dnia: Lipiec 30, 2008, 19:52:39 »

Tak, tak, przeczytałem temat. Ale jak bardzo jest to uciążliwe poczas codziennego korzystania z GPS'u w samochodzie (w upalne dni)?

Z tego co wyczytałem, to jeśli ładowarka będzie podłaczona podczas jazdy, to telefon się nie rozładuje, będzie cały czas na zasilaniu, ale nie będzie się ładował. A po odłączeniu może paść...

Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy to uciążliwe, przykładowo czy przed wyjściem musi być bateria maksymalnie naładowana, na ile mniej więcej godz. używania GPS'u wystarczy, itp.

To zalezy jak duzo czasu dziennie spedzasz w samochodzie - jesli 8 godz lub wiecej
i zamierzasz uzywac w tym czasie Kaisera jako nawigacji i telefonu to raczej bedzie to marny zakup.
Jesli nie masz klimy w aucie to latem bedzie niedoladowywany plus do tego duza ilosc rozmow telefonicznych
i juz po 3-4 godzinach mozesz byc bez telefonu i nawigacji.
Natomiast jesli nie wykonujesz/odbierasz duzej ilosci telefonow dziennie i robisz trasy typu 150-300 km
to spokojnie Kaiser Ci wystarczy - przeciez nie zawsze slonce bedzie swiecic prosto w niego i nie zawsze bedziesz jechal w samo poludnie. :)

Tak czy siak - przy srednim korzystaniu z GPS, telefonu (okolo 30 minut rozmow dziennie), troche netu po wifi (ok. 1 godz),
wieczorem juz mam poziom ponizej 50% i trzeba przez noc ladowac, zeby caly nastepny dzien moc sie cieszyc Kaiserem.

Na poczatku wydaje sie to upierdliwe - ale tak to jest juz z urzadzeniami PDA.... ;)

W kazdym razie po prawie 6 miesiacach uzywania wciaz nie zaluje wydanych pieniedzy - sprawuje sie swietnie. :)
Wszystko zalezy od tego do czego bedziesz go uzywal.

*

Offline mcq

• 36
« Odpowiedź #49 dnia: Lipiec 30, 2008, 19:57:58 »
bartgee, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :proud: Czyli do moich wymagań będzie pasował :)

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #50 dnia: Lipiec 30, 2008, 20:00:44 »
Bo juz pomyslalem, ze moze Kaiser ma Ci sluzyc na przyklad w pracy, gdzie potrzebny GPS
8 godz i wiecej w ciagu dnia + 2-3 godz. rozmow. ;)

Tak naprawde warto przed sama podroza naladowac w pelni Kaisera i nie powinienes miec problemu
nawet w trasie 500 km w upale bez klimy.