Kolejny bardzo dziwny babol - teraz to zgłupiałem, coś jest nie tak?
Trasa: Zabrze, ul. Niedziałkowskiego 54 - Zabrze, Nad kanałem 34
Trasa powinna wyglądać tak:
http://www.zumi.pl/trasa.html?loc1=zabrze%2C+niedzia%B3kowskiego+54&loc2=zabrze%2C+nad+kana%B3em+34&byCar=on&cId1=&sId1=&cId2=&sId2=&x=72&y=22Co robi AutoMapa?
- Trasa krótka - przebieg ok, 1,2 km, 3 min
- Trasa optymalna - przebieg ok, 1,2 km, 3 min
- Trasa szybka - przebieg Grunwaldzką na zachód i skręt pod kątem 90stopni w Trocera na południe, długość 1,4 km, 4 min (!)
Trasa szybka jest wyznaczona przez AM jako najdłuższa trasa (!!!). No mnie tu coś nie gra :/
Dziwny dla mnie przykład drugi. Trasa Pruszków - Rawa Mazowiecka.
- Trasa krótka - całkiem ok, opłotkami Pruszkowa, przez Nadarzyn do DK8 dwupasmowej.
- Trasa szybka - też znośna, prowadzi do DK720 i dalej do Nadarzyna do DK8
Dwie powyższe trasy są blisko siebiej, trasa szybka jest troszkę dłuższa
- Trasa optymalna - dla mnie bez sensu jest taka propozycja, aż za Grodzisk Mazowiecki do DK579. Dlaczego bez sensu? Otóż po pierwsze pchamy się długo w terenie zabudowanym przez Brwinów, Milanówek, Grodzisk Mazowiecki (które są tak na marginesie zakorkowane często), a po drugie stosunkowo późno włączamy się do ruchu do dwupasmowej drogi DK8
I tutaj również ciekawostka. Trasa szybka to 69 km i 55 km. Trasa optymalna to 65km i 53 mim. Chyba nie do końca właściwe jest zatem używanie nazewnictwa "szybka" dla tras, które nie są wg komputera najszybsze, ale prowadzą po prostu bardziej głównymi drogami.
Pozdrawiam
KK
Napisane: Kwiecień 23, 2008, 22:56:27
Po drugie, dziwię się, że zumi.pl wyznacza lepszą trasę niż dedykowana do tego AutoMapa!
To jest akurat proste - najmarniejszy program szachowy na PC bije na głowę najlepszy tego typu soft na PDA.
Ok, to mogę zrozumieć

Ale nadal nie wiem dlaczego ten sam odcinek jako część jest wyznaczony inaczej niż jako samodzielny odcinek przy tych samych parametrach.
Napisane: Kwiecień 23, 2008, 22:57:31
A tak na marginesie. Może AM mogłaby kupować dane do map od kogoś innego (np. od tego od kogo kupuje zumi.pl) bo zauważyłem, że zumi.pl ma często lepsze mapy niż AM. Przykłady to ulica Łanowa w Zabrzu (źle opisana w AM), skrzyżowanie Przybyszewskiego/Rydza-Śmigłego w Łodzi (źle narysowane w AM), nie zablokowany odcinek koło ulicy Siennej/Żelaznej w Warszawie. Wszystkie te odcinki są prawidłowo narysowane/opisane w Zumi. Dobrze by było, gdyby Targeo tak samo dbało o jakość swoich map - to już na szczęście nie ma nic wspólnego z mocą PDA