Bardzo dziwne wyznaczanie tras ?!

• 74 Odpowiedzi
  • 21740 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bardzo dziwne wyznaczanie tras ?!
« dnia: Kwiecień 23, 2008, 21:42:34 »
Wyznaczam trasę:
Warszawa - Łódź, ul Cynarskiego (cał ulica - bo tu nie ma numeracji w AM) (w praktyce prowadzi mnie do Zakładowej 85 - to ten sam punkt)

I moim zdaniem w AM (5.0.7 oraz 5.0.5) jest poważny babol albo ja czegoś nie rozumiem. Nie wnikam w ułożenie trasy na pierwszym jej odcinku, bo ilu podróżnych z Warszawy do Łodzi, tyle własnych skrótów ;) Zabawa zaczyna się jednak w Brzezinach, gdzie dochodzi do błędu programu.

AM prowadzi mnie w każdej wersji (szybka, optymalna i krótka) DK72 w stronę Łodzi do Nowosolnej, gdzie odbija na południe na Olechów. Problem w tym, że nie jest to ani droga najkrótsza, ani najszybsza ani najbardziej optymalna (!). W każdym z tych wariantów najprościej jest zjechać w Brzezinach w drogę na Małczew i wylecieć w Andrespolu (lub trochę obok w lekko innym wariancie). Mało tego, jeśli wyznaczam trasę tylko z Brzezin do Łodzi, ul. Cynarskiego to... program prawidłowo wyznacza drogę przez Małczew dla wariantu krótkiego i optymalnego i starym torem prowadzi przez Nowosolną tylko dla wariantu szybkiego (co w praktyce jest nieprawdziwe ale mniejsza z tym w tym momencie).

Moje pytanie - dlaczego droga z Warszawy w wariancie krótkim i optymalnym nie jest z Brzezin prowadzona w taki sam sposób jak droga z Brzezin do tego samego celu? Przyznam, że tego nie rozumiem - skoro chcę trasy trochę szybkiej trochę krótkiej (optymalna) to na całej długości powinien chyba tak dobierać szlaki by taka właśnie była. Ja rozumiem, że są ludzie, którzy nie lubią jeździć drogami bocznymi, ale można wprowadzić opcję do menu typu "na długich trasach staraj się nie używać dróg lokalnych". Ja osobiście jednak lubię takie skróty gdzie droga jest jednocześnie krótsza i szybsza nawet jeśli prowadzi to przez jakąś wieś :)

Napisane: Kwiecień 23, 2008, 21:36:48
Co ciekawe - Zumi.pl nie ma tego problemu megalomani, że wyznacza trasę między dwoma dużymi miastami, więc obciachem byłoby użyć drogi lokalnej. Pomijając kwestię korków na tej trasie, zumi.pl dobrało tę trasę dużo lepiej niż AutoMapa - a to chyba nie tak powinno być :)

http://www.zumi.pl/trasa.html?loc1=warszawa&loc2=%A3%F3d%BC%2C+Cynarskiego%2C+woj.+%B3%F3dzkie%2C+powiat+%A3%F3d%BC&byCar=on&cId1=&sId1=&cId2=&sId2=&x=0&y=0

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
Odp: Bardzo dziwne wyznaczanie tras ?!
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 23, 2008, 21:44:16 »
takich przykładów jest znacznie więcej, ale TY znasz drogę, teoretycznie po co Ci na trasie AM?
jak byś nie znał jechał byś jak Ci każe i jescze byś był zadowolony  :ok:
Ja też znam większość Polski.. eh zycie kierowcy ;) I gdy drogę się zna zaczyna się szukać problemów jaka to ta nawigacja głupia. Jednak jak się trasy nei zna a AM doprowadzi w miarę sensownie do celu to wtedy się nie myśli ale fajnie co ja bym bez niej zrobił  :ok:
zawodowy kierowca...

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 23, 2008, 22:05:21 »
To nie ma nic do rzeczy, że ja znam skrót.

Po pierwsze, gdyby to był skrót z gatunku drogi osiedlowej to bym machnął ręką. Ale to jest 20 km, które skraca podróż o kilka minut. Proszę program o wyznacznie trasy najkrótszej lub najbardziej optymalnej lub najszybszej i taką trasę ma właśnie wyznaczyć.

Po drugie, dziwię się, że zumi.pl wyznacza lepszą trasę niż dedykowana do tego AutoMapa! Nawet końcówka tej trasy i odbicie w zumi.pl przed samym Andrespolem w prawo jest korzystniejsze.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 23, 2008, 22:48:09 »
Po drugie, dziwię się, że zumi.pl wyznacza lepszą trasę niż dedykowana do tego AutoMapa!
To jest akurat proste - najmarniejszy program szachowy na PC bije na głowę najlepszy tego typu soft na PDA.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 23, 2008, 23:02:10 »
Kolejny bardzo dziwny babol - teraz to zgłupiałem, coś jest nie tak?

Trasa: Zabrze, ul. Niedziałkowskiego 54 - Zabrze, Nad kanałem 34
Trasa powinna wyglądać tak:
http://www.zumi.pl/trasa.html?loc1=zabrze%2C+niedzia%B3kowskiego+54&loc2=zabrze%2C+nad+kana%B3em+34&byCar=on&cId1=&sId1=&cId2=&sId2=&x=72&y=22

Co robi AutoMapa?
- Trasa krótka - przebieg ok, 1,2 km, 3 min
- Trasa optymalna - przebieg ok, 1,2 km, 3 min
- Trasa szybka - przebieg Grunwaldzką na zachód i skręt pod kątem 90stopni w Trocera na południe, długość 1,4 km, 4 min (!)

Trasa szybka jest wyznaczona przez AM jako najdłuższa trasa (!!!). No mnie tu coś nie gra :/

Dziwny dla mnie przykład drugi. Trasa Pruszków - Rawa Mazowiecka.
- Trasa krótka - całkiem ok, opłotkami Pruszkowa, przez Nadarzyn do DK8 dwupasmowej.
- Trasa szybka - też znośna, prowadzi do DK720 i dalej do Nadarzyna do DK8
Dwie powyższe trasy są blisko siebiej, trasa szybka jest troszkę dłuższa
- Trasa optymalna - dla mnie bez sensu jest taka propozycja, aż za Grodzisk Mazowiecki do DK579. Dlaczego bez sensu? Otóż po pierwsze pchamy się długo w terenie zabudowanym przez Brwinów, Milanówek, Grodzisk Mazowiecki (które są tak na marginesie zakorkowane często), a po drugie stosunkowo późno włączamy się do ruchu do dwupasmowej drogi DK8

I tutaj również ciekawostka. Trasa szybka to 69 km i 55 km. Trasa optymalna to 65km i 53 mim. Chyba nie do końca właściwe jest zatem używanie nazewnictwa "szybka" dla tras, które nie są wg komputera najszybsze, ale prowadzą po prostu bardziej głównymi drogami.

Pozdrawiam
KK

Napisane: Kwiecień 23, 2008, 22:56:27
Po drugie, dziwię się, że zumi.pl wyznacza lepszą trasę niż dedykowana do tego AutoMapa!
To jest akurat proste - najmarniejszy program szachowy na PC bije na głowę najlepszy tego typu soft na PDA.
Ok, to mogę zrozumieć :) Ale nadal nie wiem dlaczego ten sam odcinek jako część jest wyznaczony inaczej niż jako samodzielny odcinek przy tych samych parametrach.
Napisane: Kwiecień 23, 2008, 22:57:31
A tak na marginesie. Może AM mogłaby kupować dane do map od kogoś innego (np. od tego od kogo kupuje zumi.pl) bo zauważyłem, że zumi.pl ma często lepsze mapy niż AM. Przykłady to ulica Łanowa w Zabrzu (źle opisana w AM), skrzyżowanie Przybyszewskiego/Rydza-Śmigłego w Łodzi (źle narysowane w AM), nie zablokowany odcinek koło ulicy Siennej/Żelaznej w Warszawie. Wszystkie te odcinki są prawidłowo narysowane/opisane w Zumi. Dobrze by było, gdyby Targeo tak samo dbało o jakość swoich map - to już na szczęście nie ma nic wspólnego z mocą PDA :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 23, 2008, 23:30:23 »
Moje pytanie - dlaczego droga z Warszawy w wariancie krótkim i optymalnym nie jest z Brzezin prowadzona
w taki sam sposób jak droga z Brzezin do tego samego celu? Przyznam, że tego nie rozumiem ...

Bo taki jest algorytm wyznaczania tras, konkretniej jego optymalizacja skracajca czas kalkulacji trasy.
W tym przypadku zapewne winna jest niska kategoria drogi na Małczew.

Przy długich trasach (~>100km) algorytm nie sprawdza absolutnie wszystkich możliwości,
tylko ogranicza się do znalezienia najlepszej trasy z 'w pobliżu startu' do 'w pobliżu celu' biorąc pod uwagę
tylko 'te główniejsze' drogi (Nie znam dokładnych kryteriów, piszę to czego się domyślam).
Całej siatki dróg algorym  używa tylko w pobliżu punktów trasy,
gdy nie znajdzie wystarczająco dobrej trasy 'po główniejszych',
oraz być może w miejscach zmiany kategorii/numerów dróg.

Napisane: 23-04-2008, 23:10:10
Cytat: krzykowal
- Trasa krótka - przebieg ok, 1,2 km, 3 min
- Trasa szybka - ... długość 1,4 km, 4 min (!)
Trasa szybka jest wyznaczona przez AM jako najdłuższa trasa (!!!). No mnie tu coś nie gra :/

U mnie ma też 3 minuty, najprawdopodobniej zmieniałeś domyślne prędkości dla poszczególnych typów dróg,
a to ma wpływ na estymowany czas, ale w żaden sposób nie wpływa na kalkulację trasy.

Cytat: krzykowal
A tak na marginesie. Może AM mogłaby kupować dane do map od kogoś innego (np. od tego od kogo kupuje zumi.pl) bo zauważyłem, że zumi.pl ma często lepsze mapy niż AM...
Tylko nie od Imagisu ... :alien:
i ciekawe jak będziesz wybierał te 'lepsze' rejony, a poza tym to temat abstrakcja ...
Po pierwsze AM to od początku produkt firm Aqurat i Geosystems - i tu musiałby być 'rozwód',
a po drugie wyszłoby, że 'zamienił stryjek ...'
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline VanB

• *
  • 96
  • Sprzęt: MDA Vario III / V
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 24, 2008, 09:40:47 »
Spokojnie nie ma po co udowadniać czyja racja jest bardziej "mojsza" bo algorytm trasy szybkiej w 5.0.5 i 5.0.7 jest skopany i tyle.
wawa -> livigno dla trasy krótkiej i optymalnej wyznacza w miarę ok. A dla szybkiej robi pętlę 100 km dookoła celu. Próba naprostowania punktami via kończy się komunikatem "Nie można osiągnąć celu wszystkimi drogami". Skoro raz mu się udało to nawet jak jest błąd na mapie to program powinien zawrócić i wykonać wspomnianą pętlę.
Zresztą krótka weryfikacja polegająca na wyznaczaniu trasy szybkiej krótkimi odcinkami wykonuje się wzorowo. Błędu w danych mapowych nie ma.

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 24, 2008, 09:51:40 »
Cytat: nocnyMarek
Przy długich trasach (~>100km) algorytm nie sprawdza absolutnie wszystkich możliwości,
tylko ogranicza się do znalezienia najlepszej trasy z 'w pobliżu startu' do 'w pobliżu celu' biorąc pod uwagę
tylko 'te główniejsze' drogi (Nie znam dokładnych kryteriów, piszę to czego się domyślam).

Zauważyłem, że AM znacznie lepiej wyznacza trasę, gdy start i koniec umieścimy sami
na główniejszych drogach dojazdowych przy tych punktach, niż każemy się programowi
domyślać jak wyjechać ze środka osiedla... Jest to owsze mankament, ale zamiast narzekać,
po prostu ustawić lepiej start i koniec i jak dalej się nie podoba, to od tego są punkty 'przez',
żeby ich używać, takie jest moje zdanie  :ok:
--
twinsen

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 24, 2008, 21:25:43 »
Trasa szybka jest wyznaczona przez AM jako najdłuższa trasa (!!!).
Niestety-to normalka. O to właśnie chodzi-szybka nie oznacza,że najszybciej dojedziesz.Oznacza,że będzie cię w miarę możliwości prowadzić głównymi-najlepiej wielopasmowymi jezdniami,gdzie teoretycznie możesz poruszać się szybciej (bo na drodze z dwoma pasami ruchu w każdą stronę odpada ci problem z wyprzedzaniem-po prostu mijasz z lewej a nie jedziesz 10 kilometrów czekając aż się zwolni droga z naprzeciwka)
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 26, 2008, 09:16:57 »
Aha :) Ja oczywiście zmieniałem sobie szybkości tras przejazdu. Przecież w tym kraju szybciej jedzie się drogami regionalnymi niż krajowymi :)

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 26, 2008, 10:27:47 »
Moje pytanie - dlaczego droga z Warszawy w wariancie krótkim i optymalnym nie jest z Brzezin prowadzona
w taki sam sposób jak droga z Brzezin do tego samego celu? Przyznam, że tego nie rozumiem ...
Bo taki jest algorytm wyznaczania tras, konkretniej jego optymalizacja skracajca czas kalkulacji trasy.
W tym przypadku zapewne winna jest niska kategoria drogi na Małczew.

Całej siatki dróg algorym  używa tylko w pobliżu punktów trasy,
gdy nie znajdzie wystarczająco dobrej trasy 'po główniejszych',
oraz być może w miejscach zmiany kategorii/numerów dróg.

Po namyśle, wydaje mi się, że to sensowny algorytm. Trasa powyżej 100 km oznacza zwykle, że udajemy się do terra incognita. Absolutnie lepiej (moim zdaniem i z mojego doświadczenia) jest jechać w nieznanym miejscu drogami/ulicami wyższej kategorii, niż bocznymi. Mimo, że byłoby nieznacznie szybciej tymi skrótami.
Jeśli zaś tą trasą >100km jedziemy w doskonale znane sobie miejsce, to i tak zastosujemy jakiś krótszy wariant, którego - być może - nie zna nawet AM (czy dowolny inny program).
Jakby powiedział poseł Cymański - i wilk syty, i owca syta.
Drogi/ulice wyższej kategorii są wygodniejsze do szybkiego routingu. Kto czekał 40-60 min do lewoskrętu (a czasem i na wprost) z podporządkowanej uliczki, ten wie dlaczego.

*

Offline makhi

• **
  • 195
  • Sprzęt: eten m700
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 26, 2008, 10:41:21 »
 przecież nawigacja jest tylko pomocą w dotarciu do celu, nie można jej bezwzględnie ufać, trzeba jeszcze trochę pomyśleć.Jeśli znam drogę to nią jadę a to że program pokazuje nieco inną trase, hm trudno w końcu to tylko jakieś algorymy.

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 27, 2008, 10:24:31 »
Oj, naprawdę jeździcie na drugi koniec Polski głównymi drogami? :) Nie wyobrażam sobie np. jeżdżenia z Łodzi do Gdańska krajową jedynką - to jest dla masochistów! :) Tam trzeba wykonać minimum dwa przydatne skróty drogami regionalnymi :)

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 28, 2008, 11:23:25 »
I dlatego przydałaby się możliwość obniżenia kategorii drogi, z powodu np. korków...
A już całkiem super byłoby ograniczanie kategorii lub blokowanie odcinka w zależności
od przewidywanej godziny pojawienia się na nim. Np. trasa wyznaczona w dzień,
nie prowadziłaby w zakorkowane główne drogi, a trasa nocna jak najbardziej  :ok:
Ale proste myślenie i logiczne, nie zawsze przekłada się na coś co zostanie kiedykolwiek
udostępnione użytkownikom  :S
--
twinsen

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 28, 2008, 11:55:55 »
To o czym piszesz to chyba coś takiego jak IQ Traffic w TomTom. Mam podobne oczekiwania. Kategoryzacja dróg w AM to dopiero początek pracy nad czymś rzetelnym. Idealny program (którego oczywiście nigdy nie będzie) powinien uwzględniać np. moje średnie czasy przejazdu, czasy przejazdu innych oraz tak narpawdę głównie czasy przejadu innych osób, które jeżdżą podobnie do mnie.

Ja zacząłem traktować AM wyłącznie dziś jako program, który (jeślli akurat ma w bazie) rzeczywiście doprowadzi pod dany adres - i to jest bardzo przydatne. Przydatne jest też to, że program nas zawsze jakoś wyprowadzi z nieznanego miejsca, kiedy z różnych powodów nie chce nam się szukać najlepszej trasy. Doceniłem to wczoraj, gdy w Mirowie (Jura) kliknąłem sobie drogę do Domu i jakoś z tej Jury bez większego zastanawiania się wyjechałem (choć kilka skrótów na trasie krótkiej było hardcorowych) :)

Ale dziś wiem, że przed udaniem się w dłuższą podróż albo podróż w mniej znane tereny warto i tak otworzyć mapę papierową w domu, wyznaczyć sobie trasę na AM i nanieść ewentualne oczekiwane przez siebie poprawki. Gdyż w żadnym stopniu AM nie potrafi dziś efektywnie planować czasu ani drogi (omijanie, korków, miast, wąskich gardeł, stan dróg).

Dla mnie największą słabością do naprawianie w pierwszej kolejności jest nieuwzględnianie wyjazdów z dróg podporządkowanych, lewoskrętów i zakrętów na skrzyżowaniach. Nie wiem na ile to dziś jest zaimplementowane w AM, ale każdy zakręt na skrzyżowaniu to trochę straconego czasu i spalonego paliwa więcej.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 29, 2008, 06:44:28 »
Ale dziś wiem, że przed udaniem się w dłuższą podróż albo podróż w mniej znane tereny warto i tak otworzyć mapę papierową w domu, wyznaczyć sobie trasę na AM i nanieść ewentualne oczekiwane przez siebie poprawki. Gdyż w żadnym stopniu AM nie potrafi dziś efektywnie planować czasu ani drogi (omijanie, korków, miast, wąskich gardeł, stan dróg).
Od omijania korków jest TMC ale póki co ani AM nie ma zaimplementowanej funkcji ani nie ma operatora systemu na terenie Polski.
No chyba, że Twoja mapa papierowa ma TMC.... :E
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 29, 2008, 15:03:08 »
Do omijania korków nie trzeba TMC. Moja papierowa mapa ma funkcję tego, że rano drogi wjazdowe do dużych miast są na ogół zakorkowane. Takie proste rzeczy AM mogłaby już zakładać :)

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 30, 2008, 17:11:55 »
Ja czegoś nie rozumie ?oczekujecie od programu że was poprowadzi za raczke od drzwi do drzwi drogami które uważacie za najlepsze,to jest program który ma pomagać w dojechaniu do celu sprawdzacie mape w Polskich warunkach drogowych zgoda można i tak bo to jest poligon drogowy dla nawigacji, ale ręcze was że nie zgubicie drogi ani w Belgi ani w okolicach Londynu dla mnie prowadzi bezbłędnie a takich dróg-autostrad  jak tam są to my i za 25 lat mieć nie będziemy jak choćby kilku poziomowa autostrada w okolicach Londynu gdzie Am spisuje się na 5+.
A wy tu o kilka minut się spieracie krótka to taka a szybka to nie szybka ,Ludzie opamiętajcię się macie jedną z lepszych nawigacji
dam wam przykład trasa krótka
Katowice-Dzwirzyno=<570km w granicach kraju czas przejazdu ponad 12 godzin
trasa szybka z możliwością opuszczania granic kraju
Katowice Dzwirzyno=ponad 800km czas przejazdu to 9-10 godzin
wybór należ ydo Ciebie co wolisz zaoszczędzić paliwo czy czas? :D

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 30, 2008, 17:33:29 »
Ja czegoś nie rozumie ?oczekujecie od programu że was poprowadzi za raczke od drzwi do drzwi drogami które uważacie za najlepsze,to jest program który ma pomagać w dojechaniu do celu sprawdzacie mape w Polskich warunkach drogowych zgoda można i tak bo to jest poligon drogowy dla nawigacji, ale ręcze was że nie zgubicie drogi ani w Belgi ani w okolicach Londynu dla mnie prowadzi bezbłędnie a takich dróg-autostrad  jak tam są to my i za 25 lat mieć nie będziemy jak choćby kilku poziomowa autostrada w okolicach Londynu gdzie Am spisuje się na 5+.
A wy tu o kilka minut się spieracie krótka to taka a szybka to nie szybka ,Ludzie opamiętajcię się macie jedną z lepszych nawigacji
dam wam przykład trasa krótka
Katowice-Dzwirzyno=<570km w granicach kraju czas przejazdu ponad 12 godzin
trasa szybka z możliwością opuszczania granic kraju
Katowice Dzwirzyno=ponad 800km czas przejazdu to 9-10 godzin
wybór należ ydo Ciebie co wolisz zaoszczędzić paliwo czy czas? :D

Nikt się tu nie spiera tylko piszemy o niedoskonałościach programu i uprzejmie staramy się prosić producenta programu o zmiany na lepsze, skoro w mojej okolicy wyznaczam trasę i AM prowadzi mnie po drodze z trylinkami (trasa szybka)pomiędzy blokami gdzie jest kilka zakrętów, a powinna prowadzić prostą drogą 100 m dalej gdzie jest asfalt i niema żadnych zakrętów to zgodzisz się że coś jest nie tak, ja wiem jak jechać w mojej  okolicy i chciałbym aby program prowadził mnie po znośnych drogach zwłaszcza w polskich warunkach i w obszarze którego nie znam, pewnie w okolicach Londynu wszystko jedno jaką drogą pojedziesz bo wszystkie są perfekcyjnie wykonane ale w Polsce tak nie jest.

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 30, 2008, 20:49:55 »
Jest w AM taka funcja jak pomijaj drogi i możesz zdecydować którymi drogami będziesz jeździł poza tym producent nic nie zrobi ,chyba tylko ministerstwo transportu bo to no nadaje drogą statut kategori drogi do jakiej ona należy a niestety jest tu w tym temacie totalny bajzel żeby nie użyć gorszego słowa ,,,jakiego nie ma w innym kraju europejskim, i powiem Ci że jeździłem na miomap i na navigion, ale AM bije je na głowe,producent jest bezsilny bo żadna nawigacja to nie sztuczna Inteligencja która w ciągu 10 sekund sposró kilku możliwośći znajdzię ta najlepszą ,Gdybyś znalazł się w Berlinie i AM zaprowadzi Cię po drzwi bez pomyłek będziesz zachwycony i nie bedzie miało dla Cibie żadnego znaczenia jak to będzie droga ale cel że dojechałeś bezbłędnie.a chyba o to w nawigacji chodzi no nie?

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 30, 2008, 21:35:31 »
Jest w AM taka funcja jak pomijaj drogi i możesz zdecydować którymi drogami będziesz jeździł poza tym producent nic nie zrobi ,chyba tylko ministerstwo transportu bo to no nadaje drogą statut kategori drogi
Tak jest taka funkcja pomijaj drogi ale w nieznanym terenie nie wiem czy akurat tą drogę mam pominąć, ale problem leży zupełnie gdzie indziej ponieważ poprzednia wersja wyznaczała trasy prawie poprawnie, problem powstał po wprowadzeniu AM 5.... aby być jednak obiektywnym przy wprowadzeniu wsersji 4.0 były dużo większe ciekawostki, do wglądu temat http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=66481.270 strona 10 tego wątku, czy chciałbyś podróżować tak wyznaczoną trasą?

« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 30, 2008, 22:07:55 »
screeny dość ciekawe mnie się cos takiego nie jeszcze nie zrobiło,ale to wygląda na jakiś problem z instalacja programu lub urzadzenie jest niekompatybilne z oprogramowaniem .zreszta producen na swojej stronie poleca urządzenia które są przetestowane z AM. No cóż ja takich bzdur na screenie nie miałem i nie mam.Generalnie problem jest poważny wtedy kiedy trasa wyznaczonej trasy prowadzi np. przez prywatną posesje albo przez pole rolnicze a to co jest na tych screenach to nic innego jak błąd urządzenia albo licencja na mape jest lewa

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 30, 2008, 22:27:23 »
.Generalnie problem jest poważny wtedy kiedy trasa wyznaczonej trasy prowadzi np. przez prywatną posesje albo przez pole rolnicze a to co jest na tych screenach to nic innego jak błąd urządzenia albo licencja na mape jest lewa

Nie to nie jest błąd urządzenia albo Czaban, tylko błąd producenta AM, nawet mój Guru Nocny Marek musiał się z tym zgodzić, zresztą w następnych wersjach problem zniknął, a tak nawiasem screeny te podesłali zaawansowani użytkownicy AM i szanowani forumowicze, bardzo by się obrazili na Ciebie że uważasz że mają lewą licencję. Nikt nie jest nieomylny staramy się tylko wychwycić błędy o których nie wie nikt z AM ponieważ jest niemożliwe przetestowanie tak skomplikowanego oprogramowania przez pracowników AM a dzięki takim postom  wielu uczestników tego forum możesz sformułować zdanie, że AM jest ok. być może gdyby nie oni jeździł byś jak w wersji 4.0 póki co wersja 5.0.7 ma do poprawy algorytmy wyznaczania tras.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 30, 2008, 22:36:08 »
Do omijania korków nie trzeba TMC. Moja papierowa mapa ma funkcję tego, że rano drogi wjazdowe do dużych miast są na ogół zakorkowane. Takie proste rzeczy AM mogłaby już zakładać :)

Bardzo ciekawe jest to co mówisz.... czy ta mapa ma jakieś hologramy i zmienia trasy zakorkowane na niezakorkowane rano jak piszesz...?
ISTQB Certified Tester

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 02, 2008, 08:08:13 »
Problem korków można chyba rozwiązać bez zmiany algorytmów. Gdyby był drugi zestaw map, który wgrywalibyśmy sobie o określonych godzinach i na którym drogi wjazdowe do większych miast (i inne, na których tworzą się korki) miałyby kategorię dróg gruntowych (albo coś podobnego). A może jakaś nakładka na mapy z kategoriami dróg o określonych porach dnia i programik do jej edycji?? :O~

« Odpowiedź #25 dnia: Maj 02, 2008, 21:53:10 »
Pomysły genialne ale nierealne
Napisane: Maj 02, 2008, 08:23:38
Wracając do opini na temat dziwnośći wyznaczania trasy to moja opinia dotyczyła starszych wersji softu 4 coś tam i z tą wersja nie miałem absolutnie żadnych problemów z wyznaczaniem trasy czy to Antwerpia Londyn Lub Berlin ,natomiast po dzisiejszym dniu w krakowie co do wersji 5.0.5 miałbym kilka zastrzeżeń przyznaje dziwnie wyzancza trasy troche takie dziwne ale da się jakoś jechać ,jeżdziłem tylko po Krakowie ale strcha mam jechac na tym np. do Berlina czy Londynu , bo poprzednio było bezbłędnie teraz cała sterta drobnych dziwnych tras  po dziwnych uliczkach  z niezliczoną ilością zakrętów i skrętów choć mogłem jechać dość prostą drogą .Ogólnie jak to możliwe że się zmienił algorytm na gorszy skoro starsze wersje były ok!!!??? No gratulacji dla twórców AM 5.0.5 nie mam i strach pomyśleć  co przyniesie przyszłość w wersji 5.0.7
Napisane: Maj 02, 2008, 21:48:09
Jutro bede ją testował na moim ulubionym odcinku trasy ,gdzie testowałem już Miomap. navigation i AM 4 ostatnia poprowadziła dokładnie tak jak powinna ,Miomap troche pokręciła ale dojechałem obakamy jak zakręci 5.0.5 a droga naprawde prosta

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 03, 2008, 00:03:58 »
dojechałem obakamy jak zakręci 5.0.5 a droga naprawdę prosta
Chłopie co Ty chcesz testować... 5.0.5 to starocie... jest juz 5.0.9 i to chyba 3 lub 4 edycja... nie szkoda Ci czasu...?
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2008, 08:46:20 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #27 dnia: Maj 03, 2008, 09:34:43 »
Chłopie a co ty myslisz że jak nowsze to lepsze ,tempo powstawanie poprawek do tej wersji programu nie wróży nic dobrego przykład to Vista maiała być szlagierem dla microsoftu a jest czym porażką więcej poprawek niż do XP ,więc nowe nie znaczy że najlepsze,,,A jak twórcy AM coś spieprzyli wcześniej to się z tgo nie wygrzebią
Napisane: Maj 03, 2008, 04:40:16
No to tylko potwierdza to już napisałem że to są poprawki poprawek , poprawione i może nie być końca poprawiania poprawek

« Odpowiedź #28 dnia: Maj 03, 2008, 11:48:09 »
dojechałem obakamy jak zakręci 5.0.5 a droga naprawdę prosta
Chłopie co Ty chcesz testować... 5.0.5 to starocie... jest juz 5.0.9 i to chyba 3 lub 4 edycja... nie szkoda Ci czasu...?

gdzie jest juz to 5.0.9 bo oficjalnie jest tylko 5.0.7 ? Chyba ze ja gdzies zle patrze.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 03, 2008, 11:56:27 »
5.0.9 nie jest jeszcze oficjalnie opublikowana. Dostało ja na próbę kilka osób, które miały spradzić czy ta wersja usuwa pewne problemy. Support AM prosił nie przekazywać tego linku wie należałoby uszanować tą prośbę.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester