Kilka pytan/uwag.
Ktory Garmin ma miec 'asystenta pasa ruchu', bo szczerze mowiac w zadnym z istniejacych i zapowiadanych modeli takiej
informacji kompletnie nie widzialem.
Porownujac swego czasu Garmin z TT920 (mialem oba urzadzenia) stwierdzilem, ze problemem Garmina jest wlasnie nie dosc dokladne informowanie o kierunku skretu/jazdy w przypadku wielopoziomowych skrzyzowan typu, mamy 4 pasu, dwa ida prosto w tunel, jeden
gdziestam a drugi gdziestam. Informacja podawane przez Garmina sa niejednoznacze (komunikat tekstowy) + sposob wyswietlania
grafiki (gruba kreska etc) nimoznosc chociaz wizualnego zaorientowania sie jak mozemy jechac. TomTom duzo czytelniejszy (informacja
glosowa typu trzymaj sie prawej/lewej, jedz prosto) a i sama grafika bardziej czytelniejsza.
Natomiast co do nowych ficzerow to mi sie statyczna grafika po prostu nie podoba, zdecydowanie bardziej podoba mi sie asystent pasa
ruchu w postaci tylko kilku strzalek kierunkowych na niebieskim pasku imitujacych oznaczenia na drodze.
IQ Routing nie ma nic wspolnego z HD Traffic. To sa 2 niezaleznie od siebie dzialajce technologie, mimo ze o podobnym zalozeniu.
HD Traffic opera sie na analizie "gestosci ruchu", gdzie dane sa zbierane i dystrybuowane do uzytkownikow w czasie rzeczywistym.
Natomiast IQ Routing opiera sie na historycznych danych o predkosciach na danych drogach zebranych od roznych podmiotow
(uzytkownikow nawigacji, wspolpracujacych z producentem map duzych firm - kurierzy spedytorzy etc. etc.) zaszytych w danych
mapowych. Tutaj dane sa zbierane od dobry kilku (a moze i wiecej lat). I takie produkty producenci mapowi maja w swojej ofercie
juz od dlugiego czasu, sek w tym, ze poki co nikt wczesniej tego nie implementowal w urzadzeniach nawigacyjnych... pewnie ze
wzgledu na koszty... kupno odpowiedniej mapy, implementacja itp itd. Teraz konkurencja wymusza "innowacje", wiec ktos sie w
koncu za to wzial.
Odnosnie IQ routingu czytalem ze 2 czy 3 recenzje i ta cecha nowego urzadzenia akurt jest bardzo chwalona, duzo lepej TT przewiduje
czas dojazdu do celu, drogi najszybsze fatycznie sa teraz tymi, ktorymi jedzie sie najkrocej.
Chociaz jak jedzilem z 920 i nuvi 250 z najnowsza GPmapa po Wawie, to TomTom lepiej wybieral trasy najszybsze niz Garmin. Trase
najszybsza sugerowana przez TomToma przejezdzalem szybciej niz Garminowska. (puszczal mnie lokalna obwodnica, mniej swiatel
po drodze, mimo ze trasa bylo kilometrowo troche dluzsza).
Odnosnie MapShare vs UMP porownania IMHO bez sensu i po czesci wynikaja z faktu, ze mapy PL w TT jeszcze nie maja 100% pokrycia
sitatki drogowej.
W UMP owszem mozna zrobic wszystko, bo robimy cala mape od zera. Ale z drugiej strony mamy w zasadzie tylko Polske i to z dziurami,
bo pokrycie mimo, ze imponujace na darmowa robote miewa duzo dziur szczegolnnie jesli chodzi o "drogi mniejszej wagi" i rejony Polski,
gdzie UMPowicze, nie byli, rzadko jezdza itd.
MapShare to (obok operowaniu na POI oraz zmianie nazw ulic) przede wszytkim manipulowanie kierunkowoscia istniejacych na mapie
drog (blokada drogi, kierunek ruchu, zakazy/nakazy skretu). W praktyce to tam gdzie producent mapy oferuje pelne pokrycie siatka
drogowa, tego typu poprawki dotyczace kierunkowosci, to mozna smialo powiedziec zalatwiaja na dzien dobry 90% bubli na mapach.
Tutaj z praktyki moge powiedziec, ze tam gdzie jezdzielm po PL to ilosc sytuacji, gdzie navi kierowala mnie pod prad lub na zakaz
spadla prawie do zera w porownaniu np. z takim Garinem i GPMapa.
W krajach gdzie mapy maja 100% pokrycia sieci drogowej poprawki typu dodamy nowa droge schodza na plan dalszy (bo zmian takich
jest relatywnie niewiele), a istotniejsze sa jednak bledy kierunkowosci itp itd bo tutaj sytuacja zmienia sie duzo czesciej.
Jeszcze o UMP, majac Garmina i GPMape to mimo, iz supportowalem projekt jak tylko moglem, wysylalem tracki itp itd. samej mapki do
nawigacji na co dzien nie uzywalem, chyba ze dla idei.
A o samym urzadzeniu 930. Jak ktos nie ma TT to moim daniem urzadzenie prezentuje sie bardzo atrakcyjnie, dla mnie, jako uzytkownika
920, juz mniej. Z mojego punktu widzenia wypuszczenie 930 to tylko nieznaczny face lifting, na dodatek nowe features nie sa mi jakos
niezbedne do zycia na drodze. Tam gdzie jezdzilem jakos sobie radzilem bez problemu bez nich.