ASUS P535 kontakty SIM a Outlook

• 6 Odpowiedzi
  • 2348 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ASUS P535 kontakty SIM a Outlook
« dnia: Grudzień 10, 2007, 21:27:59 »
Witam wszystkich użytkowników ASUS P535 ! Jestem nowym forumowiczem jak też właścicielem tego cacka. Problem mój jest może błahy lecz okropnie denerwujący. Telefonik działa na WM6 w sieci ORANGE. Na kompie i telefonie mam Activesync 4.5 jak tez na kompie Outlooka 2007. Otóż w kontaktach SIM w telefonie mogę jedynie wpisać nazwę abonenta oraz jego numer. Nie mam możliwości przypisać indywidualnego dźwięku, dodać zdjęcia czy też dopisać innych informacji. Wiem wiem - synchronizacja. Próbowałem zsynchronizować Asusa z kompem - zawsze jest błąd a nie mam już siły przeinstalowywać oprogramowania któryś raz z rzędu. Wiem, że mogę utworzyć żądaną bazę użytkowników w telefonie korzystając z Outlooka ( w nim jest taka możliwość), ale wyobrażacie sobie przepisać kilkadziesiąt kontaktów (nie ma możliwości ich skopiowania, nawet indywidualnie) ?. Dalej - miałem zainstalowany jeden z programów SPB do zarządzania kontaktami. W nim również nie ma innych opcji prócz wpisania danych i numeru. Możliwe, że temat ten był już kiedyś poruszany, ja jednak nie potrafie go odszukać. Proszę o poradę, opis jak można :
1 - skonfigurować i zsynchronizować Asusa z kompem
2 - rozbudować bazę kontaktów nie korzystając z Outlooka (lub w ostateczności z niego), jakie oprogramowanie zainstalować w Asusie, by można było przypisać do każdego kontaktu np. indywidualny dźwięk, dodać inne dane np e-mail, datę urodzenia itp

Wszystkim życzliwym z góry dziękuję.

*

Offline Sum

• **
  • 136
  • Sprzęt: OMNIA i8000 ROM NXXJH2
Odp: ASUS P535 kontakty SIM a Outlook
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 11, 2007, 00:30:15 »
Proszę o poradę, opis jak można :
1 - skonfigurować i zsynchronizować Asusa z kompem
2 - rozbudować bazę kontaktów nie korzystając z Outlooka (lub w ostateczności z niego), jakie oprogramowanie zainstalować w Asusie, by można było przypisać do każdego kontaktu np. indywidualny dźwięk, dodać inne dane np e-mail, datę urodzenia itp

Jeśli chodzi o synchronizację z kompem, to u mnie przebiegała bez najmniejszego problemu - po zainstalowaniu ActiveSync 4.5 i podłączeniu kablem ASUS został od razu wykryty, zakwalifikowany w kolejnych oknach AS do synchronizacji  i zsynchronizował bez kłopotu. Wybrałem później jednak wygodniejszą dla mnie opcję synchronizacji przez bluetooth za pomocą adaptora  na USB do komputera. Z tego podłączenia korzystam w przypadku instalacji programów z poziomu komputera, drobnych modyfikacji zawartości ASUSA itp. Połączenie po USB ustawiłem sobie Ustawienia>Połączenia>Ustawienie USB jako urządzenie pamięci masowej - takie rozwiązanie pozwala na wykorzystanie ASUSA jako pendrive i szybkie kopiowanie np. zdjęć zapisanych na karcie pamięci (wygodny pod XP).

Natomiast rozbudowanie kontaktów masz bardzo proste - wystarczy po otwarciu kontaktów stuknąć kontakt do zmian, otworzy się okienko kontaktu i z menu wybrać opcję edytuj (lub jeszcze prościej stuknąć na nazwę kontaktu w tym okienku). Otworzy Ci się wtedy cały nowe okno, gdzie znajdują się wszystkie opcje, o których piszesz tj. urodziny, dźwięki, obrazki itp. Wtedy stukasz na pole przy potrzebnej opcji i wpisujesz, bądź wybierasz czego dusza zapragnie :)
Powodzenia  :ok:

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 14, 2007, 00:07:21 »
Dziękuję za poradę lecz ... nic z tego. W dalszym ciągu wyświetla mi się błąd przy synchronizacji ale to akurat mniejszy problem. Najgorsze jest to, że w kontaktach obojętnie co bym nie uruchomił, kombinował zawsze pozostake mi tylko do wyboru NAZWA i LICZBA. Nie mam możliwości uruchomienia pozostałych opcji jak urodziny, dźwięk itp. Nie wiem co robić - brakło mi pomysłów.Możliwe, że coś przyblokowałem - nie wiem.

*

Offline Sum

• **
  • 136
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 14, 2007, 23:18:06 »
Najgorsze jest to, że w kontaktach obojętnie co bym nie uruchomił, kombinował zawsze pozostake mi tylko do wyboru NAZWA i LICZBA. Nie mam możliwości uruchomienia pozostałych opcji jak urodziny, dźwięk itp.

Sprawdziłem u siebie jeszcze raz podłączenie pod USB na ActiveSync i rzeczywiście są jakieś problemy... Ponieważ ja miałem AS zainstalowany już wcześniej jeszcze do MIO P550, gdzie na początku synchronizowałem przez USB, a później dla wygody przez bluetooth, to przy P535 chyba jednak rzeczywiście od razu ustawiłem bluetooth , nie próbując USB (tym bardziej, że przy wejściu w opcje połączeń od razu ustawiłem ASUSA w symulacji czytnika kart). Tutaj połączenie odbywa się bezproblemowo od początku za każdym razem - połączenie należy utworzyć z poziomu Menedżera Bluetooth>Nowe>ActiveSync przez Bluetooth. Jak utworzysz, to później klikasz tylko na ikonkę połączenia dwukrotnie i stukasz na "Dane>>" i połączenie będzie ustanowione... Oczywiście w kompie musisz mieć bluetooth (na USB kupisz już za trzydzieści kilka zł), standardowo trzeba jeszcze przy pierwszym podłączeniu ASUSA sparować urządzenia ze sobą (dowolne, takie samo hasło wpisane w pojawiających się okienkach na kompie i w P535) ... i w zasadzie już możesz się cieszyć synchronizacją :) .

Jeśli chodzi o dostęp do edycji kontaktów, to poniższe zrzuty pokazują, jak to wygląda
Jak stukniesz w kontaktach na interesujący Cię wpis, pojawia się okienko (1), wtedy stuknij na nazwę kontaktu (w tym przypadku na napis OBSŁUGA KLIENTA) lub na dole na menu (wtedy otworzy się menu(2), gdzie domyślna pierwsza opcja jest Edycja). Obojętnie , z której drogi skorzystasz pojawi Ci się okno kontaktu z opcjami, o które Ci chodzi (zrzut nr 3)... Dalej to już wcześniej opisana zabawa z Outlookiem...

Powodzenia

*

Offline boryskonin

• 37
  • Sprzęt: ASUS P750 i P527
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 11, 2008, 21:30:07 »
Przedmówca wyjaśnił sprawe tyle że jego opis jest ważny jeżeli masz kontakty w pamięci telefonu więc najpierw kontakt SIM musisz przekopiować do telefonu i wtedy dochodzą dodatkowe pola i możliwość przypisania dzwięku.
Kroki żeby skopiować kontakt z SIM do telefonu:
-klikasz na wybranym kontakcie
-"menu" -> "zapisz w kontaktach" ustawiasz co chcesz i potem "OK" i już
Kontakty SIM i kontakty telefonu mają różne ikony więc łatwo jeodróżnić

*

Offline Sum

• **
  • 136
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 11, 2008, 22:30:06 »
Otóż w kontaktach SIM w telefonie mogę jedynie wpisać nazwę abonenta oraz jego numer.  (...) Wiem, że mogę utworzyć żądaną bazę użytkowników w telefonie korzystając z Outlooka ( w nim jest taka możliwość)...
Przedmówca wyjaśnił sprawe tyle że jego opis jest ważny jeżeli masz kontakty w pamięci telefonu więc najpierw kontakt SIM musisz przekopiować do telefonu i wtedy dochodzą dodatkowe pola i możliwość przypisania dzwięku.

To akurat akoniu wie, problemem jest rzeczywiście importowanie "do" lub wyeksportowanie kontaktów z telefonu, bo WM6 synchronizuje tylko Outlookiem... Próbowałem znaleźć jakiś program, który przeniósłby kontakty np. z Adress Book windowsowej (choć pośrednio...), ale znaleziony ExportContacts niestety nie chce pracować pod WM6.

Natomiast problem synchronizacji przez USB za pomocą AciveSync nie dał mi spokoju i znalazłem przyczynę problemów (przynajmniej w moim przypadku) - musi być zaznaczona opcja w ActiveSync w menu>połączenia "Synchronizuj wszystkie komputery PC przy użyciu tego połączenia: USB default" - jak na zrzucie poniżej! Wtedy synchronizacja po USB hula u mnie bez żadnych przeszkód.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 25, 2008, 11:32:00 »
mam to ustawione jak w opisie i dalej ten sam błąd.