Czego brakuje w AutoMapie - lista życzeń

• 236 Odpowiedzi
  • 52610 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: Czego brakuje w AutoMapie - lista życzeń
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 14, 2008, 13:03:16 »
W jakimś ukrytym menu ?

mam tylko "PRZEZ punkt"

Gdy wybierzesz miasto jako "Prowadź do" , na pierwszej pozycji, przed ulicami, pojawia się właśnie nazwa miasta, z powiatem, województwem, po kliknięciu tej nazwy, a następnie "Przez" masz podmenu "Przez okolice", "Przez punkt".
Napisane: Grudzień 14, 2008, 12:59:30
kwestię obracania ekranu w lewo już rozszerzyłem - to jest problem - brak ustawień w opcjach - w prawo lub w lewo

Kierunek obracania możesz ustawić w systemie operacyjnym. MZ dodatkowa opcja nie jest potrzebna, w końcu definiujesz to jednorazowo.

to że garmin od razu ma dane z gpsa to żaden hardware - przecież to to samo urządzenie - czas może zoptymalizować driver obsługujący nawigację

Który Garmin?

okienko drogi - to screen który się otwiera po zaprogramowaniu - ja wciąż mam wątpliwości czy prowadzi mnie tą drogą jaką mam nadzieję że poprowadzi - jest mało czytelne i można to zrobić lepiej

Wystarczy kliknąć w strzałkę manewru.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 14, 2008, 13:19:35 »
akubit
no to mi ją znajdź tę opcję co obraca w lewo/w prawo - o tym piszę że w ustawieniach jej brak
każdy garmin od wersji 5 :) może być najnowszy jak ma to dla Ciebie znaczenie
a po co mam w cokolwiek klikać żeby było czytelne screen  wyświetla się 5s chyba - nie chcesz mieć lepiej? zadowala Cię aktualny status quo? no to gratuluję jak nie masz żadnych życzeń które usprawnią działanie AM
nie rozumiem po co torpedujesz coś co poprawi działanie programu - nie potrzeba Ci - to pomyśl o innych użytkownikach i pisz dalej że nie potrzeba tego tam tego to będą w Automapie poprawiać tylko mapy tak jak się dzieje w TomTomie

// Nocny Marku - nie - zrobię zdjęć to za dużo kombinacji szukania itd
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2008, 14:55:53 wysłana przez robix1999 »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 14, 2008, 14:33:49 »
Nie rozumiem co masz nieczytelne, możesz to zilustrować jakimś screenem?
najlepiej dwoma, z AM i TT dla porównania.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 14, 2008, 14:46:38 »
Na AM 5.2 zrobiłem 28k km i głosy i to podwójne w jednym poście typu 'na niej nie da się jeździć' po prostu mnie śmieszą  :|
Musisz jeździć albo bardzo szybko, albo nie spać i jeździć skoro zrobiłeś 28k na wersji, która jest od 4 miesięcy na rynku.

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 14, 2008, 14:58:36 »
to jest dużo?  :E
28k w 4 miesiące to naprawdę mało!
zawodowy kierowca...

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 14, 2008, 15:08:24 »
akubit
no to mi ją znajdź tę opcję co obraca w lewo/w prawo - o tym piszę że w ustawieniach jej brak

Menu Start>Ustawienia>System>Ekran>Pozioma(prawostronna) lub Pozioma(lewostronna). Raz ustawiasz i zawsze AM będzie ustawiała według tego schematu - po co jeszcze jakieś opcje w samej AM?

Masz na myśli Garmin Mobile XT? iQUE? 60CSX? Coś jeszcze innego?

a po co mam w cokolwiek klikać żeby było czytelne screen  wyświetla się 5s chyba - nie chcesz mieć lepiej? zadowala Cię aktualny status quo? no to gratuluję jak nie masz żadnych życzeń które usprawnią działanie AM

Wyświetla się chyba ze 12 s. Moim zdaniem to wystarczająco długo.
Dla chcących koniecznie wydłużyć ten czas, można to na pewno zmienić w plikach konfiguracyjnych.
Dla chcących przyglądać się długo trasie jest Menu>Trasa>Pokaż całą.
Tak, w tym przypadku status quo mnie zadowala.
Życzeń mam bardzo wiele, jak np asystent pasa ruchu, traffic, system zgłaszania poprawek map, automatyczne blokady odcinków itp itd.

nie rozumiem po co torpedujesz coś co poprawi działanie programu - nie potrzeba Ci - to pomyśl o innych użytkownikach i pisz dalej że nie potrzeba tego tam tego to będą w Automapie poprawiać tylko mapy tak jak się dzieje w TomTomie

Twoje pomysły są już dawno zaimplementowane w AM i nie ma co do nich wracać, tylko nauczyć się obsługi.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2008, 15:11:57 wysłana przez akubit »

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 14, 2008, 15:43:04 »
akubit

Menu Start>Ustawienia>System>Ekran>Pozioma(prawostronna) lub Pozioma(lewostronna). Raz ustawiasz i zawsze AM będzie ustawiała według tego schematu - po co jeszcze jakieś opcje w samej AM?
a po to że nie chcę aby pda pracował w pozycji poziomej - tylko automapa bo mi kabla w aucie brakuje - czy to zrozumiałe jest???

Masz na myśli Garmin Mobile XT? iQUE? 60CSX? Coś jeszcze innego?
każdy garmin XT który miałem od serii 4xx szybko uruchamia nawigację czy to źle że chcę tak w automapie?

Wyświetla się chyba ze 12 s. Moim zdaniem to wystarczająco długo.
Dla chcących koniecznie wydłużyć ten czas, można to na pewno zmienić w plikach konfiguracyjnych.
Dla chcących przyglądać się długo trasie jest Menu>Trasa>Pokaż całą.
chciałbym żeby na screenie 12s było czytelniej i nazwy miejscowości - bo to pozwala szybko stwierdzić czy przejeżdża AM przez np. miasteczko do którego chcę wjechać
------------------------------
-----------
Tak, w tym przypadku status quo mnie zadowala.
Życzeń mam bardzo wiele, jak np asystent pasa ruchu, traffic, system zgłaszania poprawek map, automatyczne blokady odcinków itp itd.

Twoje pomysły są już dawno zaimplementowane w AM i nie ma co do nich wracać, tylko nauczyć się obsługi.

zrobił się offtop i nie zamierzam kontynuować tematu który nic nie wnosi
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2008, 15:47:01 wysłana przez robix1999 »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 14, 2008, 16:12:44 »
Cytat: Dolek
Nie oddala Ci ekranu (tak do min. 1000 metrów) w miarę zbliżania się do manewru jeżeli jedziesz na maksymalnie małej skali (90m) ??  :O

Nie, za to już wiem dlaczego Tobie tak działa,
to kara za te moje POI, które czekają od sierpnia na zatwierdzenie  :P :P :P

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 14, 2008, 16:27:45 »
Na AM 5.2 zrobiłem 28k km i głosy i to podwójne w jednym poście typu 'na niej nie da się jeździć' po prostu mnie śmieszą  :|
Musisz jeździć albo bardzo szybko, albo nie spać i jeździć skoro zrobiłeś 28k na wersji, która jest od 4 miesięcy na rynku.

Stan konta punktowego - ZERO. To wyjaśnia pierwszą część Twojej hipotezy.

Co do drugiego. Znam osoby które jeżdżą więcej. Wysypiam się znakomicie, a że mam pod sobą do obsługi dość sporą część Polski to sobie jeżdżę. Rocznie robię 60-70k km, a koniec roku to właśnie okres gdzie ilość wizyt się nasila.

*

Offline mattoid

• *
  • 59
  • Sprzęt: Asus A696 + WM5 + SDHC 4GB
« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 14, 2008, 20:23:28 »
No to ja jeszcze dodam, że brakuje mi (a przynajmniej nie zauważyłem dotąd takiej funkcjonalności) dwóch rodzajów punktów przez. Jeden z nich służyłby jedynie do wyznaczenia trasy w wybrany przez nas sposób, a drugi przez byłby brany pod uwagę przy nawigowaniu z wykorzystaniem opcji VIA zamiast nawigowania do końca trasy.

Nie wiem czy wyjaśniłem to w sposób wystarczająco zrozumiały, więc postaram się wyjaśnić. Załóżmy, że jadę z Warszawy do Ustki. Wyznaczona przez AM trasa mi nie odpowiada, więc wybieram kilka punktów przez, dzięki czemu trasa przebiega dokładnie tak jak chcę jechać. Jednocześnie po drodze jest lubiana przeze mnie restauracja, gdzie chcę zjeść obiad i leśny parking, gdzie chcę zrobić postój i chwilę odpocząć, więc zaznaczam je jako punkty przez "drugiego rodzaju". To powoduje, że mam jakieś 6 punktów przez w trakcie drogi. 4 z nich mnie nie interesują, zostały dodane jedynie w celu wyznaczenia odpowiedniej trasy. Aktualnie przełączając się na nawigowanie do najbliższego punktu trasy widzę odległość do punktu przez i nie wiem, czy jest to odległość do interesującego mnie punktu, czy nie. Dzięki dwóm różnym rodzajom punktów miałbym jasność. Odległość i czas zawsze podawane byłyby do tych punktów gdzie mam coś do załatwienia.

Pozdrawiam

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 14, 2008, 20:56:29 »
Czyli chciałbyś żeby jeśli trasa ma np. ustawione kilka punktów 'przez okolice' i  'przez punkt',
po właczeniu 'nawiguj wzgledem via' dane odnosiły się tylko do punktów 'przez punkt' a ignorowały 'przez okolice'?
Wydaje mi się, że to jest sensowne, raczej nie widzę potrzeby, by miały sie odnosić do punktów
wybranych przez program, podczas gdy ja tylko wskazałem rejon/miejscowość którędy chciałem przejechać.
Jeśli nie usłyszę argumentów przeciw, jestem za tym żeby 'nawiguj wzgledem via'
odnosiło się wyłącznie do punktów konkretnych, a ignorowały punkty przybliżone (przez okolice).

Przy tej okazji zauważyłem małą korektę, podpis 'przez okolice' został zamieniony na 'przez okolicę'
Nie jestem do końca przekonany czy ta korekta jest sensowna, MZ wyrażenie 'przez okolice'
odnosi się po prostu do okolic w liczbie mnogiej, a nie jakiejś jednej konkretnej okolicy.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 14, 2008, 23:29:29 »
Gdy chodzi o  jeden punkt przez to on nie ma kilku okolic tylko ma jedną okolicę  natomiast kilka punktów przez miało by kilka (tyle samo co tych punktów ) okolic i wtedy było by " okolice punktów"  ale wyznacza się jeden punkt przez a nie kilka na raz więc ...  :|

Co do meritum też jestem " za tym żeby 'nawiguj względem via'
odnosiło się wyłącznie do punktów konkretnych"
 Albo żeby na ekranie  "trasa/ informacje "  były pola do "zaptaszkowania" czy dany "przez ma być uwzględniany w 'nawiguj względem via' czy nie
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline darek.sko

• *
  • 87
  • Sprzęt: Galaxy Note 4 + Google Maps
« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 14, 2008, 23:49:41 »
1. mapy tzn dalsze rozszerzanie informacji (aczkolwiek w nowej wersji moja miejscowość jest najlepiej odwzorowana ze wszystkich map jakie widziałem czy to w nawigacjach czy na www)
2. szybkość wyświetlania grafik (chociaż niech będzie prawie jak w igo8)
3. dwa rodzaje menu - dla zaawansowanych i proste dla ludzi takich jak mój teść. facet pojedzie wszystkim co ma kierownicę (od malucha po największe zestawy i sprzęt budowlany) a z am sobie nie radzi.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 15, 2008, 00:00:01 »
Cytat: darek.sko
3. dwa rodzaje menu - dla zaawansowanych i proste dla ludzi takich jak mój teść. facet pojedzie wszystkim co ma kierownicę (od malucha po największe zestawy i sprzęt budowlany) a z am sobie nie radzi.

Spróbuj mojego menu,  wersja 'menu proste' jest uproszczona niemal 'do granicy bólu'.

Gdy chodzi o  jeden punkt przez to on nie ma kilku okolic tylko ma jedną okolicę  natomiast kilka punktów przez miało by kilka (tyle samo co tych punktów ) okolic i wtedy było by " okolice punktów"  ale wyznacza się jeden punkt przez a nie kilka na raz więc ...  :|

No nie wiem :) jest bliższa i dalsza okolica, można wybrać okolicę na wschód od miejsca, albo na zachód ...
To chyba jednak różne okolice choć punkt odniesienia ten sam.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 15, 2008, 09:32:20 »
Nie, za to już wiem dlaczego Tobie tak działa,
to kara za te moje POI, które czekają od sierpnia na zatwierdzenie  :P :P :P

Kurcze, myślę że warto zaryzykować.
Obiecuję że poprawię te punkty i je zatwierdzę  :P Może faktycznie potem będzie lepiej  :ok:

*

Offline cichy341

• *
  • 55
  • Sprzęt: Lark FreeBird 35.0 + AutoMapa 5.3
« Odpowiedź #45 dnia: Grudzień 15, 2008, 09:47:15 »
A mi brakuje możliwości edycji kierunkowości dróg, w moim mieście jest droga juz dobre kilka miesięcy 2 kierunkowa a w AM widnieje jako 1 i nie mogę sie doprosić by to zmienili dlatego funkcja EKD dała by możliwość samodzielnej edycji ich kierunku :)

« Odpowiedź #46 dnia: Grudzień 15, 2008, 10:22:31 »
1. unikaj POI - załatwiłoby od razu problem kierowcom ciężarówek - np. unikaj poi "zakaz 10t",
2. a)możliwość zapisywania blokad odcinków na określone pory dnia/godziny - przydatne w miastach, gdzie niektóre drogi są zapchane w konkretnych godzinach
    b) też blokady odcinka w jednym kierunku - są ulice, którymi da się jechać w jednym kierunku, a w drugim to mordęga - np. Lechicka na odcinku Naramowicka - Most Lecha. jazda na wschód - OK, na zachód - zawsze korek
    c) 2a + 2b

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #47 dnia: Grudzień 15, 2008, 10:24:59 »
1. unikaj POI - załatwiłoby od razu problem kierowcom ciężarówek - np. unikaj poi "zakaz 10t",
2. a)możliwość zapisywania blokad odcinków na określone pory dnia/godziny - przydatne w miastach, gdzie niektóre drogi są zapchane w konkretnych godzinach
    b) też blokady odcinka w jednym kierunku - są ulice, którymi da się jechać w jednym kierunku, a w drugim to mordęga - np. Lechicka na odcinku Naramowicka - Most Lecha. jazda na wschód - OK, na zachód - zawsze korek
    c) 2a + 2b

dokładnie - to ułatwiłoby mocno życie kierowcom większych pojazdów

*

Offline noose

• **
  • 189
    • Tanio, szybko, dobrze - wybierz 2
  • Sprzęt: Samsung Omnia + AM5EU
« Odpowiedź #48 dnia: Grudzień 15, 2008, 11:31:21 »
Unikaj poi - pisałem do supportu kilka razy z tym, ale na razie cisza:-( Przydałoby się nawet kierowcom osobówek (unikaj POI - korki przykładowo, albo roboty drogowe)...
Było: Asus A696 WM6 + iGO 2006plus + AM5PL, Nokia 500 (na sprzedaż jak ktoś chce - tanio:P)
Jest: Samsung Omnia WM6.1 + AM5EU

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #49 dnia: Grudzień 15, 2008, 11:39:36 »
A jak sobie to omijanie technicznie wyobrażacie? np w jakim promieniu od POI miałoby działać to unikanie?
Albo co zrobić, żeby omijanie nie blokowało przejazdu przez inną drogę w pobliżu, np. przecznicę?
Działa taka funkcja w jakimś innym programie, czy byłaby to pionierska funkcjonalność?

*

Offline noose

• **
  • 189
« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 15, 2008, 11:41:41 »
O ile mi wiadomo, byłoby to pionierskie. A wyobrażam sobie to w ten sposób, że wbijasz "omijaj poi" i program omija dany punkt. Można by też dodać "omijaj poi w promieniu" i wtedy AM by omijała wszystkie ulice w promieniu np 200m od poi.
Było: Asus A696 WM6 + iGO 2006plus + AM5PL, Nokia 500 (na sprzedaż jak ktoś chce - tanio:P)

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 15, 2008, 11:51:53 »
myślę że unikanie wybranych poi nie stanowi większej trudności - to kwestia poprawy algorytmu - są drogi zamknięte? są - pyta się program czy ma jechać ? pyta - jak się da TAK to prowadzi a jak NIE to nie wiem bo zawsze daję tak a potem szukam rozwiązania jadąc inaczej na własną rękę :p

// noose ma rację omijać oba/obie to żaden problem dla programu
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2008, 12:13:14 wysłana przez robix1999 »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #52 dnia: Grudzień 15, 2008, 12:07:37 »
Odcinki są jednoznaczne, POI niekoniecznie, wystarczy obejrzeć z bliska lokalizacje
np. ograniczeń tonażu, ile z nich jest postawionych na chybił-trafi?
Co ma zrobić algorytm jeśli punkt stoi obok drogi, albo między dwoma?
omijać? nie omijać? którą z tych dwu czy może obie?

*

Offline noose

• **
  • 189
« Odpowiedź #53 dnia: Grudzień 15, 2008, 12:10:40 »
Dla mnie jest to prosta sprawa - jeżeli punkt jest pomiędzy drogami to ominąć obie. Jeżeli będzie taka opcja, to ludzie będą dokładniej nakładać punkty.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #54 dnia: Grudzień 15, 2008, 13:05:56 »
Oj, ostrożnie. Wystarczy drobne przesunięcie punktu i już mamy blokadę dodatkowej drogi. Lepiej blokować tylko te na drodze, a resztę olewać.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline noose

• **
  • 189
« Odpowiedź #55 dnia: Grudzień 15, 2008, 13:16:38 »
Jak widać kwestia do ustalenia;-) Ale chyba większość ludzi się zgodzi, że taka funkcja jest przydatna.

*

Offline mikal

• **
  • 178
  • Sprzęt: Asus A636, AM, TT, MapaMap
« Odpowiedź #56 dnia: Grudzień 15, 2008, 16:38:15 »
Dla mnie jest to prosta sprawa - jeżeli punkt jest pomiędzy drogami to ominąć obie. Jeżeli będzie taka opcja, to ludzie będą dokładniej nakładać punkty.

"gwałcenie" POI wbrew ich zasadniczemu przeznaczeniu nie wydaje mi się ani optymalne, ani bezpieczne. Jest to dorabianie na siłę funkcjonalności, które do nich nie pasuje. Takie rzeczy, jak ograniczenia prędkości, tonażu, wysokości itp. to parametry odcinka, a nie jakiegoś wyimaginowanego punktu. Jeśli miało by się na serio implementować takie rozwiązania, to raczej poprzez rozszerzenie parametrów odcinka (teraz jest chyba tylko blokowanie, a przecież można wprowadzić blokowanie dla określonego tonażu itp) a nie majsterkować przy POI.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #57 dnia: Grudzień 15, 2008, 16:47:56 »
Ładnie to napisałeś  :ok:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #58 dnia: Grudzień 15, 2008, 16:48:32 »
Zgadzam się całkowicie z powyższym. Tworzenie potworków nikomu na dobre nie wyjdzie.
Za to powraca znowu pomysł nM z PISZPAMem, dzięki któremu można by dość szybko stworzyć odpowiednią bazę.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #59 dnia: Grudzień 15, 2008, 17:29:02 »
Ja bym sobie życzył dwa razy bardziej dokładnych map. Np 5000 miejscowości z pełną adresacją :-)  i małe wioski chociaż z nazwami ulic bez numeracji  :E