Czego brakuje w AutoMapie - lista życzeń

• 236 Odpowiedzi
  • 52603 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline miomiki

• **
  • 141
  • Sprzęt: Mio A701 (+2GB + Automapa 5.x) & Nokia 9300 (+1GB)
Odp: Czego brakuje w AutoMapie - lista życzeń
« Odpowiedź #210 dnia: Styczeń 11, 2009, 14:24:24 »
Mysle, ze ciekawa rzecza, a ktorej brakuje w AM jest mozliwosc podczas wyznaczania trasy przez pare panstw europejskich wybrania w ktorych panstwach chcemy jechac platnymi drogami a w ktorych bezplatnymi. Dla przykladu jazda przez cala Slowacje, przez Bratyslawe do Wiednia i powrot z Wiednia do Bratyslawy - rozumiem przez cala Slowacje zaplacic za winietke, ale na 70km drogi miedzy Bratyslawa a Wiedniem placic za winietke bodajze 7,70 euro to przesada, bo oszczednosc czasu praktycznie zadna, a 7,70 euro piechota nie chodzi :)
W roznych krajach rozwiazanie placenia za autostrady jest inne - w jednych krajach sa winietki, w innych niestety trzeba placic za odcinki (we Francji jest to bardzo drogo).

Ja na przyklad wole pojechac przez Francje nacjonalkami i podziwiac piekne widoki niz za przejazd od granicy niemieckiej do hiszpanskiej zaplacic 70 euro (przy obecnym kursie 300zl !!!  :mad: - a w 2 strony 600zl za oszczednosc lacznie 10 godzin - chcialbym miec taka stawke godzinowa 60zl za 1h !!! ) :) Ale dla przykladu zalozmy ze juz w Hiszpanii chcialbym wjechac na platna autopiste i teraz musze to robic recznie :) a przydalaby sie mozliwosc ustawienia w ktorym kraju chce placic, a w ktorym nie ;)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #211 dnia: Styczeń 11, 2009, 14:46:32 »
Podpisuję się pod pomysłem obydwoma rękami! Wydaje mi się, że po wyznaczeniu trasy przez kilka państw, okno z zapytaniem o omijanie dróg płatnych powinno otwierać się z wykazem państw tranzytu i polami do zaptaszenia przy nich.

*

Offline Kajotte

• 35
  • Sprzęt: Pentagram Nomad P5210 + od AM 5.5.1 do najnowszej
« Odpowiedź #212 dnia: Styczeń 11, 2009, 15:13:19 »
Po ukazaniu się wersji 5.3 ktoś na forum zauważył, że nie ma w Ulubionych "ostatniej pozycji przy włączonym zasilaniu", na mapie widoczny był mały czerwony samochodzik w tym punkcie.
Ta pozycja była w wersji poprzedniej i była bardzo przydatna. W obcym miescie ułatwiała powrót do zaparkowanego samochodu.
W najnowszej wersji Automapy nie ma tego.
Czy jest szansa na przywrócenie tej opcji w wersji następnej?

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #213 dnia: Styczeń 11, 2009, 15:22:37 »
Ten "ktoś" miał(ma ?) problem z prawidłową instalację /obsługą /sprzętem  whatever  :P    .Zapewniam Cię że "ostatnia prawidłowa pozycja"  jest i działa w AM5.3    B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #214 dnia: Styczeń 11, 2009, 15:24:00 »
Po ukazaniu się wersji 5.3 ktoś na forum zauważył, że nie ma w Ulubionych "ostatniej pozycji przy włączonym zasilaniu", na mapie widoczny był mały czerwony samochodzik w tym punkcie.
Ta pozycja była w wersji poprzedniej i była bardzo przydatna. W obcym miescie ułatwiała powrót do zaparkowanego samochodu.
W najnowszej wersji Automapy nie ma tego.
Czy jest szansa na przywrócenie tej opcji w wersji następnej?
Witam u mnie działa ta opcja, w Poniedziałek ostatnio jechałem z zasilaniem zew. i teraz sprawdzałem jest tam samochodzik tzn. tam gdzie wysiadałem i odłączałem Mio
Pozdrawiam

*

Offline Kajotte

• 35
« Odpowiedź #215 dnia: Styczeń 11, 2009, 15:38:27 »
Zapewniam Cię że "ostatnia prawidłowa pozycja"  jest i działa w AM5.3    B)

A czy możesz napisać, gdzie ta opcja jest? Obie wersje Automapy miałem na tym samym sprzęcie (NOMAD P 5210) i na 5.3 nie ma tej pozycji w "Ulubionych" a była w wersji 5.2.
 Zarówno w wersji 5.2 jak i 5.3 nic nie zmieniałem w ustawieniach, żeby uzyskać/utracić tę pozycję. Podobnie proces instalacji i obsługi przebiegał bezproblemowo.
Pozdrawiam

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #216 dnia: Styczeń 11, 2009, 16:04:54 »
A miałeś już podpiętą AM 5.3 do zasilania i zlokalizowaną wtedy pozycję?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Kajotte

• 35
« Odpowiedź #217 dnia: Styczeń 11, 2009, 16:07:46 »

jasne, wielokrotnie, 2-3 razy dziennie, od dnia, kiedy ukazała się wersja 5.3

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #218 dnia: Styczeń 11, 2009, 16:29:22 »
No to jest kilka możliwości, albo AM5.3 ma problem z rozpoznaniem stanu zasilania w urządzeniu NOMAD P5210
I to jest problem który należy zgłosić do supportu, albo coś poszło nie tak z instalacją.
Pytanie pomocnicze, czy znika Ci ikona baterii w pilocie po podpięciu zasilania?
Jeśli nie, to i samochodzik się nie pokaże.
Czy możesz powrócić do starszej wersji, sprawdzić że działa i ponownie zainstalować v5.3?
Jeśli w starszej ewrsji będzie OK, a po zainstalowniu 5.3 znów nic, to będzie już prawie pewne
że należy zgłosić to do supportu.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline edwardk

• **
  • 107
  • Sprzęt: LG3s, ML650,  (Mio P550m, Modecom  mx2),
« Odpowiedź #219 dnia: Styczeń 11, 2009, 17:12:43 »

jasne, wielokrotnie, 2-3 razy dziennie, od dnia, kiedy ukazała się wersja 5.3

Podłącz NOMAD do zasilania i wyznacz jakąś trasę włącz DEMO i po chwili wyłącz DEMO i zobacz czy jest samochodzik na mapie, jak jest to OK, jak niema to pozostaje postępować jak proponuje kolega nocnyMarek.
wAM4/5/6/7.PL., aAM 4. PL., aWP1,2,0,11.PL. mapy 1704., aMM.PL-2017Q1.

« Odpowiedź #220 dnia: Styczeń 11, 2009, 17:30:54 »
Obie wersje Automapy miałem na tym samym sprzęcie (NOMAD P 5210) i na 5.3 nie ma tej pozycji w "Ulubionych" a była w wersji 5.2.
Problem znany AM i producentowi sprzętu; pracują nad jego rozwiązaniem.

*

Offline Kajotte

• 35
« Odpowiedź #221 dnia: Styczeń 11, 2009, 22:26:50 »

Problem znany AM i producentowi sprzętu; pracują nad jego rozwiązaniem.
[/quote]

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Na forum Pentagramu i Nomada znalazłem potwierdzenie, że brak pozycji "samochód" w Ulubionych jest już przerabiana przez informatyków AM i NOmada.

Pozdrawiam

*

Offline szwajcar

• 16
  • Sprzęt: HTC HD2 Leo, HTC 8x
« Odpowiedź #222 dnia: Styczeń 12, 2009, 09:20:37 »
Wiem, że niektóre moje życzenia w stosunku do AM się powtórzą, ale traktuję ten temat jako pewnego rodzaju plebiscyt potrzeb więc dokładam swoje:
  • Znane z iGo i Navigona pokazywanie aktualnej dozwolonej prędkości na drodze i sprzęgnięcie tego z systemem ostrzegania.
  • W iGo jest dodatkowo wyświetlanie znaków zakazu skrętu w ulice jednokierunkowe. Też coś takiego by się przydało.
  • Asystent pasa. Ale to taki standard u konkurencji, że nie wyobrażam sobie, by nad tym nie pracowali
  • Bardziej hierarchiczna wyszukiwarka POI. Przykład Stacje benzynowe (wszystkie stacje) --> Orlen, BP, Statoil.
  • Głosowe podawanie numeru drogi - coś takiego jest w navigonie - "skręć w lewo w 14".
    Navigon generalnie jest przegadany, ale numer drogi za granicą to najbardziej czytelna informacja na pierwszy rzut oka.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2009, 09:22:21 wysłana przez szwajcar »
Pozdrawiam
Szwajcar

*

Offline jacoo

• *
  • 81
  • Sprzęt: MIO P560, AM EU
« Odpowiedź #223 dnia: Styczeń 12, 2009, 17:20:46 »
Wiem, że niektóre moje życzenia w stosunku do AM się powtórzą, ale traktuję ten temat jako pewnego rodzaju plebiscyt potrzeb więc dokładam swoje:
  • Znane z iGo i Navigona pokazywanie aktualnej dozwolonej prędkości na drodze i sprzęgnięcie tego z systemem ostrzegania.

Takie pytanko jak to sie sprawdza przy "dynamicznych" ograniczeniach np. na niemieckich autostradach gdzie czasem jest 120, czasem 100 a czasem 80?

*

Dżeju

« Odpowiedź #224 dnia: Styczeń 12, 2009, 18:39:48 »
Sprawdza się bardzo dobrze (przy dużych prędkościach > 200 też), przekraczasz "linię" ograniczenia i już babeczka gada "Uwaga". Nawet u nas działa to bardzo dobrze i wstyd, że AM tego nie ma (zgłaszałem im taką propozycję rozwojową).
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2009, 18:41:29 wysłana przez Dżeju »

*

Offline radox

• 10
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #225 dnia: Styczeń 12, 2009, 18:52:32 »
W wersji AM 5.3 na HTC TyTN jest problem z obracaniem ekranu (http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=121947.0)
Przycisk funkcyjny zmienił swoje działanie i od teraz odwraca na odwrotną orientację... :S

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #226 dnia: Styczeń 12, 2009, 20:25:32 »
Przycisk funkcyjny obraca w tę stronę, w którą jest określone w ustawieniach ekranu w systemie.

Sprawdza się bardzo dobrze (przy dużych prędkościach > 200 też)

Z tym, że koledze chodzi o ograniczenia prędkości wyświetlane na tablicach świetlnych, zmieniające sie w zależności od warunków jazdy.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2009, 20:28:32 wysłana przez akubit »

*

Dżeju

« Odpowiedź #227 dnia: Styczeń 12, 2009, 20:43:40 »
Dlatego jakie pytanie, taka odpowiedź.

*

Offline radox

• 10
« Odpowiedź #228 dnia: Styczeń 12, 2009, 21:03:32 »
Przycisk funkcyjny obraca w tę stronę, w którą jest określone w ustawieniach ekranu w systemie.

a gdzie można w takim razie zmienić te ustawienia? zaczęło mi się tak dziać dopiero od 5.3 gdy w menu wybrałem obróć ekran...

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #229 dnia: Styczeń 12, 2009, 21:15:16 »
W Windows Mobile>Ustawienia>Ekran>Pozioma(lewostronna) lub Pozioma(prawostronna), lub coś podobnego, w zależności od wersji WM lub spolszczenia.

*

Offline radox

• 10
« Odpowiedź #230 dnia: Styczeń 12, 2009, 21:17:33 »
tym już się bawiłem i nic z tego nie wyszło:

daje w ustawieniach orientacja prawostronna, w w szybkim menu obracam sobie na pionową, naciskam jeszcze raz na ten przycisk i co mam? lewostronną ;| odinstalowałem automape, robiłem nawet hard reset lecz i to nie pomogło..

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #231 dnia: Styczeń 12, 2009, 21:42:08 »
A do jakiej funkcji masz przypisany przycisk funkcyjny? "Obróć ekran"?
U mnie obraca się w tę stronę, w którą ostatnio obracałem w systemie. Popróbuj jeszcze tutaj
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2009, 22:00:07 wysłana przez akubit »

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #232 dnia: Styczeń 12, 2009, 22:00:35 »
Radox, spróbuj w AutoMapa EU\Settings Files\am.settings  "LandscapeMode=-1 - zmienić na 1 lub 4" pisał o tym bodajże nocnyMarek. Pomagało w jednej z poprzednich wersji. 

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
« Odpowiedź #233 dnia: Styczeń 12, 2009, 23:32:42 »
...
otóż zdarzało się bardzo często , że POI sygnalizowany (np radar) był
zasłaniany przez tabliczkę odległości słupka (np skala pośrednia,
sygnalizacja 700m). Oba obiekty "rozchodziły" się po przejechaniu
kilkuset metrów (bo przypadkiem musiałoby być by były dokładnie w tym
samym miejscu). Jednak jedzie się kilkaset metrów i nie sposób dostrzec
jaki to POI.
Stąd moja propozycja by POI sygnalizowany miał wyższy priorytet i był
zawsze "na pierwszym planie".......
Miałem, pisać bardzo podobny post. Jeśli jest kilka POI koło siebie są one nie widoczne i trzeba naprawdę wpatrywać się w ekran PDA zamiast na drogę. Przydało by się aby były one widoczne cały czas (np tak jak są widoczne czasami dublowane (i więcej) ikonki POI). Myślę, że aby były widoczne obok siebie nie stanowi większego problemu...

*

Offline jacoo

• *
  • 81
« Odpowiedź #234 dnia: Styczeń 13, 2009, 10:27:35 »
Dlatego jakie pytanie, taka odpowiedź.

Hmmm, Akubit zrozumial bardzo dobrze o co chodzi, wiec nie rozumiem zalu do formy pytania.

Wiec specjalnie dla Ciebie Dzeju ponowie pytanie.
Czy prawidlowo dziala informacja o przekroczeniu predkosci (w programach ktore taka funkcjonalnosc posiadaja) na niemeckich autostradach przy ograniczeniach predkosci widocznych na tablicach swietlnych lub obrotowych, zmieniajacych wartosc dopuszczalnej predkosci w zaleznosci od warunkow panujacych na drodze?

*

Dżeju

« Odpowiedź #235 dnia: Styczeń 13, 2009, 12:15:18 »
Bez obrazy jacco  :)  Czasami należy trochę odpuścić na powadze. Na poważnie, to na MN6 ani też na MN7 to nie działa, no bo jak może działać ? To mogą mieć systemy wyposażone np. w kamerki, gdzieś taki filimik prezentujący coś takiego widziałem.

*

Offline jacoo

• *
  • 81
« Odpowiedź #236 dnia: Styczeń 13, 2009, 12:22:41 »
Bez obrazy jacco  :)  Czasami należy trochę odpuścić na powadze. Na poważnie, to na MN6 ani też na MN7 to nie działa, no bo jak może działać ? To mogą mieć systemy wyposażone np. w kamerki, gdzieś taki filimik prezentujący coś takiego widziałem.

Loozik :)
Swoja droga ciekawy pomysl z tymi kamerkami. Juz calkowicie wylaczylo by to myslenie kierowcy przy slownych informacjach o mijanych znakach. Plus z tego taki ze np. zakaz skretu moglby powodowac zmiane aktualnie wyznaczonej trasy tak, aby nie prowadzic przez zakaz :)