Mikrofon -słabiutki

• 26 Odpowiedzi
  • 15160 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mikrofon -słabiutki
« dnia: Listopad 15, 2008, 17:32:28 »
Podczas rozmowy telefonicznej słabo ściąga mikrofon.
Jak zmienić czułość mikrofonu ?

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
Odp: Mikrofon -słabiutki
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 15, 2008, 20:12:18 »
Wpisujesz na klawiaturze telefony kod:

*#0002*28346#

Wybierasz MENU-->TALKING-->HANDSET i zmieniasz wartość MPBST(22) na +24 dB

ja tez miałem słabą zbieralność mikrofonu ale po zmianie jak wyzej wszystko ok:)

ps:MPBST znaczy MicroPhone BooST :P

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 16, 2008, 12:09:10 »
Mam dalej problem z nadawaniem (Omnia w Plusie->inna komórka w GSM) . Czy niska jakość odbioru może być związana z połączeniami do innych operatorów ?
- Połączenie na stacjonarne jest poprawne.
- Gdy łączę się z Plusa do Orange to osoba słuchająca słyszy trochę zniekształcony głos.
- Gdy łączę się z innej komórki Oranga do tel. Oranga opisanym powyżej to jest ok.

Po zwiększeniu czułości mikrofonu zakłócenia są silniejsze.
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2008, 12:11:33 wysłana przez KrzychSm »

*

Offline Patrynio84

• 314
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 16, 2008, 22:57:44 »
moze byc problem z kartą sim..u Ciebie lub u odbiorcy,moze byc problem z  zasięgiem..niski poziom zasiegu równiez zniekształca głos..i wiele innych powodów których nie jestesmy w stanie sprawdzic.

zapomniłem dodac ze przed wyjsciem z opcji trzeba dac ''apply'' jak juz zmienisz parametry to wybierasz MENU i apply:)

a mam jeszcze jedno ustawienie któr poprawia jakosc,Wybierasz MENU-->TALKING-->HANDSET i zmieniasz wartość RX(16) na 6 dB..powinno pomóc
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2008, 23:14:35 wysłana przez Patrynio84 »

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 17, 2008, 08:39:30 »
a mam jeszcze jedno ustawienie któr poprawia jakosc,Wybierasz MENU-->TALKING-->HANDSET i zmieniasz wartość RX(16) na 6 dB..powinno pomóc

co masz na myśli pisząc "jakość" ? :P

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 17, 2008, 10:23:09 »
-> Patrynio84 : u mnie tez mikrofon dzialal beznadziejnie i po wpisaniu parametrow podanych przez ciebie ZNACZNIE sie poprawilo. polecam zastosowanie tego wszystkim , u ktorych wystepuje podobny problem. dzieki i pozdrawiam

*

Offline Patrynio84

• 314
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 17, 2008, 12:07:27 »
''jakość'' czyli jakość...lepiej słychać i wyrazniej nie wiem jak mozna inaczej rozumiec znaczenie słowa jakosc.

voytevoytek- ciesze sie ze mogłem pomóc;)

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 17, 2008, 16:47:28 »
Mam dalej problem z nadawaniem (Omnia w Plusie->inna komórka w GSM) . Czy niska jakość odbioru może być związana z połączeniami do innych operatorów ?
- Gdy łączę się z Plusa do Orange to osoba słuchająca słyszy trochę zniekształcony głos.
- Gdy łączę się z innej komórki Oranga do tel. Oranga opisanym powyżej to jest ok.

KrzychSm zanim cokolwiek zaczniesz zmieniać w ustawieniach na początek sprawdź kartę sim. przełóż ja do innego telefonu i spróbuj wykonać połączenie. zobacz jak będzie wtedy sytuacja wyglądała (w ten sposób sprawdzisz czy kartę sim masz dobrą).
powiedz mi natomiast czy ten problem występuje u Ciebie tylko w jednej danej lokalizacji np. w domu.
taki problem jest to często problem nie z telefonem (chociaż przyznaje omnia ma kiepski mikrofon - ja jednak jeszcze nie narzekałem) tylko z zasięgiem.

*

Offline Patrynio84

• 314
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 17, 2008, 18:23:11 »

KrzychSm zanim cokolwiek zaczniesz zmieniać w ustawieniach na początek sprawdź kartę sim. przełóż ja do innego telefonu i spróbuj wykonać połączenie. zobacz jak będzie wtedy sytuacja wyglądała (w ten sposób sprawdzisz czy kartę sim masz dobrą).
powiedz mi natomiast czy ten problem występuje u Ciebie tylko w jednej danej lokalizacji np. w domu.
taki problem jest to często problem nie z telefonem (chociaż przyznaje omnia ma kiepski mikrofon - ja jednak jeszcze nie narzekałem) tylko z zasięgiem.

nie rozumiem po co dublujesz odpowiedzi..przeciez juz mu to powiedziałem we wcześniejszej wypowiedzi. :|

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 17, 2008, 19:38:44 »

nie rozumiem po co dublujesz odpowiedzi..przeciez juz mu to powiedziałem we wcześniejszej wypowiedzi. :|

wiem co napisałeś i się z tobą zgadzam, ja natomiast podpowiedziałem jak może szybko sprawdzić czy karta sim działa poprawnie. a o zasięg się zapytałem w takim celu ponieważ często problemy występują tylko w budynkach na co nie mają wpływu operatorzy.
sam pracuje w jednej z polskich sieci i staram się tylko pomóc.
pozdrawiam. uśmiechnij się  :ok:

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 04, 2008, 17:30:56 »
A czy moze da rade podgłosic mikrofon ale przy obsłudze omni słuchawka blutu?

*

Offline ravek71

• 21
  • Sprzęt: Samsung i900DXHK1/M2D04
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 05, 2008, 00:04:20 »
A czy moze da rade podgłosic mikrofon ale przy obsłudze omni słuchawka blutu?

Nie jestem w 100% pewien ale zobacz czy pomoze MENU->TALKING->EARJACK->MPBST(22) na +24.

*

Offline kak

• 46
  • Sprzęt: SHG-I900 OMNIA 16GB - SAHJ1
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 07, 2009, 23:01:05 »
Wpisujesz na klawiaturze telefony kod:

*#0002*28346#

Wybierasz MENU-->TALKING-->HANDSET i zmieniasz wartość MPBST(22) na +24 dB

ja tez miałem słabą zbieralność mikrofonu ale po zmianie jak wyzej wszystko ok:)

ps:MPBST znaczy MicroPhone BooST :P
sr konieczny po tym?

Dobra, sam sobie odpowiem, trzeba menu->apply:)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2009, 23:05:03 wysłana przez kak »

*

Offline Patrynio84

• 314
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 08, 2009, 22:50:46 »
sr konieczny po tym?

Dobra, sam sobie odpowiem, trzeba menu->apply:)

zgadza się:)

Dodam że soft reset nie oddziaływuje na te ustawienia,natomiast hard-reset przywraca je do ustawień fabrycznych,więc trzeba znowu wszystko ustawiac ponownie:/

*

Offline andrewdajdo

• *
  • 54
  • Sprzęt: SAMSUNG i9000 Galaxy S
Problem ze słabo działającym mikrofonem
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 26, 2009, 15:08:40 »
Od początku zakupu OMNI jestem z niej zadowolony. To świetny kombajn multimedialny z dobrym aparatem i świetną jakością odtwarzanej muzyki przez słuchawki. Przeszkadza mi tylko jedno, a właściwie to problem maja moi rozmówcy. Otóż skarżą się na to, że nie słychać mnie dobrze podczas rozmowy. Nawet siostra ostatnio powiedziała żebym nie trzymał tego telefonu pół metra od ucha :worried: tymczasem mikrofon miałem przy samym otworze gębowym  :D Prawda jest taka, że strasznie słabo zbiera głos mikrofon w OMNI. Może da się coś poprawić modyfikując parametry. tak jak poprawić można głośność głośniczka? Mam już dość użerania się i krzyczenia do telefonu by ktoś mnie usłyszał. W k800i nie miałem tego problemu. Wątpię też żeby była to wada mechaniczna, ponieważ PDA wziąłem w Plusie nowiutkiego nieśmiganego   B) i od początku był cichy, na każdym romie oryginalnym, czy gotowanym. I900 działa z kartą Plusa, zawsze w 2G w Wawce, ale tak samo jest podczas video rozmowy w innym mieście. Przeglądam forum na bieżąco, widziałem już kilka wpisów z problemem jak mój, jednak nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie zagadnienie.
<<== Android 2.1==>>

*

Offline andrewdajdo

• *
  • 54
  • Sprzęt: SAMSUNG i9000 Galaxy S
Odp: Problem ze słabo działającym mikrofonem
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 27, 2009, 09:58:53 »
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=115668.0

Napisałem, że czytałem już ten wątek. Nie pomogły porady zamieszczone w tym temacie. Może jest odrobinę lepiej, ale nie zmienia to faktu , że mikrofonik jest dosyć słaby. Można zamknąć, jeśli nikt nie podał innego sposobu na poprawę głośności.
<<== Android 2.1==>>

*

Offline Patrynio84

• 314
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 27, 2009, 11:06:01 »
Jeżeli te rady nie pomogły to proponuje serwis.

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 20, 2009, 16:37:07 »
witam

cicho słychać jak mówisz ? ty nic prawie nie słyszysz ?

polecam takie oto polecenie do ukrytego menu głośności :)

wpisujemy tak jakbyśmy wybierali nr tel !!!

*#0002*28346#

i hulaj dusza :)

Samsung I900 Omnia 16 GB + 16 GB

« Odpowiedź #19 dnia: Luty 20, 2009, 20:21:39 »
A wie koś za co odpowiadają inne parametry?

*

Offline miciugo

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Desire HD, Samsung Omnia
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 21, 2009, 02:46:36 »
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2009, 02:49:48 wysłana przez miciugo »
...najlepiej jest się uczyć na błędach innych... (chyba po to jest te forum?)

*

Offline gelob

• 30
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 23, 2009, 10:01:14 »
Podczas rozmowy telefonicznej słabo ściąga mikrofon.
Jak zmienić czułość mikrofonu ?

tez tak miałem, zmieniałem kodami, niby bylo lepiej ale ogolnie zbierał później za duzo mikrofon i wcale nie bylem lepiej słyszalny
Wgrałem więć najnowszy soft i .... poprawiło się. Jeżeli masz jakies stare oprogramowanie to polecam Ci aktualizację.

*

Offline powerman

• *
  • 55
    • Powersteam.Perfekcja w ekologicznym sprzątaniu i dezynfekcji.
  • Sprzęt: Samsung Omnia 8GB+  2GB microSD. AUTOMAPA 5.5.3
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 25, 2009, 09:19:00 »
Przestawiłem parametry w najnowszym romie Samsunga i głośnik za bardzo podkręcony ,też popieram ustawienia w starszych wersjach bo w najnowszym jest optymalnie.

*

Offline bossbusko

• 308
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note III
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 25, 2009, 06:30:51 »

Dodam że soft reset nie oddziaływuje na te ustawienia,natomiast hard-reset przywraca je do ustawień fabrycznych,więc trzeba znowu wszystko ustawiac ponownie:/
Czyli jak sobie namieszam w ustawieniach to najlepiej HR i wszystko wroci do stanu poprzedniego?
Alcatel OT Easy db, N3210, N3310, N3510i, N6610i, Mot T720i, Jakis Ery, SE p800, SE p900, SE p910i, MDA compact III, MDA compact IV, Samsung I780, MDA Compact V, HTC HD2, Samsung Galaxy S II, Galaxy S III, Galaxy Note II, Galaxy Note III

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 25, 2009, 14:55:02 »
tak
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 25, 2009, 23:26:21 »
A i odpowiedni radio rom nie zaszkodzi - zauważyłem że od tego najwięcej zależy :)

*

Offline kwart

• 37
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 14, 2009, 10:35:51 »
w takim razie mam pytanie, jak zrobić, aby w programach typu dyktafon itp.
zwiększyć czułość mikrofonu. bo mi się dotychczas nie udało.
pozdrawiam