"formowanie" baterii i ogolnie ladowanie

• 9 Odpowiedzi
  • 11104 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline heath

• 36
"formowanie" baterii i ogolnie ladowanie
« dnia: Sierpień 13, 2009, 21:21:55 »
Z tego co widze na temat formowania nowej baterii zdnia sa podzielone i niektorzy uwzaja ze trzeba inni ze nie. Skoro sa niejasnosci to wolalem formowac (Z tym ze jak laduje kilka razy na chwile rozlanczalem ladowarke czy bateriie ale tylko na chwile, mam nadizeje ze nic nie zwalilem:P).

Mam jednak pytanie odnosnie ladowania telefonu. Podpialem omnie jakis czas temu po rozladowaniu i mam juz niby 100% naladowania lecz "Stan ladowania: w toku". Teraz moje pytanie, czy informacja ladowania w toku znaczy tylko tyle ze jest podpieta ladowarka czy moze ta informacja zmieni status na inny gdy sie jakby "dobije" bateria do oporu.

Na spv m3000 czesto mam tak ze jak odlacze ladowarke po krotkim ladowaniu to niby pisze ze jest 100% ale wiem ze szybko spadnie, natomiast jak dluzej podladuje to tez jest napisne ze jest 100% ale trzyma nawet dwa razy dluzej.... jakby wskaznik pelnego naladowania baterii byl zle przeskalowany:(

bede wdzieczny za info.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: "formowanie" baterii i ogolnie ladowanie
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 13, 2009, 21:54:40 »
Ja tu nie wiedzę pytania  :mysli: (hint: ? )

Nigdy jeszcze nie formowałem baterii w pockecie (jaki telefon ?!), doładowuję cały czas (już ponad rok na Kaiserce) a i tak trzyma bateria bardzo długo. Formowanie w każdym razie na pewno baterii nie zaszkodziło a czy pomogło, trudno powiedzieć.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 13, 2009, 22:10:36 »
Odnośnie formowania baterii:
kupiłem kiedyś w plusie dwie nokie 6030.
Oczywiście sprzedawca sprzedał mi tekst o ładowaniu 3x12h...
Zrobiłem test: jedną baterię naładowałem do pełna i odłączyłem od ładowarki, drugą w drugim telefonie formowałem 3x12h...
Efekt: obie baterie trzymały tak samo dobrze!
Od tamtej pory (chyba z 3 lata jak nie więcej) nie formowałem już żadnej baterii w żadnym telefonie czy pda. To nie ma sensu!
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline genek

• 47
  • Sprzęt: Asus A639, Asus A6JM, Samsung Omnia
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 13, 2009, 22:12:53 »
ale to wogole chyba nie ten dzial?

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 13, 2009, 22:32:21 »
Pytanie dosyć ogólne, ale jednak jest tam część dotycząca konkretnie omni dlatego proponuję zostawić.
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline heath

• 36
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 13, 2009, 22:38:24 »
Mam omnię dlatego pisze w tym dziale.

Pytanie bylo nastepujace:
"Mam jednak pytanie odnosnie ladowania telefonu. Podpialem omnie jakis czas temu po rozladowaniu i mam juz niby 100% naladowania lecz "Stan ladowania: w toku". Teraz moje pytanie, czy informacja ladowania w toku znaczy tylko tyle ze jest podpieta ladowarka czy moze ta informacja zmieni status na inny gdy sie jakby "dobije" bateria do oporu."

Czyli chodzilo o status ladowania, mam dalej stan "w toku" ale juz od dawna 100%.

Teraz chyba znalazlem odpowiedz bo wczesniej mimo 100% kolor podswietlenia przycisku wylanczania telefonu byl na czerwono, teraz jest rownierz 100% lecz podswietlenie na zielono z czego wnioskuję iz ladowanie sie zakonczylo.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 13, 2009, 22:39:38 »
A ja nadal dalej twierdzę (czepiam się), że pytania w ogóle nie było  :-|
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 13, 2009, 23:37:18 »
i dokładnie o to chodzi ze jak masz zieloną diodę to ładowanie sie zakonczylo
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline axis

• **
  • 200
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 14, 2009, 06:55:34 »
witam
heath pisałeś >>Mam jednak pytanie odnośnie ladowania telefonu
z tego co wszyscy wiedza nie laduje sie telefonu a baterie w nim a omnia to nie telefon lecz pda
fakt czerwone podświetlenie to ladowanie a zielone to pełne naładowanie baterii
pozdrawiam

edit copymaker: sprawa jak widać się wyjaśniła a Twój post to miał być taki nabijacz licznika?!
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2009, 09:59:38 wysłana przez copymaker »

*

Offline tomsiw

• 271
    • Data Optics - Technologie Światłowodowe
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 14, 2009, 16:58:54 »
axis po prostu czyta pierwszy post i od razu klika "odpowiedz" :)
Dlatego kolejny raz muszę mu przyznać, że axis PORAŻA mnie coraz mocniej.
I chyba nie będę się czepiał bardziej, jesli napiszę, że bateri się nie ładuje tylko akumulatory :)
Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC (KitKat 4.4.2)