Wielu z nas chciałoby dokonać kilka zmian w działaniu Diamonda. Wielu nie ma ochoty (jak ja) grzebać w różnych programach typu „schaps advenced” itp.
Większość tych zmian można dokonać grzebiąc w rejestrze i nie trzeba być doświadczonym userem jak ja (moja przygoda z WM to zaledwie 3 miesiące)
Ponieważ większość tych porad już się na forum pojawiła (a resztę ściągnąłem żywcem z XDA) tylko zbieram je w jednym poście. Może się komuś przydadzą…. A jeśli admini uznają, że o niepotrzebne (lub że łamię czyjeś prawa autorskie) proszę o skasowanie posta.
Kilka z tych porad mogłoby jednak trafić do pierwszego posta z wątku.
Kolejność uszeregowania jest przypadkowa. Do wprowadzania wszystkich używałem PHM registry editor (wszelkich zmian dokonujecie na własne ryzyko).
HKLM = HKEY_LOCAL_MACHINE
HKCU = HKEY_CURRENT_USER
Stanby Auto LockKiedy wybudzasz Pocketa przyciskiem “power”, ale po wybudzeniu ekran urządzenia jest zablokowany, a chciałbyś by nie był, musisz dokonać zmian w rejestrze.
HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\BackLight\AutoDeviceLockEnable
1 = Auto Lock za kazdym razem gdy zgaśnie ekran
0 = disabled auto lock when stanby
Przypisanie klawisza softowego w TF3D w zakładce Home. To już było, ale przeczytajcie to co podkreśliłem...
Dla prawego softkey:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\HTC\Manila
HomeRSKPath = ścieżka dostępu \windows\poutlook.lnk (u mnie było to: \windows\menu start\programy\kontakty.LNK)
HomeRSKText = wyświetlana w TF3D nazwa – dowolna
Dla lewego softkey
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\HTC\Manila
HomeLSKPath = ścieżka dostępu
HomeLSKText = nazwa
UWAGI: generalnie szukamy plików z rozszerzeniem exe, jednakże w przypadku kontaktów szukamy i wpisujemy ścieżkę dostępu do pliku contacts.LNK lub kontakty.LNK. Zwróćcie uwagę, że w przeciwieństwie do PC nazwa rozszerzenia to „LNK” a nie „INK” (przy małych literach nie widać różnicy Ink/lnk)Wybudzanie przy przyjściu nowego SMS HKLM\Drivers\BuiltIn\RIL
DisableSMSWakeUpEvent <-- set to
"1" = brak wybudzania
"0" = przy przyjściu każdego nowego SMS telefon zostanie wybudzony
Wyłączenie rozwijania górnej belki do odzdzielnego powiększonego ekranuKiedy w Diamondzie klikacie np. na baterię wyskakuje wam dodatkowy ekran z wyborem opcji.
Jeśli was ten ekran denerwuje to możecie go wyłączyć by Diamond reagował jak standardowy WM 6.0
HKLM->Software->HTC->EnlargeTitleBar
1 = ekran będzie wyskakiwał
0 = opcja wyłączona
Wyłączenie startowej animacji i startowej muzyczkiHKEY_Local_Machine\Software\HTC\HTCAnimation\ -> zmień nazwę pliku "StartupGif" i "StartupWav" na jakąkolwiek inną, np. „xyz”
Ustawianie większej czułości ekranu dotykowegoHKLM\Software\OEM\TFLOSettings\
change FingerPressure to 2
UWAGI: sprawdziłem i najłatwiej (skutecznie) zwiększyć czułość ekranu nie wchodząc w rejestr. Uruchom po prostu kalibrację ekranu (ustawienia/system/ekran). Naciskaj na krzyżyki BARDZO delikatnie, tylko na tyle by przesunęły się w kolejny róg ekranu. Z reguły będziecie musieli zrobić to parę razy bo system będzie powtarzał kalibrację od początku by upewnić się że faktycznie chcecie mieć tak czuły ekran.
Wygaszanie ekranu podczas rozmowy telefonicznejChłopaki z XDA zauwazyli, że jeśli telefon zadzwoni I odbierzesz go, ale nie przyłożysz go do ucha to ekran się nie wygasi. Jeśli telefon przyłożycie do ucha to sam się wygasi. Steruje tym czujnik światła (wygląda jak dioda i zamontowany jest w otworze głośnika). Ciekawym eksperymentem jest odebranie połączenia i zasłonięcie czujnika palcem….
Jeśli nie chcecie by telefon się wygaszał wypróbujcie jedyny 100% działający sposób
HKCU\ControlPanel\Backlight\LightSensorPollingEnable
0 = wyłączony czujnik światła (UWAGA nie działa równiez automatyczna regulacja stopnia podświetlenia ekranu I wszystkie opcje korzystające z czujnika światła
1 = czujnik natężenie światła włączony
Włączenie niedostępnych standartowo trybów pracy aparatu: 'Burst': HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\HTC\Camera\P6
"enabled" z 0 na 1
'Sport': HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\HTC\Camera\P8
"enabled" z 0 na 1
'Video Share': HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\HTC\Camera\P9
"enabled" z 0 na 1
Kiedy włączycie “burst” lub “sport” to największą rozdzielczością z jakiej będziecie mogli korzystać jest “L”. Aby ominąc to ograniczenie i robić zdjęcia w rozdzielczości 3,2 mpx to:
Sport:
HKLM\SOFTWARE\HTC\Camera\P8\MainCamCaptSize zmienić wartość na 1024
HKLM\SOFTWARE\HTC\Camera\P8\MainCamSupportCaptSize zmienić wartość na 1744
Burst:
HKLM\SOFTWARE\HTC\Camera\P6\MainCamCaptSize zmienić wartość na 1024
HKLM\SOFTWARE\HTC\Camera\P6\MainCamSupportCaptSize zmienić wartość na 1744
Zmiana ustawień dla dzwonkaHKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Sounds\RingTone0\Script
domyślnie jest apw3r
Można zmienić posługując się poniższym opisem:
a = allow
p = play sound
w3 = wait/delay 3 seconds
r = repeat
f = backlight aan (f1)
v = trillfunctie aan (v0,v1,v2)
U mnie grzebanie w tej opcji spowodowało wyłączenie facedownmutering Nie polecam tego tricku.Żeby kółko mrugało dłużej niż 5 minut po przyjściu np smsaHKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Notifications\Defau lt\Duration --> zmień domyślne “5” na czas jaki ma mrugać (w minutach) Soft reset.
Aby wyłączyć krótką wibrację przy zestawianiu połączenia telefonicznegoHKLM\Software\HTC\PHONE\PhoneExtendedSettings:
Connecting Vibration
"0" = opcja nie działa
"1" = default, opcja włączona
GEOTAGGING1. Ściągnij I zainstaluj:
http://forum.xda-developers.com/atta...2&d=12023991262. Ściągnij i zainstaluj dodatkowo:
http://forum.xda-developers.com/atta...1&d=12162584263. Open programs
4. Open Advanced Config
5. Change GPS Photo from disabled to enabled (optionally enable the rest of the camera settings while youre at it)
6. Soft reset
7. Open your camera, touch the screen and choose the middle symbol (The camera one)
8. Choose the last set of options, and choose GPS. (It might help if you opened a GPS app first like Google Maps or TomTom to enable the GPS, or it might take a while to get connected.
Your geo-tagged photos is in the Internal Storage\My Documents\My POI folder.
The geo-tagging doesnt work if you e-mail your photos to Flickr - you have to use their Uploadr program.
9. To use with Google Earth - first use iTag (
http://www.itagsoftware.com/).
10. To Enable GPS photo: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\HTC\Camera\P10 -> change the value "enabled" from 0 to 1
Nie próbowałe, ale mam zamiar
Uaktywnij Audio Booster bez słuchawekHKLM/System/State/Hardware/Headset
1 = enabled
0 = disabled (default – soft reset przywróci default)
EDIT: Dzięki xcoom. Wklejam twojego posta tutaj, żeby łatwiej ja było znaleźć poprzez tips&tricks

Włączenie Audio Booster na stałe
Niestety ale tak jak kolega piozus wspomniał w poradzie dotyczącej Audioboostera działa on tylko do następnego softresetu.
Ale jest i na to sposób. (Wymaga on zainstalowanego MortScriptu.)
Można to zrobić na piechotę tworząc plik o nazwie np audiobooster.mscr z zawartością jak poniżej, a następnie dodanie go do autostartu
Uwaga: Audiobooster włączy się parę sekund po odpaleniu TF3D (funkcja Sleep)
Sleep(59999)
RegWriteDWord("HKLM","\System\State\Hardware","Headset",1)
lub wystarczy zainstalować przygotowany przeze mnie CAB (również wymaga MortScriptu)
http://[*********]/xcoom/HTC+Touch+Diamond/Tweaki/AudioBooster/xcoom+AudioBooster.cab