Problem z włączeniem

• 3 Odpowiedzi
  • 1155 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z włączeniem
« dnia: Maj 12, 2009, 23:23:24 »
Witam . od dwoch dni mam etenka x800 , Rom był standardowy starsznie zamulający postanowiłem zmienic na ponota . System w kompie to xp z sp2 . Podczas instalacji nowego romu ( AS był podłaczony  ) nie doszło w opcji do update romu . Telefon zrobił sie czarny i od tego momentu nic . Przy próbie właczenia telefonu mruga dioda od powera i nic . Soft reset nie pomaga . Nie wiem co zrobić dalej bo już siły straciłem . Do BL też nie wchodzi . HR jeśli dobrze wykonałem też nie odpowiada . Jeśli ktoś wie lub miał taki przypadek to bede wdzieczny za pomoc

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
Odp: Problem z włączeniem
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 13, 2009, 01:16:06 »
Skoro aktualnie taki jest objaw (który jest jednoznaczy z tym, że w ogóle etena nie uruchomisz, nie zaświeci się nawet ekran):
Przy próbie właczenia telefonu mruga dioda od powera i nic .

To jak mogłeś sprawdzić, że poniższe czynności nie przyniosą żadnego efektu?
Soft reset nie pomaga . (...) Do BL też nie wchodzi . HR jeśli dobrze wykonałem też nie odpowiada .

Ale od początku, co się działo. Uruchomił się już euus, na etenie pojawiły się białe napisy na czarnym tle. A na kompie przycisk z napisem update. Rozumiem, że go nie kliknąłeś? W takim przypadku dalej masz stary rom (raczej w nienaruszonym stanie).
Jako rozwiązanie polecam:
1. Założyć tylną klapkę.
2. Podładować trochę (30 minut) baterię z ładowarki sieciowej.
3. Uruchomić.

Jeśli dalej będzie objaw migającej czerwonej diody i żadnej reakcji, to niestety sprawa poważna, której najlepszym rozwiązaniem będzie serwis.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 13, 2009, 15:28:04 »
Zrobiłem tak .
1 tylna klapa jest założona ( nie była sciągana )
2 Bateria podładowana na maksa
3 Wyłożyłem nawet baterie na 3 godz
i dalej czarny ekran
Jak zmienic obraz romu z bin na dat ? Moze tutaj popełniłem jakis bląd .
Nie wgrywałem romu z karty tylko z xp i podzas ładowania cos sie skopało i już się nie podniósl .
czy podczas wgrywania romu istnieje możliwośc uszkodzenia płyty palma ?

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 13, 2009, 16:14:48 »
Jeśli dalej będzie objaw migającej czerwonej diody i żadnej reakcji, to niestety sprawa poważna, której najlepszym rozwiązaniem będzie serwis.
Zerknij do poprzedniego postu, a dokładnie do tego cytatu powyżej. Jeśli tylko miga dioda, i nie włączy się nawet podświetlanie ekranu. To domowymi sposobami nic na to nie poradzisz. Możesz postukać w okolicach przełącznika od tylnej klapki (po otwarciu w będzie in w dziurze po lewym górnym bolcu).

Jak zmienic obraz romu z bin na dat ? Moze tutaj popełniłem jakis bląd .
Nie wgrywałem romu z karty tylko z xp i podzas ładowania cos sie skopało i już się nie podniósl .
czy podczas wgrywania romu istnieje możliwośc uszkodzenia płyty palma ?
Rozszerzenie pliku zmieniasz poprzez zmianę nazwy pliku. z temp.bin na temp.dat. Tylko musisz mieć wyłączone ukrywanie nazw znanych rozszerzeń plików.
Co się skopało? Na którym etapie? Jeśli eten był 100% sprawny to wina leży po stronie komputera.
Podczas wgrywania romu można uwalić bootloadera itp, ale wątpię aby uszkodziło się coś poza zawartością programową.
I taka uwaga, to nie jest Palm.