X800 a sdhc

• 4 Odpowiedzi
  • 1263 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Axles

• 40
  • Sprzęt: Eten x800 WM6 by Kielich
X800 a sdhc
« dnia: Maj 18, 2009, 17:44:49 »
Witam ludziki, czy do X800 bedzie pasowala (i oferowala swoje funkcje w pelnej gracji, tzn szybkosc itp) karta micro SDHC?
Nie znalazlem w instrukcji takiego info, a jesli bedzie pasowala to czy oplaca sie taka uzywac czy nie ma wiekszej roznicy wzgledem micro sd?

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
Odp: X800 a sdhc
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 20, 2009, 09:06:15 »
SDHC od SD różnią się pojemnością.
Większość kart 4GB i większych pojemnościowo to karty typu SDHC. *
Jeżeli masz w miarę nowy soft, to takie karty powinny działać. jeżeli nie, to wystarczy poprawka z naszego FAQ.

* - teoretycznie są karty SD o pojemności 4GB i większych jednak większość tych dostępnych na rynku (o ile nie zdecydowana większość) 4GB i większych to SDHC.
Wynika to także z uwagi a to, że SD wykorzystują systemu plików FAT a SDHC FAT32. Czyli ograniczeń systemu plików FAT.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2009, 09:28:08 wysłana przez BliSki »
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 20, 2009, 17:07:55 »
8GB SanDiska bez żadnego problemu działa na romach Panota i Adonixa. Na oficjalnych też. Bez wgrywania patha. Wiem, że niektórzy mieli problem, bo np wykrywało karty SDHC a zwykłe już nie, ale to nie dotyczyło chyba x800.
Co do szybkości karty, to przy kopiowaniu plików widać różnicę, natomiast w codziennej eksploatacji już nie bardzo ma to znaczenie.

*

Offline Axles

• 40
  • Sprzęt: Eten x800 WM6 by Kielich
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 20, 2009, 18:32:52 »
Aha dzieki chodziło mi tylko czy X800 standardowo obsługuje sdhc bo o kartach samych jako tako wiem troche, głównie zalezy mi na predkości bo SDHC klasy szóstej jest conajmniej 2x szybsza pod wzgledem zapisu i odczytu niz zwykla karta SD, w tym przypadku mini SD.

Co do tego, że kazda karta conajniej 4GB to SDHC niezgodze się, karty SDHC wychodza poprostu od 2GB mniejszych nie ma, ale to nie znaczy ze co wieksze od 2/4GB to SDHC :]

Tak przy okazji spytam sie jesli mozna, a szkoda zasmiecac forum pelno postami. Jaki znacie program do "ukrywania" przed innymi calych katalogow, czy to poprzez pakowanie na haslo czy inny sposob, wazne by dzialal dosyc szybko w obe strony "ukrywanie" <-> "odkrywanie" :]
Drugie pytanko, bo chcialem wgrac Rom Adonixa, czy ta wersja Lite jest dobra czy tylko polecacie wersje Full?
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2009, 18:35:39 wysłana przez Axles »

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 21, 2009, 09:19:19 »
Co do tego, że kazda karta conajniej 4GB to SDHC niezgodze się, karty SDHC wychodza poprostu od 2GB mniejszych nie ma, ale to nie znaczy ze co wieksze od 2/4GB to SDHC :]
Możesz podać źródło tej informacji? Bo ja nie widziałem karty SDHC 2GB i wszystkie źródła podają 4GB. Pierwszy lepszy link http://pl.wikipedia.org/wiki/SDHC
Ale może to nie temat na dyskusję o tym, więc sugeruję przenieść się na PW aby nie zaśmiecać forum.
Zgoda natomiast w tym, że są karty SD o wielkości 4GB i większej. trochę się zagalopowałem. Ale jednak 90% rynku kart >=4GB, to karty SDHC.
Jest to także podyktowane systemem plików FAT i FAT32.

Tak przy okazji spytam sie jesli mozna, a szkoda zasmiecac forum pelno postami. Jaki znacie program do "ukrywania" przed innymi calych katalogow, czy to poprzez pakowanie na haslo czy inny sposob, wazne by dzialal dosyc szybko w obe strony "ukrywanie" <-> "odkrywanie" :]
Zadaj to pytanie w dziale o oprogramowaniu.

Drugie pytanko, bo chcialem wgrac Rom Adonixa, czy ta wersja Lite jest dobra czy tylko polecacie wersje Full?
Tu też sugeruję nowy temat aby nie robić bałaganu w wątku. Potem przy przeszukiwaniu jest problem. Ludzie szukają po tytułach i mogą nie znaleźć problemów tu opisanych.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2009, 09:35:40 wysłana przez BliSki »
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.