Zdjęcia robione ETENem

• 12 Odpowiedzi
  • 1608 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Ponury

• 9
  • Sprzęt: Eten X600
Zdjęcia robione ETENem
« dnia: Listopad 25, 2007, 00:08:40 »
Wiele się pisze o nie najlepszej jakości zdjęć robionych Etenami.
Czy wie ktoś gdzie w sieci można znaleźć próbki takich fotek ? A może ktoś zamieści swoje ?

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
Odp: Zdjęcia robione ETENem
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 25, 2007, 13:54:33 »
Zdjęcia zyskały wiele na jakości odkąd wymyślono patch usuwający niepożądane linie. Zatem plotki o nienajlepszej jakości zdjęć są trochę na wyrost - pod warunkiem, że pamięta się, że aparat to tylko jakaś dodatkowa funkcjonalność całego urządzenia a nie główny gwóźdż programu ;)
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 25, 2007, 17:48:39 »
Tutaj masz zdjęcia z mojego Etena M700:

*

Offline Grinch

• **
  • 107
  • FS N520 -> Eten M700 -> HTC Dream -> HTC Desire
    • S24A Nagłośnienia obiektów
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 25, 2007, 23:09:51 »
Rzeczywiście nie ma co marudzić,  zdjęcia są bardzo przyzwoite (jak na dodatkową funkcję).
Widać że  przy  rosądnym oświetleniu  jest zadawalająco, a w lekkim półmroku, to każdy aparat ma kłopoty, więc nie oczekujmy niemożliwego :)

*

Offline vroobel

• **
  • 122
  • ETEN X500+, WM6, AM 4.5.3
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 29, 2007, 08:03:52 »
Bez przesady, drodzy Państwo!
To nie są przyzwoite zdjęcia. Przyzwoite zdjęcia robi moja Nokia 6230i z 1,3MP aparatem: wyceluję +/-, naciskam przycisk i mogę oglądać zdjęcie. A mój X500+ ze swoimi 2MP robi zdjęcia beznadziejne i trwa to w nieskończoność! Jedynie przy naprawdę dobrym świetle fotki wychodzą jako-takie. Ten "flash" to jakaś pomyłka jest, może służyć do znalezienia dziurki od klucza w ciemnym korytarzu, ale nie do rozświetlenia fotografowanego obiektu! Chylę czoła przed SE K800i z jego autentyczną lampą błyskową!  A co do ostrości zdjęć, nauczyłem się pamiętać o pewnej sztuczce: przed zrobieniem fotki wymierzam kamerkę w obiekt, włączam na chwilę tryb makro i wyłączam (lub na odwrót, chodzi o przełączenie na moment) i następuje znaczna poprawa. Nigdzie tego nie wyczytałem, w żadnej dokumentacji, to przypadek był.

Dodam tylko, że funkcja aparatu fotograficznego w moim PDA jest jedyną (wg mnie) zwaloną sprawą. Wszystko mi pasuje, przywykłem do "oczyszczania" pamięci i SR, zaakceptowałem jego... hm... powolność, nauczyłem się ściągać dobry darmowy soft (szukać go!) lub kupować oryginał: PDA to komputer, który trzeba spersonalizować. Ale kamerkę bezsprzecznie schrzanili...
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2007, 08:24:17 wysłana przez vroobel »
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 30, 2007, 09:51:11 »
Przyłącze się do wypowiedzi poprzednika iż aparat w Etenie m700 jest beznadziejny. Może troche i ta nakładka na brak pasków pomaga ale i tak aby zdjęcie było ładne musi być bardzo dobre oświetlenie.
Jest jeszcze jedna bardzo poważna wada aparatu mianowicie brak funkcji MAKRO. Zdjecia robione z odległości poniżej pół metra wychodzą całe zamazane także nie widac zupełnie nic.

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 30, 2007, 14:03:23 »
Wasze oceny są subiektywne, zależy do czego porównasz zdjęcie, każdemu odpowiada coś innego.
Choć ja do robienia foto używam SONY W70

*

Offline vroobel

• **
  • 122
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 30, 2007, 15:26:56 »
No pewnie, że są subiektywne, bo nawet w prasie fachowej rankingi są opłacone przez reklamodawców...
Tymczasem ja wyżej porównywałem wyraźnie do N6230i z 1,3MP, a teraz mogę porównać do idiotenkamery EasyTouch 3,3MP sprzed 5-6 lat, gdzie zdjęcia w tych samych warunkach (musicie uwierzyć na słowo) są tak rewelacyjne, że śmiało mogę zrobić z tego odbitki 15x10cm!

Jak zdołam, zrobię i umieszczę tu w sobotę sfotografowany dobrze oświetlony światłem dziennym obiekt na N6230i (1,3MP), X500+ (2MP), w.w. EasyTouch (3,3MP) i HP (4,1MP) - bez lampy błyskowej.
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2007, 15:29:24 wysłana przez vroobel »
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 30, 2007, 18:17:02 »
Rzeczywiście aparat w Etenie M700 nie robi jakiś super fotek, ale mi to wystarcza, lepsze to niż nic. Prawda że na zdjecie trzeba czekać strasznie długo, nie wiem czy ono sie tyle naświetla czy co to sie z nim w tym czasie robi ze trzeba tyle czekać, ale jest to wkurzające. Lampa błyskowa też jest śmieszna, jak jej pierwszy raz użyłem to mało sie nie popłakałem ze śmiechu :) Już wyświetlacz świeci jaśniej :] Brak funkcji makro też boli, nie ma mowy o zrobieniu ostrego zdjęcia jakiegoś dokumentu. Zresztą wszystkie zdjęcia są troszeczkę nie ostre. Widziałem też aparat w K800i i na prawde jest genialny ! Super makro, super fotki, prawdziwa lampa błyskowa ! No ale ja nie narzekam :) Jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma :)

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 01, 2007, 17:09:35 »
a mnie ciekawi wasze zdanie o x800....

bez patha do kamery zdjecia sa KATASTROFALNE i nie mowie tu o jakości NIKONA czy CANONA z wyższej półki.
wiadomo to aparat w komórce ale dlaczego zrobili taki SYF w wyższym modelu (z autofocusem) skoro w niższym - X500 zdjecia były naprawde przyzwoite, ostre, a outdorowe nadawały się nawet do druku 15x10 cm

do x800 wypuścili path, porawia on jakośc ale wciąż daleko im do x500

jak myślicie o co tu chodzi ?

fatalny aparat czy niedoróba softu ?
jak można niedopracować takiego elemnetu ?

przecież to jak niezamykanie X w okienkach Bila !!!!!!!

normalnie jestam wpieniony po używałem x500 do dukumentowania pewnych rzeczy.
zmieniłem na x800, wszystko jest OK prócz tego cholernego aparatu !!!

i co mam ciągnąć cyfrówkę i ppc skoro przyzwycziłem się tylko do ppc   :(

jak myślicie bedzie kolejny path ? a potem kolejne ?
czemu skoro wypuścili patha nie poprawia on bubla w 100% /???????

M

*

Offline vroobel

• **
  • 122
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 02, 2007, 13:01:12 »
A może (jak w sąsiednim wątku) wymiana softu - tu konkretnie softu aparatu - coś pomoże? Czy ktoś mający kontakt z PDA innych producentów mógłby zrobić jakieś testy? Skoro patch COŚ pomaga, to może jednak jest to kwestia oprogramowania i wywalenie ETEN'oweskiego i wrzucenie "obcego" wyzwoli nas od tej bolączki? A może jakiś trial? Chyba trzeba czegoś poszukać...  :worried:
Regulamin!

*

Offline snik

• **
  • 148
  • Sprzęt: X500+
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 04, 2007, 11:08:07 »
Bez przesady, drodzy Państwo!
To nie są przyzwoite zdjęcia. Przyzwoite zdjęcia robi moja Nokia 6230i z 1,3MP aparatem: wyceluję +/-, naciskam przycisk i mogę oglądać zdjęcie. A mój X500+ ze swoimi 2MP robi zdjęcia beznadziejne i trwa to w nieskończoność! Jedynie przy naprawdę dobrym świetle fotki wychodzą jako-takie. Ten "flash" to jakaś pomyłka jest, może służyć do znalezienia dziurki od klucza w ciemnym korytarzu, ale nie do rozświetlenia fotografowanego obiektu! Chylę czoła przed SE K800i z jego autentyczną lampą błyskową!  A co do ostrości zdjęć, nauczyłem się pamiętać o pewnej sztuczce: przed zrobieniem fotki wymierzam kamerkę w obiekt, włączam na chwilę tryb makro i wyłączam (lub na odwrót, chodzi o przełączenie na moment) i następuje znaczna poprawa. Nigdzie tego nie wyczytałem, w żadnej dokumentacji, to przypadek był.

Dodam tylko, że funkcja aparatu fotograficznego w moim PDA jest jedyną (wg mnie) zwaloną sprawą. Wszystko mi pasuje, przywykłem do "oczyszczania" pamięci i SR, zaakceptowałem jego... hm... powolność, nauczyłem się ściągać dobry darmowy soft (szukać go!) lub kupować oryginał: PDA to komputer, który trzeba spersonalizować. Ale kamerkę bezsprzecznie schrzanili...

zgodze sie, tez odkrylem ten myk z makro. wg mnie to przez daremny aparat tak sie dzieje soczewka jest luzna i przyciagana, odpychana jakims ustrojstwem. teraz jest tak ze jak sie potrzesie etenem to ona se "leci" gdzie chce. nie ma mechanizmu blokujacego ja w pozycji takiej lub innej. tak samo dupne AUTO MACRO - jak aparat jest w pozycji do robienia fotki czego s co lezy na stole to soczewka opada grawitacyjnie :/

sciagnolem jakiegos patcha kamery do X500+ jednak nie wiem co on robi... nepewno nie chodzi o linie bo ich nie mialem

jeszcze tak troche poza tematem

http://eten-users.eu/index.php?showtopic=11222&pid=66196&mode=threaded&show=&st=#entry66196 znalazlem latarke do X500+ jednak nie moge sciagnac jej bo mam jakis blad mimo ze sie zalogowalem. nie wiem o co chodzi. jakby ktos sciagnol i umiescil gdzies w poblizu, bylbym wdzieczny. obecnie korzystam z panela QUICK BARa ponoc z X800 ale to wydaje sie wygodniejsze
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2007, 12:20:42 wysłana przez snik »

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 21, 2008, 09:41:28 »
W moim X500 jakoś zdjęć oczywiście nie jest dobra ale tak jak pisali przedmówcy wiadomo, iż to jest tylko dodatkowa opcja. Ale i tak irytuje mnie łatwość z jaką X500 rozmazuje zdjęcia  :|