XCPUSCALAR X500 Czas pracy x 2 a moze wiecej ?!!!!!! :]

• 18 Odpowiedzi
  • 1507 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 12, 2007, 13:06:44 »
Zainstalowalem XCPUSCALAR 2007 3.00 na mojego X500 moim zamiarem bylo podciagniecie procesora na 500 mhz ale nie zauwazylem zadnych spektakularbych wzrostow mocy wiec skrecilem zegar na 200 mhz na stale niezaleznie od obciazenia. Efekt jest zaskakujacy duzej roznicy w pracy X500 nie ma natomiast bateria zatrzymala sie w miejscu :]  jest to zauwazalne testuje od dzisiaj 5:40 - odlaczylem od ladowarki . Wlaczony bluetooth + sluchawka rozmowy ok 40 min gralem okolo 45 min w pdamill Arvale II w drodze do pracy jest 13 :00 bateria 90% . Testuje dalej . Jedynym mankamentem tej aplikacji jest niedzialajacy przycisk do uruchomienia aparatu powoduje on wylaczenie ekranu w X500 nic wiecej . Aparat dziala oczywiscie ale trzeba go uruchamiac z menu . Po wylaczeniu aplikacji wszystko wraca do normy .

*

Offline Klimer

• 344
    • http://www.klimer.dkp.pl
  • Sprzęt: Palmax GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 12, 2007, 14:49:08 »
hymm to ten procek samsunga w ogóle nadaje się do jakichkolwiek gier i multimediów?
To nie tablica ogłoszeń!! Ostatni raz bez warna.

*

Offline Banan2

• **
  • 140
  • Sprzęt: X500 + 2GB Sandisk
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 12, 2007, 15:08:54 »
Witam !
Ja oprócz XCPUSCALAR mam zainstalowany SKSchema. No i uwaga, uwaga, bateria wytrzymuje 5-7 dni !!! Oczywiście wtedy gdy się z X500 prawie nie korzysta.
XCPUSCALAR ustawiony jest na dynamiczne zmiany prędkości procesora, a ponieważ przez ok. 20h/dobę z niego nie korzystam to jest to 200MHz. Natomiast za pomocą SKSchema można ustawić automatyczne włączanie i wyłączanie modułów komunikacyjnych. I tak, np. moduł GSM i WiFi wyłączam na noc. W ciągu dnia pracuje tylko GSM i WiFi na 5-6h, wtedy gdy jej potrzebuję (czytaj: jestem w jej zasięgu). BT mam prawie stale wyłączone.
Pozdrawiam

*

Offline Banan2

• **
  • 140
  • Sprzęt: X500 + 2GB Sandisk
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 12, 2007, 15:10:29 »
Cytat: "klimer"
hymm to ten procek samsunga w ogóle nadaje się do jakichkolwiek gier i multimediów?

No jasne, że się nadaje. Wszystko chodzi OK (mp3, radio internetowe, gry np. Skyforce).
Pozdrawiam

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 12, 2007, 15:18:49 »
5-7 dni to niezly wynik ale mocno ograniczasz funkcjonalnosc X500 mi raczej wikszosc z tych rzeczy jest potrzebna 24 H  :] Ale 5-7  gratuluje . Ciekawe kiedy wyjda mocniejsze baterie np  2000 . Pytanie do klimera skad wniosek ze to sie nie nadaje ??

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 12, 2007, 16:29:14 »
Nie wiem jak Wy to robicie, ale... AFAIK XCPUSCALAR nie działa z procesorami Samsunga!
Z tego co wybadałem na swoim X500, to działa jedynie Pocket Hack Master. Trochę niestabilny w czasie konfigurowania, ale w czasie normalnej pracy zdaje się przestawiać zegar proca bez problemów. Sprawdziłem, że benchmarki pokazują odpowiednio wzrost lub obniżenie wydajności. Domyślnie PHM daje max 450 i min 250MHz dla proca X500.
PHM ma niby regulację napięcie proca Samsunga, ale podczas testowania widziałem tylko "NC" przy wartościach napięcia, a także wartość aktualnego poboru prądu sie nie wyświetlała.
Może jakiś użytkownik doświadczony w obsłudze PHM skrobnie co i jak tam najlepiej poustawiać?

PS: Nie widzę potrzeby podbijania zegara CPU w X500. Wszystko działa zadowalająco szybko (no, może poza listowaniem katalogu Windows!), ale obniżanie teoretycznie powinno przynieść wydłużenie czasu pracy :)

*

Offline olej

• **
  • 116
    • http://www.blask-swieczki.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 13, 2007, 10:09:47 »
Baterie bardziej wydajne juz są!!

1800mah

http://shop.eten.hu/mugen-power-eten-glofiish-x500-m700-extended-battery-1800mah-p-150.html

Bateria gigant 3600mah

http://shop.eten.hu/mugen-power-eten-glofiish-x500-extended-battery-3600mah-with-battery-door-p-151.html

na tej drugiej to telefon sam te 5-7 dni. A swoją drogą wydaje mi się że xcpuscalar nie działa na procek samsung. sprawdziłem poprzez benchmark tcpmp i nic nie dało. Uzywają PHM na proponowanych ustawieniach można podkręcić ale niestety system jest bardzo nie stabilny.  MOżna jak ktoś metodą prób i błędów znajdzie optymalne podkrecenie procka w PHM pod filmy to się podzieli informacją :O~

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 13, 2007, 12:18:11 »
Odnosze wrazenie ze masz racje xcpuscalar nie dziala :) czy tobie tez filmy smurza (czytaj zatrzymuja jak jest duzo akcji ) ??

*

Offline olej

• **
  • 116
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 13, 2007, 12:22:41 »
nie ogladalem wiele filmow na palmie, ale raczej skaczą, jeżeli zostawilem oryginalną rozdzielczość np 640x480.
Jezeli film przekonwertowalem na 320x240 to mozna kazdy film bez problemu ogladać.

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 13, 2007, 13:09:56 »
polecasz jakis dobry konewnter w ktorym mozna dodac napisy ??

*

Offline olej

• **
  • 116
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 13, 2007, 13:30:24 »
Sam używam jakiego starego konwertera, ale zapewne najlepiej do tego by posłużył konwerter wybrany jako najlepszy konwerter 2006 roku przez zmartphone and pocket pc magazine.

http://www.pocketpcmag.com/awards/category_WandF_2006.asp?catid=41#DVDConverters

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 14, 2007, 09:10:43 »
A czy ktos moze odpowiedziec na pytanie, czy ten PDA z zegarem 200MHz moze plynnie wspolpracowac z nawigacja, np iGO?

Jezeli nie, to jakie sa konsekwencje obnizenia czestotliwosci wzgledem nawigacji?
Pozdrawiam,
  DonAndress

*

Offline Klimer

• 344
    • http://www.klimer.dkp.pl
  • Sprzęt: Palmax GPS
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 14, 2007, 10:29:52 »
Cytat: "emotsetung"
Pytanie do klimera skad wniosek ze to sie nie nadaje ??

bo się naczytałem tutaj że samsungi są raczej słabymi procesorami. dlatego się zastanawiałem czy taki procek się nadaje do gier itp itd.

wcześniej miałem looxa 720, to on miał moc. albo chociażby patrząc na benchmarki to x500 się nie wybija zbytnio... (chociażby ten na PDAClub). a pytam tak bo raz już go "włożę" do koszyka w necie, potem go wywalę i tak w kółko :) zdecydować sie nie mogę :) x500, p535, a może poczekać jeszcze :) takie rozterki mam. dlatego też zapytałem
To nie tablica ogłoszeń!! Ostatni raz bez warna.

*

Offline Wookash9

• *
  • 65
    • Muzyczna internetowa telewizja
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 14, 2007, 11:47:51 »
Myślę, że przy x500 problemem jeśli chodzi o gry nie jest za słaby procek, ale raczej kiepski joystick - przeskakuje kilka pozycji, więc jeśli gra wymaga koniecznie obsługi joystickiem, to raczej ciężko będzie komfortowo pograć...

*

Offline bobas007

• 435
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 14, 2007, 18:13:42 »
Cytat: "Wookash9"
kiepski joystick - przeskakuje kilka pozycji
Ha! Co ja się na%$%^łem na ten problem. I... Już wiem jak toto obsługiwać, by kursor nie skakał o dwie pozycje! Trza naciskać guziczek bardzo szybko, w sensie bardzo krótko. Wtedy nie przeskakuje. Trochę treningu i po sprawie, ale i tak nie mam pojęcia jak ten "joystick" może się do gier nadawać?

*

Offline Gufer-posepny

• **
  • 195
Odp: XCPUSCALAR X500 Czas pracy x 2 a moze wiecej ?!!!!!! :]
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 25, 2007, 14:57:23 »
Na 200 MHz procku da się oglądać filmy . Na MDA I oglądałem i było OK .Tyle że to był INTEL . WIZARD ma 200 MHZ procesorek ale innego producenta.
Navroad 350

*

Offline niepokorny666

• **
  • 227
  • Sprzęt: Galaxy SII
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 11, 2007, 22:43:40 »
Do gier polecam PSP, duzo lepiej sie sprawdzi, po cholere chcecie zmiejszac moc  - trzeba bylo wziasc wizarda.
Mieszkamy na pustyni, że jest problem  z podlaczeniem chociazby codziennie do ladowarki czy to zwyklej czy w aucie, czy pod USB?
Do filmow polecam duze LCD, na tym ekraniku malo co widac, szkoda oczu.

*

Offline bobas007

• 435
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 12, 2007, 00:21:37 »
Do filmow polecam duze LCD, na tym ekraniku malo co widac,...

A ja do filmów polecam kino, na LCD, nawet dużym mało co widać... Tak się wygłupiam, ale nie kumam o co Ci chodzi?

*

Offline furzyk

• **
  • 239
  • Sprzęt: i8000
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 24, 2007, 17:22:34 »
Cytat: klimer
No jasne, że się nadaje. Wszystko chodzi OK (mp3, radio internetowe, gry np. Skyforce).
Pozdrawiam

no wlasnie - mam m700 (to samo w zasadzie) ale w skyforce nie da sie u mnie grac rysikiem. Normalnie sterujac klawiszami gra chodzi bezproblemowo ale jak chce uzyc rysika (latwiejsze sterowanie) to FPS leci na pysk. U Was tez tak jest ?