X500+ do uzytkownikow

• 8 Odpowiedzi
  • 876 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MaXyM

• 469
X500+ do uzytkownikow
« dnia: Grudzień 15, 2007, 23:20:15 »
Czesc.
Poszukue cos dla siebie. Mialem P535 ale juz nie mam :(

Wiec przy tej okazji zastanawiam sie nad innym modelem.
X500+ w stosunku do P535 ma EDGE, radio i VGA (tu nie jestem pewien czy to zaleta)
ale ma mniej pamieci. i troche wolniejszy cpu.

wiem ze bede uzywal go do telefonowania/sms i gps.
z softu jaki zainstaluje bedzie spbshell i phonesuite.
do gps: TomTom.

i teraz konkretne pytanie: jak to sie sprawuje i czy starczy mocy/pamieci.
jestem gotowy odinstalowac caly soft od ETENa. ale zalezy mi na tym aby dzialal poprawnie nawigacja+telefonowanie.
rozumiem ze TMC z TT nie bedzie dzialac (tak wyczytalem).

mam mozliwosc kupic X500+ z 2GB karta pamieci i uchwytem samochodwym za cene mniejsza niz P535.
dzieki za odpowiedz

PS. Myslalem o X800 ale to juz stosunkowo duza roznica cenowa. Myslalem o HTC cruise ale design mi w ogole nie pasuje.

HTC HD | radio: 1.17.25.09 | OS: Energy 23569 Titanium 14.Jul1010 | spb MobileShell

*

Offline vroobel

• **
  • 122
  • ETEN X500+, WM6, AM 4.5.3
    • digiHOUSE
Odp: X500+ do uzytkownikow
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 16, 2007, 12:01:05 »
Co prawda nie mam TT, tylko AM, ale spróbuję podzielić się moimi spostrzeżeniami.
Po reinstalacji systemu do wydania 543, ale bez oryginalnych śmieci, za to po zainstalowaniu AM 4.1.2 mam około 24 MB po resecie, czyli na czysto. To dużo, jak na X500+. Ale instalacja kilku innych, wg mnie potrzebnych programów, zjada mi jakieś dodatkowe 5MB, co daje około 19MB.
Jednak nie zauważyłem żadnych problemów przy współdziałaniu nawigacji i telefonu.
TT nie próbowałem nigdy instalować, ale wpadł mi w ręce iGO i tu były pewne schody - musiałem odpalać iGO w trybie QVGA - na co na szczęście produkt pozwalał. Po prostu wywalał błedy: raz mapa, raz telefon. A skoro do iGO dodali opcję QVGA, to chyba zdawali sobie sprawę, że w trybie VGA to ma szansę iść spokojnie na naprawdę mocnych PDA.
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

*

Offline Lorbas

• **
  • 181
  • Sprzęt: SGS
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 16, 2007, 19:58:00 »
nie mam zadnych problemow z x500+, sprzecik dziala naprawde stabilnie, a jak zmienilem ostatnio soft na najnowszy 543 to wogole wszystko hula, a dodatkowo zywotnosc baterii wzrosla nieporownywalnie, do gps uzywam AM i dziala bezproblemowo raczej, uzywam tez takich programow jak oziexplorer i tez dzialaja swietnie

tego etenka uzywam tez jako przenosnego kina :) filmy odpowiednio konwerteruje i dzialaja bardzo plynnie
ilosc ram czasami moze doskwierac, ale ogolnie chwale sobie te maszynke

*

Offline sebaw

• 22
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 17, 2007, 16:25:26 »
Ja tylko dodam, że VGA naprawde sprawdza się przy tego typu wyświetlaczach.
Widzany obraz choć mały (2.8")  jest przez to bardzo wyrazisty, co przydaje się  podczas przeglądania stron WWW (mam w ustawieniach: użyj wyższej roździelczości + największy rozmiar tekstu) czy korzystaniu z AutoMapy.
Tylko z folia matowa Brando pojawiają się małe "kryształki". Może są inne matowe folie nie pogarszające obrazu?  Na tej dołączonej fabrycznie mało co widziałem podczas kierowania samochodem..troche jak dodatkowe lusterko :)

*

Offline snik

• **
  • 148
  • Sprzęt: X500+
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 17, 2007, 20:23:31 »
tez nie mialem problemow po wywaleniu softu etena. tomtoma nie zdazylem przetestowac bo padl sprzet przed dotarciem karty. z tego co zdazylem sie pobawic to ten ekran VGA jest bardzo ciemny, nieczytelny przy minimalnym (nie da sie wylaczyc) podswietleniu w swietle dziennym. oczywiscie w aucie mozna sobie ustawic podswietlenie max i podpiac do zasilacza. to jedyna wada w porownaniu z poprzednim SX66 (mda3)

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 23, 2007, 16:05:28 »
Jestem po paru dniach testowania.
wywalenie softu od ETENa (po uprzedniej def instalacji) i wrzuceniu shella od sbp faktycznie powoduje ze uzywa sie go przyjemniej niz w postaci jak po instalacji.
niestety TT dziala wyranie wolniej niz na P535 (Xscale 520MHz). tak na oko to 2krotnie wolniej. obraz jest w TT generowany z predkoscia na oko 2fps. czasem minimalnie wolniej czasem szybciej - zalezy ile rzeczy musi nakreslic.

czy da sie jeszcze jakos przyspieszyc ten PDA? np. overclocking. Jak wyglada proces OC? czy jak sie przegnie to sie PDA podniesie z def czestotliwoscia czy mozna sie z nim pozegnac? prosze o jakis link. nie znalazlem nic konkretnego 100% pewnego na eten-users ani tu.
HTC HD | radio: 1.17.25.09 | OS: Energy 23569 Titanium 14.Jul1010 | spb MobileShell

*

Offline snik

• **
  • 148
  • Sprzęt: X500+
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 23, 2007, 18:22:31 »
X800 ma procek samsunga SC3 2442 500MHz
X500+ ma procek samsunga SC3 2442 400MHz

wiec mozna go taktowac bardziej ale w jaki sposob... tego nie wiem

*

Offline primosz

• 316
  • Sprzęt: eten m700
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 23, 2007, 18:27:36 »
Programami typu XCPUScalar. Pozwala wycisnąć 7 poty z naszego pda. Lecz nie należy przesadzać :E :evil:. Każdy stosuje go na własną odpowiedzialność.
Ciekawość zabija ale czyni ludzi szczęśliwymi

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 23, 2007, 18:59:39 »
Programami typu XCPUScalar. Pozwala wycisnąć 7 poty z naszego pda.
Akurat XCPUScalar nic nie zdziała z cpu Samsunga.