Serwis gwarancyjny ETENA - opinie,porady, itp.

• 7 Odpowiedzi
  • 1058 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline eser

• 35
  • Sprzęt: Eten X500 + microSD 8GB
Serwis gwarancyjny ETENA - opinie,porady, itp.
« dnia: Czerwiec 14, 2007, 13:51:04 »
Witam!
Czytając o kłopotach napraw gwarancyjnych Etenów pragnę podzielić się kilkoma uwagami.Kupując Etena otrzymujemy DWIE gwarancje: 1. serwisu sprzedawcy i 2.zewnętrznego serwisu gwarancyjnego. Warunki tych gwarancji są różne, a niejednokrotnie sprzeczne ze sobą. Warto zatem czytać. W moim przypadku Komputronik miał bardzo szczegółowe i "upierdliwe" warunki naprawy gwarancyjnej ( dowód zakupu, faktura, kompletny karton, jak przy zakupie i dostarczenie do serwisu). Natomiast UniCom, w rozmowie telefonicznej, wymagał tylko przesłania samego urządzenia z ich kartą gwarancyjną. Wyszedłem z założenia, że gwarancja Komputronika (sprzedawcy) jest, jakgdyby, nadrzędną w stosunku do gwaranta zewnętrznego, jaką jest UniCom. Etena X500 zostawiłem w serwisie Komputronika nie martwiąc się o przesyłkę, ubezpieczenie itp.Trwało to 4 tyg. Jestem jednak bardzo zadowolony z naprawy. Nie sugeruję w żadnym wypadku, że UniCom odpowiadając za naprawę przed "Dużą Firmą" wykonał ją dokładniej.  ;D
PS.
Wydaje się, że wysyłając sprzęt bezpośrednio do zewnętrznego serwisu gwarancyjnego, z pominięciem sprzedawcy pozbawiamy się, na własne życzenie, praw wynikających z gwarancji sprzedawcy.

*

Offline mariano77

• *
  • 76
  • Sprzęt: m515,p800/p900,eten x500,htc touch hd,htc one S
Odp: Serwis gwarancyjny ETENA - opinie,porady, itp.
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 14, 2007, 14:29:16 »
Kupilem sprzet w Komputroniku, gwarancyjnie wyslalem do Unicomu  :)
Pracownik Komputronika przekazal ze sami i tak dalej wysylaja do Unicomu, a ten dalej w swiat  ;D
Plusem dostarczenia urzadzenia do sprzedawcy (o ile znajduje sie w tym samym miescie) jest brak kosztow wysylki sprzetu.

Nie wiem kto pracuje w tych zagranicznych serwisach, ale jakosc naprawy pozostawiala wiele do zyczenia  :(
Wymieniony ekran dziala do dzis, ale obudowe pocharatali mi konkretnie podczas otwierania X500  >:(

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 14, 2007, 14:45:53 »
Wymieniony ekran dziala do dzis, ale obudowe pocharatali mi konkretnie podczas otwierania X500  >:(

eh... skąd to znam... Kiedyś mój pierwszy telefon - motkę v2288 po oddaniu z serwisu dostałem podrapaną jak cholera ;/ A była jak nóweczka (dbałem o nią cholernie :) )... A jak im powiedziałem, że tego nie przyjmuję i oddałem do reklamacji to stwierdzili, że rysy wynikają z mojego użytkowania i mogą mi oddać go za 45, naprawić za 96 lub zezłomować za free.... Dopiero po ostrej rozmowie w swej wspaniałomyślności oddali za free... Eh.. ciekawe swoją drogą czy coś się zmieniło w tym serwisie do dzisiaj. :)

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 14, 2007, 19:47:00 »
Niekoniecznie pozbawiamy sie praw wynikajacych z gwarancji sprzedawcy, zawsze mozemy do tego wrocic, a takie rozwiazanie ma swoje dobre i zle strony jak slusznie zauwazyl @mariano77.
Z jednej strony nie ponosi sie kosztow wysylki itp, ale z drugiej wydluza sie okres naprawy bo i tak musi trafic do Unicom, a oni wysylaja dalej.
Ja nie mam wlasciwie wyboru bo kupilem w Unicom :)
Poza tym w kontaktach indywidualnych z klientem zamiast rekojmi jest cos takiego jak niezgodnosc towaru z umowa i mozna z tego rownolegle korzystac razem z gwarancja, jedno nie wyklucza drugiego.

*

Offline PaDo

• **
  • 240
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Chat B5330
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 14, 2007, 13:48:58 »
...

http://www.konsument.gov.pl/files/ust_o_szczegolnych_warunkach_sprzedazy.pdf

dokladna tresc ustawy.
2 lata sprzedawcy- i w ciagu 14 dni musi sie ustosunkowac do naszych wymagan- tj. albo naprawa albo wymiana...

probujcie z tego korzystac... ja jak bede reklamowal to tak zrobie- zadne gwarancje producenta...

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 14, 2007, 14:16:01 »
...

http://www.konsument.gov.pl/files/ust_o_szczegolnych_warunkach_sprzedazy.pdf

dokladna tresc ustawy.
2 lata sprzedawcy- i w ciagu 14 dni musi sie ustosunkowac do naszych wymagan- tj. albo naprawa albo wymiana...

probujcie z tego korzystac... ja jak bede reklamowal to tak zrobie- zadne gwarancje producenta...

Wlasnie o tym pisalem, niezgodnosc towaru z umowa. Wtedy uderza sie do sprzedawcy, a nie gwaranta.
Poza tym przy bardziej skomplikowanych sprawach albo kiedy sprzedawca odmawia warto zwrocic sie do
Powiatowego Rzecznika Praw Konsumenta.
Oczywiscie cala korespondencja ze sprzedawca powinna byc udokumentowana w formie pisemnej, a nie na
piekne oczy, bo pozniej moze sie wszystkiego latwo wyprzec.

*

Offline PaDo

• **
  • 240
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Chat B5330
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 14, 2007, 20:11:11 »
jako przyklad , zebyscie korzystali z tej opcji , o ktorej pisze wyzej, podam wam cos niezwiazanego z PocketPC, ale...

otoz tydzien temu zepsula mi sie szlifierka - duza, o duzej mocy do ciecia betonu...zaczely wylatwywac z niej kulki- łożysko padlo...poszukalem paragonu- szlifierka miala 1,5 roku. poszedlem do sklepu, zarzadalem wymiany na nowa- oczywiscie obsluga niechetnie przyjela do wiadomosci, ze mam prawo do reklamacji 2 lata, wiec na wszelki wypadek wzialem ustawe hehehe i co? i dzis odebralem nowa szlifierke!!!, mam nowa szlifierke i w dodatku znow mam 2 lata na to, zeby sie popsula...

tak wiec koszrystajcie z tego prawa!!!

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 14, 2007, 20:44:37 »
Mam w swojej stajni 13 (chyba pechowe) ETEN'ów X500. Gwarancję mają z Unicomu. Trzy z nich już były w serwisie, bezpośrednio w Unicomie. Obsługa była rzetelna i miła. Serwis załatwił sprawę porządnie. Nie mogę narzekać na jakość samych napraw. Najgorszy był czas oczekiwania, ponad trzy tygodnie. Chociaż jeden z ETEN'ów wrócił już po dwóch tygodniach. Myślę że swoje zdanie nt jakości obsługi mogę traktować jako trzy :wink: i to trzy pozytywne. Generalnie serwis ETEN'a jest  :ok:
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"